Fermentering

Fermenteringshelg med
Jenny "Surtanten" Neikell


9-11 och 16-18 oktober 2020


Välkomna på våra höstkurser i fermentering av grönsaker och alkoholfria drycker med mathantverkaren och kokboksförfattaren Jenny ”Surtanten” Neikell! Under några innehållsrika dagar ger Jenny oss en inblick i vetenskapen bakom fermentering och lär ut sina bästa recept på fermenterade grönsaker, kombucha och kimchi. Under kursen besöker vi även trädgårdsmästare Lars Sillén på Rosenhills biodynamiska handelsträdgård och äppelmusteri på Ekerö. Här får vi ta del av verksamheten med odlingar, kompostering, prova årets äppelmust och själva plocka de grönsaker vi sedan konserverar och får med oss hem.


Intresset för konservering genom fermentering har ökat på senare år då allt fler blir medvetna om vad de äter och hur maten framställs och transporteras. Fermentering är ett energisnålt sätt att bevara mat och är den enda konserveringsmetod som faktiskt kan öka näringsinnehållet i råvaran. Dessutom innehåller fermenterad mat goda bakterier som kan ha positiva effekter på hälsan.


Kursen genomförs på klassisk mark, LRF:s högklassiga konferensanläggning Sånga-Säbys på Färingsö utanför Stockholm. Här har under mer än 70 år svenska bönder vidareutbildats inom jordbruk och lanthushåll. Kursmomenten hålls i det anrika herrgårdsköket. Sånga-Säby är Sveriges första klimatneutrala konferensanläggning med ett utvecklat hållbarhetstänkande i verksamheten.


Kurs och corona. Vid planering och genomförande av kursen tar vi hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller sammankomster. I kurslokalerna finns gott om utrymme för att arbeta en och en eller två och två utan att trängas. Sånga-Säby konferensanläggning är lätt att nå med SL-buss eller med egen bil. Resa och arrangemang är speciellt framtaget för Svenska Dagbladet.


Reseprogram


Dag 1. Fredag 9 eller 16 oktober 

Från kl 13:00 incheckning. Sånga-Säby nås enkelt från Brommaplan med SL buss 317 eller 176 med byte till 317 i Stenhamra. Bussresa ca 50 minuter. Alternativt resa med egen bil.


13:45 Kaffe och välkomna. Amelie Lagerqvist hotell- och konferenschef på Sånga-Säby berättar om konferensanläggningens hållbarhetsarbete.


Därefter hälsar Jenny "Surtanten" Neikell välkommen till kursen och presenterar helgens program.


På första kursmomentet föreläser Jenny om fermentering, mikroorganismer och alkoholfria drycker; olika starterkulturer, naturlig kolsyrning och smaksättning.


Efter kaffepause tillverkning av kombucha samt provsmakning.


Egen tid med möjlighet att bastu och bassäng/sjöbad i relaxavdelningen.


Kl. 19:00 välkomstdrink.

Kl. 19:30 trerätters middag. 


Dag 2. Lördag 10 eller 17 oktober

07:00 – 09:00 Frukost


Studiebesök och lunch på Rosenhills biodynamiska handelsträdgård. Här träffar vi trädgårdsmästare Lars Sillén som visar odlingar och kompost. Vi får även skörda de rotfrukter vi sedan skall använda. Lars bjuder på provsmakning av årets äppelmust följt lunch på egna råvaror på handelsträdgårdens trevliga servering.


På eftermiddagen föreläser Jenny om fermentering av grönsaker; vad det är, olika tekniker, vad som händer under den mikrobiologiska processen, varför det är så nyttigt och hur man kan servera det.


Efter kaffepause fermenterar vi med olika tekniker de grönsaker som vi plockat på förmiddagen.


Efter avslutad arbete i herrgårdsköket ges tid för bad och bastu innan gemensam trerätters middag.


Dag 3. Söndag 11 eller 18 oktober

07:00 - 09:00


Vi fortsätter fermentera grönsaker med olika tekniker och avslutar med en frågestund. Därefter äter vi lunch och beger oss sedan hemåt med våra burkar och flaskor fyllda med nyfermenterade grönsaker och drycker!Resefakta

Pris: 8 550 SEK per person i delat dubbelrum.


Enkelrumstillägg 1 400 SEK


Allt detta ingår i kursen:

Två nätter i helpension i delat dubbelrum på högklassiga Sånga Säby konferensanläggning, två frukostar, två luncher, två trerättersmiddagar, för- och eftermiddagskaffe, välkomstdrink, tillgång till relaxavdelning, utflykter enligt program, ett signerat exemplar per bokning av Jenny Neikells nya bok ”Stora fermenteringsboken”, fermenterade grönsaker och drycker att ta hem.


BOKA DIN RESA HÄR (Välj vilken helg du avser boka på bokningssidan)


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Om kursen och Jenny Neikell

Fermentering är ett urgammalt sätt att konservera och förädla råvaror med hjälp av goda bakterier, jäst- och mögelsvampar. Allt från ost, vin och bröd till kimchi, kombucha och tempeh framställs med hjälp av fermentering.


Under denna kurs får du prova på fermentering av grönsaker och alkoholfria drycker under ledning av Jenny "Surtanten" Neikell, mathantverkare och författare till flera internationellt prisbelönta böcker om fermentering, bl a "Fermentera 2.0 – Grönt med goda bakterier". Hösten 2020 släpper hon "Stora boken om fermentering" på Norstedts förlag.


Med över 20 års erfarenhet av fermentering är Jenny Neikell en efterfrågad och uppskattad föreläsare med förmågan att förklara det komplexa på ett enkelt och roligt sätt. Jenny undervisar både privatpersoner och universitetsstudenter i fermentering och denna helg får du en inblick i vetenskapen bakom fermentering. Dessutom gör vi en hel mängd olika fermenteringar som vi tar med oss hem.


Följ Jenny Neikell:

Instagram: @surtantens

Facebook/surtantens

www.surtantens.se

COPYRIGHT Mejt Resor ©