Skip to main content

Med tre svenska kvinnor till Rom 21 - 25 mars 2024

Möt våren i Rom! På resan besöker vi flera av den eviga stadens klassiska sevärdheter. Med vår ciceron, Italienkännaren och konsthistorikern Hans Lepp, ser vi antikens mest berömda byggnadsverk och vandrar i heliga Birgittas medeltida Rom. I barockens magnifika palats och kyrkor upplever vi drottning Kristinas miljöer. Ur den italienska konsten upplever vi bl a arkitekten Borromini och bildhuggaren Bernini, båda samtida med drottning Kristina. Cecilia Waldecrantz som skapade det italiensk-svenska kulturcentret Il Posto delle Fragole, Smultronstället, och var god vän till Anita Ekberg och Ingrid Thulin tar oss med på en utflykt till Cinecitta, Roms berömda filmstudio. På anrika Skandinaviska Föreningen tar intendent Marie Kraft emot och berättar om andra skandinaviska kulturpersoner i Rom. Vi bor på bästa läge vid Tiberns strand. Resan är speciellt framtagen för SvD accent.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Torsdag 21 mars.: Ankomst till Rom, föredrag av Hans Lepp, Piazza Navona.

    Flyg kl. 07:45 med Lufthansa från Stockholm/Arlanda (Kastrup på förfrågan).

    Mellanlandning i München. Avgång München kl. 10:55 med ankomst Rom 12:35.

    Vår ciceron Hans Lepp och vår lokala reseledare, Carin Svantesson Teti, möter med skylt efter säkerhetskontrollen på flygplatsen Fiumicino. Transfer in till vårt hotell, Hotel Ponte Sisto, beläget mitt i Rom vid bron med samma namn. Lunchsmörgås med kaffe på hotellet. Incheckning på våra rum från kl. 15:00, eller lite tidigare om rummen är klara. Eftermiddagsvila på rummet.

    Vi återsamlas på hotellets konferensavdelning där vi bjuds på välkomstdrink med tilltugg följt av föredrag av Hans Lepp.

    Därefter ger vi oss ut på en introducerande kvällspromenad till Piazza Navona. Här möter vi en av stadens mest berömda platser. Det rektangulära torget med rundade hörn uppfördes som tävlingsarenan Domitianus stadion på 80-talet e kr. På 1600-talet uppfördes här flera imponerande barockpalats. Vi beundrar här kyrkan Sant'Agnese in Agone präglad av arkitekten Francesco Borrominis ombyggnad i barockstil på 1650-talet. Vid denna tid fick torget sina berömda fontäner där en av akvedukterna som förser staden med färskvatten slutar. Fontänerna ritades av arkitekten Giovanni Lorenzo Bernini som lät sina medarbetare skulptera symboler i form av enorma flodgudar för vattendrag i de då fyra kända världsdelarna, Europa, Asien, Afrika och Amerika.


    Piazza Navona med Sant'Agnese in Agone till vänster.

    På kvällen äter vi en gemensam middag på restaurang Grappolo D´Oro med kort gångavstånd från hotellet.

  • Dag 2. Fredag 22 mars.: Casa di Santa Brigida, Pantheon, Fontana di Trevi, Skandinaviska Föreningen, Trastevere.

    Efter frukost på hotellet samlas vi i lobbyn för stadsvandring med Hans och Carin. Vi promenerar över Campo di Fiori, ett av stadens viktigaste marknadstorg där kommersen pågått sedan antiken.

    Vid Piazza Farnese besöker vi Birgittahuset Casa di Santa Brigida, där heliga Birgitta bodde från 1353 fram till sin död 1372. Vi tas emot av Birgittasystrarna som visar oss runt i byggnaden. Efter Birgittas död fungerade huset under många år som härbärge åt svenska pilgrimer. Efter reformationen verkade bl a landsflyktige Olaus Magnus här. Efter olika ägandeförhållanden kom byggnaden att med Elisabeth Hesselblads inflyttande 1931 blir kloster sanktionerat av påven Pius XI.


    Heliga Birgitta 1303-1373, (född Birgitta Birgersdotter) blev vid 13 års ålder bortgift till lagmannen Ulf Gudmarsson och paret skulle få 8 barn. Birgitta var hovdam hos kung Magnus och drottning Blanka på Kungsgården i Vadstena. Här fick hon en uppenbarelse om att starta en ny klosterorden vilket förde henne till Rom för att få påvens godkännande. Hon kom att stanna i Italien resten av sitt liv. Vadstena kloster invigdes 1384. Den 7 oktober 1391 helgonförklarades Birgitta. 

    I Pantheon möter vi en av antikens bäst bevarade byggnader, som ursprungligen representerande världsalltet. Den väldiga kupolen mäter invändigt 43 meter i diameter. Högst upp finns en nio meter vid taköppning (oculus) som bidrar till byggnadens storslagna rymd- och ljusverkan. Här ligger bl.a. den berömde konstnären Rafael begravd.


    Vi besöker Pantheon vid Piazza della Rotonda.


    Pantheon med sitt välvda tak och oculus. 

    Vid Roms kanske mest fotograferade plats Fontana di Trevi ser vi en av annan av stadens akvedukters slutpunkt som sedan antiken försett staden med friskt vatten. Även här byggdes under 1600-talet en storslagen fontän. I centrum av fontänens skulpturgrupp ser vi den antika stamguden Okeanos som symboliserar den världsström som, cirkelformigt sluten inom sig själv, flöt runt hela jorden utan att blanda sina böljor med havets. Haven och alla floder och källor hade dock sina ursprung från Okeanos. Vattnet i luften finns i kaskadernas vattenstänk. Vattnet i jordens innandöme kan ses sippra fram ur sprickor i klippan. Det är på en gång livgivande och destruktivt. De båda hästlika väsendena som är spända för Okeanos vagn symboliserar dualiteten: en av dem är tyglad och lugn, den andra vild och obändig.

    Vi intar förmiddagskaffe vid Trevi och promenerar sedan tillbaka mot hotellet, och därefter blir det lunch på egen hand i närområdet.


    Vi besöker Fontana di Trevi.

    Under eftermiddagen hämtas vi med minibussar vid vårt hotell för att ta oss upp till Aventinen dit Skandinaviska Föreningen, det äldsta nordiska kulturinstitutet i Rom, nyligen flyttat. Här träffar vi den nuvarande intendenten, Marie Kraft som bjuder på ett glas vin och berättar om föreningens långa historia. Vi får bl a höra om kända nordiska kulturpersoner som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Henrik Ibsen, vilka haft stipendieboende på föreningen sedan den öppnandet 1860.

    Därefter åker vi med minibussar tillbaka till Ponte Sistobron, men stannar på andra sidan i Trastevere där vi börjar med att besöka Palazzo Corsini där Drottning Kristina bodde under sina sista år och även avled 1689. Vi ser rummet där Kristina bodde och tar del av den storslagna konstsamlingen som idag finns i palatset, med bl a ett porträtt på Drottning Kristina som Diana, jaktens gudinna.


    Justus van Egmont, Ritratto della regina Cristina di Svezia come Diana, olja på duk, mellan 1650-1655. Målning med drottning Kristina som jaktgudinnan Diana i Palazzo Corsini. 

    Efter besöket i Palazzo Corsini fortsätter vi genom den pittoreska stadsdelens medeltida gränder och torg, och vi besöker kyrkan Santa Maria in Trastevere. Kyrkan är Roms första Mariakyrka och grundades redan på 200-talet. Under medeltiden kom kyrkan att byggas ut vid flera tillfällen. Den treskeppiga basilika vi idag möter är framförallt ett verk av påven Innocentius II på 1140-talet. I kyrkan, berömd för sina vackra guldmosaiker ser vi en av de storslagna miljöer som mötte Heliga Birgitta.

    Kanske blir det tid för en liten drink på egen hand på det vackra torget innan.

    Vi intar en gemensam middag i Trastevere på Ristorante Il Duca di Trastevere, Vicolo del Cinque 56.

  • Dag 3. Lördag 23 mars.: Peterskyrkan, filmstudiorna i Cinecittà.

    Efter frukost på hotellet transporteras vi med minibussar till Peterskyrkan. Peterskyrkan är kristenhetens största kyrkorum. Den ursprungliga basilikan, uppförd över aposteln Petrus grav, ersattes under 1500- och 1600-talen av den nuvarande kyrkobyggnaden och med dåtidens främsta arkitekter inblandade. Interiören är rikt utsmyckad, berömt är bl. a. Berninis tabernakel över högaltaret, liksom Michelangelos ”Pietà” och bronsstatyn av Petrus, som förlorat en tå genom miljontals kyssar av hänförda pilgrimer. Här ser vi också Drottning Kristina grav.


    Peterskyrkan. Vy från Via della Conciliazione.

    Lunch på restaurang La Venerina.

    Efter lunchen möter vi Romsvenskan Cecilia Waldecrantz. Cecilia är utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon bor sen 40 år i Rom och drev under flera år kulturcentret Il Posto delle Fragole (Smultronstället) där hon framgångsrikt bl a presenterade svensk film för den romerska publiken. Cecilia tar oss med till de berömda filmstudiorna i Cinecittà. I bussen berättar Cecilia om sin vänskap med Anita Ekberg och Ingrid Thulin. Anita Ekberg blev italienarnas stora idol efter att hon badat i Fontana di Trevi i filmen La Dolce Vita. Hon levde hela sitt liv i Rom. Tillsammans med Ingrid Thulin och Ingrid Bergman ingår hon i den treklöver av svenska filmstjärnor som gestaltat en viktig del av den italienska filmen under 1900-talet senare hälft. I Cinecittà får vi en bild om deras arbetsmiljö under åren i Rom.

    Middag på egen hand på kvällen.


    Anita Ekberg. Foto: Georg Oddner. 

  • Dag 4. Söndag 24 mars.: Il Gesù, Palazzo Colonna, Villa Borghese, Castelgandolfo, vingården St Benedetta.

    Efter frukost på hotellet samlas vi utanför hotellet för promenad med Hans och Carin. Vi besöker jesuitordens moderkyrka Il Gesù. Kyrkan som är en av Roms största och en av de första barockkyrkorna stod färdig år 1600. Både till sin plan och form har kyrkan stått modell för jesuitkyrkor världen över. Inne i kyrkan tar vi del av den överdådiga inredningen som manifesterar Jesuitordens rikedom.

    Vi fortsätter till Palazzo Colonna beläget vid foten av Quirinalen, en av stadens sju kullar. Palatset härstammar från 1200-talet och har i över 20 generationer tillhört den mäktiga familjen Colonna. Det stora byggnadskomplexet är uppfört över ruinerna av ett gammalt tempel. Dante sägs ha bott här under sin vistelse i Rom. Palatset är numera museum med barockens mest storslagna festsal. Ingenstans i Rom ser vi på samma sätt den överdådiga prakt som Drottning Kristina mötes av.


    Vi besöker Palazzo Colonna.

    Promenad tillbaka till hotellet och lunch på egen hand.

    Under eftermiddagen åker vi buss från hotellet till Villa Borghese som både är namnet på den stora parken i norra Rom och på familjen Borgheses magnifika representationshem från början av 1600-talet, vilket är beläget i parken. Vi besöker villan som idag inrymmer en storslagen konstsamling med bl. a en samling av Berninis marmorskulpturer.


    Antonio Canova, Paolina Borghese Bonaparte as Venus Victorious, 1805 to 1808. Vi ser statyn i Villa Borghese. 

    Med bussen tar vi oss sedan ut till den pitoreska byn Castelgandolfo. Efter rundvandring I byn besöker vi vingården St Benedetta där vinprovning och middag väntar.



    Vi besöker vingården St Benedetta med vinprovning och middag.


     

  • Dag 5. Måndag 25 mars.: Hemresa.

    Vi äter frukost och checkar uta från hotellet. Därefter transfer till Roms flygplats för hemresa med Lufthansa.

    Avresa från Rom kl. 13:15 med ankomst till München kl. 14:45.

    Vidare från München kl. 15:30 med ankomst till Arlanda kl. 17:45.

    Resan är över för den här gången.

  • Ciceron och föredragshållare.

    Vår ciceron Hans Lepp är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Han är även president i Svenska Pro Venezia.

    Cecilia Waldecrantz är utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon har bott i Rom över 40 år och drev under flera år det italiensk-svenska kulturcentret Il Posto delle Fragole (Smultronstället) där hon framgångsrikt bl. a. presenterade svensk film för den romerska publiken. Hon var god vän till Anita Ekberg och Ingrid Thulin.

    Marie Kraft är intendent på Skandinaviska föreningen i Rom sedan 2020. Hon är utbildad till arkitekt i Paris och har jobbat på flera kulturinstitutioner, bl. a. Svenska Institutet i Paris. 

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

  • Dubbelrum 0:-
  • Enkelrum 3 500:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/3Med tre berömda svenska kvinnor till Rom, Den heliga Birgitta, Drottning Kristina och Anita EkbergMer än 828 750:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro