Bryssel 2019

Bryssel Belle Èpoque

kulturresa med

Fredrik Zimmerdahl


28-31 maj 2019


I vår bjuder vi på en unik resa till Bryssel med sakkunnig och inspirerande guidning av antikhandlaren och Brysselbon Fredrik Zimmerdahl.


Från vårt centralt belägna hotell gör vi vandringar i konstens och arkitekturens Bryssel. Vi fokuserar på tidigare delen av 1900-talet då Bryssel var ett centrum för art nouveaustilen med ledande arkitekter som Viktor Horta, Ernest Blerot, Jules Brunfautoch Henry van de Velde.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 28 maj

Flyg kl. 06:55 med Brussels Airlines från Bromma med ankomst Bryssel 09:15.

Ni bör vara på Bromma en timme och en kvart innan avresa.

Flyg kl.11:50 med Brussels Airlines från Kastrup. Ankomst Bryssel kl.13:20. OBS! Incheckning och ombordstigningen sker på egen hand. Tänk på att vara på Kastrup i god tid. Flygbolagen rekommenderar två timmar innan avresa.


Fredrik Zimmerdahl möter med skylt på Bryssels flygplats, Zaventem. (Brommagruppen som kommer tidigare skutsas in till Bryssel och får en stund på hotellet innan Kastrupgruppen kommer). Med chartrad buss för Fredrik oss till Atomium, Bryssels monument och stadssymbol från världsutställningen 1958. Bryssels 102 meter höga ”Eiffeltorn” har formen av en glanspolerad atom i rostfritt stål. Här i den vackra utställningsparken intar vi varsin lunchsmörgås.


Fredrik visar sedan ADAM, museet för design som ligger i Atomiumparken. Här tar vi del av museets förnämliga samling av 1900-tals form med särskilt fokus på plats. Vi fortsätter sedan till vårt centrala hotell för incheckning följt av stadsvandring där Fredrik tar oss till, bland annat stadens berömda torg Grand Place med sina vackra renässanshus och förstås till den lika berömda fontänen med Manneken-Pis. Torget anses som ett av de vackraste i Europa.


Vi tar oss sedan igenom Galeries Royales Saint-Hubert, ritat av arkitekten Jean-Pierre Cluysenaar och invigt 1847. Den imponerande gallerian är en av de äldsta i Europa och föregår bl a många av Paris gallerior och Galleria Vittorio Emanuele II i Milano och Passagen i St Petersburg. Idén bakom den nya gallerian som kom att bli stilbildande var att det framväxande borgerskapet i den skyddade och upplysta gallerian skulle kunna ta del av den framväxande industrialismens nya produkter.


På kvällen gemensam middag. 


Dag 2. Onsdag 29 maj (Kristi Himmelsfärds dag)

Efter frukost möter Fredrik upp på hotellet för att guida oss bland Bryssels art nouveaubyggnander. Vi ser fasader och hus av några av stilens främsta, som Viktor Horta, Ernest Blerot, Jules Brunfaut och Henry van de Velde. Fredrik berättar om dessa nyskapande byggnader, som rönte stort intresse när de uppfördes vid förra sekelskiftet. Här ser vi uppenbara paralleller till den samtida österrikiska jugendarkitekturens uttryck ”vägg-i-vägg” med fransk-belgisk art nouveau. Den strama österrikiska geometrin möter den fransk-belgiska växtornamentiken.


På vår vandring besöker vi Viktor Hortamuseet på Rue Américaine 25 i Saint-Gilles. Här kan vi också studera den intressanta interiören i dessa byggnader som uppfördes som ”totalkonstverket”, där varje detalj är utförd i högklassigt hantverk. Under vår vandring stannar vi till på caféer för kaffe- och lunchpauser.


Efter lunch besöker vi det sällan visade Hotel Solvay för en exklusiv visning.  Hotel Solvay räknas som Hortas absoluta mästerverk. Med spårvagn tar vi oss sedan till Villa Empain. Bryssels art decopärla. Guidad tur i huset och skulpturparken.


Vi avslutar dagen hemma hos Fredrik och hans familj med mousserande vin och olika tilltugg.


Dag 3. Torsdag 30 maj

Samling i hotellets foajé för avfärd till Fredriks jaktmarker: den dagliga loppmarknaden på Place Jeu des Balles, känd från bl. a. Det klassiska Tintinalbumet Enhörningens Hemlighet. Efter Loppmarknaden tar vi oss via de exklusiva affärerna på Zablon in till centrum med egen tid för lunch.


Efter lunchpausen besöker vi det stora kungliga konstmuseet, Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, där Fredrik visar symbolistkonst och konsthantverk.

Efter några timmar på egen hand återsamlas vi i hotellets foajé för promenad till gemensam avslutningsmiddag.       


Dag 4. Fredag 31 maj

Gemensam avresa mot nyligen återinvigda Afrikamuseet. Museet har varit stängt under 5 års tid och öppnade i december 2018 är fortfarande kontroversiellt men viktigt i förståelsen av hur lilla Belgien utan egna naturtillgångar kunde flytta fram positionerna och bli en maktfaktor under Leopold II:s hårda regim med det som sedan blev Belgiska Kongo.                                                                                                   


Kl. 16.00 Lyfter planet mot Kastrupsplanet och landar 17.30

Kl 19:30 lyfter Brommaplanet och landar kl 21:35.


Resefakta

Tid: 28-31 maj 2017


Pris 11 900 SEK Enkelrumstillägg 1 950 SEK                                                                                                            I priset ingår: delat dubbelrum på 4-stjärniga (motsvarar 3+stjärnigt i Sverige) Hotel Marivaux, Två middagar med vin, en lättare lunch, mottagning hemma hos Fredrik med familj, samtliga inträden och transporter enligt program, Fredrik Zimmerdahl som ciceron under hela vistelsen i Bryssel.                                                 


Mejt Resor AB är medlem i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.


BOKA DIN RESA HÄR


Vår ciceron Fredrik Zimmerdahl är svensk antikhandlare och designkännare verksam i Lund och Bryssel. Fredrik är medlem i Svenska konst- och antikhandlarföreningen och flitig utställare på antikmässor. Fredrik är speciellt intresserad av 1900-talets formhistoria.

COPYRIGHT Mejt Resor ©