Finska vinterkriget

Finska vinterkriget


21-25 september 2022


Följ med på en militärhistorisk resa som tar oss tillbaka till Vinter- och Fortsättningskriget som skapade det moderna Finland. Under fem dagar tar Marco Smedberg med oss till slagfälten vid Suomussalmi och fronten vid Hangö. Vi avslutar vår resa med besök på Mannerheimmuseet i Helsingfors.


Vinterkriget 1939–40

I Suomussalmi förväntade finnarna sig att ryssarna skulle uppträda med enbart spaningsförband men i november 1939 och januari 1940 kom två divisioner om sammanlagt 40 000 man. Den första divisionen nådde visserligen fram och intog Suomussalmi kyrkby men efter hårda strider runt jul flydde resterna av 163. divisionen i en marsch över isen. Därefter förintades den 44. Ukrainska divisionen längs Raatevägen.


Hangö under andra världskriget

Vid vinterkrigets slut 1940 tvingades Finland arrendera bort Hangö till Sovjetunionen som byggde ut området till en stark militärbas. På sin sida om den nya gränsen byggde finländarna en stark befästningslinje för att förhindra ett möjligt fientlig framstöt mot Helsingfors. I början av Fortsättningskriget landsteg sovjetiskt marininfanteri på granitklippan Bengtskär med sin fyr utanför Hangö men slogs tillbaka av det finska försvaret. Under resten av sommaren och hösten 1941 rådde ställningskrig runt Hangö innan de sovjetiska förbanden utrymde basen som intogs av den svenska frivilligbataljonen. I rykande snöstorm den 15 december 1941 mottog marskalk Mannerheim svenskarna i en parad utanför Hangö varpå bataljonen hemförlovades.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 21 september 

Avresa från Arlanda kl.09:55. Ankomst Helsingfors/Vanda med byte till inrikesflyg mot Uleåborg. Efter ankomst till Uleåborg kl. 13:50.


Vi tar oss sedan till Suomussalmi med buss, en resa på ca 3 1/2 timme. Under bussresan gör vi stopp för lunch. Marco berättar även i bussen om vinterkriget och går igenom resans program.


Framme i Suomussalmi checkar vi in på vårt hotell, Hotel Kiannon Kuohut. Där kan man bada bastu före middag på närbelägna Kultainen Kukko (Gyllene Tuppen).


Dag 2. Torsdag 22 september, Suomussalmi.

Efter frukosten åker vi drygt en timme upp till gränsövergången vid Lehtovaara. Här överraskade den sovjetiska förtruppen civilbefolkningen i de två bondgårdarna men en bondfru flydde med sina barn mot nästa by och de finska gränssoldater hon ville varna.


Vi åker mot denna by och passerar monumentet där en finsk patrull om fyra man avlossade krigets första skott den 30 november 1939 i denna del av Finland.

I själva byn Juntusranta följer vi hur gränsbevakningsplutonen om 40 man utspridda över ett 80 kilometer brett område försökte förstå vad som hände och tvingades dra sig tillbaka.


Vi fortsätter sedan med att följa merparten av den sovjetiska 163:e divisionens framryckning västerut på (då) närmast stigar till sjösundet vid Linnansalmi. Här försökte ett tiotal! finska soldater med gevär och en (!) kulsprutepistol fördröja ett större ryskt anfall den 3 december. Nu bar även isen vilket ryskt kavalleri utnyttjade och försvaret tvingades överge sina ställningar och fortsätta bakåt. Väl framme vid en större väg fortsatte ett sovjetiskt regemente norrut mot sundet Alassalmi. Här följer vi sovjetstyrkornas första motgång när de anföll över isen och hejdades av finska styrkor. I området utbröt därefter ett obarmhärtigt ställningskrig där de fåtaliga bondgårdarna var det enda skyddet mot kylan och därför också blev viktiga mål.


Vi vänder sedan söderut och åker till den konstinstallationen ”The Silent People” där vi äter lunch, tittar på utställningen och belyser civilbefolkningens öde när de ockuperades av de framryckande sovjetstyrkorna.


Under eftermiddagen följer vi den fortsatta finska reträtten mot Suomussalmi, som ryssarna intog och de följande hårda striderna på Hulkoniemi udde och runt Suomussalmi kyrkby. Kombinationen av det kalla vädret och bristen på underhåll knäckte ryssarnas stridsmoral och natten till den 28 december flydde resterna avdivisionen norrut i en nattlig marsch över isen.


Dagen avslutas med bastu och middag på Gyllene Tuppen.


Dag 3. Fredag 23 september

Vi följer den södra 44:e divisionens framryckning och nederlag längs Raatevägen.


Vi börjar med att åka till det gamla färjeläget (den nuvarande bron invigdes 1976) i utkanten på Suomussalmi. Här kastade finnarna fram sina reserver den 9 december och lyckades precis med att hejda två större ryska anfall över isen.
Då försvarade sig de finska soldaterna i grunda gropar i den frusna marken.


Efter krigsslutet byggdes här sedan ett omfattande system av skyttegravar och bunkrar som vi hinner promenera igenom. Den 11 december grep finnarna initiativet och gick över isen längre söderut där sundet var oförsvarat. En finsk avdelning om 300 man skar av Raatevägen framför täten på den framryckande 44:e divisionen. Längs en sträcka av knappt tre mil trängdes sedan de ryska fordonskolonnerna på vägen som sällan gick att köra av. Finländarna led visserligen brist på tyngre vapen men förbanden hade större vana och bättre utrustning för vinterstrid och i många fall god terrängkännedom. De finska anfallen skapade olika ”mottin” av inneslutna ryska soldater. De hade varken möjligheter att värma sig eller undkomma och många drabbads av den ”vita döden” när temperaturen sjönk till 30 minusgrader.


Vi följer dramat i olika nedslag:


- Gränsmuseet med sin finska vaktlokal som under slaget tjänstgjorde som rysk sjukstuga och nu återställts i sitt ursprungliga skick.


- Ett skyttegravssystem som under fortsättningskriget utgjorde en del av fronten.


- Vinterkrigsmuseet ”Raatteen Portti” med sina utställningar där vi också äter lunch.


- Det ukrainska monumentet vid Haukila som också utgjorde den största ”mottin” där de hårdaste striderna stod.


Efter dessa olika besök återvänder vi till Suomussalmi där man kan bada mera bastu innan middagen på Gyllene Tuppen.


Dag 4. Lördag 24 september. Hangö.

Kl. 07:00 - 08:00 frukost och utcheckning.


Från Suomussalmi tar vi oss med buss till Kuusamo. Lunchsmörgås på egen hand på flygplatsen.


Kl. 11:30 avgång från Kuusamo med ankomst Helsingfors kl. 13:10. Med abonnerad buss far vi sedan vidare mot Hangö.


I april 1918 landsteg den tyska Östersjödivisionen på denna Finlands sydligaste stad för att bistå marskalk Mannerheims styrkor i frihets- eller inbördeskriget.


Efter cirka två timmars bussresa kommer vi fram till Hangö och Frontmuseet. Här väntar eftermiddagskaffe.


Därefter ser vi själva museet som skildrar ställningskriget på Hangö 1941. Utanför museet går vi sedan längs ”Krigsstigen”. Den markerade rutten löper genom det område som den svenska frivilligbataljonen ansvåråde för under fortsättningskriget. Stigen löper ändå in på den tidigare sovjetiska sidan. Här finns förbindelsegravar, tältgropar, en fältlatrin, en eldställning, en tunnel och en slangbåge m.m. ”Bunkermuseet” den nyreståureråde bunkern Irma ligger i Harparskog 5 km från Frontmuseet. I bunker nummer 302 är det mesta i original. På de 16 sovbritsarna ligger blågrå täcken. Här finns en vedspis och på vägghyllornå finns kärl, persedlar och diverse utrustning samt en fungerande handpump. Bunkern är också försedd med en 45 millimeters pansarvärnskanon såmt ett maskingevär. Irma ligger på den starka försvarslinjen som löpte genom Harparskog och var en del av det finländska försvaret mot den sovjetiska marinbasen som var belägen på Hangö udd. Vid linjen restes även olika stridsvagnshinder i form av massiva stenblock. Invid bunkern Irma kan en del av det närmare fyra kilometer långa stenhindret beskådas.


På Hangö Udd ser vid två monument, minnesstenen där Mannerheim avtackade den svenska frivilligbataljonen i dec 1941 och monumentet där tyskarna landsteg 1918 här ligger även rester av det tyska transitlägret för permittenter under andra världskriget.


Incheckning Hotell Regatta, bastu följt av trerätters middag.


Dag 5. Söndag 25 september

Efter frukosten checkar vi ut för avfärd mot Helsingfors.


Efter 30 minuter kommer vi till staden Ekenäs och monumentet över det finska inbördeskrigets värsta fångläger vid Dragsvik. Åren 1918-21 dog här 3 000 av de 10 000 ”röda” fångarna p.g.a. undernäring, bristsjukdomar och hård behandling av de ”vita” fångvaktarna”.


För Finland har detta varit ett svårt minne men de gemensamma ansträngningarna och offren under Vinterkriget och Fortsättningskriget har hjälpt att ena befolkningen. Till 100-årsminnet av Finlands självständighet 2018 avtäcktes här nygjorda minnestavlor med namn på alla offer i lägret som ett steg på vägen att försöka försonas med ett grymt minne.


Vi fortsätter till Degerby och museet över Porkalaparantensen (1944-56). Här tvingades Finland bara en timmes bilfärd från Helsingfors centrum att arrendera bort en udde. I området bodde 7500 finländare som evakuerades 1944 varpå Sovjetunionen här byggde upp en militärbas med 30 000 man. Enligt avtalet skulle området återlämnas 1994. Men efter Stalins död 1953 insåg Sovjetunionens nye ledare Nikita Chrusjtjov hyr dyrt och opraktisk basen var varpå han såg till att Finland fick tillbaka det totalförstörda området. Museet bjuder på intressanta detaljer om finsk efterkrigshistoria.


Lunch i Helsingfors.


Efter lunch får vi en specialvisning av Mannerheimmuseet inrymt i marskalkens hem vid den närliggande Brunnsparken. I detta hus ryms Mannerheims magnifika samlingar, både som privat- och som offentlig person. Genom att Mannerheim var chef över de vita styrkorna under Inbördeskriget samt finsk överbefälhavare under både Vinter- och Fortsättningskriget blir hans museum också en lämplig avrundning på vår resa genom Finlands dramatiska 1900-talshistoria.


Efter detta besök åker vi buss till flygplatsen och påbörjar hemfärden.


Resefakta

Flyg ARN:

21/9 Arlanda – Helsingfors 09:55 - 11:55

21/9 Helsingfors – Uleåborg 12:50 -13:50

24/9 Kuusamo – Helsingfors 11:30 -13:10

25/9 Helsingfors – Arlanda 20:30 - 20:30


Flyg från Köpenhamn/Kastrup på förfrågan.


Bagage:

23 kg att checka in per person,  

12 kg i handbagage per person


Hotell:

trestjärniga Hotel Kiannon Kuohut, Suomussalmi (3 nätter)

fyrstjärniga Hotel Regatta, Hangö (1 natt)


Måltider: 

Välkomstdrink, samtliga måltider ingår, exkl lunchsmörgås på Kuusamo flygplats. 4 frukost 

(F), 4 lunch (L),  middag (M).                

Måltidsdryck ingår vid luncherna.


Program: 

Alla beskrivna transporter och presentationer ingår i priset.


Skatter:  

Samtliga lokala skatter och avgifter på resan ingår.


Visum:  Visum behövs inte, tänk på att  giltigt pass krävs.


Grundpris: 18 550  kr per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 1 900 kr


Betalning: 

Anmälningsavgift 2 500 kronor per  person inom 14 dagar från utskriven faktura,

slutbetalning 35 dagar innan avresa.


Avbokningsregler:

Fri avbokning tills anmälningsavgiften är erlagd. Ingen återbetalning av anmälningsavgift efter erlagd betalning. Efter slutbetalning ingen återbetalning. Vid sjukdom utfärdas avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg sänds av resenären till sitt hemförsäkringsbolag. Skulle resan behöva ställas in på grund av nationella eller regionala coronarestriktioner så återbetalas inbetalt belopp, Vi tar dock då ut en avbokningsavgift på 350 SEK för administrativa kostnader. 


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Bokningsregler för denna resa

Resan kräver minst 20 resenärer för att kunna genomföras. När vi fått minst 20 bokningar skickar vi ut faktura för resan. Fakturan innehåller två betalningar, anmälningsavgift som skall vara erlagd inom 14 dagar från att fakturan är utställd. Fri avbokning fram till att anmälningsavgiften är erlagd. Ingen återbetalning efter erlagd anmälningsavgift. Slutbetalning ligger fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Drabbas ni av sjukdom innan resan så skriver vi en avbokningsbekräftelse som ni tillsammans med läkarintyg skickar till ert hemförsäkringsbolag. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas inbetald resekostnad. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.


Regler och råd gällande covid 19

Gällande regler för covid 19 på denna resa:

- Gilltigt vaccinpass

- Skulle lokala restriktioner gällande aktuellt covidtest eller annat gälla vid resetillfället informerar vi om detta i god tid. 

- Skulle Sveriges regering utfärda reseavrådan till resmålet vid tillfället för resan återbetalas hela resekostnaden. Vid sådant tillfälle tas tar vi ut en administrativ avgift på 350 SEK person för hantering av detta.

- Vi ber er kontrollera ert reseskydd i er hemförsäkring i samband med bokning.

Soldater på släp efter häst. Bild: SA-kuva

Marco Smedberg vid monumentet ”Flamman” på Raatevägen.

Övergivna vagnar. Foto: SA -kurva

Gränsen vid Lehtovaara. Foto: Marco Smedberg.

Vinterkrigsmuseet i Raatteen Portti. Foto: Wikimedia Commons

Nästan en meter snö och nästan minus fyrtio grader Celsius. Tiotusentals sovjetiska soldater konfronteras av ett litet antal finländare. Foto: SA -kurva

Tyska cykeltrupper anländer till Hangö. Foto: Wikimedia Commons

Raattevägen stängdes av finska styrkor och de sovjetiska trupperna förhindrades att gå framåt. Foto: SA -kuva

Vinterkrigsmuseet i Raatteen Portti. Foto: Marco Smedberg