Oslo med Stockholmsjournalisternas seniorer 26–29 september 2025

Möt Oslo i höstfärger! Nya och omtalade Munchmuseet bjuder på mästarens mest kända konstverk. Vid Pipervika i centrala Oslo besöker vi nya Nasjonalmuseet, Nordens största konstmuseum. Vi tar färjan över till vackra Bygdøy där vi ser Norsk Folkemuseum och Frammuseet med den norska polarhistorien. Vår ciceron opera- och konstkännaren Richard Klingspor guidar och tar oss även med till berömda Vigelandsparken. Under en utflyktsdag besöker vi Kistefos museum och världsunik skulpturpark skapad av Christian Sveaas vars familj har ägt Kistefos bruk i generationer. I parken ses skulpturer av bl. a Yayoi Kusama, Olafur Eliasson och Anish Kapoor. Vid vårt besök ser vi också årets stora utställning med verk av Los Angelesbaserade Christina Quarles. Mellan Kistefos och Oslo ser vi även den nya omskrivna Utöyaminnesmärket. På Pressens hus får vi också ett möte med vår norske kollega Odd Inge Skjævesland mångårig medarbetare på Aftenposten och även tidigare sverigekorrespondent.

Resan är öppen för medlemmar i Stockholmsjournalisternas seniorer med anhörig.

Dagsprogram

  • Dag 1. Fredag 26 september.: Journalistmöte på Pressens hus och stadsvandring med besök på nya stadsbiblioteket Deichman Bjørvika.

    Kl. 07:37-13:10 SJ Stockholm-Oslo. Påstigning sker på egen hand. Det finns restaurangvagn på tåget. Vid ankomst till Oslo möter vår ciceron Richard Klingspor med skylt på perrongen. Vi promenerar gemensamt till vårt hotell, Comfort Hotel Grand Central där vi lämnar in väskorna i bagagerummet. 
    Därefter kort promenad (250 meter) till Pressens Hus där vi möter journalisten Odd Inge Skjævesland som har mångårig bakgrund på bl. a Aftenposten. Odd Inge har också under många år varit Aftenpostens korrespondent i Stockholm. 


    Journalist Odd Inge Skjævesland. Foto: Sturalson. 

    Richard Klingspor tar oss sedan med på stadsvandring i Oslos nya kulturkvarter längs Björvika. Här besöker vi även det nya omtalade stadsbiblioteket Deichman Bjørvika. Biblioteket invigdes 2020 och är ritad av Lundhagem Arkitekter och Atelier Oslo. Byggnaden sträcker sig över sex våningar med en yta på 13 500 kvadratmeter med panoramafönster som ger utsikt över staden. Förutom böcker finns bl a biograf, poddstudios och utlån av instrument. Deichman Bjørvika har fått flera utmärkelser, inklusive "Public Library of the Year" 2021.​


    Deichman Bjørvika. Foto: Visit Oslo.

    Vi checkar in på vårt hotell och det ges en stund egen tid innan vi återsamlas i lobbyn för att bege oss till vår närbelägna restaurang.
    Kl. 19:00 Middag på den italienska restaurangen Bella Bambina. Odd Inge Skjævesland är med som gäst tillsammans med Richard Klingspor.

  • Dag 2. Lördag 27 september.: Nya Nasjonalmuseet, Frammuseet och Norsk folkemuseum.

    Kl. 07:00-08:45 Frukost. 
    Kl. 08:50 Samling i lobbyn.
    Kl. 09:00 Start stadsvandring. 
    Richard tar med oss på en stadsvandring genom Oslo från Jernbanetorget till Nasjonalmuseet (promenad ca 1,5 km). På Nasjonalmuseet guidar Richard oss genom samlingarna i två grupper. Museet är vackert beläget vid Pipervika och granne med Rådhuset. Nasjonalmuseet grundades 2003 när de tidigare institutionerna Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet och Riksutstillinger sammanslogs. Museet som är nordens största konstmuseum invigdes 2022 och är ritad av det tyska arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk. Merparten av samlingen består av verk av de stora namnen inom norsk konsthistoria men innefattar även internationell konst. Därefter blir det lunch på egen hand. 

     
    Nasjonalmuseets fasad och en av de klassiska norska målningarna vi får möjlighet att se i museet "Brudfärden i Hardanger" (1848) av Adolph Tidemand och Hans Gude.

    Vi återsamlas vid Rådhusbrygge vid Pipervika (brevid Nasjonalmuseet och Rådhuset) och tar en färja till halvön Bygdøy där Richard guidar oss på Norsk Folkemuseum (Oslos motsvarighet till Skansen). Norsk Folkemuseum är Norges största kulturhistoriska museum, grundat 1894 av Hans Aall. Friluftsmuseet omfattar 160 historiska byggnader från hela landet, inklusive en medeltida stavkyrka från Gol. Stavkyrkan var en del av Oscar II samling som donerades till museet. Här finns det möjlighet till eftermiddagskaffe.

     
    Gols stavkyrka daterat till 1200-talet (foto Visit Oslo) och byggnader från Hovin och Gransherad i Telemark fylke som nu står på Norsk Folkemuseum.

    Därefter promenad till Frammuseet (1,5 km alt. buss en hållplats för de som inte vill gå). På Frammuseet, som har röstats fram som Norges bästa museum flera år i rad, får vi en inblick i den norska polarhistorien med Fridtjof Nansen berömda expeditionsfartyg Fram. Fartyget byggdes 1892 av Colin Archer på uppdrag av Fridtjof Nansen och hade ett förstärkt skrov i ek samt rundad form för att stå emot trycket från packisen. Fram deltog i tre viktiga expeditioner. Den första expeditionen genomfördes av Nansen 1893–1896 i ett försök att nå Nordpolen genom att frysa fast fartyget i isen och driva med den. Otto Sverdrup använde fartyget 1898–1902 för att kartlägga delar av Kanadas arktiska övärld. Slutligen använde Roald Amundsen Fram vid sin expedition till Antarktis 1910–1912, då han som första människa nådde Sydpolen. På museet får vi även möjlighet att kliva ombord på fartyget och se den välbevarade originalinredningen inklusive kabyss, maskinrum och förvaringsutrymmen.

     
    Till vänster foto från Frammuseet (Visit Oslo). Till höger foto från 1895 när Nansen ska påbörja sin resa med släde till nordpolen. I bakgrunden syns Fram.

    Efter vårt besök på Frammuseet åker vi med färja tillbaka till Rådhusbrygge. Resten av dagen är fri med middag på egen hand och förhoppningsvis möjlighet till opera-/balett/konsertbesök.

  • Dag 3. Söndag 28 september.: Utflykt till Kistefos museum och skulpturpark samt besök på minnesplatsen vid Utöya.

    Kl. 07:00-08:15 Frukost.
    Kl. 08:20 Samling i lobbyn.
    Kl. 08:30 Avresa med buss från hotellet.
    Vid ankomst till Kistefos museum och skulpturpark inleder vi med att dricka förmiddagskaffe. Därefter guidning i två grupper. Kistefos är ett besöksmål som både New York Times och The Telegraph beskriver som ett absolut måste. Museet och skulpturparken i Jevnaker, en dryg timmes resa norr om Oslo, är skapad av Christian Sveaas vars familj har ägt Kistefos bruk i generationer. I parken möter vi skulpturer av bl. a Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Anish Kapoor och Fernando Botero. Ett av många anslående verk är Marc Quinns "öga" som älven Randselva rinner tvärs igenom. Flera av verken är skapade specifikt till platsen och anknyter till dess historia och omgivning. I parken ser vi också det anslående galleriet The Twist, designat av den berömda danska arkitektfirman BIG (Bjarke Ingels Group). Denna kombinerade bro och utställningshall ringlar sig över älven och har vunnit flera utmärkelser för sin banbrytande design. Inne i The Twist ser vi säsongens utställning med verk av samtidskonstnären Christina Quarles. Därefter tid att gå runt på egen hand. Vi återsamlas och äter lunch i museets restaurang.

      
    Marc Quinn, "All of Nature Flows Through Us" (2011), byggnaden "The Twist" och Yayoi Kusama "Shine of Life" (2019). Foto: Visit Oslo.

    Under vår bussresa stannar vi till vid minnesplatsen för Utöyamassakern 22 juli 2011. Minnesmärket i form av 77 bronspelare som symbol för attentatets offer, är skapade av norska arkitektkontoret Manthey Kula. Vi är åter i Oslo sen eftermiddag.
    Gemensam middag på Lorry, klassisk restaurang som frekventerats av många journalister, tvårättersmeny, fjällröding med crème brûlée, ett glas vin och kaffe. Richard är med som gäst på middagen.


    Foto från Restaurang Lorry.

  • Dag 4. Måndag 29 september.: Vigelandsparken och Munchmuseet.

    Kl. 07:00-08:15 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i bagagerummet.
    Kl. 08:20 Samling i lobbyn. 
    Kl. 08:30 Avfärd med buss. 
    Vi besöker Vigelandsparken, världens största skulpturpark för en konstnär. Gustav Vigeland (1869–1943) arbetade från 1924 fram till sin död med anläggningen i Frognerparken som utgörs av 212 skulpturer i brons, granit och smidesjärn, vilka tillsammans består av ungefär 600 figurer på temat människans livscykel. Granitpelaren Monolitten består av 121 stenfigurer. Richard Klingspor visar parken och berättar om Gustav Vigeland som han intresserat sig för under mer än 20 år.

     
    Vigelandsparken. Foto: Visit Oslo.

    Från Vigelandsparken beger vi oss till nya Munchmuseet. Med över 42 000 objekt är museet ett av de mest omfattande i världen tillägnat en enskild konstnär. Museets byggnad ritades av det spanska arkitektkontoret Estudio Herreros och invigdes 2021. Samlingen utgörs till stor del av de verk och föremål donerade av Edvard Munch (1863–1944) till den norska staten vid hans bortgång samt donationer från privata samlare. Museet presenterar en bred variation av Munchs konst, från hans monumentala målningar och grafik till hans mest kända verk, inklusive "Skriet". Munch skapade fyra versioner av Skriet under åren 1893–1910, varav två versioner finns på Munchmuseet. Konstnären beskriver upplevelsen som inspirerade motivet (översatt från norska): "Jag gick längs vägen med två vänner – solen gick ner – Jag fick en flyktig känsla av vemod – himlen blev plötsligt blodröd – Jag stannade, lutade mig dödstrött mot räcket – såg ut över de flammande molnen som blod och svärd över den blåsvarta fjorden och staden – Mina vänner gick vidare – jag stod där skälvande av ångest – och kände ett stort oändligt skrik genom naturen".

     
    Munchmuseets exteriör och målningen "Skriet". Foto: Einar Aslaksen/ Munchmuseet.

    Kl. 14:36 Avgång med SJ från Oslo Sentralstation. Restaurangvagn på tåget.
    Kl. 20:26 Ankomst till Stockholm Central.

  • Ciceron Richard Klingspor och medverkande journalist Odd Inge Skjævesland.


    Richard Klingspor har sedan 1992 lett musik- och operaresor i egen och andras regi. Richard bor sedan 20 år tillbaka i Oslo där han leder en framgångsrik agentur för nordiska opera- och konsertsångare. Han är auktoriserad Osloguide med specialintresse för konstnären Gustav Vigeland. Richard är också uppvuxen i ett journalisthem.


    Odd Inge Skjævesland är journalist med speciellt intresse för Sverige, där han varit stationerad som korrespondent för Aftenposten. Han har även arbetat med kulturfrågor. Odd Inge möter oss på Pressens Hus.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
26/9Oslo med Stockholmsjournalisternas seniorer 26–29 september 2025Mer än 813 350:-Boka