Kiruna Lofoten Tromsö 2018

Kiruna, Lofoten och Tromsö

En läsarresa med Vi-tidningen 16-21 maj 2018

 

Vi reser då ljuset har återvänt och den gnistrande snön på fjälltopparna gör vårdagarna extra långa i norr. I Jukkasjärvi besöker vi Ishotellet och kyrkan med Bror Hjorts omtalade altartavla. Vår ciceron Kiruna- och Nordkalottenkännaren Agge Theander guidar oss runt i Kiruna där vi bl.a. besöker den vackra kyrkan, ritad av Gustaf Wikman och med utsmyckningar av bl.a. Prins Eugen och Christian Eriksson.

 

Kyrkan är en av de byggnader som följer med i den förestående flytten av Kirunas centrala delar. Stadens omfattande konstsamling ser vi i stadshuset ritat av Artur von Schmalensee, en av de byggnader som rivs i samband med flytten. Det blir också besök i gruvan och möte med sameslöjdaren och konstnären Lars Levi Sunna. Med buss tar vi oss sedan till Abisko med besök vid jokken och fortsätter via Riksgränsen till Svolvaer på Lofoten. Under en heldag reser vi runt bland Lofotens fiskelägen varefter vi beger oss till Tromsö med klassiska Hurtigruten. Resan avslutas med besök och övernattning i Tromsö, ”Porten till Arktis”.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Onsdag 16 maj 

avresa med SAS från Arlanda kl 11:35.

 

Vid ankomst till Kiruna kl 13:05 möts vi av Agge Theander. Vi beger oss till Jukkasjärvi där vi först besöker kyrkan (Sveriges nordligaste församling) och ser Bror Hjorts berömda altartavla med bilder ur prästen Lars Levi Lestadius liv. Laestadius grundade en stor och mycket omtalad väckelserörelse.

 

Efter gemensam lunch på Jukkasjärvis värdshus beger vi oss ner till älvstranden för ett besök på Ishotellet (Ice Hotel), med dess vackra isskulpturer. Vi får en guidad visning av denna märkliga isbyggnad.

 

På vägen in till Kiruna passerar vi platsen för stadens nya centrum, 3 km från dagens citykärna. Vi checkar sedan in på vårt hotell, Scandic Ferrum Hotel mitt i stadens centrum. Trerätters middag på hotellet.

 

Dag 2. Torsdag 17 maj

Kl. 08:45 vandrar vi ner till Kiruna stadshus ritat av Arthur von Schmalensee och som 1964 fick pris som Sveriges vackraste offentliga byggnad. Agge berättar om stadshuset och guidar oss i stadens förnämliga konstsamling.

 

Efter förmiddagskaffe i stadshuset väntar besök i Carl Wennbergs Slöjdbutik, öppnad 1915. Här får vi träffa samekonstnären Lars-Levi Sunna som slöjdar i ben och björkrot – och bjuds på tilltugg och kaffe innan vi företar en kort promenad till Kiruna kyrka invigd 1912. Kyrkan, ritad av arkitekten Gustaf Wickman, kommer att flyttas med till ”det nya Kiruna”. Wickman fick i uppdrag av stadens starke man Hjalmar Lundbohm att bygga en kyrka formad som en lappkåta. Den rödfärgade timmerbyggnaden har fått flera utmärkelser, bl.a. framröstad som Sveriges vackraste byggnad år 2001. Kyrkans fasad är dekorerad med 12 förgyllda skulpturer av Christian Eriksson, föreställande människans olika sinnesstämningar, och inne i kyrkan möter oss prins Eugens altartavla ”Den Heliga Lunden”. Under besöket får vi lyssna till Agges uppläsning av Albert Engströms kantat, framförd vid kyrkans invigning.

 

Bakom kyrkan stannar vi till vid Hjalmar Lundbohms imponerande gravvård, utförd som en vikingatida hövdingagrav av Christian Eriksson och med text av Albert Engström. Lunch på egen hand.

 

Vi återsamlas vid turistbyrån kl.14:30 och blir hämtade med buss som tar oss till Kirunagruvan där vi får en guidad visning.

 

Gemensam trerätters middag på hotellet.

 

Dag 3. Fredag 18 maj

Kl 08:30 avresa med buss.

 

Efter att ha lämnat Kiruna reser vi längs riksgränsvägen som följer Malmbanan. Vi gör stopp vid Abisko och beser Lapporten, kanjonen och portalen på Kungsleden. Agge berättar om de konstnärer som sökte sig till Abisko vid 1900-talets början, bl.a. Leander Engström.

 

Vid Vassijaure ser vi den imponerande stationsbyggnaden som på 1910-talet uppfördes av arkitekten Folke Zetterwall för Statens Järnvägar. I stationshuset, även byggd som transformatorstation för Malmbanan, besöker vi Banelektriska museum som berättar Malmbanans historia.

 

Lunchbuffé i Katterjokk.

 

Efter att ha passerat Riksgränsen på 667 meter över havet färdas vi ner mot Ofotfjorden och reser sedan ut på Lofoten. Vi gör flera stopp på vägen.

 

Övernattning och middag (buffé) på Scandic Hotel i Svolvaer, Lofotens huvudort.

 

Dag 4. Lördag 19 maj

Vi börjar med en valfri morgonpromenad i Svolvaer innan vi ger oss ut på en heldagstur på Lofoten. I Henningsvaer möter vi ett av Lofotens äldsta fiskelägen, dramatiskt beläget nedanför höga fjäll. I Borg besöker vi det rekonstruerade vikingatida långhuset. Här äter vi också lunch, fisksoppa.

 

Vi fortsätter ut på öns västkust och besöker byn Unnstad, uppbyggd med fjällen i ryggen och sandstrand mot Atlanten. Idag är orten centrum för arktisk surfing. I Buksnesfjorden stannar vi till i fiskeläget Leknes, ett samhälle som uppstod redan under folkvandringstid som hövdingasäte.

 

I Stamsund, varifrån vi avreser med med Hurtigruten kl. 19:30, ser vi en av Lofotens större hamnar.

 

Gemensam trerätters middag på båten.

 

Vid midnatt passerar vi Trollfjorden, den smalaste fjorden längs norska kusten. Vid mörker lyser skeppets strålkastare upp de dramatiska bergväggarna. I sundet in till fjorden utspelades Trollfjordslaget 1882 mellan lokala småfiskare och ångdrivna större fiskebåtar.

 

Dag 5. Söndag 20 maj

Hurtigruten anländer till Tromsö kl. 14:15, vilket inneburit att vi under en stor del av dagen från fartyget kunnat njuta av det dramatiska och mycket växlande norska kustlandskapet (gemensam frukost och lunch ombord).

 

Framme i Tromsö checkar vi in på vårt centrala hotell Scandic Grand.

 

Därifrån vandrar vi sedan genom gamla Tromsö med dess vackra trähus ner till gamla hamnen och Polarmuseet, där vi får uppleva den norska polarhistorien. Egen tid i Tromsö med möjlighet till besök i Ishavskatedralen.

 

Gemensam middag på kvällen.

 

Dag 6. Måndag 21 maj

Egen tid i Tromsö, med möjlighet till fiskeutfärd och andra utflykter (hör med Ola för bokning), andra sevärdheter är bl.a. Polaria, ett fascinerande upplevelsecentrum inrymt i en lika fascinerande byggnad. för konstintresserade rekommenderas Nordnorges konstmuseum.

 

Återsamling kl. 13.45 för transfer till Tromsö flygplats.

Avresa med SAS mot Oslo kl. 16:10 och därefter vidare mot Stockholm. Beräknad ankomst 20:05 på Arlanda.

 

Resefakta

Tid: 16-21 maj 2018, 6 dagar.

 

Pris: för prenumeranter: del i dubbelrum 19.500 SEK 
icke prenumeranter: del i dubbelrum 20.500 SEK
Enkelrumstillägg 1.450 SEK.

 

I Priset ingår

Flyg SAS Stockholm – Kiruna och Tromsö – Stockholm, fyra hotellnätter på fyrstjärniga hotell, en natt på Hurtigruten i ospecificerade hytter, fem middagar, fyra luncher, samtliga transporter och inträden (inkl. Ishotellet, Polarmuseet och LKAB:s gruva)

 

Lästips

Essäer av Albert Engström om Lappland, Lofoten och Tromsö i, Medan det jäser, Med penna och tallpipa, Mitt liv och leverne, Äventyr och huggskott och Hemspånad,

 

Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är medlem i Svenska Resebyråföreningen och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.

 

 

Kiruna Kyrka

Kiruna stadshus i vinterskrud

Ishotellet i Jukkasjärvi. Design Erik Fankki och Arne Bergh. Foto: Asaf Kliger

Lofoten

Svolver

Tromsö hamn. Foto: Visitnorway