Hamburg 2023

Hamburg och Lübeck - en kulturresa med Karsten Thurfjell 

27-30 oktober 2023

Specialresa för Seniora Läkare

OBS! Även öppet för anmälningar av personer som ej är medlemmar i föreningen Seniora Läkare


Följ med till kulturstaden Hamburg i höst! Staden är navet för handel, industri och kultur i norra Tyskland. Ciceron på resan är journalisten Karsten Thurfjell, vars välbekanta röst vi känner igen från Sveriges Radios kulturredaktion.

 

Vi får tillfälle att bekanta oss med Hamburgs kulturliv och historia under stadsvandringar och också en tur på floden Elbe. Vi ser det nya spektakulära konserthuset Elbphilharmonie, byggt på ett gammalt hamnmagasin vid Elbe efter en utdragen tillkomstprocess kantad av skandaler, galenskap och braksuccéer. Förhoppningsvis får vi konsertbiljetter -  dock släpps inte höstens program förrän senare i vår. Däremot ges möjlighet till att se helaftonsbaletten Romeo och Julia på Hamburg Staatsoper med koreografi av John Neumeier och med Prokofjevs musik.

 

Konstutbudet är rikt i Hamburg. Hamburg Kunsthalle visar en förnämlig samling av europeisk och tysk konst – från Dürer och Caspar David Friedrich till Picasso och Klee.


Deichtorhalle inrymmer samtida konst och fotografi med konstnärer som den tyske expressionisten Otto Dix, amerikanska Cindy Sherman med självbiografiska fotografier och och tyska Kathrin Linkersdorff som i sina fotografier rör sig mellan konst och botanik.

 

I slutet av 1800-talet med ökande sjöfart och stora emigrantströmmar valdes Hamburg som bas för en svensk sjömanspräst och den svenska sjömanskyrkan var ett faktum. I Gustaf Adolfskyrkan tar vi del av församlingens bitvis mycket dramatiska historia.

 

Under en av dagarna gör vi en utflykt till Lübeck, vars medeltida stadskärna är ett av UNESCO:s världsarv. Mariakyrkan från 1200-1300-talet blev förebild för många medeltida domkyrkor. Här verkade Dietrich Buxtehude under många år och han är begravd i kyrkan. Thomas Mann föddes i Lübeck och huset där familjen Mann bodde finns kvar, numera museum som Buddenbrookshaus.


Reseprogram

Dag 1. Fredag 27 oktober. Stadsvandring och Hamburgs rådhus.

Avresa med SAS från Arlanda kl 08:10 och ankomst Hamburg kl. 10:00                Avresa Landvetter Kl. 06:25 byte i Kastrup.                                                            Avresa Kastrup kl. 08:10 med ankomst Hamburg kl. 09:15.


På flygplatsen möter ciceron Karsten Thurfjell, reseledare Ola Olsson och lokalguide. Med buss tar vi oss in till centrala Hamburg och vårt boende på klassiska Reichshof Hotel. Efter att ha lämnat in bagaget beger vi oss ut på en stads- och arkitekturvandring med ett guidat besök i rådhuset. Det nuvarande rådhuset invigdes 1897 efter en byggperiod på över 40 år. Byggnaden, uppförd i nyrenässansstil, innehåller över 600 rum. Vi besöker praktsalarna som speglar stadens historia och stora rikedom under det sena 1800-talet. Bygget av Hamburgs nya rådhus kom sedan att inspirera till Köpenhamns nya rådhus som stod färdigt 1905 och följdes av nya rådhusbyggen i Stockholm och Oslo under början och mitten av 1900-talet.


På vår vandring ser vi även bl a ruinerna av S:t Nikolaikyrkan som vittnar om andra världskrigets hårda bombningar av staden. En annan sevärdhet är Chilehaus som är uppfört på UNESCO:s världsarvslista. Kontorsbyggnaden ritad av arkitekten Fritz Höger räknas som ett av de främsta exemplen på tegelarkitektur från 1900-talet. Byggnaden som visar på den ekonomiska återhämtningen i staden efter första världskriget karaktäriseras av sin skeppsliknande form som går ihop i en skarp spets som liknar en fartygsstäv. Namnet på huset kommer av att det uppfördes av en importör av salpeter från Chile, en av dåtidens viktigaste handelsvaror.


Under vandringen intar vi även en gemensam lunch på en trevlig restaurang. Vi avslutar nere i hamnkvarterens packhusområde, Speicherstadt, när det uppfördes under 1800-talet var det Europas största hamnkvarter.


Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 2. Lördag 28 oktober. Flodtur på Elbe, Svenska Gustaf Adolfkyrkan och Hamburg Kunsthalle.

Efter frukost börjar vi med en flodtur på Elbe, då vi får se delar av den väldiga hamnen och även de gamla hamnkanalerna. Vi avslutar flodturen vid svenska Svenska Gustaf Adolfkyrkan där vi bjuds på förmiddagskaffe och får en visning av kyrkan och hör om församlingens dramatiska historia. Vid slutet av 1800-talet kom en våg av svenska emigranter att slå sig ner i Hamburg där männen arbetade i hamnen och på fabrikerna medan kvinnorna ofta arbetade som hembiträden.


Vi tar sedan pendalarbåten uppför Elbe till Hamburgs gamla tvillingstad Altona. Altona växte fram som fiskeby under medeltiden och kom under dansk överhöghet på 1600-talet. År 1664 gav Fredrik III Altona stadsrättigheter med syftet att locka över en del av den lukrativa nordsjöhandeln från Hamburg. Staden kom att utvecklas till Danmarks näst största. Med dansk – preussiska kriget på 1860-talet gick Altona förlorat för Danmark och kom sedan att inkorporeras i Hamburg. Här intar vi lunch på klassiska Fischereihafen belägen på Elbes kajkant.


Med S-Bahn tar vi oss sedan i till Hamburg centrum och Hamburg Kuntshallen, Tysklands största konstmuseum. Vi delar upp vårt besök i museet i två guidade visningar med tid för eftermiddagskaffe emellan. På museet ser vi nyckelverk av bland annat tyska mästare som Albrecht Dürer, Caspar David Friedrich, Max Liebermann, Max Beckmann men även betydande verk av Paul Cézanne, Paul Gauguin och Pablo Picasso.


En av konstnärerna som lyfts fram på museet är Anita Rée 1885 - 1933. Rée räknas idag som en av Hamburgs och Tysklands stora konstnärer. Hon föddes i en judisk familj i Hamburg och studerade för bl a Fernand Léger i Paris. Hennes utlämnande porträtt väckte uppmärksamhet på 1920-talet. Men som kvinnlig judiskbördig konstnär kom hennes konst att fördömas av nazisterna, vilket bidrog till hennes självmord 1933. Flera av hennes muralmålningar kom också att förstöras av nazisterna. Under andra världskriget gömde en vaktmästare hennes verk på Hamburg Kunthalle, vilka annars hade förstörts.

 

Middag på egen hand.


På kvällen ges möjlighet att se mästerkoreografen John Neumeiers avskedsföreställning somchefskoreograf på Hamburger Staatsoper, Prokofjevs balett Romeo och Julia

 

Dag 3. Söndag 29 oktober. Museum für Kunst und Gewerbe, Deichtorhalle, Elbephilharmonie.

På förmiddagen får vi en guidning på Museum für Kunst und Gewerbe som bjuder på en högtstående samling av konsthantverk och konstindustriföremål samt stora samlingar av utomeuropeisk konst.


Vi tar oss sedan till en av Tysklands viktigaste konstscener Deichtorhalle, Här ser vi tre utställningar ägnade den tyske expressionisten Otto Dix, amerikanska Cindy Sherman med självbiografiska fotografier och tyska Kathrin Linkersdorff som i sina fotografier rör sig mellan konst och botanik.


På eftermiddagen besöker vi stadens främsta sevärdhet det nya konserthuset Elbephilharmonie. Den anslående glasbyggnaden som kröner ett äldre packhus i tegel vid Elbes strand har formen av ett hissat segel. Här får vi även en guidad visning inne i byggnaden.

 

Gemensam middag på kvällen.

 

Dag 4. Måndag 30 oktober. Lübeck och hemresa.

Kl. 07:30-08:30 frukost och utcheckning.

Kl. 08:40 avresa med buss till Lübck vars medeltida stadskärna är ett av UNESCO:s världsarv. Vi vandrar genom den berömda stadsporten, Holstentor, och vidare på bron över Trave. Från bron ser vi de medeltida Salzspeicher magasin, Här förvarade det ”vita guldet", saltet från Lüneburg som la grunden till Lübecks rikedom som handelsstad under medeltiden.


Stadens betydelse som centrum för hansan möter vi även rådhusets påkostade gotiska tegelfasad. Här vid det gamla torget intar vi förmiddagskaffe på klassiska Café Niederegger. Det 200-åriga kaféet är också hjärtat i Niedereggers berömda marsipantillverkning med eget marsipanmuseum. På vår vandring genom gamla stan med sina medeltida handelshus passerar vi bl a Buddenbrookhaus familjen Manns gamla släkthus odödliggort i Thomas Manns roman med samma namn.


Vi besöker staden största kyrka, Mariakyrkan. Den uppfördes 1250 – 1350. Då det saknades kalk- och sandsten som byggmaterial uppfördes kyrkan i tegel och kom med bygget att skapa en ny byggnadsstil, den tysk-baltiska tegelgotiken. Denna höggotiska byggnadsstil kom att sprida sig runt Östersjön där handelsstädernas kyrkor uppfördes med Mariakyrkan som förebild.

 

Åter vid Hamburgs flygplats ca kl.13:30.

 

Kl.15:30 avresa med SAS, ankomst Kastrup kl. 16:20.


Avresa Kastrup kl. 17:05 med ankomst Arlanda kl. 18:25. Avresa Kastrup kl. 21:00 med ankomst Landvetter kl. 21:55. Alternativ till den sena Göteborgsanslutningen kan vara att ta flygbussen, Bus4You med avgång kl. 17:18 och ankomst Göteborg kl. 21:25 eller tåget med avgång kl.17:48 och ankomst Göteborg kl. 21:20.


Resefakta

Pris 19 450 SEK per person i delat dubbelrum.

Tillägg enkelrum 2 950 SEK


I priset ingår, Flyg Arlanda – Hamburg t&r med SAS, tre nätter i delat dubbelrum på klassiska fyrstjärniga Reichhof hotel, två trerätters middag med vin, tre luncher, samtliga inträden, transporter kaffepauser enligt program.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet samt till prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.


Elbephilharmonie, stadens ny konserthus.

Hamburg Rathaus, Rådhuset, den fria handelsstaden Hamburgs hjärta. Foto Arnoldis

Chilehaus, ritat av Fritz Höger, idag på UNESCO:s världsarvslista.

Vandraren, Caspar David Friedrichs mest berömda målning möter vi på Hamburg Kunsthalle. Foto Hamburg Kunsthalle.

I Lübeck vandrar vi genom Holstentor, den mäktiga stadsporten in till det som var Nordeuropas rikaste stad under medeltiden. Foto Glenn Strong.

Vår ciceron är kulturjournalisten Karsten Thurfjell.

Under många år har vi lärt känna Karstens stämma från Sveriges Radios Kulturredaktion. Karsten är också djup engagerad i den svenska kokkonsten som sekreterare i Gastronomiska Akademin. Han har regelbundet rest och rapporterat från Tyskland där Hamburg och Lübeck är bland hans favoritstäder.

Foto: Bengt Öberger.

Mariakyrkan, Marienkirche i Lübeck. Foto Arnold Paul.