Kl. 07:00 – 08:45 Frukost.
Kl. 09:00 Avresa med bussen som tar oss mot Rus / Roheküla, djuphamnen varifrån Ormsöfärjan går. På vägen stannar vi till vid den gamla pampiga järnvägsstationen, som en gång tog emot det kejserliga tåget från Petersburg då kejsarfamiljen besökte Hapsal. Järnvägsstationen är berömd för sin över 300 meter långa taktäckta perrong uppförd för att kejsarfamiljen med hov skulle kunna gå torrskodda från tåget till de väntande skjutsarna.

Till vänster den vackra stationsbyggnaden från 1904. Till höger Ilon Wiklands illustration till boken Den långa, långa resan med motivet hämtat från Hapsal tågstation.
Under den 45 minuter långa båtresan till Ormsö har man vacker utsikt över de olika fjärdarna och öarna i svenskbygden. Ormsö var centrum för svenskheten fram till att befolkningen evakuerades till Sverige 1944. Vid folkräkningen 1922 levde 3000 av landets dryga 7000 estlandssvenskar på Ormsö. Vi börjar med en rundtur på ön där vi besöker de gamla byarna och Saxby fyrplats på öns västkust. Jonathan berättar om sin forskning kring Ormsös kolonisation från Öland i början av 1200-talet, vilket han skrivit om i sin bok Biskopen och korståget 1206. Bland annat påvisar Jonathan att Öland och Ormsö är de enda platser som traditionellt använt samma uråldriga ägoindelning i stänger och alnar och hur ett antal öländska byar övergavs i början av 1200-talet.

Ormsökvinnor. Foto: SOV. Till höger Ärkebiskop Nathan Söderblom som installerar ny kyrkoherde på Ormsö 1922. Under mellankrigstiden kom kontakterna mellan Sverige och Estland att fördjupas med flera viktiga besök. 1932 är kronprins Gustav Adolf på rundresa i Estland i samband med Tartu universitets 300-årsjubileum, han besöker då även svenskbygerna och Ormsö kyrka. År 1936 inviger prins Gustav Adolf under stora hederbetygelser ett stort monument över slavet vid Narva och 1938 sänder Sven Jerring ett längre radiorepotage från Runö.
Första stopp blir i Sviby där vi ser hembygdsgården med sina gamla byggnader. I Rälby, får vi höra om Jonathans far och förfäder som i generationer bodde här. Vi ser bl a väderkvarnen och bönhuset vilket var byns sociala centrum. Mitt på ön besöker vi ruinerna av Magnushov, släkten Stackelbergs gods. Öns största sevärdhet är den medeltida Sankt Olofskyrkan. Jonathan berättar kyrkan historia. En bit från kyrkan ligger den vackra begravningsplatsen med över trehundra ringkors. De runda stenkors som är typiska för aibofolket. Vid utvalda gravar får vi höra om Jonathans släktingar och även om släkten Stackelberg vid deras centrala gravsten.

Väderkvarn i Rälby, interiör från Sankt Olofskyrkan och Runö kyrkogård med sina karaktäristiska ringkors.
Lunch intas på Elle Malles Pensionat, som återupprättat det pensionatsliv som utvecklades på Ormsö under mellankrigstiden. Vi får även höra om det hårda livet på ön under den sovjetiska ockupationen 1944 – 1991, då ön och hela kusten närmast var hermetiskt tillsluten.
Tid ges även för att besöka öns hantverksbod med bl a vackra vävda tyger i estlandssvenska mönster.
Återresa sen eftermiddag.
Kl. 19:30 Gemensam middag på hotellet.