Estlands herrgårdar 2018

Estlands herrgårdar, en specialresa med Hans Lepp för Gård & Torp

 

30 maj - 3 juni 2018

Följ med på en specialresa till 100-års jubilerande Estland där konsthistorikern och kulturrådet Hans Lepp tar oss med till några av landets främsta gods och herrgårdar. Vi besöker bl.a. släkten Stenbocks stamgods Kolk, von der Pahlens Palmse (Schloss Palms) och von Stackelbergs Riisipere/Neu Riesenberg. Just Riisipere genomgår en mycket omfattande renovering som vi får ta del av. På Padis herrgård tar Karl von Ramm emot och berättar om det gamla släktgodset.

 

I Tallinn (Reval) besöker vi bl.a. domkyrkan (den gamla riddarkyrkan) där Hans guidar bland begravningsvapen och epitafier varav flera med svensk anknytning. I svenska St Mikaelskyrkan tar kyrkoherde Patrik Göransson emot och berättar om församlingens dramatiska historia och hur man återfick och restaurerade kyrkan efter Estlands självständighet. Utanför Tallinn besöker vi även ett gelbgjuteri och en stuckaturverkstad.

 

I byn Klottorp i svenskbygder på Estlands västkust besöker vi professor Göran Hoppe som visar sin gård uppförd efter förra sekelskiftets jordreform och tar oss med på en byvandring.

 

Resan ger gott om tid till umgänge och även egen tid i Tallinn. Gård & Torps chefredaktör Gunilla von Platen deltar under hela resan.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Onsdag 30 maj 

Kl 15:40 – 15:55 samling i Värtaterminalen (ovanför den uppåtgående rulltrappan).

 

Ciceron Hans Lepp och Gunilla von Platen från Gård & Torp möter och delar ut biljetter, ombordstigning.

 

Kl 16:30 -18:00 eftermiddagskaffe följt av Estlandsföredrag av Hans Lepp i skeppets konferensavdelning.

 

Gemensam trerättersmiddag med vin, kaffe & avec på kvällen.

 

Dag 2. Torsdag 31 maj

Kl 07:30 – 09:30 specialfrukost.

 

Kl 10:00 landstigning på egen hand i Tallinn och återsamling nedanför rulltrapporna i ankomsthallen.

 

Kl 10:30 avfärd med hyrd buss. Resan går västerut genom landskapet Harjumaa (Harrien) till Padis där vi ser de mäktiga ruinerna av det gamla cistercienserklostret som grundades 1281. Klostret var under den katolska tiden en av de största markägarna i Estland och södra Finland. I den intilliggande herrgården tar Karl von Ramm emot oss och bjuder på en lunch inspirerad av gångna tiders herrgårdskök. Till kaffet berättar Karl om sin familjs långa historia i Baltikum och hur man återköpt och renoverat den gamla herrgården, där man idag driver ett högklassigt hotell.

 

Vi reser vidare ut på Nucköbygden, fram till evakueringen 1944 en urgammal estlandssvensk socken. Åren 1580-1710 befann sig Nuckö under svenskt styre, en tid då kulturlivet blomstrade, och redan 1650 omnämns den första folkskolan.

 

Vi besöker här professor Göran Hoppe på hans renoverade bondgård från början av 1900-talet. Göran tillbringar en stor del av sin tid i Estland där han är mycket engagerad i estlandssvenska frågor, bl.a. som styrelseordförande i Aibolands museum i Hapsal. Göran berättar om estlandssvenskarnas historia och guidar oss på en rundvandring i byn Klottorp och på hembygdsgården med äldre estlandssvensk bebyggelse.

 

På återfärden till Tallinn besöker vi Riisipere/Neu Riesenberg, släkten von Stackelbergs magnifika empireherrgård som nu är under en omfattande renovering efter en lång tid av förfall. Godsets corps-de-logi uppfördes 1818-21 i nyklassicistisk stil, troligen efter ritningar av den mångsidige arkitekten Carl Ludwig Engel.

 

De tyskbaltiska godsväldet nådde sin kulmen under senare delen av 1800-talet, då 1500 gods ägde 90 procent av den odlade jorden. Den lönsammaste inkomsten på godsen kom från brännerierna som försåg den ryska marknaden med vodka.

 

Åter i Tallinn ca kl. 19 med incheckning på vårt centrala hotell, Tallink Spa & Conference Hotel, med efterföljande gemensam trerättersmiddag med två glas vin och kaffe på hotellet.

 

Dag 3. Fredag 1 juni

Kl. 07:30-08:30. Kl. 08:45 avresa med hyrd buss till restaureringscentret KAR i Tallinns utkant. Här får vi bekanta oss med gelbgjuteriet, där gjutmästaren visar hur dörrhandtag och malmkronor gjuts och poleras. I stuckaturverkstaden tar vi del av stuckatörernas arbete med gipsgjutning av takrosetter och andra byggnadsutsmyckningar.

 

Tillbaka i centrala Tallinn väntar kyrkkaffe i svenska St Mikaelsförsamlingen, där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot. Efter kaffet berättar Patrik om församlingens dramatiska historia och restaureringen av kyrkobyggnaden. Patrik guidar även i kyrkomuseet som innehåller klenoder från det svenska pastoratet i Estland.

 

Hans Lepp leder oss sedan upp på Domberget, som höjer sig över staden och ger en fantastisk utsikt och likaså rymmer en spännande historia med sitt slott, sina kyrkor och adelspalats. Här levde den baltiska adeln vintertid, den s.k. dombergssocieteten. Här besöker vi Sankta Mariakyrkan med anor från 1200-talet, en gång balttyskarnas riddarkyrka, idag domkyrka för den evangelisk-lutherska kyrkan i Estland. Hans guidar bland dess intressanta sevärdheter.

Vi avslutar vår vandring i den nedre staden, borgarnas och hantverkarnas stad i det gamla Tallinn.

 

Egen tid och middag på egen hand.

 

Dag 4. Lördag 2 juni

Kl 07:30-09:30 frukost och utcheckning.

 

Kl 09:30 avgång med hyrd buss. Vi far rakt österut på vägen mot Narva. Efter ca en timme kommer vi till Kolk, familjen Stenbocks magnifika stamgods som en gång var det största godset i Estland med över 50 000 hektar mark och som var i familjen Stenbocks ägo från sent 1600-tal till 1940, då den sista ägaren, Margareta Stenbock, lämnade det för att framleva resten av sitt liv i Sverige.

 

Den nuvarande herrgårdsbyggnaden stod klar i mitten på 1600-talet. Byggherre var Jakob De la Gardie (som fått Kolk i förläning av Gustav II Adolf). Han använde troligen samma ritningar till Kolk som Hans Jacob Kristler gjort för Jakobsdal/Ulriksdal i Stockholm. Under 1700- och 1800-talen påbyggdes Kolk med mangårdsbyggnaden, försedd med tempelfront. Under Kolks glansdagar levdes här ett storstilat liv med praktfulla fester. Under andra världskriget försvann godsets värdefulla porträttsamling som numera finns i Polen. Idag väntar godset på en omfattande restaurering. Intill herrgården ligger ruinerna av det gamla godsbränneriet.

 

De baltiska godsens guldålder inföll under 1800-talet, då godsbrännerierna levererade vodka till hela den ryska marknaden. Den stora vodkaförsäljningen skapade underlag för de magnifika herrgårdsbyggnader som nu uppfördes.

Färden går vidare till godset Palmse (Palms) uppfört på 1690-talet för familjen von der Pahlen av Jacob Staël von Holstein. von Holstein räknas som den första arkitekten i Estland. Under sin utbildning reste han med Erik Dahlbergh i Italien, Holland och Frankrike. Idag är herrgården och parken iståndsatt som statligt museum och visar ett baltiskt gods i all dess glans. Här ser vi herrgården med den vackra parken och äter vår lunch.

 

Resans sista programpunkt blir det kejserliga slottet Kadrioru loss (Katarinaslottet) i Kadriorgparken (Catherinenthal) strax öster om centrala Tallinn. Slottet, som en gång hyste Gustaf V som gäst, rymmer idag den estniska statens samlingar av äldre utländsk konst. Platsen valdes av Peter den Store som ville ha ett lustslott i stadens närhet. Den italienske arkitekten Niccolo Michetti påbörjade 1718 uppförandet av slottsparken och slottet i fransk barockstil. Från mitten av 1700-talet har alla ryska tsarer bott på slottet.

 

När Estland blev självständigt gjordes slottet först om till konstmuseum och sedan till statsöverhuvudets residens. Efter att Estland åter blev fritt 1991 har slottet genomgått en omfattande restaurering, till delar finansierat med stöd från Sverige. I slottet kan vi bl.a. beundra den stora salen med rik barockstuckatur och den på 1930-talet tillbyggda banketthallen.

 

Ca kl 17:00 incheckning Tallink Färjeterminal.

Kl. 20:30 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl.

 

Dag 5. Söndag Söndag 3 juni

Kl 07:00 – 09:30 frukost.

Kl 10:00 ankomst Värtahamnen Stockholm.

 

Resefakta

Pris 9 750 SEK för prenumeranter av Gård & Torp, annars 10 750 SEK.

Resan omfattar tur och retur i delad fönsterhytt på Tallink, trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Tallink Spa & Conference Hotel, två hotellfrukostar, en trerätters middag med två glas vin i land, två luncher i land, två kafferaster i land, samtliga inträden och transporter enligt program.

 

Tillägg enkelhytt, fönster och enkelrum på hotellet, 1 500 SEK.

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Byn Klottorp där Professor Göran Hoppe bjuder på en rundvandring.

Utsikt från Domberget i Tallinn. Källa: Kadi Liis Koppel

Riisipere/Neu Riesenberg, släkten von Stackelbergs empireherrgård.

Padise klosterruin. Foto: Terje Lopp, Eesti pärevaleht

Familjen Stenbocks stamgods Kolk

Godset Palmse (Palms) uppfört på 1690-talet för familjen von der Pahlen av arkitekten Jacob Staël von Holstein

Det kejserliga Katarinaslottet, som idag hyser den estniska statens konstsamlingar. Foto: Jack Nilson.