Fermentering

Fermenteringshelg med
Jenny "Surtanten" Neikell


9-11 och 16-18 oktober 2020


Välkomna på våra höstkurser i fermentering av grönsaker och alkoholfria drycker med mathantverkaren och kokboksförfattaren Jenny ”Surtanten” Neikell! Under några innehållsrika dagar ger Jenny oss en inblick i vetenskapen bakom fermentering och lär ut sina bästa recept på fermenterade grönsaker, kombucha och kimchi. Under kursen besöker vi även besöker också trädgårdsmästarna Tina Bennet och Hanna Taubert Valentin på Gröna Uddens andelsjordbruk. Här får vi ta del av verksamheten med odling och kompostering enligt ekologiska principer och själva plocka de grönsaker som vi sedan konserverar och får med oss hem.


Intresset för konservering genom fermentering har ökat på senare år då allt fler blir medvetna om vad de äter och hur maten framställs och transporteras. Fermentering är ett energisnålt sätt att bevara mat och är den enda konserveringsmetod som faktiskt kan öka näringsinnehållet i råvaran. Dessutom innehåller fermenterad mat goda bakterier som kan ha positiva effekter på hälsan.


Kursen genomförs på klassisk mark, Rönneberga kurs och konferens som i mer en 50 år varit en plats för möten och kurser vackert belägen vid Stockholms inlopp. I det välutrustade restaurangköket med anslutande matsal håls kursmomenten. Anläggningen håller hög standard och är utrustad med en stor spaanläggning invigd 2013. Vi kan här också njuta av den högklassika samlingen av svensk samtidskonst. Rönneberga är Svanencertifierad och hela verksamheten genomsyras av hållbarhetstänkande.


Kurs och corona. Vid planering och genomförande av kursen tar vi hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller sammankomster. I kurslokalerna finns gott om utrymme för att arbeta en och en eller två och två utan att trängas. Rönneberga kurs och konferens är lätt att nå med SL-buss från Ropsenst tunnelbanestation eller med egen bil. Resa och arrangemang är speciellt framtaget för Svenska Dagbladet.


Reseprogram


Dag 1. Fredag 9 eller 16 oktober 

Från kl 13:00 incheckning. Rönneberga nås enkelt från Ropstens tunnelbanestation med SL buss 204 mot Elfvik med avstigning vid Loviks hållplats därifrån ca 5 minuters promenad till Rönneberga. Från Centralen tar resan med tunnelbana och buss ca 35 minuter. Alt med egen bil.


13:45 Kaffe och välkomna. Jenny "Surtanten" Neikell välkommen till kursen och presenterar helgens program.


På första kursmomentet föreläser Jenny om fermentering, mikroorganismer och alkoholfria drycker; olika starterkulturer, naturlig kolsyrning och smaksättning.


Efter kaffepause tillverkning av kombucha samt provsmakning.


Egen tid med möjlighet att bastu och bad i spaavdelningen.


Kl. 19:00 välkomstdrink.

Kl. 19:30 trerätters middag. 


Dag 2. Lördag 10 eller 17 oktober

07:00 – 09:00 Frukost


Vi börjar dagen med promenad (ca 10-12 minuters promenad) till Gröna Uddens andelsjordbruk vid Elfsviks gård. Här träffar vi  trädgårdsmästarna Tina Bennet och Hanna Taubert Valentin. Tina och Hanna berättar om hur dom startat en av Sveriges första stadsodlingar enligt Garden Marketmodell från USA och Japan. Andelsjordbruket syftar till att förse stadsbor med färska grönsaker odlade enligt enligt ekologiska principer. Här kan hushåll abonera på grönsaker som man redan vid såden beställer. Odlinen ligger granne med Elfsviks gård och kaffe som förser odlingen med hästgödesel och matrester som blir till gödning i den stora komposten. På sikt hoppas Tina och Hanna att andelsjordbruken skall sprida sig i Sverige och kunna skapa arbeten och att råvaror med lågt klimatavtryck finns tillgängligt för fler hushåll. 

Efter förmiddaagskaffe träffar vi Sophia Nygård som driver Elfsviks gårdsmejeri.

Här tillverkas ostkakor, färskost, salladsost och blåmögelost. Mjölken är ekologisk och kommer från fjällkor och rödkullor på Lovö prästgård. Vid vårt besök visar Sophia hur hon ystar färskost.


På eftermiddagen föreläser Jenny om fermentering av grönsaker; vad det är, olika tekniker, vad som händer under den mikrobiologiska processen, varför det är så nyttigt och hur man kan servera det.


Efter kaffepause fermenterar vi med olika tekniker de grönsaker som vi plockat på förmiddagen.


Efter avslutad arbete ges tid för bad och bastu innan gemensam trerätters middag.


Dag 3. Söndag 11 eller 18 oktober

07:00 - 09:00


Vi fortsätter fermentera grönsaker med olika tekniker och avslutar med en frågestund. Därefter äter vi lunch och beger oss sedan hemåt med våra burkar och flaskor fyllda med nyfermenterade grönsaker och drycker!Resefakta

Pris: 8 550 SEK per person i delat dubbelrum.


Enkelrumstillägg 1 400 SEK


Allt detta ingår i kursen:

Två nätter i helpension i delat dubbelrum på högklassiga Rönneberga konferensanläggning, två frukostar, två luncher, två trerättersmiddagar, för- och eftermiddagskaffe, välkomstdrink, tillgång till spaavdelning, ett signerat exemplar per bokning av Jenny Neikells nya bok ”Stora fermenteringsboken”, fermenterade grönsaker och drycker att ta hem.


BOKA DIN RESA HÄR (Välj vilken helg du avser boka på bokningssidan)


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Om kursen och Jenny Neikell

Fermentering är ett urgammalt sätt att konservera och förädla råvaror med hjälp av goda bakterier, jäst- och mögelsvampar. Allt från ost, vin och bröd till kimchi, kombucha och tempeh framställs med hjälp av fermentering.


Under denna kurs får du prova på fermentering av grönsaker och alkoholfria drycker under ledning av Jenny "Surtanten" Neikell, mathantverkare och författare till flera internationellt prisbelönta böcker om fermentering, bl a "Fermentera 2.0 – Grönt med goda bakterier". Hösten 2020 släpper hon "Stora boken om fermentering" på Norstedts förlag.


Med över 20 års erfarenhet av fermentering är Jenny Neikell en efterfrågad och uppskattad föreläsare med förmågan att förklara det komplexa på ett enkelt och roligt sätt. Jenny undervisar både privatpersoner och universitetsstudenter i fermentering och denna helg får du en inblick i vetenskapen bakom fermentering. Dessutom gör vi en hel mängd olika fermenteringar som vi tar med oss hem.


Följ Jenny Neikell:

Instagram: @surtantens

Facebook/surtantens

www.surtantens.se