Från Palladio till Antonio Canova med stänk av Prosecco

Från Palladio till Canova med

stänk av Prosecco

22 – 26 oktober 2023. Ett specialprogram framtaget för Seniora Läkare och UD:s Konstförening.

OBS! Även öppet för anmälningar av personer som ej är medlemmar i Seniora Läkare och UD:s konstförening


Följ med på en höstresa till Vackra Veneto där vi guidas av konsthistorikern och Italienkännaren Hans Lepp. Från vårt hotell i vackra Vicenza gör vi spännande dagsutflykter. Vi följer i arkitekten Andrea Palladios fotspår och ser hans basilika och teater i Vicenza. Hans berömda villor uppförda för rika venetianska familjer möter vi på den bördiga Poslätten. Bland de Palladiovillor som vi besöker kan nämnas Villa Pisani i Stra. I den vackra medeltidsstaden Balsano del Grappa ser vi även Palladios geniala överbyggda träbro som förbinder stadens två delar. Vid början av 1800-talet var Antonio Canova en av världens ryktbaraste konstnärer som sågs som en efterföljare till Michelangelo. I hans födelsestad Possagna besöker vi Canovamuseet som är inrymt i hans födelsehus. I museets skulptursamlingar möter vi gipsförlagorrna till hans berömda statyer i klassicistisk stil, bl a den fyra meter höga statyn son Napoleon beställde av sig själv. I Possagno ser vi även den enorma begravningskyrkan som canova lät uppföra över sig själv. Vid Dolomiternas fot besöker vi även Asolo, den medeltida staden med milsvid utsikt över Poslätten, där drottning Caterina Cornaro höll storslaget hov i slutet av 1400-talet. På vackra Villa Sandi bjuds vi in på proseccoprovning.


Reseprogram


Söndag 22 oktober.

Avgång med Lufthansa från Arlanda kl. 13:25 med ankomst Frankfurt kl. 15:35.

Avgång med Lufthansa från Kastrup kl. 13:15 med ankomst Frankfurt kl. 14:45.

Avgång med Lufthansa från Landvetter kl.12:00 med ankomst Frankfurt kl. 13:45.


Avgång med Lufthansa från Frankfurt. Kl. 17:20 ankomst Venedig kl 18:35.


Kl. 18:35 Ankomst till Venedigs flygplats Marco Polo. Vår ciceron Hans Lepp möter upp med skylt efter säkerhetskontrollen.

Transfer med buss till centrala Vicenza och incheckning på hotellen Palazzo Scamozzi och systerhotellet Antico Hotel Vicenza.

 

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang.


Måndag 23 oktober.

Frukost från kl. 7.00, samling kl. 8.50 i lobbyn.

 

Vi åker buss från hotellet till den vackra medeltidsstaden Marostica med sin ringmur som sträcker sig upp mot berget. Staden är känd för sina medeltida schackturneringar med mänskliga pjäser som anordnas på Piazza Castello vartannat år och för sin produktion av körsbär.


Från Marostica tar vi oss till vackra Asolo, en liten medeltida stad med branta gator vid foten av Dolomiterna. I slutet av 1400-talet fick drottningen av Cypern, Caterina Cornaro staden Asolo som förläning av Venedig. Under hennes år i Asolo utvecklades ett högklassigt hovliv där bl a målaren Gentile Bellini, poeten Andrea Navagero och humanisten Pietro Bemo verkade.

 

Vi äter en gemensam lunch på en närbelägen restaurang i Asolo.

 

På eftermiddagen besöker vi den vackra 1700-tals villan Villa Sandi där vi får en introduktion om villans historia och vinproduktion i den antika lagringslokalen "Barricaia" där vinerna åldras i franska ektunnor. Därefter bjuds vi på provsmakning av tre av gårdens olika proseccoviner med tilltugg.

 

Middag på egen hand.


Tisdag 24 oktober.

Frukost från kl. 7.00. Samling kl. 8.20 i lobbyn.

 

Vi åker med buss till den välbevarade medeltidsstaden Balsano del Grappa där vi ser bland annat ser Andrea Palladios geniala överbyggda träbro som förbinder stadens två delar.

 

Vår resa för oss vidare till Possagno vid foten av Dolomiterna. I denna by föddes 1757 nyklassicismens store skulptör Antonio Canova. Hans far och farfar var båda stenhuggare och drev ett stenhuggeri i Possagno. Efter faderns tidiga död kom Antonio att uppfostras av sin farfar, Pasino Canovo, och redan som 10-åring började han skulptera i lera.

 

Hans gamla familjehem är idag museum där vi möter hemmets vackra inredningar. Här finns även ett glyptotek (skulpturmuseum). Det var Canovas halvbror skulptören Giovanni Battista Sartori som efter mästarens död flyttade alla gipsmodeller från skulpturverkstaden i Rom till Possangno där de allt sedan dess finns utställda. På museet ser vi bl a gipsmodellen till hans enorma Napoleonskulptur vilken avbildar kejsaren som krigsguden Mars.


Från födelsehemmet leder en gata upp till Tempio Canoviano. Detta storslagna byggnadsverk har hämtat sitt formspråk från Pantheon och Parthenon. Canova ritade själv byggnaden som en sista viloplats för sig själv, då han inte tillägnats begravningsplats vid sidan av Rafael i Pantheon som han önskade.

 

Sedan beger vi oss till Villa Maser som ritades av Palladio på uppdrag av bröderna Daniele och Marcantonio Barbaro. Villan innehåller fresker av Paolo Veronese och skulpturer av Alessandro Vittoria. Intill Villa Maser ligger Tempietto Barbaro som tillsammans med Teatre Olimpico anses vara Palladios sista projekt.

 

Vi återvänder till Vicenza under kvällen. Vi äter en gemensam middag i Vizenca.


Onsdag 25 oktober.

Frukost från kl. 7.00, samling kl. 8.20 i lobbyn.

 

Vi upptäcker vackra Vicenza genom en stadsvandring med en lokal guide där vi följer den berömda renässansarkitekten Andrea Palladios (1508­­-1580) fotspår och ser Basilica Palladiana och Teatro Olimpico. Basilikan som ligger på Piazza dei Signori byggdes ursprungligen i gotisk stil under 1400-talet men fick sitt nuvarande utseende med loggia och portik av marmor efter ritningar av Palladio under mitten av 1500-talet. Teatro Olimpico, som anses vara världens äldsta inomhusteater, beställdes av Accademia Olimpica och blev Palladios sista projekt som efter hans bortgång slutfördes av Vincenzo Scamozzi. Vi fortsätter vår stadsvandring och besöker Palladiomuseet, beläget i Palazzo Barbaran da Porto.

 

Palladio var en av renässansens mest framstående arkitekter som främst var verksam i området kring Vicenza och Venedig. Palladios arkitektur kännetecknas av geometri och proportioner med formspråk hämtat från studier av antika arkitekter som Vetruvius och Leon Battista Alberti. Palladio publicerade läroboken I quattro libri dell'architettura (Fyra böcker om arkitekturen) som med sitt innehåll kom att ha stort inflytande på arkitekturen under kommande sekler.

 

Vi intar en gemensam lunch på en närliggande restaurang i centrala Vicenza.

 

Vi gör en utflykt till Villa Rotonda som är ritad av Palladio och uppförd mellan 1566–1591. Villa Rotonda beställdes av Paolo Almerico med avsikt att användas för rekreation och jordbruksverksamhet. Byggnaden med sin centralplan, hexagoniska form med de diagonala axlarna riktade mot de fyra väderstrecken, uppvisar ett framstående arkitektoniskt exempel på renässansens tankar kring harmoni hämtat från antika föregångare.

 

Vår resa fortsätter till Villa Montruglio där vi får en guidad rundtur samt vinsmakning med tre av villans viner med tilltugg. Villan som uppfördes under sent 1600 till tidigt 1700-tal, ägdes ursprungligen av familjen Arnaldi som hade förvärvat ett stort markområde under 1500-talet tack vare sina band med familjen Pigafetta. Arkitekten Francesco Antonio Muttoni var starkt influerad av Palladio och Scamozzi vilket syns på bland annat portiken och sidovingen. Idag ägs villan av familjen Camerini.

 

Från vackra Montruglio promenerar vi ner genom parken för en gemensam avskedsmiddag på Trattoria Alla Grotta.


Torsdag 26 oktober.

Avresa med buss från hotellet kl. 7.00 till Venedigs flygplats Marco Polo.

Avgång med Lufthansa kl. 10.45 ankomst Frankfurt kl.12.10.


Avgång från Frankfurt kl. 13:45 med ankomst Arlanda kl. 15:50.

Avgång från Frankfurt kl. 17:00 med ankomst Kastrup kl. 18:20

Avgång från Frankfurt kl.16:50 med ankomst Landvetter kl. 18:25. 


RESEFAKTA

Tid: 22-26 oktober 2023

Pris 22 950 SEK. Tillägg 2 450 SEK för enkelboende i dubbelrum.


I priset ingår: Flyg Arlanda/Landvetter/Kastrup – Venedig tur och retur, del i dubbelrum fyra nätter på fyrstjärniga Palazzo Scamozzi och systerhotellet Antico Hotel Vicenza med frukost, välkomstdrink med tilltugg, tre gemensamma middagar inkl. vin, tre luncher, två vinprovningar. Samtliga inträden och transporter enligt program.


Bokningsregler: Fri avbokning till det att anmälningsavgift, 2 500 SEK är erlagd. Ingen återbetalning av anmälningsavgift. Slutbetalning fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Vid sjukdom utfärdar vi avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas till försäkringsbolag.


BOKA DIN RESA HÄR


ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Mejt Resor: bokning@mejtresor.se eller tel. 0706-769626.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Vy över staden Vicenza.

Villa Sandi där vi bjuds på provsmakning av prosecco.

Vackra medeltidsstaden Asolo

Glyptoteket med Antionio Canovas skulpturer.

Tempio Canoviano. Canovas sista viloplats. 

Teatro Olimpico som räknas som ett av världens äldsta inomhusteater.

Det storslagna Villa Rotonda, ett av Palladios kändaste byggnader. 

Villa Montruglio. 

Vår ciceron Hans Lepp är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska Institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Hans är även president i Svenska Pro Venezia.