Läckö 2018

Operaresa till Läckö slott med premiären av Heinrich Marschners opera ”Vampyren”

 

14-16 juli 2018, med antikexperten Bernt Morelius som ciceron

 

Följ med på en resa genom Mälardalens vackra bygder och upplev Västgötaslätten i sommarskrud. Vår ciceron är antikprofilen och skribenten Bernt Morelius som guidar oss genom dessa anrika trakter. Målet är ståtliga Läckö slott, beläget vid Vänerns strand. Slottet har medeltida ursprung men hade sin glansperiod under den svenska stormaktstiden då drottning Kristinas gunstling, Magnus Gabriel De la Gardie, formade slottet till vad det är idag. Här får vi en visning av slottets salar och trädgård.

 

På kvällen väntar oss sommarens operapremiär, ”Vampyren”, av Heinrich Marschner som för första gången uppförs i Sverige. Operan inspirerade Richard Wagner i hans arbete med ”Den flygande holländaren”.

 

Under resan besöker vi flera historiska platser, däribland Karlsborgs fästning, Gripsholms slott och Husaby kyrka, där Olof Skötkonung lät sig döpas år 1008. I pittoreska Lidköping bor vi på trevliga Hotell Edward.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Lördag 14 juli 

Avfärd kl. 10:00 från Cityterminalen, Stockholm. Reseledare Ola Olsson möter upp.

 

Vi färdas därefter till Arboga, en stad med anor från 1200-talet då den bl.a. blev en viktig bas som Franciskanerordens nordiska fäste. Målningar i Heliga Trefaldighets kyrka minner om detta. I Arboga hölls Sveriges ”första riksdag” år 1435, då Engelbrekt Engelbrektsson valdes till rikshövitsman. Staden växte fram som en viktig omlastningsplats och utskeppshamn för Bergslagens järn. Vid Rådhustorget stannar vi till för en lunchsmörgås och kaffe, därefter promenerar vi genom stadens gamla centrum, vackert beläget vid Arbogaån.

 

Vi fortsätter därefter söderut, genom Tivedens skogs- och bergsbygd som historiskt bildat gränsen mellan Götaland och Svealand. Från slutet av 1500-talet koloniserades delar av skogsbygden av svedjefinnar från Savolax.

 

Vid Vätterns västra strand stannar vi till på Forsviks bruk för eftermiddagskaffe. Bruket med anor från medeltiden var i drift fram till 1999 och är idag ett industriminne som skildrar landets äldre träindustri.

 

Vi fortsätter färden längs Vättern och stannar vid Karlsborg fästning, byggd under 1800-talet som en centralfästning för hela landet, dit regering och kungahus skulle evakueras vid ett eventuellt krig. Beslutet att bygga den nya centralbefästningen kom i efterdyningarna av förlusten av Finland 1809 och det hot som då upplevdes mot Stockholm. Byggnadstiden utsträcktes från beräknade tio år till nittio år! Här möter vi en av fästningens ciceroner och med hjälp av bussen tar vi oss runt på fästningsområdet för en guidad visning. Vi besöker även Garnisonskyrkan, där vi bl.a. kan beskåda dess unika ljuskrona, sammansatt av närmare 300 bajonetter. 


 

Väl framme i Lidköping checkar vi in på trevliga Hotell Edward, där gemensam middag väntar.

 

Dag 2. Söndag 15 juli

Efter frukost lämnar vi hotellet kl. 9:30 i sällskap med Bernt som tar oss med på en stadsvandring i Lidköping. Staden är berömd för bland annat Magnus Gabriel De la Gardies hitflyttade jaktslott och ”världens största småstadstorg”.

 

Runt kl. 11:00 är det egen tid i staden och 12:30 återsamlas vi på hotellet för gemensam lunch.

 

13:30 avgår bussen till Läckö slott; väl där får vi en guidning genom slottets vackra salar som inretts med tidsenliga möbler och detaljer från 1600-talet. Läckö uppfördes under medeltiden som borg till Skarabiskoparna. År 1615 förlänades slottet med omgivning som grevskap till släkten De la Gardie. Under Magnus De la Gardies tid infaller slottets storhetstid, då det byggs ut till en av rikets största privata bostäder. Under Karl XI:s reduktion drogs grevskapet in till kronan, men slottet förlänades senare till släkterna Tessin, Adlercreutz och Rudenschöld. Slottet är idag statligt och förvaltas av Statens fastighetsverk.

 

15:15-16:00 blir det egen tid på slottet med möjlighet till kaffepaus i Café Stallet och besök i den omtalade slottsträdgården där äldre nyttoväxter drivs fram.

 

Därefter besöker vi gemensamt årets utställning En färg- och formfest – Östersjöfajans från 1700-talet. Utställningen är resultatet av ett samarbete med Nationalmuseum och visar föremål av fajans från museets rika samlingar av keramik tillverkad i länderna runt Östersjön.

 

Kl.17 sätter vi oss till bords på Spikens Hamnkrog. Vi blir här serverade en middag tillagad av lokala råvaror, med bland annat grönsaker från slottsträdgården.

 

I slottskyrkan presenteras kvällens premiärföreställning Vampyren, en opera av den tyske kompositören Heinrich Marschner från 1828. Operan bygger på det begynnande 1800-talets stora intresse för det övernaturliga. För regin svarar Johannes Schmid med scen- och kostymdesign av Paul Garbers. Dirigent är Simon Phipps. Operan har inte bara Läcköpremiär, det är faktiskt första gången någonsin som den spelas i Sverige.

 

Föreställningen ges i två akter med början kl. 20:00 och pågår fram till 22:40. Operan spelas på borggården, vid regn spänns regnskydd över gården.

 

Därefter tar bussen oss tillbaka till hotellet i Lidköping.

 

Dag 2. Måndag 16 juli

Efter frukost och utcheckning avgår bussen kl. 8:30.

 

Till dagens första mål, Husaby kyrka, tar det ungefär 25 minuter att köra från Lidköping. Här lät Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung, döpa sig år 1008. Vi går in i den gamla kyrkan berömd för sitt västverk (det stora kyrktornet från tidigt 1100-tal flankerat av två runda trapptorn). Tillsammans med den jämngamla kyrkan i Örberga i Östergötland är denna typ av karolingiska tornbyggnader unika i Sverige. Kyrkans ingång flankeras av två tidigmedeltida stenkistor varav den ena sägs vara Olof Skötkonungs grav. Här ser vi också den lilla dopkällan.

 

Vid kyrkan möts vi av Elisabeth Stigson som tar oss med till Kollängens tingshus (byggt 1785-87) där hon, tillsammans med familjen, bedriver kulturverksamhet med utställningar och konserter. Vi bjuds på kaffe och får samtidigt lyssna till Anders och Anna Lokrantz som berättar om sin bok Lustresande och bärsöndagar – om turisthistoria på Kinnekulle under det sena 1800-talet, utnämnd till Årets Västgötabok år 2015.

 

När vi vinkat adjö till Elisabeth, Anna och Anders påbörjar vi hemresan mot Stockholm. På vägen stannar vi för lunch på Goda rum, beläget i Kumla sjöpark.

 

Resans sista anhalt blir Gripsholms slott, grundat av Gustav Vasa 1537. Här bjuds vi på en intressant visning genom slottets välbevarade miljöer från 1500-talet och framåt. Här förvaras även Svenska statens porträttsamling, världens äldsta nationella porträttsamling.

 

Beräknad ankomst i Stockholm ca 19:30.

 

Resefakta:

Pris: 6.300 SEK (del i dubbelrum). Enkelrumstillägg: 200 SEK.

 

I priset ingår: Buss Stockholm – Lidköping t&r, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Edward Hotel (inkl frukost) i centrala Lidköping, lunchsmörgås med kaffe i Arboga, eftermiddagskaffe på Forsviks bruk, guidad visning på Karlsborgs fästning, trerätters middag med två glas vin och kaffe på Hotel Edward och operasupé på Spikens hamnkrog, kaffe och föreläsning i Kollängens tingshus, lunch i Kumla, operabiljett till premiären av Vampyren på Läckö Slott, samtliga transporter med hyrd buss enligt program, Bernt Morelius som ciceron och Ola Olsson som reseledare under resan.

Läckö slott

Husaby kyrka

Torget inne på Karlsborgs fästning