Skärgården med Ludvig Rasmusson

Segla i Stockholms skärgård med Ludvig Rasmusson

 

För SVD accent

3-5 augusti 2018 (Preliminärt program)

 

När sommaren är som vackrast seglar vi under tre dagar i Stockholms södra skärgård med den drygt 100-åriga skonerten T/S Constantia. Med skepparen Hakon Malmborg med hans vana besättning och kulturjournalisten och skärgårdskännaren Ludvig Rasmusson som ciceron gör vi strandhugg på olika öar. Vi bor och äter middag på nya Ornö skärgårdshotell. Vindarna bestämmer våra seglatser, men vi hoppas få möjlighet till strandhugg på bl a Kymmendö där Ludvig Rasmusson guidar oss i August Strindbergs spår och på Bullerön med Bruno Liljefors ateljé. Vi hoppas även kunna besöka isolerade Huvudskär längs ut i havsbandet. Under våra dagar på T/S Constantia ges också möjlighet att hjälpa till med seglingen.

 

Resan är speciellt framtagen för SvD accent.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Fredag 3 augusti 

Kl 09:00 Avresa med hyrd buss från Cityterminalen i Stockholm.

 

Kl 09:45 Vi äntrar T/S Constantia vid Dalarö ångbåtsbrygga eller eventuellt någon annan brygga om det är andra vindar. Vi börjar med förmiddagskaffe och genomgång av skeppet. Vi tar sedan sikte på en heldagssegling med strandhugg på vackra Huvudskärsarkipelagen, den isolerade utposten i Stockholms södra skärgården.

 

Huvudön, Ålandsskär hade vid slutet av 1800-talet ett hundratal invånare med egen skola och post, vid sidan av fisket var tull- lots- och fyrstationerna de viktigaste arbetsplatserna. Under 1900-talet avfolkades ön och har numera endast sommarboende och ett vandrarhem.

 

Framåt kvällen kommer vi till nya Ormsö skärgårdshotell där välkomstdrink, middag (skärgårdsbuffé) och bekväm övernattning väntar.

 

Ludvig Rasmusson kåserar för oss under dagen.

 

Dag 2. Lördag 4 augusti

Kl 07:00 – 08:30 frukost. Vid 09:00 sätter vi segel.

 

Om vindarna är med oss tar vi oss via fjärdarna till Bullerö i ytterskärgården för ett strandhugg. År 1908 inköpte konstnären Bruno Liljefors Bullerö efter en en framgångsrik utställning. Han kom här att utveckla sitt dramatiska fågelmåleri som fortfarande har flera efterföljare. Liljefors besöktes regelbundet av de två andra konstnärer som är lika förknippade skärgården som han själv, Albert Engström och Anders Zorn. Dessa vid förra sekelskiftet ledande konstnär med olika uttryckssätt har tillsammans med August Strindberg till stor del kommit att forma bilden av skärgården.

 

På Bullerön besöker vi Liljefors gamla jaktvilla som idag är naturrum och museum. Ludvig Rasmusson berättar om skärgårdens konstnärer. För- och eftermiddagskaffe på Constantia och lunchpicknick på Bullerö.

 

När vi framåt sen eftermiddag åter ankommer Ornö väntar grillafton på skärgårdshotellet.

 

Dag 3. Söndag 5 augusti

Kl 07:30 -09:00 frukost och utcheckning.

 

Om vädret tillåter styr vi ut på den öppna Fjärdlångfjärden för att ta oss till Kymmendö. Här blir det en kulturvandring med Ludvig Rasmusson i August Strindbergs spår. Strindberg kom till Kymmendö redan 1871 tillsammans med några studiekamrater och kom sedan att återvända till ön under sex år på 1870- och 80-talen. Här ute föddes Strindbergs och Siri von Essens andra barn, dottern Greta. Ön är idag mest känd för att ha bildat underlag för Strindbergs nationalroman Hemsöborna från 1887. Mer än någon annan text har den kommit forma bilden av skärgårdslivets villkor.

 

Vår vandring tar oss förbi Storstugan där Strindberg hyrde in sig och där syrenhäcken som han planterade fortfarande står kvar, och ner till författarens lilla diktarstuga där han skrev Nya Riket och Dikter. Hemsöborna skrev han dock i Tyskland.

 

Lunch intar vi på Carlssons bakficka namngiven efter den fiktiva huvudpersonen i den berömda romanen.

 

Vi tar oss sedan vidare på Jungfrufjärden till Dalarö där vi tar farväl av Constantia och dess besättning för busstransfer tillbaka till Cityterminalen och Stockholm. Avslut i Stockholm ca kl 16-17.

 

Resefakta

Pris: 8 165 SEK per person i delat dubbelrum. Tillägg 1 800 SEK för enkelrum.

 

I Priset ingår. Busstransfer Cityterminalen – Dalarö brygga (kan bli annan brygga pga vindar), två nätter på på Ornö skärgårdshotell (god hotellstandard), två middagar exklusive dryck, tre lättare luncher, kaffe på skeppet, välkomstdrink, inträden vid eventuella besök, Ludvig Rasmusson som ciceron under hela resan.

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.