Finsk form

Finsk form 

En specialresa för Tidningen Vi

28 augusti - 1 september 2023


Följ med på sensommarens formresa till Helsingfors med omnejd där våra ciceroner designjournalisten Hedvig Hedqvist och galleristen Fredrik Zimmerdahl visar det bästa av finsk form. Redan på färjan inleder vi med föredrag och festlig middag uppklädda i Marimekko.


I Helsingfors guidas vi av Hedvig och Fredrik, där vi bl.a. besöker Designmuseet och det nya omtalade stadsbiblioteket Ode. På Marimekko får  vi en privat presentation samt lyssnar till Hedvig om hennes tid på företaget och vänskap med dess grundare Armi Ratia. Det bästa av finskt glas möter vi på Iittala glasbruk och på Visavuori lär vi känna 1800-talsskulptören Emil Wikström och hans hustru Alice Högström genom deras välbevarade ateljéhem. I sitt vackra skärgårdshem träffar vi Björn Weckström, formgivaren bakom Lapponias berömda guldsmycken. Vi besöker också Hvitträsk, den mytomspunna gården som uppfördes vid förra sekelskiftet av arkitekterna Eliel Saarinen, Armas Lindgren och Herman Gesellius. Gården fungerade som flerfamiljshem, arkitektkontor och kulturell mötesplats.


Trots ett fullbelagt schema av intressanta kulturmöten ger resan även tid på egen hand i Helsingfors.


Vi färdas med Silja Lines högklassiga fartyg Stockholm – Helsingfors t & r och bor på 4-stjärniga SOKOS Vaakuna i centrala Helsingfors. Det klassiska hotellet känt för sin spännande formgivning invigdes till Olympiska spelen 1952.


Reseprogram.

Dag 1. Måndag 28 augusti. Avresa med Silja Serenade från Stockholm.

Kl. 15:30-15:50 Samling i Värtahamnen.


Reseledare Amélie Marmenlind möter och delar ut båtbiljetter. Amélie står med skylt i terminalen.


Kl. 16:00 Avresa med MS Silja Symphony till Helsingfors.

Kl. 16:30 intar vi kaffebuffé i konferensrum följt av föredrag om finsk form av ciceroner Hedvig Hedqvist och Fredrik Zimmerdahl. Efter en stunds egentid samlas vi för ett glas mousserande vin i konferensloungen. Då textiltillverkaren Marimekko och smyckesformgivaren Björn Weckström finns med som höjdpunkter under reseprogrammet uppmuntrar vi alla att klä upp sig i sina plagg, accessoarer och smycken på dessa teman. I moderiktig flärd intar vi därefter gemensam trerättersmiddag med vin, kaffe och avec i restaurang La Tavolàta.


Dag 2. Tisdag 29 augusti. Designmuseum, Marimekko, stadsbiblioteket Ode.

Kl. 07:30-10:00 Frukost i La Tavolàta.


Kl. 10:30 Ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors.


Vårt första stopp blir Designmuseum i Helsingfors. Museets samlingsutställning (öppen sedan 2017, hundraårsjubileet för Finlands självständighet) berättar om formgivningens viktiga roll i utvecklingen av den finska välfärdsstaten.


Vi besöker Marimekko, textiltillverkaren som sedan starten 1951 har hyllats internationellt för sina lekfulla mönster, funktionella klädsnitt och originella inredning. Historien börjar redan 1949 då Viljo Ratia köper textilföretaget Printex som hans fru Armi Ratia sedermera utvecklar till det världsberömda designhus vi känner idag. Hedvig berättar om sin vänskap och samarbete med Armi Ratia och om hennes omtalade fester på Bökards gård.

Textilier trycktes för hand fram till 1973. Bland långtida samarbetspartners återfinns Maija Isola (1927-2001), berömd för sitt vallmomönster Unikko (1964), och Vuokko Nurmesniemi (f. 1930). Nurmesniemi var en del av märket 1953-1960 och hennes signatur blev det smalrandiga mönstret Jokapoika (1956). Dessa randiga plagg är fortfarande i produktion. Som grundaren Armi Ratia uttryckte det: “Marimekko handlar inte om att sätta trender. Vi skapar tidlösa och hållbara produkter som, av en slump, ofta visar sig vara trendriktiga.”


Marimekkos världsberömmelse skapades över en natt 1960 då Jackie Kennedy, tidens största stilikon, prydde omslaget av Sports Illustrated klädd i en ärmlös Marimekkoblus efter formgivning av Vuokko Nurmesniemi.

Marimekko betyder på finska Maris (Marias) klänning. Satu Maaranen (f. 1984) är chefsdesigner sedan 2018. Efter en privat presentation hos Marimekko intar vi buffélunch och ges en stund i den välsorterade butiken.


Under eftermiddagen checkar vi in på centralt belägna Sokos Vaakuna. Hotellet stoltserar med vacker 1950-talsinredning med armaturer av Pavo Tynell. Är rummen inte färdiga lämnar vi bagage i hotellets förvaringsutrymme. Under vår promenad till det nya omtalade stadsbiblioteket Ode (Oodi) ger Hedvig och Fredrik en stadsvandring. Biblioteket har med sin böljande form blivit en ny väsentlig del av den urbana miljön i Helsingfors arkitektoniska intrycket kring Tölöviken. Beklädnaden är gjord av gran. Efter biblioteksbesöket finns för shopping och egna besök i Helsingfors.


På kvällen intar vi trerätters middag på hotellets stilfulla takrestaurang 10 Kerros.



Dag 3. Onsdag 30 augusti. Iittala by och Visavuori.

Kl. 07:00 - 08:15 Frukost.


Kl. 08:30 Avresa mot Iittala by. Här besöker vi det berömda glasbruket som satt finskt konst- och bruksglas på världskartan. Glasbruket anlades 1881 av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson som tog med de första glasblåsarna från Sverige. Till en början tillverkades främst bruksglas som buteljer och konservburkar, men under 1930-talet började Iittala även framställa konstglas. Bruket knöt till sig konstnärer som Alvar Aalto, Gunnel Nyman, samt från 1940-talet Tapio Wirkkala. Vi får en guidad rundvandring på glasmuseet av museiintendenten. Buffélunch intas på nyrenoverade Ravintola Taika.


Mellan Tammerfors och Tavastehus ligger Visavuori, sekelskiftesskulptören Emil Wikströms och hans hustru, schweizisk-finländska Alice Högström vackra atéljehem uppfört i nationalromantisk stil. Här får vi en guidad visning om detta mycket omfattande konstnärskap och tar del av hans berömda skulpturer bl a. på Kalevala tema.


Dag 4. Torsdag 31 augusti. Hvitträsk, Björn Weckström och designmuseum EMMA.

Kl. 07:00-9:00 Frukost och utcheckning.


Kl. 09:15 Avresa. På förmiddagen tar formgivaren Björn Weckström emot oss i sitt hem Villa Weckström i Esbo. Sedan debuten i slutet av 1950-talet räknas Weckström som en av den moderna smyckeskonstens främsta förnyare med ett formspråk som hämtat inspiration i det karga nordiska landskapet. Han var även en pionjär vad gäller att blanda akryl och ädla metaller vilket syns bl a. i den berömda ring som John Lennon köpte till Yoko Ono. Hemma hos Weckström ser vi också de stora skulpturer i brons som han gjutit i Italien.


Från Esbo beger vi oss till Hvitträsk, väster om Helsingfors. Här besöker vi det gemensamma hemmet för arkitektfamiljerna Saarinen, Geselius och Lindgren. Vid början av 1900-talet drev de berömda arkitekterna Eliel Saarinen, Herman Geselius och Armas Lindgren Helsingfors viktigaste arkitektkontor. I tidens anda lämnande de storstaden och uppförde bostäder för sina familjer och anställda vid den vackra sjön Vitträsk. Byggnaderna, uppförda i nationalromantisk stil, räknas bland de främsta från sin tid. Platsen öppnades för allmänheten 1971 och denna dag får vi en specialguidning av den tidigare museichefen Pepita Ehrnrooth-Jokinen.


Lunch äter vi i Esbo innan en kortare titt på Futurohusen som ligger i närheten.


De futuristiska huskonstruktionerna ritades av Matti Suuronen (1933-2013) och skapades ursprungligen som fritidshus. 1960-talets futurism och fascination för rymden resulterade i Futuro vars ellipsoida form drar tankarna till flygande tefat. Den lätta konstruktionen i glasfiberarmerad polyester gjorde Futurohuset flyttbart och var tänkt att kunna transporteras med helikopter i ett stycke. Husen producerades 1968-1978 och kom att bli särskilt populära i Nya Zeeland och Taiwan. Idag finns uppskattningsvis ett drygt sextiotal hus bevarade, varav fyra finns på museer. Vår ciceron Fredrik berättar om sin personliga koppling till Futurohusen.


Kl. 15:00 Avresa.

Kl. 16:00 Incheckning Silja Line på Olympiaterminalen, Helsingfors.

Kl. 17:00 Avgång Silja Line.

Kl. 19:30 Gemensamt smörgåsbord med vin/öl, andra sittning.


Dag 5. Fredag 1 september. Frukost och utcheckning.

Kl. 07:00-9:00 Frukost i La Tavolata.

Kl. 09:45 Ankomst Värtaterminalen, Stockholm.



Resefakta:

Pris 15 975 SEK. Pris icke prenumeranter 16 975 SEK.

Tillägg enkelhytt med fönster samt enkelrum 2 000 SEK


Tel. 0722-04 94 55.


I priset ingår: Stockholm - Helsingfors t & r i delad A2 fönsterhytt, konferenskaffe och drink på utresan, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan och smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresa, två nätter i delat dubbelrum på SOKOS Vaakuna i centrala Helsingfors, en trerätters middag på hotellet, tre luncher, inträden, transporter samt kaffepauser enligt program.


Avbokningsregler:

Fri avbokning till anmälningsavgift är erlagd. Slutbetalning fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Vid sjukdom utfärdas en avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas till resenärens hemförsäkringsbolag. Vi ber samtliga resenärer se över sitt avboknings- och reseskydd i sin hemförsäkring innan resan. Vi vill att samtliga resenärer har aktuell vaccinering mot covid 19.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Mejt Resor direkt på 072-204 94 55.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Helsingfors möter oss i sommarprakt. 

Armi Ratia (1912-1982). Hedvig Hedqvist berättar om Marimekkos färgstarka grundare som hon kom att lära känna på 1960-talet.

Maija Isolas berömda vallmomönster Unikko från 1964.

Nya stadsbiblioteket Ode med sin böljande träfasad.

Guldring för Lapponia av Björn Weckström. Under 1960-talet revolutionerade Weckström guldsmidet med sina opolerade smycket med formspråk hämtat från naturen.

På Hvitträsk arkitektgård möter vi en av den mest helgjutna interiörerna nordiska nationalromantik.

Hedvid Hedqvist är en designkritiker och författare. Under många år verkade hon som designjournalist på Svenska Dagbladet. I mitten av 1970-talet var arbetade hon även på Marimekko. 

Fredrik Zimmerdahl är gallerist och antikhandlare. Sedan flera år ledar Fredrik även kurser i 1900-talets formhistoria. Han har ett särskillt intresse för finsk efterkrigsdesign.