Kulturstad Berlin

Kulturstad Berlin

Specialresa för Seniora Läkare

 

5-9 november 2018

Extra resa den 10-14 november om underlag finns

 

Följ med på vår höstresa till Berlin! Ciceroner på resan är författaren och översättaren Peter Handberg och radioproducenten, översättaren och mångårige Berlinbon Johan Andrén. Peter och Johan tar oss med till utvalda platser och museer, både kända och mindre kända, och läser ur egna verk och översättningar med anknytning till staden.

 

Vid 1700-1800-talspoeten och dramatikern Heinrich von Kleists grav vid Wannseesjöns strand reciterar Peter honom ur sina egen översättning. På utflykt till Potsdam ser vi bl.a. Nikolaikyrkan, ritad av Berlins stora arkitekt Karl Friedrich Schinkel. Framme vid Fredrik den Stores sommarresidens Sanssouci vandrar vi i den stora slottsparken.

 

En av kvällarna tar Johan oss med till sina hemkvarter i Prenzlauer Berg, Berlins pulserande konstnärskvarter. Vi får också möjlighet att uppleva Berlins världsberömda musikliv med en operaföreställning på ett av stadens tre klassiska operahus.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Måndag 5 november 

Avgångar från Stockholm/Arlanda, Göteborg/Landvetter och Köpenhamn/Kastrup.

 

Avgång Köpenhamn/Kastrup kl. 11:05 med ankomst Berlin Tegelflygplatsen kl. 12:00.

 

Avgång Göteborg/Landvetter kl. 07:30 med byte byte på Arlanda.

 

Avgång Stockholm/Arlanda kl. 09:40 med ankomst Berlin kl. 11:15.

 

Ciceronerna Johan Andrén, Peter Handberg och reseledare möter med skylt på Tegelflygplatsen.

 

Med hyrd buss tar vi oss från flygplatsen genom centrala Berlin till den Svenska Victoriaförsamlingen där lättare lunch väntar. Vid besöket får vi ta del av församlingens dramatiska historia under 1900-talet då kyrkan både fungerade som asyl undan nazisterna och som stöd till oppositionella i DDR.

 

Här får vi även höra Peter läsa ur sin Berlinbok ”Släpp ingen levande förbi” och Johan läsa ur sin översättning av den tyska författarinnan Ulrike Edschmids bok om RAF (Röda arméfraktionen) och de politiskt turbulenta 1960- och 70-talen i Västtyskland.

 

Med buss tar vi oss sedan till stadsdelen Kreutzberg som var ett viktigt centrum för kultur och radikal politik i Västberlin från 1960- till 1980-talet.

 

Incheckning på centrala Hotel Hollywood, på fashionabla Kurfürstendamm.

 

Kl. 19:00 Promenad till närbelägen restaurang för gemensam middag.

 

 

Dag 2. Tisdag 6 november

Kl. 07:00 – 08:30 frukost.

 

Kl. 09:00 S-Bahn till Wannsee. Kort promenad till dramatikern Heinrich von Kleists grav där Peter Handberg läser ur sin bok Kleist – slutet, en dokumentation av omständigheterna kring poetens självmord. Heinrich von Kleist (1777–1811) räknas idag som en av Tysklands främsta dramatiker. Under sin livstid rönte han föga uppmärksamhet, vilket var en bidragande orsak till hans och väninnan Henriette Vogels välplanerade självmord vid platsen där graven idag är belägen.

 

Från Wannsee fortsätter vi till vackra Potsdam. Staden kom att blomstra under Fredrik den Store tid, då den kungliga residensstaden byggdes ut med Versailles som förebild. I centrum domineras stadsbilden av den nyrenoverade Nikolaikyrkan, uppförd 1830-37 av Berlins store arkitekt, Karl Friedrich Schinkel. Kyrkan kompletterades med sin stora kupol på 1850-talet av Friedrich August Stüler, arkitekt även för Nationalmuseum i Stockholm. Framför Nikolaikyrkan ser vi även det återuppbyggda kungliga slottet, vilket förstördes under en bombräd i april 1945.

 

Efter lunch på egen hand i Potsdam tar vi spårvagnen till det kungliga rokokopalatset Sanssouci, uppfört vid mitten av 1700-talet av arkitekten Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Det intima lustslottet omgiven av en magnifik park var Fredrik den Stores favoritbostad, avsides från det strikta hovlivet inne i Berlin. Utanför slottet vilar också kungen i en grav som varje dag smyckas med färska potatisar, nyttoväxten som Fredrik den Store bidrog till att införa.

 

Resa på egen hand eller gemensamt tillbaka till Berlin med S-Bahn. Gemensam middag.

 

Dag 3. Onsdag 7 november

Kl. 07:00 – 08:45 frukost.

 

S-Bahn och tunnelbana eller spårvagn till Oranienburger Tor. Litterär vandring i Berlin med Peter och Johan. Vi börjar med ett besök på Dorotheenstädtischer Friedhof, kyrkogården där flera av Berlins kända kulturpersoner vilar. Här ser vi bl.a. Bertold Brechts, Heinrich Manns, Friedrich Hegels och Karl Friedrich Schinkels gravmonument.

 

Granne med kyrkogården ligger Bertold Brechts sista hem i Berlin. Peter berättar här om Brecht och om den svenske författaren Vilhelm Ekelund, som från 1908 levde några år i exil i Berlin. I närheten ligger även Berlins gamla judiska kvarter med Nya Synagogan. Dessa kvarter, som skadades svårt under andra världskriget, kom under DDR-tiden att till stora delar lämnas orörda och blev ett viktigt centrum för oppositionella. Vi besöker Synagogan som idag är ett historiskt minnesmärke över de judiska kvarteren.

 

Lunch på egen hand vid Hackescher Markt i Berlin Mitte.

 

Gemensam promenad till Museiön med 90 minuters specialguidning med inriktning på arkitekturen och de främsta föremålen på denna ö i Spreefloden. På Neues Museum får vi en presentation av den exceptionella restaureringen av museet från utbombad ruin till en av Europas mest spännande museibyggnader. Restaureringen utfördes av den brittiske arkitekten David Chipperfield – bl.a. tilldelad det prestigefyllda Mies van der Rohepriset – som låtit ruinresterna av det gamla museet vara synliga i byggnaden.

 

Här ser vi också den såväl berömda som omstridda Nefertitibysten och Johan Andrén läser en text ur Helga Krooks ”Minnesrörelser”. Klassiska målningar från den tyska romantiken möter vi på Alte Nationalgalerie med mästare som Caspar David Friedrich och Arnold Böcklin.

 

Kl. 18:30 Samling utanför hotellet. Gemensam avfärd för operabesök. Information om vilken opera som är aktuell meddelas när höstens operaprogram släpps senare i vår.

 

Middag på egen hand om man inte väljer operabesök.

 

Dag 4. Torsdag 8 november

Frukost 07:00 – 08:30.

 

Kl. 08:45 – 09:30 uppläsningar i hotellets konferensavdelning. Johan läser ur sina översättningar av Joseph Roths kafétexter i Berlinmiljö (från boken ”Kaféliv”) och Peter läser ur sin tidiga bok ”Från slutna rum: berättelser från Berlin”.

 

Gemensam tunnelbana till Potzdamer Platz.

 

Historisk promenad med Johan och Peter. Vi börjar längs Ebertstrasse där Tredje Riket gick i graven med Hitlers självmord i bunkern, belägen bara ett stenkast från det gripande förintelsemonumentet utfört av den amerikanske arkitekturprofessorn Peter Eisenman.

 

Vid Brandenburger Tor ser vi också den alldeles nyinvigda minnesplatsen för den romska förintelsen under andra världskriget. Genom Brandenburger Tor vandrar vi sedan nedför paradgatan Unter den Linden där vi börjar med att se det återuppbyggda Hotel Adlon, lyxhotellet framför andra i staden. Intill ligger den nybyggda amerikanska ambassaden uppförd som en terroristsäker postmodernistisk bunker. Längre ner på gatan tronar den forna sovjetiska ambassaden (idag Rysslands ambassad) i typisk stalinklassicism. Under kalla kriget styrdes DDR från denna byggnad. En bit bort ser vi ett av den tyska bildningens främsta tempel, Humboldtuniversitetets huvudbyggnad (f.d. Prins Heinrich palats). Bland de som studerat och forskat på universitetet märks bl.a. Friedrich Hegel, Arthur Schopenhauer, Karl Marx och Albert Einstein.

 

Lunch på egen hand och fri eftermiddag.

 

Efter några timmar på egen hand samlas vi på hotellet för gemensam färd till de pulserande konstnärskvarteren i Prenzlauer Berg där Johan möter och tar oss med på en rundvandring.

 

Vi avslutar kvällen hemma hos Johan där hans han och hans hustru Marina bjuder på middag.

 

Dag 5. Fredag 9 november

Kl. 07:00 – 09:00 frukost och utcheckning från rummen.

 

10:45 Busstransfer Hotel Hollywood – Berlin/Tegel flygplats.

 

13:30 avgång med SAS till Kastrup med ankomst 14:30.

 

Avgång från Kastrup kl. 15:20 till Stockholm/Arlanda med ankomst kl. 16:35.

 

Avgång från Kastrup till Göteborg Landvetter kl. 1710 med ankomst kl 18:05.

 

 

Resefakta

Resfakta: Pris per person 15 750 SEK per person i delat dubbelrum.

I priset ingår flyg Göteborg/Stockholm/Köpenhamn–Berlin t&r samt transfer i Berlin. Fyra nätter på 4-stjärniga Hotel Hollywood på Kurfürstendamm inkl. hotellfrukost, tre middagar med vin, en lättare lunch, samtliga transporter och inträden enligt program, bra platser på senare vald operaföreställning. Ett signerat exemplar av Peter Handbergs aktuella bok ”Jag ville leva på djupet”.

Tillägg, Enkelrum 2300 SEK

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Peter Handberg

Peter Handberg är författare och översättare. Handberg tilldelades 2010 Svenska Akademiens Axel Hirsch pris samt Lotten von Kraemers pris som delas ut av Samfundet De Nio. Under de senaste åren har han givit ut flera omtalade böcker som Undergångens skuggor, Kärleksgraven och Berlinboken Släpp ingen levande förbi. 2017 utkom Handberg med en översättning av ett digert urval av den amerikanska naturfilosofen Henry David Thoreaus dagböcker samt även med essäboken Jag ville leva på djupet där han samlat intryck och reflektioner kring sitt besök vid Thoreaus hemtrakter vid Walden, nordväst om Boston.

 

Johan Andrén

Johan Andrén började som poet med några diktsamlingar utgivna på förlagen Alba och Bonnier Alba. Sedan 1987 är han bosatt i Berlin. Under de senaste 20 åren har han främst varit verksam som producent av radiodokumentärer och hörspel (bl.a. för radioprogrammet OBS i Sveriges Radio P1, Deutsche Welle och Deutschlandradio). Johan arbetar nu även med flera översättningar till svenska av bl a författarinnan Ulrike Edschmid.