Estland hösten 2019

Höstresa till Estland. Litteratur, konst, opera och historia.


9-13 oktober 2019


Följ med författaren och översättaren Enel Melberg och konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp till Estland! En specialresa för Vi-tidningen.


Enel berättar om den estniska litteraturen och läser ur egna översättningar. Hans tar oss med på historiska vandringar och berättar om landets dramatiska historia. I vackra Tallinn besöker vi bl a  Ockupationsmuseet, Domkyrkan med minnen från svenska stormaktstiden och konstmuseet KUMU, med det bästa ur den estniska konsten. I svenska St Mikaelskyrkan tar kyrkoherde Patrik Göransson emot och berättar om församlingens och estlandssvenskarnas historia. I Tallinn träffar vi även författaren Imbi Paju som berättar om sitt författarskap och om romanen Förträngda minnen som väckt stor uppmärksamhet bl a i Sverige.


Under en heldag besöker vi Tartu, där Gustav II Adolf grundade Sveriges andra universitet 1632. I den pittoreska lilla universitetsstaden går vi på stadsvandring i gamla staden och besöker universitetet och det nya Nationalmuseet, Eesti Rahva Muuseum, som skildrar esternas historia.


En av kvällarna går vi på klassiska Estoniateatern och ser Figaros bröllop. 


Resan ger gott om tid för umgänge och egen tid i Tallinn.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 9 oktober 

Kl 15:30-15:50 Samling i Värtaterminalen Stockholm.


Vid de uppåtgående rulltrapporna möter Ola Olsson från Mejt Resor och ciceronerna Enel Melberg och Hans Lepp med skylt och delar ut biljetter.


Värtahamnen nås bäst med tunnelbana till Gärdets station, därefter 10 minuters skyltad gångväg. Alternativt med SL buss 76 till hållplats Värtahamnens färjeterminal.


Kl. 16:30 – 18:30 samling i skeppets konferensavdelning för kaffebuffé följt av föredrag av Enel Mellberg om estnisk litteratur och av Hans Lepp om Estlands historia.


Efter egen tid på fartyget samlas vi för gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.


Dag 2. Torsdag 10 oktober

Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost serveras. 


Kl. 10:15 ankomst Tallinn (Reval) med avstigning på egen hand. Vi återsamlas sedan nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. Busstransfer upp till vårt centrala hotell där vi lämnar in våra väskor.


Hans tar oss sedan med på en historisk vandring genom Tallinns gamla stad präglad av sina medeltida kalkstenshus. Gamla stan är uppdelad i en nedre stad som historiskt var köpmännens och handelsmännens stad och en övre stad, Domberget som var kyrkans och adelns stad. 


I den nedre staden besöker vi svenska S:t Mikaels församling där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot. Patrik berättar om församlingens dramatiska historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. I kyrkans källarvalv besöker vi även det lilla kyrkomuseet med klenoder från de olika estlandssvenska kyrkorna. Här får vi höra mer om estlandssvenskarnas historia och bjuds på kyrkkaffe.


I kyrkans församlingssal träffar vi sedan författaren Imbi Paju och hennes översättare till svenska, Heidi Granqvist. Här får vi lyssna på ett samtal mellan Enel Melberg, Imbi Paju och Heidi Granqvist. I Sverige är Imbi mest känd för sin roman Förträngda minnen som berättar om hennes relation till sin mor och moderns frörträngda minnen från övergrepp under den sovjetiska ockupationen.


Därefter egen tid och middag på egen hand.


Kl. 18:20 samling på hotellet för gemensam promenad till Estoniateatern och kvällens föreställning av Mozarts Figaros bröllop


Dag 3. Fredag 11 oktober

Heldagsutflykt till Tartu


Kl. 07:00 – 08:15 frukost.


Kl. 08:30 startar vi med vår buss för en heldagsutflykt till Estlands andra stad Tartu (Dorpat). Staden ligger i den historiska skärningspunkten mellan östligt (ortodoxt) och västligt (katolskt och senare protestantiskt) inflytande. Här har novgorodiska och senare ryska trupper under historien drabbat samman med tyskar, svenskar och polacker och alltid med den lokala befolkningen som främsta offer. Genom Emajõgi å (Embach) har staden förbindelse med Peipussjön och därifrån via Narvafloden i äldre tider med Finska viken.


Tartu är främst berömt för sitt universitet, grundat av Gustav II Adolf år 1632 som Sveriges andra universitet. Under senare delen av 1800-talet blev Tartu universitet med sina livaktiga studentnationer kärnan till en gryende nationalism som senare bidrog till Estlands bildande. Staden skadades svårt under andra världskriget, men flera byggnader har kunnat återuppbyggas.

Framme i Tartu besöker vi först det nyinvigda Nationalmuseum (Eesti Rahva Museeum). Här väntar en guidad tur genom utställningar om Estlands historia och genom museets etnografiska samlingar. I museets park anar vi resterna av Raadi/Ratshof, släkten von Lipharts magnifika herrgård, vilken lades i ruiner under striderna kring Tartu 1944.  


Vi intar lunch på museet innan vi fortsätter in till centrala Tartu där Hans tar oss med på en stadsvandring. Vi ser då bl a det vackra Rådhustorget och besöker universitetet. Vi beser även medeltida Johanneskyrkan, berömd för sin fasad med vackra terrakottaskulpterade huvuden. På eftermiddagen återvänder vi till Tallinn. 


Middag på egen hand.    


Dag 4. Lördag 12 oktober

Kl. 07:45 – 09:30 frukost och utcheckning.


Kl 09:30 Vi samlas i Lobbyn för gemensam promenad till det precis återöppnande Ockupationsmuseet vid Frihetstorget. Här berättar Hans Lepp om de stora umbäranden som den estniska befolkning fick genomlida under 1900-talets sovjetiska och tyska ockupationer.  


Från Frihetstorget tar Hans oss med upp på Domberget där vi besöker ryska kyrkan och domkyrkan som tidigare var den tyskbaltiska adelns egen kyrka. Här tar vi del av den unika samlingen av begravningsvapen och epitafier varav många med anknytning till Sverige och svensktiden.


Kl. 11:00 – 14:15 egen tid i Tallinn med lunch på egen hand.


Kl. 14:15 avresa med buss från hotellet, då vi tar vårt bagage med oss. Vi beger oss först det nya och gripande monumentet över offeren för den sovjetiska ockupationen och sedan till det samtidskonstmuseet KUMU, invigt 2006. Museet, som är ritat av den finske arkitekten Pekka Vapaavuori har en dramatisk placering, då det skär ned genom kalkstensplatån Lasnamägi (Laxberget) till den bördiga ravinen Kadriorg (Katarinadalen). Byggnaden är uppförd i en kombination av kalksten, patinerad koppar och glas. Museet rymmer estnisk konst från 1800-talets senare hälft fram till modern tid. 


Hans Lepp ger sedan en introduktion till den estniska konsthistorien som vi kan uppleva i museets fasta utställningar.


Kl. 16:45 incheckning på Tallink för hemresa (avgång kl 18:00).


Kl. 20:30 middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. Söndag 13 oktober

Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost.


Kl. 10:15 ankomst Stockholm/Värtaterminalen.


Resefakta

Pris 9 550 SEK per person i delad fönserhytt/dubbelrum.


Tillägg enkelrum hotell / enkelhytt fönster: 1600 SEK.


I priset ingår: Stockholm – Tallinn t&r med Tallink, del i A2 fönsterhytt, kaffebuffé, trerätters middag med två glas vin kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Tallink City Hotel, en förmiddagskaffe och en lunch iland, bra platser på Figaros bröllop på Estoniateatern, samtliga inträden och transporter iland. Tallink har anslutningsbussar från en stor del av Sverige.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Enel Melberg. Född i Tallinn, kom 1944 som flykting till Sverige när hon var ett år. Har gett ut 13 romaner (varav 4 i Norge) och gjort lika många översättningar från estniska till svenska. Har fått Svenska.Akademiens översättarpris 2012 och ett liknande från Den Estniska Kulturfonden, liksom region Värmlands litteraturpris 2012 för romanen Separator:  som "på oupphörligt fängslande sätt skildrar de egna  upplevelserna av att lämna sitt hemland Estland och komma till Sverige (...) Separator är en bok som handlar om och gestaltar exil, identitet, tillhörighet och exil".

Hans Lepp är konsthistoriker, kulturråd och diplomat. Åren 1991-1994 var han Sveriges första kulturattaché i det åter självständiga Estland. Hans har bl a skrivit om svensktidens Estland och om Estlands herrgårdar.


COPYRIGHT Mejt Resor ©