Fyns herrgårdar

Slott och Herresäten på Fyn
En specialresa för Gård&Torp


21-24 september 2022


När de första höstfärgerna kommit reser vi till den danska vackra ön Fyn, känd för det böljande landskapet, fruktodlingar och korsvirkeshus. Ön, som förbinds med Själland med en bro, kallas också Danmarks trädgård. Ön har flest gamla slott och herrgårdar i Danmark, inte mindre än 123 gods. Den goda jordmånen liksom ett relativt stabilt politiskt klimat under åren har varit gynnsamma förutsättningar för uppförandet av dessa magnifika herresäten.


Vår ciceron, konsthistorikern Steffen Lövkjaer tar oss med till några av de förnämsta och mest välbevarade representanterna för sin tid, som renässansslotten Egeskov och nyklassicistiska Krengerup. Vi får en inblick i herrgårdslivet i Danmark under 500 år. På vår resa besöker vi även vackra Roskilde, där vi ser domkyrkan med sina kungagravar. Vi intar våra måltider på gemytliga krogar och bor centralt i charmiga Odense som är en av Danmarks äldsta städer, inte minst känd som H C Andersen födelseort.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 21 september

Resan utgår från Lund. För resenärer från Stockholm rekommenderas tåg kl. 6.02 med tågbyte i Göteborg (p g a banarbeten). Från Göteborg avgång kl.9.40 med ankomst Lund kl.12.37.  


12.50 avgår vår buss från Lunds central. Ciceron Steffen Lövkjaer ansluter i Köpenhamn.


Kaffe o smörrebröd i Roskilde med efterföljande besök i Roskilde domkyrka från 1100-talet som varit danska regenters gravkyrka under århundraden. 


Besök på Ledreborg som hör till de bäst bevarade och intakta herrgårdsanläggningarna i Danmark från mitten av 1700-talet. Länsgreven Johan Ludvig Holstein lät bygga om den gamla herrgården 1739 - 1750 till en av de elegantare gårds- och parkanläggningarna i landet. Än idag ägs egendomen av släkten Holstein-Ledreborg.


Efter besöket fortsätter vi till Odense och checkar in på Milling Plaza Hotel i centrala Odense. 


Trerätters middag på hotellet


Dag 2. Torsdag 22 september


Efter frukost gör vi en kortare stadsvandring förbi H C Andersens barndomshem och till Odenses medeltida tegeldomkyrka St. Knud, med bla Knut den heliges grav. 


Vi åker till Egeskov som är ett av Danmarks bäst bevarade renässansslott, omgivet av en vallgrav och med en praktfull park. Den ståtliga byggnaden med två tornförsedda sammanbyggda längor uppfördes på 1550-talet. VI börjar med lunch, eller frokost som det kallas på danska, på Café Jomfru Rigborg i det gamla herrskapsstallet med efterföljande guidning på slottet. 


Vi fortsätter till Hesselagergard som uppfördes 1538 – 1550 av kansler Johan Friis med inspiration från de norditalienska renässanspalats han upplevde på sin utbildningsresa omkring 1520. Hesselagergaard är ett enastående exempel på kombinationen ”fästning och fest”. Efter den guidade visningen fortsätter vi till Broholm, en sätesgård med lång historia och en ståtlig huvudbyggnad uppförd på 1600-talet. Här bjuds vi på ett glas vin, innan vi återvänder till Odense och middag på Grønttorvet en krog som slog upp sina portar redan 1761. 


Dag 3. Fredag 23 september

Efter frukost bär det av till Krengerup där den nyklassicistiska mangårdsbyggnaden uppfördes av general Frederik Siegfred Rantzau 1771-73.  Huset ligger vackert en bit från från den ursprungliga lantgårdens byggnader i korsvirke. Egendomen ägs ännu av släkten Rantzau. 


Lunch i Svendborg , 


Vi fortsätter till  Hvidkilde, uppfört på 1500-talet och om- och tillbyggt på 1700-talet i barock. (ej bekräftat – hänger också samman med var vi äter lunch, sa Steffen). 


Sista besöket för dagen är Tranekær som ligger på den lilla ön Langeland, sydöst om Fyn. Herrgården ligger på en och dess imponerande siluett avtecknar sig redan långt håll i det omgivande platta landskapet. Vi avslutar besöket med ett glas på Generalen i slottets gamla stall.  


Åter Odense med trerätters middag på hotellet.


Dag 4. Lördag 24 september

-8.00 Avfärd efter frukost och utcheckning till Gavnö på den lilla ön med samma namn. Statsmannen Otto Thott förvärvade Gavnö, som hade varit ett nunnekloster på 1400-talet, och ägnade resten av sitt liv åt att förvandla till en elegant herrgårdsanläggning i senbarock och rokoko. Den vackra medeltida klosterkyrkan bevarades dock. ( tiden för guidning måste justeras) 


11.30 Lunch/ Frokost i Næstved (var?) 


 Sista besöket 13.00?  med visning är på Gisselfeld, som uppfördes under mitten av 1500-talet av statsmannen Peder Oxe och som är en av de bäst bevarade herrgårdarna från tiden, i en blandstil mellan gotik och renässans. 


Avfärd mot Lund 14.15 Vi fortsätter mot Köpenhamn och Lunds centralstation där tåget mot Stockholm avgår kl 16.25 (vi bör vara där 15.45, det tar ca 1,5 timme dit) stannar det i Göteborg även på hemvägen?


Resefakta:

Pris i delat dubbelrum 18 950 SEK (för ickeprenumeranter på Gård &Torp och Gods & Gårdar 19 950 SEK) per person.


Tillägg: 950 SEK för enkelrum.


Resan påbörjas och avslutas vid Lunds central

Busstransporter samtliga dagar

3 nätter i delat dubbelrum samt frukost på fyrstjärniga Milling Plaza Hotel i Odense 

3 trerättersmiddagar med två glas vin per måltid

4 luncher, varav två lättare med smörrebröd 

1 glas vin på Tranekaers och Broholms slott .

Samtliga inträden enligt program med lokal guide

Steffen Lövkjaer som ciceron och (Gård&Torps / Gods&Gårdars)  Gunilla von Platen som färdledare 


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR  


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Vi besöker Danmarks nationalhelgedom, Roskilde domkyrka.

Ledreborgs slott.

Krengerups slott.

Hesselagergaards slott.

Egeskovs slott.

Vår ciceron Steffen Løvkjær är konsthistoriker med utbildning från Köpenhamns universitet och Sorbonne universitetet. År 2001 grundade han Historic Talks ett kulturföretag som genomför resor och föredrag. Steffen har ett speciellt intresse för Europas kungliga historia. Han är ofta anlitad som föredragshållare rörande historiska kungliga och högre ståndsmiljöer.


Gunilla von Platen fd chefredaktör för Gård & Torrp deltar på resan som färdledare.