Fjällnäs 2020

Fjällvandringar och pensionatsliv i Fjällnäs


13-18 september 2020

OBS! För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


När höstens starka färger börjar komma arrangerar vi en naturvandringsresa till Funäsfjällen. 


Under fem nätter bor vi med helpension på klassiska Fjällnäs högfjällshotell.

På dagarna tar biologen Per Bengtson med oss på naturvandringar, där vi möter fjällets höstfärger och växt- och djurliv. Det blir vandringar längs intressanta leder till platser med rik flora och geologi, som det kalkrika blomsterfjället Hamra och Stor-Mittåkläppens fäbodmiljöer.


Vi gör även en tur till Norge och världsarvsstaden Röros med dess unika trähusbebyggelse uppförd vid stadens kopparsmältverk på 1700-talet och besöker gruvmiljöerna på kalfjället vid Storwartz också det världsarv. Det ges även gott om tid att njuta av pensionatslivet på Fjällnäs, som i drygt 100 år varit en mötesplats för kulturpersonligheter och ta del av den förnämliga samlingen av svensk samtidskonst som ägarparet Christina och Lars Bertmar har. På Fjällnäs ges möjlighet att koppla av i den fina spa-anläggningen Mii Gullo Spa och njuta av en högklassig meny baserad på lokala råvaror.


Fjällvandringarna är 6-10 km, och är inget problem för normalpigga seniorer.


Reseprogram


Dag 1. Söndag 13 september 

Kl. 12:45 avgång med Härjedalingen buss från Cityterminalen, Stockholm.

Kl. 21:50 Ankomst Fjällnäs högfjällshotell, där ciceron Per Bengtson möter. Liten kvällssupé innan vi lägger oss.


Dag 2. Måndag 14 september

Kl 07:00 – 09:00 frukost.


Kl. 09:15. Vi inleder med en gruppresentation under ledning av vår ciceron Per Bengtson som sedan berättar om vårt program och om fjällvärlden. 


Kl 10:00 Vi vandrar på Malmagsvålen till Kroktjärn där vi möter storslagna vyer när dvärgbjörken skiftar i rött och orange. Besök vid timmerstugan ”Fjällnäs på fjället” där vi äter medhavd lunchmatsäck och kan smaka lokala samiska delikatesser som vi tillreder över eld, om vädret tillåter. Det här är fjällripans landskap och Anderssjöarnas mosaikartade landskap breder ut sig omkring oss, med hjortronmyrar och moränryggar. Hittar vi bär eller svamp, kan det tas med och tillredas i Fjällnäs kök. 


På eftermiddagen bjuds på eftermiddagskaffe och ges möjlighet till avkoppling i Fjällnäs omtalade Mii Gullo Spa och traditionellt pensionatsliv i biblioteket och de andra sällskapsrummen.


Kl 18:00 Per visar bilder i Aula Capella från Funäsfjällen och berättar om regionens natur och kultur. 


Kl 19:30 Gemensam trerätters middag.


Dag 3. Tisdag 15 september

Kl 07:00 – 09.00 frukost.


Vi besöker under dagen det kalkrika Hamrafjället, som är Härjedalens växtrikaste fjäll, där över 290 växtarter noterats, varav många sällsamma orkidéer. Även om det är sent på växtsäsongen finns här mycket att njuta av.  Vi vandrar längs fina vandringsleder i ett landskap som också bär 3000-åriga spår efter människor sedan bronsåldern.


På eftermiddagen bjuds på eftermiddagskaffe och ges även möjlighet till spa- och pensionatsliv på Fjällnäs.


Kl 19:30 gemensam trerättars middag.


Dag 4. Onsdag 16 september

Kl 07:00 – 08:30 frukost.


Kl 08:45 avfärd med buss för utflykt till gruvstaden Røros i Norge. Røros är upptagen på Unescos världsarvslista, för sin unika, sammanhängande trähusbebyggelse från 1700-talet. Vi får här en guidad stadsvandring och besöker Rörosmuseet i kopparsmältverket. Gemensam lunch inne i staden. På vägen tillbaka besöker vi det märkliga gruvområdet Storwartz, som även det är världsarv och ligger högt beläget på en kalfjällsplatå. Där besöker vi Olavsgruvan och gör en kortare vandring med storslagna vyer. 


Åter i Fjällnäs under sen eftermiddag där eftermiddagskaffe serveras och  möjlighet till avkopplande pensionatsliv med spabesök.


Kl. 19:30 gemensam trerätters middag.


Dag 5. Torsdag 17 september

07:00 – 08:30 frukost


08:45 avresa med buss till Stor-Mittåkläppens idylliska fäbodmiljöer med medtagen lunchmatsäck.


Fäboddriften har bedrivits sedan flera hundra år och skapat ett vackert kulturlandskap med fina stigar att vandra. Nästan 40 fäbodar finns dokumenterade i området. Här finns också spår efter gruvbrytning, Mittåkläppen är ett artrikt blomsterfjäll med fantastisk utsikt mot Helagsfjället och Stor-Axhögen. 


Åter i Fjällnäs och en sista möjlighet att njuta i spaavdelningen.


Kl. 19:00 vi samlas för trerätters avslutningsmiddag 


Dag 6. Fredag 18 september

Kl 05:15 – 06:15 frukost.


Kl 06:30 avresa med Härjedalingen.


Kl 14:50 ankomst Cityterminalen Stockholm.Resefakta

Pris 14 650 (prenumeranter) 15  650 SEK (Icke prenumeranter) per person i delat dubbelrum.

Bokning info@mejtresor.se tel 0704-220174


I priset ingår Stockholm (Cityterminalen) – Fjällnäs t&r med Härjedalingen (buss), fem nätter med helpension (picknicklunch på vandringarna) på klassiska Fjällnäs högfjällshotell, fri tillgång till pensionatets spa-anläggning, tre fjällutflykter med biologen Per Bengtson som guide, en utflykt till världsarvet Röros. 


Tillägg

2600 SEK för enkelrum.


1600 SEK för premiumrum.


Kostnad för vin/öl på middagarna tillkommer.


För er som tar er till Fjällnäs på egen hand gör avdrag på 1550 SEK per person för ej utnyttjad bussplats.


Utrustning

Utrustning: Regnkläder som tål regn. Varm tröja, mössa, vantar och långkalsonger, stövlar eller kängor som tål att gå i grunt vatten. Turryggsäck. Termos, morakniv, gärna kikare. 


Vi förbehåller oss ändringar i programmet vilket kan ske vid bl a sämre väderlek.


BOKA / SKICKA DIN INTRESSEANMÄLAN HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Resans ciceron Per Bengtson

För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.

COPYRIGHT Mejt Resor ©