Grand Tour Neapel 19-26 april 2018

Grand Tour - Neapel med omnejd

En specialresa för Seniora Läkare

 

19-26 april 2018

 

Under 1700-talet gjorde förmögna européer en rundresa i Europa, en bildningsresa, som kallades ”le Grand tour”. Ett viktigt uppehåll på resan var Neapel där man dels besökte Herculaneum, Pompeji och templen i Paestum och dels lät sig fascineras av bourbonernas praktfulla hovliv i staden Neapel.


 

Vår ”Grand tour” tar oss till Neapel. Vi ser kungliga slottet, San Carlo-operan och några av de fascinerande barockkyrkorna med sina sällsamma marmorskulpturer. Vi besöker också slottet Capo di Monte med dess unika samling målningar av Tizian. En självklarhet är också ett besök på Museo Nazionale som rymmer talrika fynd från Pompeji: bronser, skulpturer,väggmålningar och mosaiker.


 

Vi gör en halvdagsutflykt till slottet Caserta, stort som Versailles men inte lika känt. En hel dag ägnar vi åt en avstressande resa runt den Sorrentinska halvön, med stopp i Sorrento, Amalfi, Positano och i Rapallo.


 

Innan vi lämnar Neapel gör vi ytterligare en dagstur för ett intressant besök vid de välbevarade templen i Paestum. Vi passar även på att ta båten över till det ombesjungna Capri och besöker förstås det mångomtalade Pompeji!

 

Vi bor på bra centralt hotell i Neapel med halvpension (samtliga middagar i hotellets restaurang).

 

Möjlighet att se Dmitrij Sjostakovitjs opera Lady Macbeth från Mzensk i en uppsättning av den österrikiske regissören Martin Kušej. Operan spelas lördag den 21 april på San Carlo-operan.

 

Som på tidigare Italienresor är vår ciceron kulturrådet och Italienkännaren Hans Lepp.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Torsdag 19 april 

Avresa med SAS från Arlanda kl. 07:35, från Landvetter kl. 06,55 byte och avgång från Kastrup kl. 10:05.

 

Ankomst Rom kl. 12:35.

 

Med hyrd buss tar vi oss från Rom till Neapel. Under vår bussresa berättar Hans Lepp om Neapel och regionen Kampaniens historia. Vi gör ett lunchstopp under färden.

 

Framme i Neapel checkar vi in på vårt centrala hotell Hotel Mercure Napoli Centro Angioino.

 

Efter incheckning och lite egen tid samlas vi för en välkomstdrink och presentation.

 

På kvällen avnjuter vi vår middag på hotellets restaurang. Vi får även höra en neapolitanska visor framföra av en lokal vissångare.

 

Dag 2. Fredag 20 april

På förmiddagen väntar en omväxlande stadsvandring med Hans Lepp.

 

Neapel grundades av grekerna på 700-talet f.Kr. som Parthenope. På 470- talet f.Kr. ersattes den gamla staden av Neapolis (som betyder Nystad). Från 300-talet f.Kr. stod staden i förbund med Rom, men fick behålla sitt språk och författning och uppfattades som en grekisk stad under romartiden.

Neapel och södra Italien kom efter normandernas fall i mitten på 1200-talet fram till Italiens enande under Garibaldi 1861 att bli en bricka i de europeiska stormakternas maktstrider. Staden och södra Italien kom växelvis att lyda under fransk, spansk och österrikisk överhöghet.

 

Den flitiga resenären och författaren Ellen Rydelius beskriver Neapel i sin bok 17 italienska städer från 1950: ”Av den grekisk-romerska staden finns nästan ingenting i behåll, men den grekiska andan levde kvar här långt efter det Neapolis kommit under Roms spira. Ja än idag är sirenernas stad olik Italiens andra städer, det förefaller som om något av den antika grekiska stämningen ännu dröjde kvar i Neapels gator och gränder, hos dess soliga befolkning och dessutom lägger man märke till ett starkt spanskt inslag, ett minne av den långa tid spanska kungar styrde Neapel.”

 

På vår vandring passerar vi bl.a det kungliga slottet Castel Nuovo och San Carlo-operan. Operahuset är ett av Europas äldsta och största, elegant inrett i rött och guld, uppfört 1737 och ombyggt i början av 1800-talet efter en stor brand. Under operans glansdagar på 1800-talet verkade här flera av tidens främsta tonsättare som Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti och Giuseppe Verdi.

 

Vi besöker även några av stadens berömda barockkyrkor. Gesu Nuovo, Capella Sansevero och klostret Santa Chiara.

 

Efter lunch besöker vi slottet Capo di Monte. Det uppfördes som sommarresidens av Karl VII under mitten av 1700-talet då de spanska bourbonerna återtagit Neapel. Sedan 1957 är slottet statligt konstmuseum inrymmande en av Italiens främsta konstsamlingar med verk från de olika kungarnas samlingar samt även modern konst. Här ser vi verk av bl.a. Tizian, Masaccio, Botticelli och Mantegna. I slottets Galleria Napoletana kan vi beundra verk som tydligt visar den guldålder som rådde i staden under 1600-talet. Neapel var under denna epok ett av Europas ledande kulturella fästen.

 

 

Dag 3. Lördag 21 april

På förmiddagen besöker vi Pompeji. Staden, som gick under och täcktes i aska vid Vesuvius vulkanutbrott år 79 f.Kr., återupptäcktes år 1748. Sedan dess har utgrävningar pågått i ruinstaden – till en början företogs mest rena skattgrävningar efter antika skulpturer, men under senare delen av 1800-talet inleddes vetenskapliga arkeologiska utgrävningar.

 

Pompeji grundades redan på 500-talet f.Kr. av osker, ett folk från mellersta Italien. Staden kom sedan under grekisk dominans. Drygt tio år innan dess undergång i vulkanutbrottet hade romarriket etablerat sig i Neapelbukten. Staden var en viktig hamn och handelsplats och de många nybyggen som fanns vid tiden för vulkanutbrottet berättar om välstånd. Efter stadens återupptäckt kom den tillsammans med den mindre grannstaden Herculaneum att utgöra en vallfartsort för tidens resenärer och därmed ett av skälen till att Neapel blev den naturliga slutpunkten på de bildade och förmögna européernas Grand tour. När den begravda staden började grävas ut möttes man av ett fruset ögonblick från antikens glansperiod. Här fanns bl.a. en mångfald väggmålningar och många husmiljöer bevarade.

 

Upptäckten av ruinstäderna i Neapelbukten blev utgångspunkten för det sena 1700-talets och 1800-talets mest dominerande konst- och stilideal, nyklassicismen.

 

Efter lunch på Vesuvius sluttning besöker vi den andra ruinstaden, Herculaneum. Liksom Pompeji gick den under vid Vesuvius utbrott. Även Herculaneum var en handelsplats idealiskt belägen vid Neapelbukten. Staden anses grundad av en lokal folkstam men kom precis som Pompeji sedermera under grekiskt inflytande. År 1738 började man gräva ut staden som då delvis återuppstått ur glömskan. Ruinstaden var bättre bevarad än Pompeji då den låg i en annan vindriktning från vulkanens stoftmoln och kom att täckas under 15-20 meter av lätt stoft medan Pompeji täcktes av 3-4 meter av aska och tyngre pimpstensfragment. Det lättare material som täckt Herculaneum gjorde att stadens tak och hela byggnader inte störtat in på det sätt som hände i Pompeji.

 

Vi avslutar denna upplevelserika dag med gemensam middag på hotellet.

Alternativt med pristillägg: Dmitrij Sjostakovitjs opera Lady Macbeth från Mzensk i en uppsättning av den österrikiske regissören Martin Kušej. Operan spelas lördag den 21 april på San Carlo-operan.

 

Dag 4. Söndag 22 april

På förmiddagen tar vi oss ut till det kungliga slottet Caserta. Precis som Capo di Monte uppfördes det av Karl VII och byggdes med Versailles som förebild. Här skulle den bourbonska dynastin samla den centrala administrationen i denna absoluta monarki. Slottet började uppföras 1752 och ses som barockstilens (monarkernas absoluta favoritstil) svanesång. I storlek hamnar det med sina 1200 rum i närheten av förebilden Versailles. Den 120 hektar stora barockparken med sina fontäner och alléer anses av många som i skönhet överglänsande förebilden i Versailles.

 

Vi får tid för lunch på egen hand vid slottet.

 

På eftermiddagen besöker vi Arkeologiska museet (Museo Nazionale) i Neapel. Här tar vi del av de förnämsta fynden av mosaiker, bronser, väggmålningar och skulpturer från Pompeji och Herculaneum. Bl.a. finns här den berömda Alexandermosaiken (1,5 miljon bitar) från100-talet f.Kr. som skildrar slaget vid Issos mellan Alexander den store och perserkonungen Darius III.

Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 5. Måndag 23 april

Vi ägnar dagen åt en avstressande utflykt runt den Sorrentinska halvön som anses bjuda på Italiens vackraste och mest storslagna vyer. Med vår buss tar vi oss runt halvön och stannar till i de små romantiska städerna Amalfi, Positano och Rapallo som ligger på rad, alla med sin egen speciella prägel. På andra sidan halvön ligger Sorrento, en klassisk semesterort med hänförande utsikt över Neapelbukten.

 

Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 6. Tisdag 24 april

Heldagstur med båt över till Capri, den ombesjungna ön som känd för sin skönhet lockat besökare och bosättare sedan antiken. Den klippiga ön utanför den Sorrentinska halvön blev flera romerska kejsares favoritplats och skall ha haft så många som tolv kejserliga villor. Kejsar Tiberius bosatte sig permanent på ön och styrde härifrån hela det romerska riket till sin död år 37 e.Kr.

 

Från det senare 1800-talet blev Capri ett populärt resmål för europeiska konstnärer, författare och en rad berömdheter. Bland dem som kom att bosätta sig här märks den ryske författaren Maksim Gorkij, den svenskättade adelsmannen, poeten Jacques d'Adelswärd-Fersen och framförallt den svenska läkaren och författaren Axel Munthe.

 

Vi besöker bl.a. Munthes vackra hem, San Michele, idag en stiftelse som ger möjlighet för svenska konstnärer, författare och andra kulturpersoner att studera italienska och italiensk kultur. San Michele – en gång utsedd till ”Italiens vackraste trädgård” -- uppfördes i etapper och utvidgades 1895–1904. Munthe beskriver i sin ”Boken om San Michele” hur antika ruiner och kapell på platsen blev delar i hans hem. Med Munthes stora umgängeskrets blev San Michele en samlingsplats för tidens berömdheter och besöktes bl.a. av Oscar Wilde, Henry James och den svenska drottning Victoria.

 

Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 7. Onsdag 25 april

I dag väntar en busstur till de tre välbevarade templen i Paestum vid Salernobukten.

 

Staden Paestum grundades som Poseidonia av greker från Sybaris på 600-talet f.Kr. Staden blomstrade som handelsstad och hamn på 500-talet f.Kr. Under denna tid uppfördes de tre doriska templen helgade till Poseidon, Hera och Ceres. År 273 blev staden del av romarriket som kolonin Paestum. På grund av försumpning och utbredd malaria förföll staden och övergavs på 800-talet vid saracenernas anfall. Invånarna grundade då den högre belägna staden Capaccio.

 

Paestums välbevarade tempelruiner blev ett av de viktigaste besöksmålen under 1700-talets Grand tours. När Gustav III företog sin berömda italienska resa 1783-84 blev besöket i Paestum ett av hans starkaste intryck. Kungen beställde bl.a. modeller i kork av tempelruinerna som idag finns på Medelhavsmuseet i Stockholm.

 

Under sin italienska resa inköpte Gustav III mängder med konstföremål som sedan kom att bilda grunden för Sveriges första museum, Kongl. Museum, föregångaren till Nationalmuseum och Gustav III:s antiksamling.

 

I Italien reste kungen inkognito och kallade sig Greven av Haga. I hans resesällskap fanns bland andra skulptören Johan Tobias Sergel, överstekammarjunkaren Gustaf Mauritz Armfelt och överste Axel von Fersen. Impulserna från resan kom att lämna många synliga spår i den svenska kulturen, bl.a. byggdes gamla kanslihuset i Stockholm och Botanicum i Uppsala med tempelgavlar inspirerade av grekiska tempel. Det mest storslagna byggnadsprojektet var dock det aldrig fullföljda Haga slott. Med ritningar av Desprez var slottet planerat som ett klassiskt grekiskt tempel och var tänkt att rymma de kungliga konstsamlingarna.

 

På kvällen samlas vi till gemensam avskedsmiddag på hotellet.

 

Dag 8. Torsdag 26 april

Kl. 07:00 – 08:30 Frukost och utcheckning.

 

Kl 08:30 avresa med buss till Rom och eftermiddagens hemresa.

 

Avresa från Rom kl 13:25. Ankomst Köpenhamn/Kastrup kl. 16:00.

 

Avgång från Kastrup till Stockholm/Arlanda kl. 17:05, med ankomst Arlanda kl 18:15.

 

Avgång Kastrup till Göteborg/Landvetter kl 17:10 med ankomst Landvetter kl 18:05

 

Hans Lepp

är konsthistoriker, diplomat och kulturråd. Han är utbildad i Sverige och Italien.

Han är ordförande i Svenska Pro Veneziaföreningen och har bl. a. varit kulturråd vid Svenska institutet, kulturattaché vid Sveriges ambassaden i Tallinn, förste intendent vid Kungliga Husgerådskammaren på Stockholms slott och förste intendent på Hallwylska museet.

 

Resefakta

Pris per person i delat dubbelrum 22 850 SEK.

Tillägg enkelboende i dubbelrum 3 800 SEK.

I priset ingår. Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Rom tur och retur med SAS. Sju nätter på centrala fyrstjärniga Hotel Mercure Napoli Centro Angioino

Adress: Via Agostino Depretis, 123, 80133 Napoli NA, Italien

Telefon: +39 081 491 0111.Sju middagar med vin på hotellet fyra luncher, varav tre med vin, samtliga inträden, guidningar och transporter enligt program. Lokal reseassistent medföljer under alla dagar utom de två resdagarna. Hans Lepp som ciceron under hela resan.

Tillägg

Dmitrij Sjostakovitjs opera Lady Macbeth från Mzensk i en uppsättning av den österrikiske regissören Martin Kušej. Operan spelas lördag den 21 april på San Carlo-operan.

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Piazza del Plebiscito i centrala Neapel. Bild: Cop. Fototeca Enit. Foto: Paolo Ghirotti

Herculaneum. Bild: Cop. Fototeca Enit. Foto: Vito Arcomano

Herculaneum. Bild: Cop. Fototeca Enit. Foto: Vito Arcomano

Pompeji. Bild: Cop. Fototeca Enit. Foto: Vito Arcomano

Paestum. Bild: Cop. Fototeca Enit. Foto: Vito Arcomano

Paestum. Bild: Cop. Fototeca Enit. Foto: Vito Arcomano