Florens 2018

Konst- och kulturresa till Florens

med Konstnärernas Vänner och

Thielska Galleriets Vänner

 

21-26 mars 2018

 

Följ med på en unik konst- och kulturresa till Florens med konsthistorikern Louise Lyberg. Under några intensiva dagar guidar Louise tillsammans med svenska Catherine Wallerman Huhn - auktoriserad guide och Toscanaspecialist sedan många år - Florens främsta sevärdheter.

 

Vi besöker bl.a. Uffizierna, Galleria Palatina och de kungliga våningarna i Palazzo Pitti, Medecipalatset med Benozzo Gozzolis kapell, San Lorenzokyrkan samt la Capella dei Principe med Michelangelos Nya Sakristia.

 

Vi gör även en heldagsutflykt till San Gimignano och Siena samt besöker en vingård, där vi provsmakar och äter lunch. En kväll kommer vi att uppleva en förnämlig konsert.

 

En eftermiddag besöker vi Villa Monterioli från 1400/1500-talet, 25 min söder om Florens, för olivoljeprovning.

 

Det finns gott om tid för umgänge och för att utforska Florens på egen hand under dagarna.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Onsdag 21 mars 

Kl. 12.20 avgång från Stockholm Arlanda med Lufthansa, byte i München. Louise Lyberg är med på flyget.

 

Kl. 16.40 Ankomst Bologna flygplats

Catherine Wallerman Huhn möter gruppen.

 

Transfer till Florens och incheckning på fyrstjärniga Orto de' Medici,

 

Efterföljande middag på närbelägen restaurang.

 

Dag 2. Torsdag 22 mars

Kl. 09.30. Stadsvandring med Louise och Catherine. Vi börjar vid Domen med Brunelleschis kända kupol, Giottos kampanil och de berömda Paradisets portar på Baptisteriet av Lorenzo Ghiberti.

 

Via stadens mest antika torg, Piazza della Reppublica, fortsätter vi till Piazza della Signoria, där vi bl.a. kan beundra skulpturer som berättar om stadens historia.

 

Efter gemensam lunch får vi kl. 15.15 tillträde till Uffizierna, ett av världens äldsta konstmuseer med skatter som familjen Medici samlade.

Resten av eftermiddagen fri och middag på egen hand.

 

Dag 3. Fredag 23 mars

Kl. 09.00 avfärd från hotellet med buss till San Gimignano. Den muromgärdade staden är berömd för sina många höga försvarstorn och är sedan år 1990 uppsatt på UNESCOS Världsarvslista. Florens redan 1982 och Siena sedan 1995. Vi går gemensamt upp till torget mitt i staden där det bl.a. finns möjlighet att besöka den romanska 1100-talskyrkan Collegiata, som är en av de mest bemålade kyrkorna i hela Italien.

 

Härefter besöker vi vingården Tenuta de Torciano för vinprovning med lunch.

 

Vi fortsätter till Siena, där det finns tid för att besöka den stora katedralen från mitten av 1200-talet, ett av den italienska gotikens mästerverk.

 

Efter lite tid på egen hand återvänder vi till Florens.

 

Tillbaka till hotellet ca kl. 18.30. Middag på egen hand.

 

Dag 4. Lördag 24 mars

Kl 9.30 gemensam promenad till Palazzo Medici med det berömda kapellet som målats av Benozzo Gozzoli, San Lorenzo kyrkan med gamla sakristian och La Capella dei Principekapell med den nya sakristian. Palatset uppfördes under 1400-talet som residens för Cosimo d.ä. och hans arvingar.

 

Gemensam lunch på en typisk florentinsk restaurang.

 

Besök på Palazzo Pitti med Galleria Palatina med samlingar av bl. a. Rafael, Tizian, Rubens. Vi avslutar i vackra Boboliträdgården, Parken uppfördes av familjen Medici och är känd för sina grottor, fontäner och skulpturer från antiken och renässansen.

 

Återsamling på hotellet för vandring till San Stefano al Ponte för att lyssna på konsert (alt. San Marco kyrkan) Programmet ännu ej tillgängligt.

 

Dag 5. Söndag 25 mars

Kl. 10.00 promenad till Palazzo Vecchio, Florens Stadshus, med guidad visning.

 

Fri lunch i Florens.

 

Kl. 16 utflykt till Villa Monteoriolo (underbar 1400/1500 tals villa ca 25 min. söder om Florens). Här har vi olivoljeprovning, och efter det så tar ägarinnan Eleonora in oss i sitt kök for att lära oss de bästa knepen i det toscanska köket och vi medverkar i att preparera vår middag som vi sedan avnjuter i den vackra freskdekorerade matsalen.

 

Dag 6. Måndag 26 mars

Kl. 07.00 – 09.30 frukost och utcheckning

 

Kl. 09.30 busstransfer till flygplatsen i Bologna.

 

Kl. 13.35, avgång från Bologna med Lufthansa ankomst Stockholm/Arlanda kl 17.45 efter byte i München.

 

Resefakta

Pris 18 350 SEK per person i delat dubbelrum.

 

I priset ingår: Lufthansa Stockholm – Bologna t&r, 5 nätter på 4-stjärniga Orto de' Medici, i delat dubbelrum de luxe, två middagar, tre luncher (samtliga med vin), konsertbiljett, samtliga transporter och inträden, Louise Lyberg och Catherine Wallerman Huhn som ciceron och guide under hela resan, samtliga inträden, transporter och lokala skatter.

 

Tillägg: enkelboende i dubbelrum de luxe 3.800 SEK.

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB (org nr.559015-3838) är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss möjligheten att ändra i programmet vid oförutsedda händelser.

 

Domen i Florens

Baptisteriet i Florens av Lorenzo Ghiberti

San Gimignano med dess berömda torn.

Den magnifika Boboliträdgården som vi besöker dag fem på vår resa.

Louise Lyberg är konsthistoriker och har varit chefsintendent på Bukowskis auktioner, Statsfru hos H.M. Drottningen. Sedan många är är Louise också känd för sin medverkan i Antikrundan.