copenhagen

Jazz och konst i Köpenhamn


En specialresa med Per Thornberg och Ludvig Rasmusson

7-10 november 2019


Följ med SvD accent till Köpenhamn.


Under några innehållsrika dagar lär vi känna Köpenhamn. Våra ciceroner jazzsaxofonisten och kompositören Per Thornberg och jazzkritikern och författaren Ludvig Rasmusson tar med oss till sina favoriter bland Köpenhamns jazzklubbar och konstscener.


Per kommer även att bjuda på ett musikaliskt program. Ludvig berättar minnen från Köpenhamns jazzscener på 1960-talet, då han bl a intervjuade Dexter Gordon. Det blir två fina jazzkvällar, på Montmartre äter vi middag och lyssnar till Cuban Jazz Train och på La Fontaine lyssnar vi på Per Thornberg med sin Hammond Trio.


På dagarna gör vi vandringar i Köpenhamn och besöker konsthallar och konstmuseer som GL Strands Konstförening och Statens Museum för Kunst. Vi gör också ett halvdagsbesök till konstmuseet Louisiana, där vi får en guidad visning i höstens stora utställningen med den amerikanske konstnären Marsden Hartley.


Vi reser med tåg till Köpenhamn och bor på klassiska Palace Hotel på Rådhusplatsen.


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 7 november 

Kl. 10:25 avgång med SJ från Stockholms Central, 11:39 avgång Göteborgs C. 


Reseledare Ola Olsson och ciceron Ludvig Rasmusson är med på tåget från Stockholm och ciceron Per Thornberg är med på Göteborgståget från Halmstad.


Kl. 15:31 ankomst Köpenhamn, Byte i Malmö till för resenärer från Västsverige.

Framme i Köpenhamn rullar vi våra väskor från Hovedbanegården till Palace Hotel på Rådhusplatsen.


Kl. 16:15 - 18:45 promenad i Gamla Köpenhamn kring Ströget, vi besöker GL Strands Konstförening. Här får vi en presentation av den aktuella utställningen med dansk samtidskonst.  


Kl 19:30 gemensam middag


Dag 2. Fredag 8 november

kl 07:00 - 09:00 frukost.


Kl 09:15 promenad i Köpenhamn vi går först upp till Vor Frue Kirke, Köpenhamns domkyrka, där vi ser 1800-talsskulptören Bertel Thorvaldsens original till hans berömda kristusstay, kanske världens mest reproducerade konstverk?


Vi fortsätter till Nørreport med Torvehallarna stadens nya saluhall, som ettablerat sig som stadens matmecka! Här går vi runt på egen hand med tid för förmiddagskaffe. 


I Østre Anlægsparken besöker vi sedan Statens Museum for Kunst, Danmarks största konstmuseum. Här får vi en guidad tur i höstens stora utställning om Dansk Guldålder och även ser dansk konst från 1950-60-talet Cobragruppen, Ludvig berättar om dessa konstnärer, som han även kände.


Promenad till närbelägna Svenska kyrkan för lunch.


Församlingen berättar kort om svenskar i Köpenhamn och sin verksamhet. På 1960-talet var kyrkan en av Sveriges populäraste för bröllop med flera hundra vigslar per år.


Granne med Svenska kyrkan ligger Det Frie en konsthall som sedan 1800-talet visar samtidskonst. Vi tar här del av den aktuella utställningen.


Egen tid.


17:20 vi samlas i lobbyn för gemensam promenad till jazzklubben Montmartre på Store Regnegade. Klubben har ettablerat sig som en av de främsta jazzscenerna i Köpenhamn. Här bjuds vi först bjuds på ett glas mousserande vin och får en presentation av verksamheten. Därefter blir det middag och jazzkonstert med Cuban Jazz Train. I gruppen spelar Caliexto Oviedo som nominerats för en Latin Grammy (La Rumbla del Siglo, 2000) med sitt markerade trumspel är han en av de främst representanterna för Latin. Utöver Calixto har vi en spännande grupp musiker som spelar det bästa som afro-kubansk jazz kan erbjuda. 


Dag 3. Lördag 9 november

Kl 08:00 - 10:15 frukost och egen tid


kl 10:15 - 13:30 Hyrd buss till Louisiana där vi ser hösten stora utställningar med den amerikanske 1900-talskonstnären Marsden Hartley och Generation Welth en fotodokumentär av den amerikanska fotokonstnären Lauren Greenfield om dagens skönhet och rikedomsideal.


Lunch på egen hand på Louisiana.


13:30 buss tillbaka till Köpenhamn. Vandring kring Kongens Nytorg, vi talar om bl a HC Andersen och Bertel Thorvaldsen, 1800-talets två främsta kulturpersoner i Köpenhamn.


Egen tid.


Jazzkonsert på kvällen (program klart inom kort). 


Dag 4. Söndag 10 november

Kl 07:30 - 09:20 frukost och utcheckning.


Med buss tar vi oss till Storm P museet. 

Storm P, Robert Storm Petersen 1882 – 1949 var verksam som tecknare vid ett 20-tal tidningar däribland Veckojournalen och SöndagsNisse. Storm P:s bildvärld är ett myller av figurer varav många är luffare och vagabonder. Alltid tecknade med stor värme och medkännande. I sin bildvärld är han en dansk Albert Engström. I Sverige känner vi honom kanske mest för den klassiska Tuborgreklamen:


- Du Perikles – ka' Du sige mig – hvornaar smager en Tuborg bedst?

- Hvergang! 


På museet får vi en visning i samlingarna.


Kl 11:00 – 12:45 egen tid. 

För de som vill finns nu möjlighet att besöka närbelägna Glyptoteket. Konstmuseet som skapades för den stora konstdonation som Köpenhamns stad fick av ägaren till Carlsbergs bryggeri, Carl Jacobsen. Här ges möjliget att njuta av den stora konstsamlingen av antika skulpturer och impressionistisk konst med verk av bl a Degas, Monet, Van Gogh och Cézanne. Här kan man även passa på att njuta av en kopp kaffe i den vackra vinterträdgården.


Kl. 12:45 promenad från hotellet till Hovedbanegården för hemresa kl. 13:21


Ankomst Göteborg 16:50. Ankomst Stockholm 18:39.Resefakta

Bokning, info@mejtresor.se


Tid 7-10 november.


Pris 12 550 SEK i delat dubbelrum.

Tillägg 2 250 SEK för enkelrum.


I priset ingår: Tåg Stockholm – Köpenhamn t&r (hör om andra avreseorter), tre nätter i delat dubbelrum på Scandic Palace Hotel, två middagar (vin/öl tillkommer), en lunch, besök på två jazzklubbar, samtliga inträden och transporter enligt program, Per Thornberg och Ludvig Rasmusson som ciceron under hela resan.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Den klassiska jazzklubben Montmartre

Per Thornberg. Foto:

Hans-Agne Laviken


Läs mer om Per Thornberg

Ludvig Rasmusson. Foto:

Ulla Montan

Stadsdelen Nyhavn i Köpenhamn 

Giacometti-rummet på Louisiana.

Jazzklubben Monmartre, där vi en av kvällarna avnjuter både middag och musik.

COPYRIGHT Mejt Resor ©