Kulturarv i Österbotten

Kulturarv i Österbotten

 

12-17 september 2018

 

Salen i Kuddnäs gård i Nykarleby, Zacharias Topelius nyrestaurerade barndomshem.

I vackra höstfärger reser vi till Finlands svenskbygder längs Bottenhavet! Vi upplever den unika trähusbebyggelsen i de gamla handelsstäderna Raumo och Kristinestad. Med byggnadsvårdsnestorn i Österbotten, Peter Båsk, besöker vi gårdsägare som varsamt restaurerar sina gamla hus. I Stundars möter vi en ny by av restaurerade och flyttade äldre kringbyggda bondgårdar. Zacharias Topelius nyrestaurerade barndomshem får vi bekanta oss med i Nykarleby.

 

En av den gustavianska erans mest fulländade byggnader möter vi i Gamla Vasa hovrätt (idag Korsholms kyrka) ritad av Carl Fredrik Adelcrantz. Vi stannar till i den lilla bruksorten Norrmark för att besöka Villa Mairea, uppförd av Alvar Aalto för konstmecenaten Maire Gullichsen.

 

På Ytterö utanför Björneborg träffar vi Cecilia Rosenlew som berättar om de sommarvillor som här uppfördes för det framväxande borgerskapet under senare delen av 1800-talet.

 

Vi bor bekvämt i tvåspråkiga Vasa. Vi färdas i makligt tempo med gott om tid för umgänge och med egen tid i Vasa.

 

Gård & Torps chefredaktör Gunilla von Platen medverkar under hela resan.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Onsdag 12 september 

Kl. 18:45 -19:00 samling i Värtaterminalen, Stockholm, där Gunilla von Platen från Gård & Torp och reseledare Ola Olsson möter och överlämnar biljetter.

 

Värtaterminalen nås enklast med tunnelbana till Gärdets station därifrån är det skyltat till färjeterminalen (10 minuters promenad), alt buss 72 till hpl Värtahamnens Färjeterminalen.

Kl. 19:30 – 20:30 I konferensavdelningen ombord får vi en presentation av resan och introduktion av Ola Olsson om Finlands byggnadshistoria.

 

Kl. 20:30 gemensam trerättersmiddag inkl. 2 glas vin, kaffe och avec i à la carterestaurangen.

 

Dag 2. Torsdag 13 september

06:00-07:00 Frukost


07:00 Ankomst Åbo.


07:30 Avfärd med buss från Färjeterminalen.


 

Vi färdas norrut, först genom landskapet Egentliga Finland och sedan in i Satakunda. Här gör vi vårt första stopp i Raumo. Den gamla sjöfarts- och handelsstaden är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista för sin unika trähusbebyggelse, till stora delar från 1600-talet men med brädfodring i klassicistisk stil från 1800-talet. Vi besöker stadsmuseet och får därtill en guidad stadsvandring.

 

Efter förmiddagskaffe på egen hand på något av Gamla stadens konditorier fortsätter vi sedan till Norrmarks bruk som ligger 15 km från Björneborg. Bruket uppfördes av friherre Carl Constantin de Carnall år 1806. Han lät då bygga med en stångjärnshammare med städ kring forsen i Norrmarks å. År 1870 köptes hela bruket på auktion av industrimannen Antti Ahlström. Med Ahlströms övertagande inleddes en guldålder för bruket som byggdes ut och omvandlades till sågverk. Med inköp av andra sågverk blev Ahlströmkoncernen ett av Finlands viktigaste virkes- och kraftföretag som än idag har sitt huvudkontor i Norrmark. Familjen Ahlström lät sedan under tre generationer uppföra privatbostäder skapade av tidens främsta arkitekter. Antti och hustrun Eva (född Holmström) lät 1881 bygga träslottet Isotalo, ritat av arkitekten Evert Lagerspetz, vilket även fungerade som brukskontor. Sonen Walter och dennes hustru Hildur (född Newander) lät 1901 arkitekten G. A. Lindberg uppföra deras stora jugendvilla Havulinna. Här växte dottern Maire upp. Hon kom att bli den viktigaste konstmeccenaten i Finland under 1900-talet.

 

I slutet av 1930-talet lät Maire och hennes make Harry Gullichsen arkitekten Alvar Aalto uppföra Villa Mairea som ett modernt representationshem och som idag räknas som ett av 1900-talsarkitekturens främsta verk. http://www.villamairea.fi/sv. Aalto kom att ändra ritningarna för byggnaden flera gånger innan bygget påbörjades. Vid uppförandet tog Aalto steget från avskalad funktionalism mot ett mer organiskt men modernt arkitektoniskt uttryck som förenar influenser från olika håll. Hans kanske enskilt viktigaste inspirationskälla var den framstående amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wrights vid slutet av 1930-talet invigda representationshem Fallingwater för varuhusfamiljen Kaufmann i Pennsylvania. Byggnaden – numera museum – väckte stor uppmärksamhet, placerad som den var ovanpå ett vattenfall! Villa Mairea inreddes under ledning av Aino Aalto. Vi får en guidad visning av villan som fortfarande är familjen Ahlströms/Gullichsens representationshem som de använder flera gånger om året. Efter villavisningen gör vi en guidad rundvandring på bruksområdet följd av lunch på Bruksklubben.

Vid infarten till den lilla hamnstaden Kaskö i Österbotten besöker vi Anette Norrgrann på Benvik gård. På gården uppfördes två ståtliga mangårdsbyggnader i timmer av handelssläkten Bladh under senare delen av 1700-talet. Anette bor i den äldsta mangårdsbyggnaden, uppförd 1776 av Johan Bladh d.y. Anette bjuder på kaffe och visar sitt hem som genomgått en varsam restaurering. Den andra mangårdsbyggnaden uppfördes år 1786 av Johan Bladhs son Johan Peter Bladh då denne återvände till hembygden efter 18 års vistelse i utlandet. Johan Peter var Finlands enda superkargör (delägare i Svenska Ostindiska Kompaniets skepp) och utöver framgångsrik handelsman var han även ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och ses som den som grundade Kaskö stad.
 På kvällen incheckning på hotell Sokos Royal i centrala Vasa. Middag på egen hand eller tillsammans med Gunilla och Ola.

 

Dag 3. Fredag 14 september

06:30-08:30 Frukost. På morgonen ansluter Österbottens byggnadsvårdsnestor Peter Båsk, tidigare intendent på Stundars Museum. Peter är med oss under hela dagen och berättar om Österbottens speciella byggnadstraditioner och byggnadsvård. Med vår buss reser vi till Kuddnäs gård i Nykarleby, en av Österbottens främsta sevärdheter. På Kuddnäs växte den stora finländske historikern och författaren Zackarias Topelius upp som son i ett provinsialläkarhem.

 

Förmiddagskaffe på Kuddnäs där vi också får specialinformation både om Topelius och om den omfattande restaureringen av gården som precis avslutats. Utanför Nykarleby ser vi även Jutasmonumentet, uppfört år 1885, med von Döbelns karaktäristiska profil. Här stoppades tillfälligt de ryska anfallen under kriget 1808. Om von Döbeln skrevs bl.a.: ”Han egde ganska stor fältherreblick och beslutsamhet samt mycket stor fyndighet och förslagenhet.”

 

Vi fortsätter färden och stannar till vid den byggnad som en gång inrymde Vasa gamla hovrätt invigd 1786. Den ritades av Carl Fredrik Adelcrantz och räknas som en av den gustavianska erans främsta byggnadsverk. År 1852 brann Vasa, man beslutade då att flytta staden till dess nuvarande placering 7 km västerut. Den gamla hovrätten som blev kvar byggdes då om till Korsholms landsbygdsförsamlings kyrka.

 

I byn Solf söder om Vasa besöker vi Stundars Museum (Österbottens motsvarighet till Skansen). På museet guidar Peter Båsk oss bland de gamla österbottniska gårdarna. I anslutning till friluftsmuseet ligger även ett unikt bostadsområde med 20 fastigheter, bestående av ditflyttade äldre gårdar. Samtliga hus var ödehus i mycket dåligt skick. Vid återuppbyggnaden har man återskapat de typiska äldre kringbyggda gårdsmiljöerna.

 

Här träffar vi Sara och Thommy Bergström som tar emot i sitt hem som är ett av de senaste tillskotten av fastigheter. Sara och Thommy tar emot och berättar om hur gården uppförts med byggnader från olika delar av Österbotten. Sara, som är journalist, har även dokumenterat framväxten av den unika byn i sin bok ”Lyckan är en gammal gård”. https://svenska.yle.fi/artikel/2014/04/08/lyckan-ar-en-gammal-gard

Middag på egen hand eller tillsammans med Gunilla och Ola.

 

Dag 4. Lördag 15 september

Frukost 08:00 --09:00. Vi tar oss till byn Västerhankmo där Andrea och Eddie Österåker tar emot och bjuder på kaffe på sin gård Åppsto som dom varsamt restaurerar. De har prisbelönats för sitt omsorgsfulla arbete. Eddie som både är snickare och smed visar oss sina färdigheter.

 

Vi fortsätter sedan till Grönvik gård vid den gamla hamnplatsen vid Iskmo by norr om Vasa. Här tar gårdsägarna Peter och Maria Hästbacka emot och berättar om den omfattande renoveringen av den gamla förvaltarbostaden från 1780-talet. Den är idag det enda som finns kvar av Grönvik glasbruk som under 1800-talet var en av Nordens största tillverkare av fönsterglas. Vi bjuds på sopplunch i gårdens vackra källare.

 

Eftermiddagskaffe väntar oss i det restaurerade timmerhuset Backliden från 1880-talet. Gårdsägarna Sabina och Yngve Lithén berättar om hur de av en händelse ”fann” det mycket illa åtgångna ödehuset som de sedan ägnat många år och mycken kraft att restaurera.

 

Eftermiddag i Vasa med möjlighet till museibesök.

 

På kvällen gemensam middag på trevliga Loftet i Vasa.

 

Dag 5. Söndag 16 september

Frukost och utcheckning 07:00 – 08:30


 

08:30-10:00 Vår buss tar oss till Kristinestad, grundad 1649 och ofta kallad ”Bottenhavets pärla” beroende på dess välbevarade unika trähusbestånd och smala gränder. Vi inleder med besök på Lebellska köpmansgården, uppförd på 1760-talet. Köpmannagården som idag är museum berättar om den bottniska handels- och skeppsredarkulturen. Som flera andra österbottniska handelsfamiljer skapade sig familjen Lebell en förmögenhet på försäljning och frakt av timmer och tjära. Därpå följer stadsvandring bland de samla trähusgränderna. Vi avslutar med gemensam lunch i hamnen.

 

Vi tar oss sedan till Ytterö utanför Björneborg. Här vid en av Östersjöns finaste stränder växte under senare delen av 1800-talet fram en av Finlands främsta badorter där fabrikörer, sågverks- och varvsägare lät bygga sina sommarvillor. Flera av dessa uppfördes av familjen Rosenlew som ägde flera av Björneborgs största fabriker. Vi träffar här Cecilia Rosenlew som för några år sedan kom ut med boken ”Punsch på glasverandan – villaliv på Ytterö i Björneborg” http://www.abounderrattelser.fi/news/2013/05/sommarparadisets-sol-och-skuggsida.html och som berättar om badorten och dess villor.

 

Vi inriktar oss sedan på Åbo och Siljaterminalen med incheckning.

 

Kl. 20:00 ombordstigning på M/S Baltic Princess.

Kl. 20:30 middag, smörgåsbord med vin/öl.'

 

Dag 6. Måndag 17 september

Kl. 05:00 – 06:00 frukost

 

Kl. 06:10 ankomst Stockholm, Värtahamnen.

 

Obs! Fartygets tidiga ankomst beror på att tidtabellen är anpassad för att lastbilarna inte skall fastna i Stockholms rusningstrafik.

 

Resefakta

Tid: 12 - 17 september 2018 


 

Pris 10 750 kr, för prenumeranter av Gård & Torp, 11 750 kr för icke prenumeranter


 

Enkelrumstillägg 1500 kr I priset ingår

Båt Stockholm-Åbo t&r med Silja Line, med del i A2 fönsterhytt, trerätters middag med 2 glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord på hemresan, sjöfrukost t&r, tre övernattningar i Vasa på fyrstjärniga SOKOS Royal inkl. hotellfrukost, en middag med två glas vin iland, fyra luncher iland, två förmiddagskaffe, fyra eftermiddagskaffe, samtliga transporter och inträden enligt program.

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Kuddnäs gård i Nykarleby, Zacharias Topelius nyrestaurerade barndomshem.

Raumo gamla rådhus.

Charmig gata i Raumo.

Interiör i Villa Mairea, ritad av Alvar Alto.

Villa Mairea, ritad av Alvar Alto, på uppdrag av Marie och Harry Gullichsen som ett modernt representationshem.

Korsholms landsbygdsförsamlings kyrka, Ursprungligen uppförd som Vasa hovrätt efter ritningarv av Carl Fredrik Adelcrantz.

I Solf strax söder om Vasa besöker vi Stundarsbyn.

I Solf strax söder om Vasa besöker vi Stundarsbyn.

Grönvik gård i Iskmo.

Kristinestad, ofta kallad "Österbottens pärla".

Lebellska köpmangården i Kristianstad.

Juselius Mausoleum