bornholm

Konstnärernas och författarnas Bornholm


En resa speciellt framtagen för Vi reseklubben

12-15 augusti 2022


Följ med på sommarens kulturresa till Bornholm! Vi får uppleva vackra fiskelägen som Gudhjem och Svaneke, Österlars berömda rundkyrka och Bornholms omtalade nya konstmuseum. Under en halvdag besöker vi Christiansø, den lilla isolerade klippön dit Karl Isakson i början av 1900-talet sökte sig för att måla. I Gudhjem ser vi Oluf Høstmuseet och gör ateljébesök hos det svensk-brittiska konstnärsparet Anse Tollet och Ron De Haan. Öns store berättare, Martin Andersen Nexø bekantar vi oss med på museet i hans uppväxthem. Dramatiskt beläget på en hög klippa ser vi ruinen av Hammershus biskopsborg. Vår ciceron pedagogen Nicoline ”Nico” Bergmark tar oss också med till konstnärshemmet där hon tillbringat sina somrar sedan barndomen. Här får vi stifta bekantskap med den dansk-svenska konstnärskoloni som utvecklades på 1950-talet. Nico läser bornholmstexter av Bengt Anderberg och visar konstverk av sin styvfar Olle Langert, hans kollegor Jacques och Margit Zadig och keramikern Astrid Anderberg. Öns traditionella matkultur tar vi del av på gemytliga värdshus och fiskrökerier. Vi bor med halvpension på Slaegtgårdens trevliga familjepensionat i det pittoreska fiskeläget Allinge. Ett pensionat med litterär anknytning, då Björn Hellberg här skrev sin Bornholmsdeckare Hedersmord. 


Reseprogram


Dag 1. Fredag 12 augusti

Kl. 12:30 samling vid Malmö central för gemensam bussresa till färjeterminalen i Ystad. Bussen avgår från Norra Vallgatan på höger sidan när man gått över Mälarbron, ca 200 meter från Malmö Central. Reseledare Gunilla von Platen möter vid bussen.


Avgång med Bornholmslinjen från Ystad kl. 14:30. Ankomst Bornholm kl. 15:50.


På Bornholmsfärjan finns cafeteria. I Rönne hamn möter vår ciceron Nico Bergmark. Vi tar oss direkt med buss rakt över ön till Bornholms konstmuseum. Museet är mycket vackert beläget vid Helligdomsklipporna vid öns östkust.  När museet uppfördes på 1990-talet anpassades byggnaden till den kringliggande naturen och arkitekterna lät bl a. bäcken från Heligdomskällan som varit känd för sitt helbrägdagörande vatten rinna genom byggnaden som en symbol för upplevelser, rekreation och eftertanke.   


Vi får en specialguidning i museet med samlingar från 1800-talet till samtida konst. Här möter först de danska konstnärer som under inflytande av romantiken tog sig till ön lockade av den vilda naturen och den dramatiska vyn över ruinen av Hammershus biskopsborg. Från 1910 – 30-talet kom en grupp konstnärer med svenske Karl Isakson (1878 – 1922) och Edvard Weie (1879 – 1943) i spetsen att bilda den så kallade Bornholmsskolan. Dessa konstnärer var skolade i det nya franska måleriet format av Cézanne, Matisse och Picassos konstsyn, där bilden sågs som en självständig verklighet, vari det centrala i skapandet blev linjerna, ytorna och färgerna, vilka gavs ett eget språk och rytm. De landskapsmålningar och modellstudier som främst Isakson och Weie förfärdigare under denna tid kom att få stor betydelse för senare konst i Danmark och Sverige.    


Bland museets keramiska verk får vi en specialpresentation av Astrid Anderberg (1927–2010). Astrid utbildade sig vid Slöjdskolan i Göteborg och öppnande där egen verkstad som hon flyttade till Bornholm 1973. På 1960-talet fick hos sitt stora genombrott och räknas som en av Sveriges främsta keramiker. Hon arbetade i gränslandet mellan konsthantverk och fri bildkonst. Astrid tillhörde dem som under 1950-talet utvecklade ett berättande genom sin keramik. Hennes bildberättelser hämtade teman från naturen, litteraturen och historien. Med maken, författaren Bengt Anderberg kom hon till Bornholm på 1950-talet där de först hyrde sommarhus och sedan köpte en gammal gård som dom renoverade till sitt permanenta hem. Från museet vandrar vi ner den lilla stigen till Helligdomsklipporna och beundrar den dramatiska utsikten över havet och Bornholms nordöstra kust.


Kl. 19:00 Incheckning på vårt hotell, Slægtsgården i fiskeläget och badorten Allinge.


Kl. 19:30 pensionatsmiddag.


Dag 2. Lördag 13 augusti. Christiansø och Gudhjem

Frukost från kl. 07:30.

Kl. 09:00 avresa med buss till Gudhjem varifrån vi tar färjan ut till Christiansø. På de ensliga skären Christiansø och Fredriksø anlades vid mitten av 1600-talet en dansk försvarsanläggning som svar på Sveriges nya flottbas i Karlskrona. Det hårda arbetet med att bryta granit och uppföra anläggningen gjordes av inkallade norska stenhuggare. Vi ser den gamla bebyggelsen som fortfarande ägs och förvaltas av det danska försvaret och hyrs till hyresgäster både för åretrunt- och sommarboende. De smala gränderna kantade av de små stenhusen med sina muromgärdade trädgårdar saknar sitt motstycke i Norden och för tankarna till Medelhavets traditionella bebyggelse. Det var också till Christiansø som den skygge Karl Isakson sökte sig för att måla. Några år efter Isaksons tidiga död fann man i en klippskreva på ön en av väder och vind åtgången målning med religiöst tema. Målningen, Kristi törnekröning finns idag på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn och räknas som ett av museets centrala verk. Vi guidas av Susanne Lund mångårig Christiansøbo med bakgrund som producent på Danmarks Radio. På gemytliga Christiansø Gaestgiveri intar vi sedan lunch. 


Kl. 14:00 återfärd till Gudhjem. I Gudhjem vandrar vi från den lilla fiskehamnen upp till Oluf Høstmuseet. Här möter vi Bornholmsmålaren Oluf Høst (1884 – 1966). Høst räknas som den störste av Bornholms infödda konstnärer. Han hämtade sina motiv från ön varav ladan på den egna gården kom att bli hans återkommande motiv. Här kan man under åren följa hur hans bilder av ladan med sitt portlider i centrum blir allt mer upplösta och abstrakta. Han var tidigt inspirerad av Isakson och Weie men kom att utvecklas i en egen mer abstrakt riktning där färgskalan blev dovare. 


Vi avslutar dagens program med ateljébesök hos svensk-brittiska konstnärsparet Anne-Sophie ”Anse” Tollet och Ronald De Haan. Anse är utbildad på Tillskärarakademin och Handarbetets vänner i Stockholm och Ronald är utbildad vid konstskolor i England. Anse och Ron bjuder på ett glas vin och visar sin ateljé och berättar om sina konstnärskap. Anse berättar också om sitt spännande fleråriga arbete som Stig Lindbergs assistent på Gustavsberg.


Åter i Allinge ca kl. 18:00. 


Kl. 19:30 gemensam middag på hotellet.


Dag 3. Söndag 14 augusti

Frukost från kl. 07:30. Kl. 09:00 avresa.


Vi börjar dagen med besök i Østerlars kyrka. 1100-talskyrkan är den största av öns fem karaktäristiska medeltida rundkyrkor. Kyrkornas speciella runda form har under lång tid varit föremål för diskussioner. En ofta framförd teori är att dom uppfördes som försvarskyrkor, där församlingen skulle kunna söka skydd i orostider, en annan teori är att kyrkorna uppfördes av hemvändande korsfarare som avbilder av den runda Heliga gravens kyrka i Jerusalem. 


Vi intar sedan förmiddagskaffe på Fru Petersens Café inrymt i den gamla kyrkoskolan i Östermarie.


Nico tar oss sedan med på stadsvandring i Svaneke. Den lilla välbevarade hamnstaden har blivit utsedd Danmarks vackraste stad och är känd för sina trånga gränder kantade av korsvirkeshus. Vi intar lunch på Svaneke rökeri där vi får smaka öns berömda rökta fisk. Här berättar även Nico historien om hur den blivande världsarkitekten Jörn Utzon i början av 1950-talet kom att få uppdraget att rita Svanekes mycket speciella och karaktäristiska vattentorn.


Längre ner längs kusten besöker vi Nexö som fortfarande bär spår av de flygbombningar staden utsattes för av Sovjetiskt flyg i slutet av andra världskriget. Här besöker vi Martin Andersen Nexømuseet inrymt i det hus där han växte upp i slutet av 1800-talet. Martin Andersen Nexø (1869 – 1954) ses som en av Danmarks stora berättare och hans storverk Pelle Erövraren och Ditte Människobarn är båda översatta till mer än 25 språk. Med sina skildringar av Pelles och Dittes hårda väg genom livet räknas han som en av de stora proletärförfattarna även internationellt. Hans berättelser innehåller element från äldre litteratur som folksagor, rysk realism och symbolism.


På eftermiddagen kommer vi Nicos barndomshem i Snogebaek. Vi tar först en promenad ner till stranden där det ges möjlighet till bad. När vi kommer upp till gården efter badet väntar sedan danska smörebröd med öl och vin till vilket Nico läser texter med Bornholmsanknytning ur Bengt Anderbergs novellsamling Pittoreskt album. Bengt Anderberg (1920–2008) växte upp i Göteborg och räknas som en av Sveriges stora berättare i efterkrigsgenerationen. Han slog 1947 igenom över en natt med romanen Kain en rasande uppgörelse i mytisk form med kristen förstockelse och militär dumhet. Romanen väckte ont blod och hotades av sedlighetsåtal. Anderberg publicerade under 1950-, 1960- och 1970-talen dramatik, essäer och berättande prosa, Han var känd för sin lust att utmana och sitt rabulistiska sätt att skriva, vilket gjorde honom till en given portalfigur för serien Kärlek med dess program att förnya den erotiska novellen. 1999 kom den stort upplagda och mycket prisade romanen Amorina. Under 48 år var han även återkommande skribent på Expressens kultursida. Anderberg var sedan 1947 gift med Astrid Anderberg.


Nico visar sedan utvalda verk av konstnärsparet Jacques och Margit Zadig och hennes styvfar Olle Langert. Dessa konstnärer med familjer kom tillsammans med paret Anderberg att från 1950-talet slå sig ner hel- och halvårsvis på Bornholm. I konstnärsgenerationen som upplevd andra världskrigets isolering fanns en stark vilja att söka sig ut i Europa medan flera generationskamrater på dom svenska konstskolorna sökte sig till Frankrike och Grekland kom dessa tidigt att hamna på Bornholm som dom också blev trogna.


Jacques (född 1930) och Margit Zadig (född 1928) träffades på Essems målarskola i Malmö under slutet av 1940-talet. Jacques konstnärskap följer främst två linjer, dels känsliga och finstämda landskaps och modellstudier i en klassisk skola inspirerad delvis av Karl Isakson och de bilder som han blivit känd för, starkt engagerade bilder på antikrigs- och antikärnvapentema. På en stor utställning på Kulturhuset i Stockholm 1977 visade installationsverket Muren, ett verk på temat människan fångad som datorernas slav. Ett verk som på många sett var före sin tid och som kommit att uppmärksammas igen bl a på en Moderna Museet i Malmö. 


Margit Zadigs skapande följer även det två linjer dels måleri med stileben och interiörstudier och dels arbete i textil med bl a formgivning av kläder.

Olle Langert (1924 – 2016) växte upp i Göteborg där han även gick på Valands målarskola vid mitten av 1940-talet. Langerts bildspråk kännetecknas ofta av en lekfull enkelhet och ett fritt och mjukt formspråk. I målningar och grafiska blad skapade han, med till synes enkla medel och med starka färger, sina karaktäristiska bilder. Även i Langerts landskapsbilder kan man spåra inflytande av Karl Isakson. År 1990 visades en stor separatutställning med hans verk på Göteborgs konsthall.


Kl. 19:30 Gemensam middag på hotellet.


Dag 4. Måndag 15 augusti

Frukost och utcheckning kl. 07:00-08:20. 


Avresa kl. 08:30.


På vår sista dag börjar vi med besök på stenbrottsmuseet i Moselökke där stenarbetare varav många invandrare från Sverige arbetade i brotten med den bornholmska graniten. Besök på Hammershus. Här får vi en guidad visning på ruinen av den väldiga medeltida biskopsborgen. 2018 invigdes det nya besökscentret som är diskret inpassat i en ravin mitt emot borgen. Det prisbelönta besökscentret är ritat av arkitekturprofessor Christoffer Harlang delvis efter Jörn Utzons skisser från 1960-talet. Kaffe med wienerbröd i besökscentret.


Färjeavgång från Rönne kl. 13:30.


Lunch på egen hand ombord.


Ankomst Ystad färjeterminal kl. 14:50. Busstransfer till Malmö central med ankomst ca kl. 16:10.


Resefakta

Pris:Kostnad: Pris 12 750 SEK (icke prenumerant 13 750 SEK). 


I priset ingår: Busstransfer Malmö – Ystad t & r, färja Ystad - Rönne t & r, tre nätter med halvpension (frukost och pensionatsbuffé med vin/öl) på tvåstjärniga Hotel Slaegtsgården i Allinge, två luncher. Alla lokala transporter och inträden enligt program.


Tillägg: enkelrum 1 970 SEK.

Tillkommer: Tåg till och från Malmö central.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Vi förbehåller oss rätten till programförändringar samt prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Bokningsregler för denna resa

Resan kräver minst 20 resenärer för att kunna genomföras. När vi fått minst 20 bokningar skickar vi ut faktura för resan. Fakturan innehåller två betalningar, anmälningsavgift som skall vara erlagd inom 14 dagar från att fakturan är utställd. Fri avbokning fram till att anmälningsavgiften är erlagd. Ingen återbetalning efter erlagd anmälningsavgift. Slutbetalning ligger fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Drabbas ni av sjukdom innan resan så skriver vi en avbokningsbekräftelse som ni tillsammans med läkarintyg skickar till ert hemförsäkringsbolag. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas inbetald resekostnad. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.


Regler och råd gällande covid 19

Gällande regler för covid 19 på denna resa:

- Gilltigt vaccinpass

- Skulle lokala restriktioner gällande aktuellt covidtest eller annat gälla vid resetillfället informerar vi om detta i god tid. 

- Skulle Sveriges regering utfärda reseavrådan till resmålet vid tillfället för resan återbetalas hela resekostnaden. Vid sådant tillfälle tas tar vi ut en administrativ avgift på 350 SEK person för hantering av detta.

- Vi ber er kontrollera ert reseskydd i er hemförsäkring i samband med bokning.

Konstnären Karl Isakson har som knappast någon annan både skildrat och och dragits till Bornholms speciella ljus.

En av Bornholms mest namnkunniga författare var Bengt Anderberg, vars mångfacetterade författarskap inspirerat många. Här ses han med konstnären Olle Langert, arkitekten xx och konstnären Jaques Zadig. Foto Margit Zadig.

De märkliga rundkyrkorna som uppfördes på 1100-talet är bland Bornholms främsta landmärken. Här kyrkan i Østerlars som vi besöker.

Självklart får vi också smaka på den berömda rökta fisken!

Hammerhus borgruin som med sin dramatiska vy lockade den första vågen av konstnäreer till Bornholm.

Astrid Anderberg förnyade den svenska karamiken under 1950- och 60-talen med sina berättande verk. Hon fann ofta inspiration i naturen. Idag är hennes keramik fortfarande mycket eftersökt. Foto Per Arvidsson.

Målning av Anne-Sophie "Annse" Tollet. I flera av Annses målningar möter man en suggestiv drömvärld.

"Italienska trappan" på Christiansø.

Gudhjems livfulla hamn.

Christiansø.

Vår ciceron, Nicoline "Nico" Bergmark. Nico är pedagog. Sedan barndom på 1950-talet har hon tillbringat sina sommrar på Bornholm.

Hennes livslånga intresse för ön inbegriper dess särpräglade natur, historien och kulturen.