Kulturmöten i Finland

Kulturmöten i Finland

 

11-14 oktober 2018

 

Följ med Vi-tidningens reseklubb på en kulturresa till Finland med författaren och litteraturvetaren Agneta Rahikainen som ciceron. Agneta tar oss med på en litterär vandring genom Helsingfors, där vi bland annat besöker stadens nya konstcentrum, Amos Rex, och ser Tove Janssons vackra fresker på Helsingfors konstmuseum.

 

På Svenska litteratursällskapet träffar vi författaren och litteraturvetaren Ebba Witt Brattström som berättar om sin bok #Ärjagintemänniska: Historiens metoovrål, som kommer ut i höst.

 

Vi besöker också vackra Borgå där författaren Ulla-Lena Lundberg tar emot oss i Diktarhemmet. Ulla-Lena, som fick Tidningen Vi:s litteraturpris 2001, läser ur och berättar om sitt författarskap.

 

Vi får också uppleva Johan Ludvig och Fredrika Runebergs författarhem.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Torsdag 11 oktober 

Kl. 15.35-15.50 Samling i Värtaterminalen Stockholm. Vid de uppåtgående rulltrapporna möter reseledare Ola Olsson och ciceron Agneta Rahikainen med skylt och delar ut biljetter.

 

Värtahamnen nås bäst med tunnelbana till Gärdets station, därefter 10 minuters skyltad gångväg. Alt. SL-buss 76 till hållplats Värtahamnens färjeterminal.

 

Efter ombordstigning samlas vi i konferensavdelningen för kaffebuffé, följd av litterärt föredrag av Agneta Rahikainen. Agneta berättar om den finlandssvenska litteraturen med fokus på kvinnliga författare som Edith Södergran, Fredrika Runeberg, Tove Jansson och Märta Tikkanen.

 

På kvällen intar vi en trerätters italiensk middag med två glas vin, kaffe & avec i fartygets restaurang La Tavolata.

 

Dag 2. Fredag 12 oktober

Kl. 07.00 – 09.30 specialfrukost i restaurang La Tavolata.

 

Kl. 09.55 ankomst Helsingfors, där transferbuss väntar. Bussen tar oss till Svenska Litteratursällskapet hus på Riddargatan och fortsätter sedan till vårt hotell där våra väskor lastas av. Agneta guidar oss på litteratursällskapet som bland sina samlingar bl a hyser originalet till ”Vårt land” av Johan Ludvig Runeberg. Dikten som blev Finlands nationalsång skrevs 1846 och delar av den publicerades i Borgå tidning 2 januari 1847.

 

Här bjuds vi också på förmiddagskaffe innan vi träffar Ebba Witt Brattström. Ebba, som är verksam som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, berättar om sin nya bok #Ärjagintemänniska: Historiens metoovrål, som kommer ut i höst. Det blir eventuellt även ett möte med en aktuell finlandssvensk författare.

 

Efter gemensam lunch tar Agneta med oss på en litterär vandring genom centrala Helsingfors.

 

Därefter väntar ett guidat besök på Helsingfors nya sevärdhet, konstmuseet Amos Rex som öppnar under hösten 2018. Vi avslutar programmet med besök på Helsingfors konstmuseum HAM, där vi ser Tove Janssons älskade freskomålningar, Fest på landet och Fest i stan.

 

Granne med Konstmuseet ligger vårt hotell, fyrstjärniga SOKOS Presidentti, där bagage och rum väntar.

 

Resten av dagen på egen hand med möjlighet till teater eller operabesök på kvällen.

 

Dag 3. Lördag 13 oktober

Kl. 07.30 – 09.00 frukost och utcheckning.

 

Med buss tar vi oss till Borgå, vackert beläget vid Borgå ås mynning ut i Finska viken. Från den medeltida kyrkan, idag domkyrka för Borgå stift, Finlands svenskspråkiga stift, går vi ner mot den gamla staden. I backen ner till staden ligger Diktarhemmet. Det drivs av Svenska litteratursällskapet och tar emot bemärkta författare som hedersboende. Sedan januari 2018 är det Ulla-Lena Lundberg som bor här. Ulla-Lena tar emot oss och bjuder på kaffe och berättar om och läser ur sitt författarskap.

 

Därefter egen tid i Borgå med lunch på egen hand. Vi avslutar besöket i Borgå med att bese Johan Ludvig och Fredrika Runebergs vackra författarhem. Agneta Rahikainen, som skrivit biografin Johan Ludvig & Fredrika Runeberg, guidar och berättar om deras olika författarskap.

 

Bussresa tillbaka till Helsingfors och Olympiaterminalen där incheckning på Silja Line väntar.

 

Avgång kl. 17.00.

 

Kl. 19.30 gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl.

 

 

Dag 4. Söndag 14 oktober

Kl. 09.45 ankomst Stockholm/Värtaterminalen

 

Resefakta

Bokning. info@mejtresor.se tel 0704-220174

Pris 7 450 SEK för prenumeranter på Vi-tidningen, 8 350 SEK för icke prenumeranter. Tillägg för enkelhytt och enkelrum, 850 kronor.

 

I priset ingår del i A2 fönsterhytt t&r Stockholm-Helsingfors med Silja Line, kaffebuffé på utresan, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan, en natt i delat dubbelrum på fyrstjärniga SOKOS Presidentti, en lunch i land, förmiddagskaffe i Borgå, samtliga inträden och transporter enligt program. Signerat exemplar av Ulla-Lena Lundbergs bok Sibirien.

 

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Vy över Domkyrkan i Helsingfors och Senatstorget

En av våra ciceroner: Ulla-Lena Lundberg. Foto: Cata Portin.

Ebba Witt-Brattström. Foto: Marie Klingspor Rotstein.

Agneta Rahikainen

Salen i Runebergs hem.

Borgå stad. Cop. Visitporvoo