Litauen 2018 Seniorakademin

Vilnius och Kaunas

 

En resa 17-20 juni 2018 för Seniorakademin med Hans Lepp

 

Följ med på en spännande resa till Litauen. Vi fördjupar oss i landets rika kultur präglad av att ligga i skärningspunkten för katolicismen, den rysk-ortodoxa kristendomen och judendomen.

 

Vi besöker kulturmiljöer och konstmuseer i Vilnius. I Kaunas möter vi symbolisten Mikalojus Konstantinas Čiurlionis särpräglade konst och musik på det museum som skapats kring denna nationalkonstnär. Ciceron på resan är konsthistorikern och baltikumkännaren Hans Lepp. Även Inga Lill Norlin från Seniorakademin är med under resan.

 

 

Program

 

Dag 1. Söndag 17 juni

Kl. 13:35 avgång med SAS från Arlanda till Vilnius. Ankomst Vilnius kl 16:00. Incheckning och ombordstigning sker på egen hand.

 

Hans Lepp och Inga Lill Norlin finns på plats vid avgångsgaten). Vår ciceron Hans Lepp är med på flyget från Stockholm.

 

På Vilnius flygplats möter våra lokala guider Jan och Vaida Hansson, busstransfer till vårt centralt belägna hotell, Mabre Palace. Hotellet är inrett i ett gammalt ryskt kloster med vackert läge i gamla stan vid den lilla Vilnaån.

 

Efter att ha lämnat in vårt bagage beger vi oss sedan ut på stadsvandring och besöker några av de kyrkor som staden är berömd för. Vi börjar med att ta oss till Ausrosporten, ”Gryningsporten”, vars kapell innehåller den berömda målningen av ”svarta Madonnan” och är ett mycket känt pilgrimsmål för katoliker över hela Europa.

 

Vi ser även den vackra lilla tegelkyrkan St Anna, utsmyckad med 33 olika sorters stegel. Denna gotiska kyrka från sent 1400-tal lär ha fascinerat Napoleon så mycket att han funderade på att flytta den till Paris som krigsbyte. Dessa planer kom lyckligtvis inte till utförande, Napoleon nöjde sig med att utnyttja kyrkan som sädesmagasin.

 

Kl. 19:30 samlas vi till gemensam middag på hotellet.

 

Dag 2. Måndag 18 juni

Frukost 07:00 – 09:00.

 

Promenad till den forna katedralen helgad åt St. Stanislaus och St. Ladislas (på svenska Vladislav). Helgedomen är under den nyklassicistiska fasaden från sent 1700-tal den äldsta kyrkan i Litauen, grundad av kung Mindaugas I år 1251. Efter hans död (han mördades år 1263) återföll Litauen i hedendom och katedralen fungerade då som hednatempel.

 

I kyrkan kan vi bl.a. beundra Sankt Kasimirs sarkofag, ett av de finaste exemplen på den högklassiga barockkonst som utvecklades i staden. St Kasimir var prins av Polen och storfurstendömet Litauen. Han dog vid unga år, helgonförklarades 1522 och förklarades senare som Litauens skyddshelgon.

 

Vi besöker sedan Storhertigens slott, uppfört på tre öar under 1300-talet. Slottet har en mycket dramatisk bakgrund – det har varit fästning, kungligheters bostad, bl.a. residens för den litauiske storhertigen under den polsk-litauiska dubbelmonarkin, fängelse för politiska fångar m.m.

 

Efter att ha förfallit till ruiner påbörjades i början av 2000-talet en återuppbyggnad av slottet som kom att återinvigas 2009. Vi får här en guidad visning om Litauens historia. På eftermiddagen får vi en guidad vandring genom Vilnius universitet grundat 1579. På universitetet ser vi det vackra gamla biblioteket och St Johanneskyrkan.

 

Middag på egen hand.

 

Dag 3. Tisdag 19 juni

Kl. 09:00 utflykt till Kaunas.

 

Efter frukost åker vi med hyrd buss till Kaunas, Litauens andra stad och huvudstad under den första självständighetsperioden 1918-1940.

 

Staden karakteriseras av sina vackra boulevarder omgivna av lägre stadshus från perioden som huvudstad. Vi besöker först Čiurlionismuseet tillägnat konstnären, poeten och kompositören Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875–1911). Čiurlionis räknas som en av de viktigaste konstnärerna inom symbolismen.

 

Efter en guidad vandring på museet får vi lyssna till ett av hans pianostycken.

 

Lunch på egen hand varefter vi beser den medeltida katedralen och Rådhustorget.

 

Återresa till Vilnius på eftermiddagen.

 

På kvällen gemensam middag.

 

Dag 4. Onsdag 20 juni

Kl. 07:00 – 09:30 frukost och utcheckning.

 

Kl. 09:30 – 13:00 Egen tid med med lunch på egen hand. Möjlighet att följa med Hans och Vaida på promenad till stadsdelen Užupis som kallas för Vilnius Montmartre. Den lilla stadsdelen bestående av äldre hus belägna på olika kullar hyser mer än 1 000 konstnärer som med sina hem och ateljéer skapar en intensiv atmosfär, inte minst är det en upplevelse att vandra runt bland de färgrikt och fantasifullt utsmyckade byggnaderna.

 

Kl. 13:00 avresa från hotellet med buss.

 

Kl. 13:30 – 14:30 guidad visning på det nya Nationalgalleriet. Här bekantar vi oss med samlingarna av litauisk konst från 1800-talet fram till idag. Därefter besök i Petri och Paulikyrkan (invigd 1676), den mest imponerande av Vilnius alla barockkyrkor, dess interiör med mer än 2 000 statyer i stuckatur inne i kyrkorummet är unik i Europa. Statyerna är placerade gruppvis efter deras innebörd – bibliska, historiska, mytiska etc. En altarskulptur i trä visar en Kristusbild försedd med naturligt hår.

 

Ca kl. 15:45 ankomst Flygplatsen.

 

Kl 17:20 avgång SAS till Arlanda med ankomst kl. 17:45.

 

Resefakta

Pris 9 250 SEK per person med del i dubbelrum. I priset ingår flyg med SAS Arlanda - Vilnius, t&r, tre nätter i delat dubbelrum på centrala 4-stjärniga Mabre Palace, två middagar med vin. Samtliga inträden och transporter enligt program, Hans Lepp och lokala guider som medverkar under hela resan

 

Tillägg: Enkelrum 500 SEK

 

Bokning: info@mejtresor.se, tel: 0704-220174

 

Arrangör: Mejt Resor Ab. org nr 559015-3838

 

Mejt Resor AB är medlem i Svenska Resebyråföreningen, SRF, och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet

 

Ciceron

Hans Lepp är kulturråd och konsthistoriker utbildad i Sverige och Italien. Han har varit 1:e intendent på Hallwylska Museet och Kungl. Husgerådskammaren och Kulturråd vid Svenska institutet. 1990-1994 var han Sveriges första kulturattaché i Baltikum med stationering i Tallinn.

Målning av Mikalojus Konstantinas Čiurlionis

Katedralen i Vilnius helgad åt St. Stanislaus och St. Ladisla med tillhörande kampanil

Stadsvy över Vilnius

St Annakyrkan i Vilnius