Berättarnas Västerbotten EXTRA AVGÅNG

Berättarnas Västerbotten
Tre författarskap och ett landskap! EXTRA AVGÅNG


14-17 oktober 2021


För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


Tre byar i Västerbotten ligger bakom den stora berättarkonst som präglar romanen under 1900-talet: Sara Lidmans Missenträsk, Torgny Lindgrens Raggsjöliden och PO Enqvists Hjoggböle. Området är inte stort, men varje by har sin karaktär och lämnar sitt bidrag till litteraturen. Litteraturprofessor Birgitta Holm guidar oss in i dessa världar. I Skellefteå ser vi och bor som premiärgäster i nyinvigda och omtalade kulturhuset/hotellet ”Sara”. Med kulturhuset på bottenvåningarna och hotellet på de övre våningarna utgör ”Sara” världens högsta träbyggnad, uppförd med så lågt klimatavtryck som möjligt. Västerbottens idag mest kända berättare, Augustbelönade Karin Smirnoff, tar emot på sin gård och läser ur sin nya roman. I Umeå får bildkonsten fokus. Vi får ta del av stadens nya konstverk. På kulturmejeriet gör vi ateljébesök hos omtalade Gunilla Samberg som berättar om sitt konstnärskap. Vi besöker också Bildmuseet och Umedalens kända skulpturpark. Resan sker med tåg från Stockholm med möjlighet för anslutning från södra och västra Sverige.


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 14 oktober 


Tåg till Umeå. Avgång Stockholm central kl. 13:21 med ankomst 19:43 (enda direkttåget dagtid). Med på tåget är vår reseledare Ulrica Brunstedt. Välkomstdrink, middag och boende på hotell Aveny på gångavstånd (ca 250 meter) från stationen. Hotellet är valt så vi enkelt kan gå med rullväskor från stationen och promenaden tar oss bland annat genom den unika Sara-tunneln Lev! av konstnärsduon FA+.


Dag 2. Fredag 15 oktober


Frukost och utcheckning. Promenad till bokkafé Pilgatan där vi träffar prisbelönta litteraturpedagogen och barnbibliotekarien Annika Edlund, medlem i juryn för Almapriset och en av de drivande i kaféet. Annika bjuder på förmiddagskaffe och berättar om kaféets verksamhet och sitt uppmärksammade arbete med att få unga att läsa och skriva genom bl a skrivarverkstäder. På kaféet är alla stolar märkta med namn efter författare som här gästat. Vår ciceron, litteraturprofessorn och författaren Birgitta Holm (som har stol), berättar om resans olika punkter. Birgitta har varit professor i litteraturvetenskap vid både Umeå och Uppsala universitet och utkom 1998 med den stora biografin om Sara Lidman, ”Sara – i liv och text” (signerat exemplar ingår i resan). Birgitta Holm följde Sara Lidman under flera år och kom att bli nära vän med henne. Birgitta beskriver Västerbotten som det viktigaste litterära landskap i Sverige under andra halvan av 1900-talet med Sara Lidmans, Torgny Lindgrens och P O Enqvists författarskap som de mest centrala. Hon jämför med Värmland vid förra sekelskiftet, då Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding i sina berättelser från hembygden kom att beröra läsare både i när och fjärran. 


Från Kafé Pilgatan vandrar vi till nya Bildmuseet, Umeå universitets konstmuseum, beläget i en ny anslående byggnad vid Umeälvens strand. Här får vi en guidning i två av museeets pågående utställningar, Peter Öhrnell- målningar och Årets svenska bilderbok. Peter Öhrnell hämtar sina motiv i gränssnittet mellan natur och kultur, den zon där människans livsmiljö formas. I närmast abstrakta färgytor balanserar strukturer som antyder organiska landskap, arkitektur eller fragment av bostadsinteriörer. Buskar, moln, bergveckningar, snöhögar, håligheter, sly möter ett hus, ett tak, en fasad, en solstol. Starka, klangfulla färger i stadigt byggda kompositioner ger bilderna ett släktskap med musik. 


I utställningen Årets svenska bilderbok, ser vi illustrationerna till Kom dagen, kom natten som utsågs till 2020 års bästa bilderbok med illustrationer av Emma Virke och text av Åsa Lind. Boken är en bildberättelse om en sensommardag på landet, om att släppa taget och att längta till nästa sommar, och volymen vecklar ut sig som ett dragspel. På ena sidan finns dagen, på den andra tar natten vid. 

På museet möter Umeå stads konstintendent Moa Krestensen upp och tar oss sedan med till Camilla Akrakas uppmärksammade Metooskulptur "Listen" i form av en rosalila puma. Moa berättar om den mycket uppmärksammade skulpturen. 

Buss till Umedalens skulpturpark https://umedalenskulptur.org/. Skulpturparken byggdes upp 1994 – 2010 av fastighetsgruppen Baltic i samband med att dom tog över det nedlagda Umedalens mentalsjukhus ritat av den berömde arkitekten Carl Westman. Westman var även farfar till Vi-tidningens legendariske journalist och krönikör Lars Westman. Skulpturerna i den gamla sjukhusparken ingår i omdaningen av sjukhusområdet som idag används till bl a förskola, skola, föreningslokaler och olika serviceinrättningar. Vi inleder besöket med lunch på områdets restaurang, Bistro Le Garage.  Vi får sedan en guidning bland skulpturerna med verk av både svenska och internationellt kända konstnärer. Bland annat ser vi verk av Louise Bourgeois, Tony Kregg, Anish Kapoor Antony Gormley, Charlotte Gyllenhammar, Ann Renström och Astrid Sylwan. Vi ser också verket Rådhusplats av Gunilla Samberg som vi gör ateljébesök hos under resans sista dag. Det gamla mentalsjukhuset har lämnat avtryck efter sig i debatten och kulturen genom Astrid Värings mycket uppmärksammade roman I som här inträder från 1944. Boken som också filmades av Arne Mattsson 1945 satte i gång en folkstorm mot dåtidens mentalvård.


Buss till Skellefteå. När vi lämnar Umedalen passerar vi Backens kyrka. Umeå landsförsamlings medeltida kyrka och en av Västerbottens fyra medeltida kyrkor. Under bussresan berättar Birgitta Holm om Västerbottens författare, om traktens historia och landskapets betydelse.


Incheckning i Elite hotel i Sara kulturhus mitt i Skellefteå. Vi tar ett glas vin och får en presentation av byggnaden av kulturhuschef Maria Ekberg Brännström. Det nya kulturhuset är en mycket stor kultursatsning för Skellefteå och Västerbotten. Byggnaden innehåller bl a 6 scener, Skellefteå konsthall, Museum Anna Norlander och stadsbibliotek. Sara kulturhus väver också samman stadens långa tradition inom träbyggande med den senaste ingenjörskonsten där hållbarhetstänk varit ledande i uppförandet. Det trä som används till kulturhuset kommer från hållbart lokalt skogsbruk så träden som avverkas ersätts. De nyplanterade träden fångar upp CO2 ur atmosfären i takt med att de växer, medan koldioxiden i de avverkade träden låses in i byggnaden.

Gemensam trerätters middag på hotellet.


Dag 3. Lördag 16 oktober


Kl. 07:00 – 08:15 Frukost.


Kl.08:30 avresa med buss.


Vi färdas från Skellefteå och ”feta kusten” mot det kargare inlandet, dit nybyggare drevs först när de bördiga hemmanen i kustlandet inte längre gick att dela upp mellan sönerna. Staten understödde koloniseringen av Norrlands inland från 1600-talet till mitten av 1900-talet  – ”I Norrland hava vi ett Indien” som Axel Oxenstierna sade. Med folkökningen och amerikaemigrationen ökade intresset att odla upp inlandet som sågs som statens egendom. Kronotorpen, platsen för Sara Lidmans Hjortronlandet, var en del av detta, jordbruk så små och magra att det inte gick att livnära sig på dem utan byggde på att männen säsongsvis arbetade med skogsbruk åt de stora skogsbolagen. Vi åker först till Missenträsk, Sara Lidmans uppväxtby (med en sväng över Holmen där kronotorpen låg). Litterär guidning under bussresan och på plats. Besök och förmiddagskaffe i nya Sara Lidmanmuseet, inrättat i byskolan, och i Sara Lidmangården http://saralidman.se/om-sara-lidman/sara-lidman-garden/, Sara Lidmans hem som hon donerade till Umeå universitet. 


Buss vidare till Hotell Källan med lunch. Hotellet är beläget på Åmliden, Västerbottens högsta punkt med utsikt över Torgny Lindgrens uppväxts Raggsjöliden. Birgitta berättar under tiden och därefter guidat besök i Byahuset (fd Missionskyrkan) i Raggsjö med Torgny Lindgrenutställning https://www.raggsjoliden.nu/utstallning/.  Föreningen, Raggsjölidens litterära vänner guidar i byahuset och på en busstur i bygden.  


Sista besök på vår tur blir i Hjoggböle där P O Enqvist växte upp. Birgitta berättar hur dessa tre stora berättare formades i sitt litterära språk av byabönen. Då det var långt till församlingskyrkorna fick man i byarna tillstånd att själva ordna andakter, där man turades om att läsa och kommentera dagens text. Detta aktiva deltagande gav inlandets folk ett språk färgat av bibels texter, och på samma gång gjorde att var och en i byn blev något av en retorisk expert. Denna rika språkliga tradition får ses som en gemensam grund för Sara Lidman, Torgny Lindgren och PO Enqvist. Både Sara Lidman och Torgny Lindgren kom även att vistas på sanatorium. Tuberkulosen hade sin största spridning i Norrlands inland, och sanatoriemiljön med sin påtvingade vila och energirika kost blev en kreativ plats där flera kommande kulturpersoner från Norrland stiftade bekantskap med litteratur och konst. Intressant att konstatera är att samtidigt som Sara Lidman får sitt stora genombrott i början av 1950-talet med Tjärdalen och hyllas som förnyare av det litterära språket i Sverige, får en jämnårig ung advokat från Burträsk ett lika stort genombrott. Henning Sjöström uppvuxen under likande förhållande som Sara Lidman blir 1950- 60-talets mest framträdande jurist och med sitt språk som verktyg driver han tidens mest omtalade rättsfall.


Tillbaka på kulturhuset Sara träffar vi konstnären Klara Kristalova som visar sin utställning. 


Gemensam middag på kvällen.


Dag 4. Söndag 17 oktober


Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.                                                              Buss Skellefteå – Umeå med utrymme för frågor som kan ha uppstått under färden. Vi stannar på vägen för besök hemma hos författaren Karin Smirnoff i Yttre Hertsånger. Karin berättar om sitt författarskap och läser ur sin nya roman som utkommer under 2021 och även ingår i resan (oklar innebärd). I Smirnoffs litteratur möter vi Västerbottens inland i nuet, en fortsättning i annat tonläge av den stora berättartraditionen. Vi bjuds på förmiddagskaffe. https://www.bokforlagetpolaris.se/karin-smirnoff/a-0/15


Åter i Umeå gör i ateljébesök hos uppmärksammade Gunilla Samberg https://gunillasamberg.com/ Gunilla visar sina senaste verk och berättar om sitt stora arbete med utsmyckning i Uppsala nya stadshus som invigs under hösten. Gunilla som varit verksam som konstnär sedan 1960-talet använder sig av en mängd olika tekniker som grafik, textil, måleri och performance. Ett återkommande tema i hennes verk är att lyfta fram och synliggöra det som förträngts eller glömts. 


Tåg avgår kl. 14:04 med ankomst Stockholm 20:38 (finns då möjlighet till att byta till nattåg till Sydsverige).Resefakta

Pris 12 950 SEK per person i delat dubbelrum. (Pris ickeprenumeranter av Vi-tidningen 13 950 SEK) tillägg enkelrum 1500 SEK


I priset ingår: Stockholm - Umeå med SJ i 2:a klass, en natt i delat dubbelrum på Hotell Aveny i Umeå, två nätter i delat dubbelrum på alldeles nya Elite hotel i kulturhuset Sara i Skellefteå, tre middagar exklusive dryck, välkomstdrink, två luncher, samt en lunchsmörgås, kafferaster enligt program, ett signerat exemplar per bokning av Karin Smirnoffs kommande roman och Birgitta Holms biografi "Sara - i liv och text", samtliga lokala transporter och inträden.


För att delta i resan krävs vaccinationsintyg för covid-19.


Vid sen avbokning pga sjukdom så gäller vanliga avbokningsregler. Dvs full ersättning från försäkringbolag om man har hemförsäkring med reseskydd och har läkarintyg att skicka in.


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Birgitta Holm. Jag är litteraturforskare och författare, specialist på svensk litteratur. Spannet är vitt, från den unge döde fyrtiotalisten Gösta Oswald till den romanförfattande Fredrika Bremer. Däremellan finns bland andra Selma Lagerlöf, Victoria Benedictsson, Rut Hillarp och i vår kommer jag ut med en bok om Göran Tunström. Som nästan västerbottning ser jag mig sedan min tid vid Umeå universitet, och stora delar av min biografi om Sara Lidman författades i Missenträsk.Foto

Caroline Andersson Renaud.

Raggsjöliden. Det vackra norrländska inlandet som format berättarna Sara Lidman, P O Enqvist och Torgny Lindgren

Sara Lidman. Foto Cato Lein

Torgny Lindgren i Raggsjön.

Karin Smirnoff träffar vi i Hertsånger. Foto

Thron Ullberg.

Kulturhuset Sara i Skellefteå. Byggnanden blir bland det högsta trähusbyggnaderna i världen. Vi bor i hotellet som är inrymt i de över våningarna. Bild White.

I Umeå träffar vi konstnären Gunilla Samberg.

Bland de konstverk vi ser är Camilla Akrakas omtalade "Listen!"

För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.


Regler gällande covid 19

Förutsättningar för att resa med under coronatider. Vaccinationsintyg gällande Covid 19