New York med opera på Metropolitan 2018

Kulturresa till New York med Aida på Metropolitan

 

För SVD accent

2-7 oktober 2018 (hemkomst morgonen de 8:e oktober)

 

Photo:Todd Quackenbush/Unsplash

När höstfärgerna är som vackrast arrangerar vi en specialresa till New York. Under sex dagar tar vi del av storstadens rika kulturutbud. Från mycket bra platser på Metropolitan ser vi Verdis Aida med Anna Netrebko som Aida och Aleksandrs Antoņenko som Radamès. Vi gör ateljébesök hos konstnären Mats Pehrson som verkat i staden sedan 1980-talet. Journalisten Pia Lindström berättar om sitt färgstarka liv som USA:s första kvinnliga nyhetsankare och som dotter till Ingrid Bergman.

 

Från vårt hotell i Greenwich Village på södra Manhattan tar vår guide Catharina De Geer med oss till sina favoritställen. Det blir promenader i Brooklyn, Central Park och längs stadens nya sevärdhet The High Line, den tidigare högbanan som nu är en 2,3 km lång slingrande park fem meter upp i luften.

 

Konstvetaren och författaren Carl Tiberg presenterar några av höstens mest spännande utställningar på Brooklyn Museum och Metropolitan Museum of Art.

 

Resan är speciellt framtagen för SvD accent.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Tisdag 2 oktober 

Kl. 12:25 avgång med SAS SK 903 från Arlanda till New York/Newark Airport. Tänk på att vara på Arlanda minst två timmar innan avresa vid interkontinentala flygningar.

 

Kl 14:55 Ankomst New York/Newark. New York-guiden Catharina De Geer och konstvetare Carl Tiberg möter med skylt. Catharina berättar om staden under vår busstransfer in till Manhattan.

 

Incheckning med efterföljande välkomstdrink på vårt hotell, Washington Square Hotel. Vårt trevliga hotell är ett av stadens äldsta, invigt 1902. Med sin placering i hjärtat av Greenwich Village vid vackra Washington Square Park och med berömda jazzklubbar som The Blue Note i näheten har hotellet varit en favorit bland kända kultur- och nöjesprofiler. Här har bl a Ernest Hemingway, Bob Dylan, Joan Baez och The Rolling Stones varit återkommande gäster.

 

Middag på egen hand. Området är känt för sina många mindre restauranger.

 

Dag 2. Onsdag 3 oktober

Kl 07:00 – 08:30 frukost.

Kl 08:30 Catharina och Carl möter i lobbyn.

Kl 08:30 – ca kl 14:00 Stadsvandring inklusive lunch, Brooklyn Bridge, Brooklyn Heights och Brooklyn Museum. Vi startar med tunnelbana från hotellet till City Hall. Från stadshuset uppfört i klassisk stil vid början av 1800-talet promenerar vi över den mäktiga Brooklynbron, en av stadens främsta siluetter. När den nästan två kilometer långa bron öppnades 1883 efter 13 års byggande var det värdens längsta bro. Arbetet med att uppföra bron var mycket komplicerat inte minst grundsättningen av bropelarna på East Rivers djupa botten. Brooklynbron förbinder Manhattan med Brooklyn som först 1898 blev en del av New York stad.

 

Vi vandrar till Brooklyn Heights känt för sin grönska och låga stadsbebyggelse av vackra 1800-talshus. Härifrån har man en av de bästa utsikterna mot Manhattans skyskrapor. 


 

Med tunnelbana fortsätter vi sedan till Brooklyn Museum, ett av USA:s främsta museer för samtidskonst. Här intar vi en tvårätters lunch i museirestaurangen innan Carl introducerar höstens stora utställning, Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power, 1963–83. Utställningen berättar om de afro-amerikanska konstnärer under medborgarrättsrörelsens kamp. Det är under denna period som den svarta konsten först får större uppmärksamhet i USA. Tidens konstnärer började söka sig bort från de traditionella gallerierna till nya arenor i de svarta förorterna. Muralmålningar och affischer var blad de uttryckssätt som kom att användas. Vi möter här ledande konstnärer som Romare Bearden och Norman Lewis och medlemmarna i konstkollektivet Spiral Group.

 

Resten av dagen fri med middag på egen hand.

 

Dag 3. Torsdag 4 oktober

Kl. 07:00 – 09:00 frukost. Kl. 09:00 Samling i lobbyn där Catharina och Carl möter. Stads- och arkitekturvandring på sydvästra Manhattan från Greenwich Village via West Village till Meatpacking District vid Hudsonfloden. Vi börjar i Washington Square Park med sin imponerande triumfbåge och vandrar genom den småskaligt bostadsbebyggelsen från sent 1800-tal till det gamla industri- och slakthusområdet vid Hudsonflodens kajer. Här i Meatpacking District vandrar vi genom den nya och uppmärksammade parken som är anlagd på banvallen till den gamla högbanan, The High Line vilken tidigare försåg västra Manhattan med gods.

 

Den vackra parken har snabbt etablerat sig som en av stadens lungor och är ett spännande exempel på hur stadsbor själva tagit saker i egna händer och räddat den gamla högbanan från att säljas som skrot. Här finns också flera platsspecifika konstverk. 
Under promenaden kan vi beundra några av de mest omskrivna nybyggda husen i staden ritade av bl a Frank Gehry, Jean Nouvel och Shigeru Ban.

 

Lunch på egen hand i den trevliga saluhallen Chelsea Market. Här ges möjlighet att smaka på pinfärska skaldjur och mat från alla världen hörn.

 

Efter lunch tar vi tunnelbanan till Beaver Street nära klassiska finansgatan Wall Street. Här tar den svenske konstnären Mats Pehrson emot i sin ateljé. Mats har varit verksam i New York sedan mitten av 1980-talet. Han arbetar med figurativt och abstrakt måleri, ofta blandat med fotocollage, i mättade och rika färgskalor. För att ge bilderna ytterligare dimensioner använder han sig i sina målningar olika material såsom olja, akryl, marmorpulver, schellack och ibland även cement, för att ge bilderna ytterligare dimensioner. Mats berättar för oss om sitt konstnärskap och konstscenen i New York. I höst med vernissage den 19 september är han aktuell med utställningen Fragments of a citygalleri Jan Wallmark i Stockholm.

 

Resten av dagen fri med middag på egen hand.

 

Dag 4. Fredag 5 oktober

Kl. 07:00 – 08:20 frukost. Kl. 08:20 Catharina och Carl möter i lobbyn. Med Tunnelbana tar vi oss upp till Central Park där Catharina guidar. Den 340 hektar stora parken är stadsbornas gröna oas. På parkens gräsmattor håller Metropolitanoperan årligen två konserter. Artister som Barbra Streisand, Elton John och Simon & Garfunkel har också hållit berömda konserter i parken. På dess östra sida vid Fifth Avenue går vi uppför de mäktiga trapporna till Metropolitanmuseet. Det enorma museet räknas tillsammans med Louvren, British Museum och Eremitaget som ett av världens främsta konstmuseer.

 

Carl Tiberg introducerar och guidar bland sina favoriter i museets samlingar med verk av konsthistoriens största mästare som Rembrandt, Johannes Vermeer,Velázquez, Paul Gauguin, van Gogh, Pablo Picasso och många fler. På museets takterrass visar Carl den pakistanska konstnären Huma Bhabha tillfälliga utställning We come in peace. Hennes platsspecifika installation tar upp teman som krig, förvisning, minnen av platser. Av vardagliga föremål och kompost som hon samlat skapar hon figurer som i sin form svävar mellan det abstrakta och det figurativa.

 

På museet intar vi tvårätters lunch medan vi njuter av utsikten över Central Park.

 

Efter lunch tar vi oss med tunnelbana till Svenska kyrkan på 48:e gatan. Här i församlingens lokaler träffar vi journalisten Pia Lindström. Pia följde sin mor, den världsberömda Ingrid Bergman och medverkade på 1960-talet i som skådespelare i flera filmer. Under 1970-talet blev hon USA:s första kvinnliga nyhetsankare i tv. Under sina många år i New York har hon intervjuat många av stadens kulturpersoner för olika tidningar. Pia berättar för oss om sitt färgstarka liv. Vi bjuds sedan på kyrkkaffe tillsammans med representanter från församlingen. Vi får då även höra om församlingens verksamhet och om de svenskar som idag bor i staden.

 

Resten av dagen fri och middag på egen hand.

 

Dag 5. Lördag 6 oktober

Kl. 07:30 – 09:30 frukost. Kl. 10:00 gemensam avfärd till Metropolitan Opera House i Lincoln center, med tunnelbana, eller taxi på egen bekostnad.

 

Kl. 11:00 – 12:30 Tvårätters brunch på klassiska Grand Tier Restaurant (operarestaurangen).

 

Till de världsberömda svenskar som sjungit på Metropolitan hör bland andra Jussi Björling, Birgit Nilsson, Elisabeth Söderström, Ann-Sofie von Otter, Peter Mattei och Nina Stemme. Här, liksom i Paris operahus, finns stora målningar av konstnären Marc Chagall.

 


Kl. 13:00. Nu får vi njuta av Aida, Giuseppe Verdis berömda opera från 1871 med Anna Netrebko i huvudrollen som Aida, Anita Rachvelishvili som Amneris och Aleksandrs Antoņenko som Radamès i en uppsättning av svenskättade Sonja Frisell. Operan är drygt tre och en halv timme lång.


 

Återresa till hotellet på egen hand med tunnelbana eller taxi.

 

Dag 6. Söndag 7 oktober

Kl. 08:00 – 10:00 frukost.
Utcheckning från rummen senast kl 12.

 

Fri tid fram till kl 13:30 


 

Kl 13:30 transfer från hotellet till flygplatsen i Newark


 

Kl 17:20 avgång med SAS flyg SK 904. Lättare middag på flyget.

 

Dag 6. Måndag 8 oktober

Kl. 07:15 ankomst Stockholm Arlanda

 

Resefakta

Tidpunkt 2-7 oktober (hemkomst den 8:e på morgonen).

Pris 27 980 SEK i delat dubbelrum

Tillägg: enkelrumstillägg 6400 SEK.

 

I priset ingår: Stockholm – New York t&r med SAS, busstransfer t&r i New York, fem nätter i delat dubbelrum på klassiska trestjärniga Washington Square Hotell i Greenwich Village, operabiljett till Aida på Metropolitan med platser på Grand Tier Prime (främre platser på första raden), fem hotellfrukostar, välkomstdrink, brunch på Grand Tier Restaurant, två tvårätters luncher, metrokort, inträde på Brooklyn Museum och Metropolitan Museum of Art.

 

Tillkommer: egen visumhantering (ESTA) via internet med därav följande kostnader.

Flygskatt 250 SEK.

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Aida på Metropolitan. Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Brooklyn Museum. Photo: Kolin Mendez/Brooklyn Museum

Brooklyn Bridge. Photo: Josh Wilburne/Unsplash

Konstnär Mats Pehrson, sedan många år verksam i staden.

Pia Lindström. USA:s första kvinnliga nyhetsankare.

Resans ciceroner: Carl Tiberg och Catharina De Geer