Brukens och gårdarnas Gästrikland

Brukens och gårdarnas Gästrikland

En specialresa för Gård&Torp


2-4 september 2022


Under första helgen i september reser vi till brukens och gårdarnas Gästrikland. I landskapet har järn tillverkats i minst två tusen år. Med vår ciceron, författaren Nils Johan Tjärnlund, nu aktuell med boken Järnbrukens historia, besöker vi några av de mest intressanta bruken som Tolvfors, Mackmyra och Högbo. Här blomstrande brukskulturen under 1700- och 1800-talen.


Byggnadsantikvarien Erika Åberg känd från tv-serien ”Det sitter i väggarna” tar emot i sitt inspirerande hem. Vi bor på Grand Hotell i Gävle. Här träffar vi museiintendent Ingela Brostärm som berättar om Gävles historia och tar oss med på en vandring i gamla och nya Gävle. Staden var under lång tid en av de viktigaste utskeppningshamnarna för vår järnexport.


Reseprogram


Dag 1. Fredag 2 september

8.30 Avfärd med tåg från Stockholms central (möjligt att ansluta i Uppsala).


I Gävle lämnar vi vårt bagage på anrika Grand Hotel vid Gavleån, där vi ska bo två nätter, och promenerar sedan över till Länsmuseet Gävleborg. Där väntar förmiddagskaffe i den magnifika museibyggnaden, som inspirerats av ett 1600-talspalats i Köpenhamn. Byggnadsantikvarie Ingela Broström ger oss en initierad inblick i Gävles handels- och sjöfartshistoria. De rika samlingarna av konst och antikviteter berättar om de framstående handelshusen och bergsbrukets betydelse.


Vi äter lunch på Söderhielmska gården, https://www.soderhielmska.se/en 1700-talsgård döpt efter bruksägaren och hovjägmästaren Carl Gustaf Söderhielm och sommartid en grönskande oas i Gamla Gefle. Efter lunchen tar Ingela Broström med oss på en vadring genom gamla och nya Gävle. Vi ser äldre trähus från innan branden 1869 och patricierhus uppförda under senare delen av 1800-talet. 


Vårt program fortsätter med besök på den genuina gården Hans Lars i Tröje utanför Gävle. 

Ca 17.30 Åter Gävle och incheckning på Grand Hotell följt av middag på hotellets restaurang. 


Lördag 3 september

Bruksherrgårdarna ligger tätt runt Gävle och denna dag får vi besöka fyra herrgårdar som alla är i privat ägo. Tolvfors var landskapets äldsta järnbruk med privilegier redan från 1644. Under lång tid ägdes bruket av familjen Söderhielm. Den välbevarade herrgården präglas av nyklassicism efter en modernisering 1799.

Därefter bär det av till Åby gård, ursprungligen uppförd i slutet av 1700-talet som lantställe av landshövdingen och bruksägaren Johan Magnus af Nordin. Nuvarande ägare tar emot och berättar Åbys fascinerande historia som sommarnöje, bröllopsgåva och spannmålslager. Här finns ett välbevarat dekorationsmåleri av Nils Asplind.


På anrika Forsbacka värdshus äter vi lunch. Forsbacka https://www.gd.se/artikel/de-bor-i-unik-1700-talsmiljo-folj-med-till-forsbacka-herrgard

är ett av Gästriklands mer bekanta bruk som blomstrade under samme af Nordin som vi nyss lärt känna på Åby. Vi får en rundtur som bland annat innefattar herrgården, numera en bostadsrättsförening, och orangeriet.


Eftermiddagen avslutas på Mackmyra bruk, som idag är mest känt för sitt whiskybränneri, men bär på en fascinerande brukshistoria och har ett stort antal byggnader bevarade och en stilig engelsk park. Herrgården började uppföras 1797 och interiörerna stod klara 1812. Efter en rundvandring i parken med gårdens ägare dricker vi kaffe i paviljongen.

På kvällen gemensam middag på Grand Hotel.


Dag 2. Söndag 4 september En dag i byggnadsvårdens tecken.

Kl 07:30 - 08:45 frukost och utcheckning.

Efter utcheckning från hotellet styr bussen mot konstnärshemmet Tallbo, landskapsmålaren Erik ”Ecke” Hedbergs bostad och ateljé från sekelskiftet 1900. Hedberg var själv uppväxt i bruksmiljö och kom att bli Gästriklands konstnärlige ”upptäckare”.

 

På vår fortsatta färd passerar vi Sandviken, bruksmetropolen som bland annat präglas av ett modernt byggnadsarv signerat Ralph Erskine, och anländer till Högbo bruk. Där får vi en visning av brukets karolinska herrgård och får höra mer om Gästriklands kvinnliga brukspatroner. Därefter väntar en härlig lunchbuffé präglad av lokala råvaror och egenodlade grönsaker på Högbo brukshotell.

 

Från Högbo fortsätter vi söderut mot Hedesunda. I Lågbo nära Dalälven bor byggnadsantikvarien och tv-profilen Erika Åberg. Vi tas emot av Erika som visar sitt historiska hus och berättar om sina renoveringsprojekt. Vi får ta del av olika tips och en inspirerande miljö.

 

I närheten ligger Gysinge bruk, en av Sveriges vackraste bruksmiljöer intill Dalälvens forsar. Här avrundar vi vår resa med den spännande historien om bruket ochintra eftermiddagskaffe på den slottslika herrgården, som numera drivs som herrgårdshotell i ny regi.

 

Omkring klockan 17.00 sätter vi slutligen åter kurs mot Stockholm och beräknas vara framme på Stockholms central cirka 19.00.

  


Resefakta:

Pris i delat dubbelrum per person 12 695 SEK för prenumeranter av Gård & Torp och Gods & Gårdar (13 695 icke prenumeranter).


Tillägg: 850 SEK för enkelrum.


Allt detta ingår:

Tåg Stockholm -Gävle

2 nätter med frukost på Elite Grand Hotell 

2 middagar, 3 luncher, kaffepauser

Samtliga inträden och lokalguidningVi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Tolvfors bruk.

Åby gård.

Mackmyra bruk.

Högbo bruk.

Erik ”Ecke” Hedbergs bostad och ateljé Tallbo från förra sekelskiftet.

Vi besöker byggnadsantikvarien och tv-profilen Erika Åberg i restaurerade hus.

Ciceron på resan är Nils Johan Tjärnlund, författare och vetenskapsjournalist. Hans senaste bok, Järnbrukens historia, är ett rikt illustrerat praktverk om det svenska järnet (Bokförlaget Stolpe) och utkommer under våren 2022.


Gunilla von Platen, f d chefredaktör Gård&Torp är med på resan.