Målarkurs Sicilien

Målarkurs med SvD accent på det vackra Sicilien

 

3-10 april 2018

 

I den vackra lilla staden Castiglione di Sicilia belägen på Etnas sluttningar ner mot Medelhavet på Sicilien arrangerar SvD accent en kurs i måleri och teckning med tonvikt på landskapsmåleri.

 

Vi har valt att lägga kursen i början av april när Sicilien står i sin skiraste blomsterprakt och citrusfrukterna skördas.

 

Vi kommer att delge kunskaper i olika material och tekniker.

Grundläggande färglära, teckningskomposition, fördjupning i färgernas fördolda kvaliteter. Introduktion till landskapsmåleri och med gemensamma genomgångar.

I den individuella handledningen anpassar vi oss efter deltagarnas erfarenheter och kunskaper. Deltagarna får arbeta individuellt med personlig handledning.

 

Efter kursen kommer du att ha kunskap om måleri med tonvikt på landskapsmåleri. Vi kommer att besöka olika sevärdheter, bl a en citrusodling, och Tempeldalen med sina berömda grekiska tempelruiner där tillfälle ges för friluftsmåleri och teckning i det fria.

Vår förhoppning är att du efter kursen utvecklat ditt måleri och fått ny energi.

 

Vi har två lärare som kompletterar varandra.

 

Jakob Fogelqvist behandlar i huvudsak färg och måleri samt material. Janus Frydrysiak (http://www.janusfrydrysiak.se/) tar upp teckning, komposition, konsthistoria, arkitektur, och porträttkonst.

 

Du väljer själv med vilken teknik du vill arbeta, t.ex akvarell, akryl, pastell, krita eller teckning.

Lärarna har sin bakgrund i Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm, samt i 40 års konstnärlig verksamhet och arbete med konstpedagogik.

 

Johanna Siljehagen, svenska som sedan 10 år bor på Sicilien och arbetar med export av ekologiska livsmedel på ön är vår lokalguide. Hon tar oss med till de bönder som hon samarbetar med och på vars odlingar vi får ställa upp våra stafflier.

 

Vi bor i halvpension (frukost och middag) på ett trivsamt fyrstjärnigt hotell inrymt i ett gammalt adelspalats i Castiglione di Sicilia.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Tisdag 3 april 

Avresa med Lufthansa från Arlanda kl. 06:05 med senare byte i München.

 

Ankomst Catania kl 11:35 där Jakob, Janus och Johanna möter. Transfer till Castiglione di Sicilia och Hotel Florio, lunch och kursgenomgång, promenad i staden. http://www.hoteldomenicoflorio.com/

 

 

Dag 2. Onsdag 4 april

Genomgång efter frukost, sedan egen tid för målning och teckning ute i landskapet eller i den lokal vi har till förfogande (Jakob och Janus går runt och ger handledning och kommentarer.)

 

Lunch på egen hand.

 

Gemensam middag och genomgång av dagens arbete över ett glas vin på kvällen.

 

Dag 3. Torsdag 5 april

Heldagsutflykt då vi tar med våra målarväskor och pennor och block. Johanna tar oss med till en av de citrusodlare som hon arbetar med, Vi bjuds på lunch och ställer upp våra stafflier i citruslundarna där skörden är i full gång.

 

På eftermiddagen besöker vi barockstaden Noto på öns sydöstra hörn. År 1091 var staden det sista arabiska fästet som föll på ön. Området drabbades hårt av en jordbävning 1693. När staden återuppbyggdes blev det i barockens prakt. På de många kyrkorna, uppförda i regionens honungsfärgade tuffsten, ser vi några av de främsta exemplen på den sicilianska barocken med sina accentuerade former och rika utsmyckning.

 

Gemensam middag på hotellet, med efterföljande genomgång av dagens arbete.

 

Dag 4. Fredag 6 april

Heldag i Castiglione di Sicilia, genomgång efter frukost, sedan egen tid för målning och teckning ute i landskapet eller i den lokal vi har till förfogande (Jakob och Janus går runt och ger handledning och kommentarer.)

 

Lunch på egen hand.

 

Gemensam middag och genomgång av dagens arbete över ett glas vin på kvällen.

 

Dag 5. Lördag 7 april

Heldagsutflykt till Tempeldalen utanför Agrigento på södra delen av Sicilien. Tempeldalen var det religiösa centret i Agrigentos grekiska föregångare, Akragas. Med ruinerna av sju doriska tempel är det ett av de mest storslagna grekiska tempelområdena överhuvudtaget. Under sin storhetstid på 500-talet f.Kr. hade området cirka 200 000 invånare. Grekerna sökte sig till Sicilien när hemlandet blivit överbefolkat.

 

Vi får först en guidad visning av området och sedan möjlighet att sätta upp våra stafflier för friluftsmåleri inne i Tempeldalen.

 

Jakob och Janus går runt och handleder och kommenterar. Middag på hotellet, följt av genomgång av dagens arbete.

 

Dag 6. Söndag 8 april

Halvdagsutflykt. Johanna tar oss med till en av de vinodlare som hon arbetar med. Vi ställer upp våra stafflier i vinfälten.

 

Vinprovning och gemensam lunch på gården.

 

Hemresa under eftermiddagen. Gemensam middag följd av genomgång av dagens arbete.

 

Dag 7. Måndag 9 april

Vår sista kursdag, genomgång efter frukost, sedan egen tid för målning och teckning ute i landskapet eller i den lokal vi har till förfogande (Jakob och Janus går runt och ger handledning och kommentarer.)

 

Lunch på egen hand.

 

Gemensam avslutningsmiddag och genomgång av veckans arbete över ett glas vin på kvällen.

 

Dag 8. Tisdag 10 april

Transfer från hotell till flygplats Catania.

 

Avgång med Lufthansa kl. 12:35. Ankomst Stockholm/Arlanda kl. 18:05 efter byte i München.

 

http://www.janusfrydrysiak.se/

 

Resefakta

Pris i delat dubbelrum 16 950 SEK

Tillägg enkelboende i dubbelrum. 1 250 SEK

I priset ingår. Flyg Stockholm – Catania t&r, sju nätter med halvpension (frukost och middag inkl. vin) på fyrstjärniga Hotel Florio i Castiglione di Sicilia, samtliga utflykter med inträden och transporter enligt program, Jakob Fogelqvist och Janus Frydrysiak som handledare under hela kursen.

 

Konstnärsmaterial att ha med:

För teckning

Blyertssätt med pennor av olika hårdhet och mjukhet.

Kautschuk

Skissblock

Ritblock

 

Akvarell kakor/tuber/pennor

Akrylfärger av god kvalitet

 

Färger:

Viridian Green

Alizarin Crimsom

Prussian Blue

Cadmium Yellow

Lemon Yellow Hue

Indian Red

Raw Siena

 

Penslar för akvarell och akryl av god kvalitet.

 

Akvarellpapper med grov gräng av god kvalitet för landskap

målarduk.

 

Klämmor

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.