Hamburg

Kulturstad Hamburg


Specialresa för Konstnärernas Vänner
10-13 oktober 2019


När höstfärgerna är som starkast (Goldene Oktober som man säger i Tyskland) besöker vi Hamburg. Staden som är navet för handel, industri och kultur i Nordtyskland. Under våra dagar bekantar vi oss med stadens kulturliv och dess historia kopplad till Elbe som vi även gör en flodtur på. Vi stadsvandringar och ser bland annat det omtalade nya konserthuset Elbephilharmonie. Stadens rika konstutbud möter vi på museer och konsthallar. På ett av Tysklands största konstmuseum, Hamburg Kunsthalle, möter vi en av de främsta samlingarna av europeisk och tysk konst från medeltiden till samtid. 


De tyska efterkrigskonstnärerna Georg Baselitz och Anselm Kiefer möter vi i en stor utställning på Deichtorhalle. Museum für Kunst und Gewerbe bjuder på en högtstående samling av konsthantverk och konstindustriföremål samt stora samlingar av utomeuropeisk konst. I svenska Gustaf Adolfskyrkan får vi höra om församlingens dramatiska historia. Tysk-svenska paret Monica och Klaus Albrechts tar emot oss i sitt hem där dom visar sin samling av tysk expressionistisk konst.


På resans sista dag gör vi en halvdagsutflykt till Worpswede, byn som var en viktig konstnärskoloni vid förra sekelskiftet och som uppmärksammades i förra höstens stora utställning på Waldemarsudde. Ola Olsson från Mejt Resor är reseledare och Louise Nordenfelt från Konstnärernas Vänner är vår resvärd.


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 10 oktober 

Avresa med SAS kl 08:25 från Arlanda.

Ankomst Hamburg kl 10:00.


På flygplatsen möter reseledare Ola Olsson och lokalguide. Med tåg tar vi oss in till centrala Hamburg och vårt boende på klassiska Reichshof Hotel. Efter att ha lämnat in bagaget beger vi oss ut på en stads- och arkitekturvandring som börjar med ett guidat besök i rådhuset. Det nuvarande rådhuset invigdes 1897 efter en byggperiod på över 40 år. Byggnaden, uppförd i nyrenässansstil, innehåller över 600 rum. Vi besöker praktsalarna som speglar stadens stora rikedom under det sena 1800-talet.


På vår vandring ser vi även bl a ruinerna av S:t Nikolaikyrkan som vittnar om andra världskrigets hårda bombningar av staden. En annan sevärdhet är Chilehaus som är uppfört på Unescos världsarvslista. Kontorsbyggnaden ritad av arkitekten Fritz Höger räknas som ett av de främsta exemplen på tegelarkitektur från 1900-talet. Byggnaden som visar på den ekonomiska återhämtningen i staden efter första världskriget karaktäriseras av sin skeppsliknande form som går ihop i en skarp spets som liknar en fartygsstäv. Namnet på huset kommer av att det uppfördes av en importör av salpeter från Chile, en av dåtidens viktigaste handelsvaror. 


Under vandringen intar vi även en gemensam lunch på en trevlig restaurang. Vi avslutar nere i hamnkvarterens packhusområde, Speicherstadt, när det uppfördes under 1800-talet var det Europas största hamnkvarter.


Gemensam middag på hotellet.


Dag 2. Fredag 11 oktober

Efter frukost börjar vi med en flodtur på Elbe, då vi får se delar av den väldiga hamnen och även de gamla hamnkanalerna. Vi avslutar flodturen vid svenska Svenska Gustaf Adolfkyrkan där vi bjuds på förmiddagskaffe och får en visning av kyrkan och hör om församlingens dramatiska historia.


Det bästa ur tysk och europisk konst möter oss sedan på Hamburger Kunsthalle, Tysklands största konstmuseum. Vi delar upp vårt besök i museet i två guidade visningar med lunchpaus emellan. På museet ser vi nyckelverk av bland annat tyska mästare som Albrecht Dürer, Caspar David Friedrich, Max Liebermann, Max Beckmann men även betydande verk av Paul Cézanne, Paul Gauguin och Pablo Picasso.


På sen eftermiddag är vi hembjudna till svensk-tyska paret Monica och Klaus Albrechts som visar sin samling av tysk expressionistisk konst.


Middag på egen hand.


Dag 3. Lördag 12 oktober

På förmiddagen får vi en guidning på Museum für Kunst und Gewerbe som bjuder på en högtstående samling av konsthantverk och konstindustriföremål samt stora samlingar av utomeuropeisk konst. Här ser vi även utställningen Social Design som tar upp frågan om hur vi skall kunna leva hållbart i nutidens och framtidens städer.


Vi tar oss sedan till en av stadens främsta utställningshallar Deichtorhalle, Här möter vi de kända tyska efterkrigskonstnärerna Georg Baselitz och Anselm Kiefer i höstens stora utställning.


På eftermiddagen besöker vi stadens främsta sevärdhet det nya konserthuset Elbephilharmonie. Den anslående glasbyggnaden som kröner ett äldre packhus i tegel vid Elbes strand har formen av ett hissat segel. Här får vi även en guidad visning inne i byggnaden.


Gemensam middag på kvällen.


Dag 4. Söndag 13 oktober

Kl 07:30 – 09:30 frukost och utcheckning.


Kl. 09:30 avresa med hyrd buss till vårt besök i Konstnärskolonin Worpswede på den tyska landsbygden utanför Bremen. Konstnärskolonin etablerades som flera andra i Europa i slutet av 1800-talets som en motreaktion mot den frambrytande industrialismen.


Centrum för konstnärskolonin i Worpswede blev konstnärsparet Heinrich and Martha Vogelers hem Barkenhoff. Bland de konstnärer utöver Voglers som verkade i kolonin märks bland andra Fritz Mackensen, Paula Modersohn-Becker och Otto Modersohn. I dag är flera av konstnärshemmen museer som bl a det orginella Ostkupehuset, ritat av den kände arkitekten Bruno Taut.  


Åter vid Hamburgs flygplats ca kl 17:30.


Kl.19:25 avresa med SAS, ankomst Stockholm/Arlanda kl. 20:55.


Resefakta

Pris 12 950 SEK per person i delat dubbelrum.

Tillägg enkelrum 2 600 SEK


Bokning: info@mejtresor.se tel 0704-220174


I priset ingår, Flyg Arlanda – Hamburg t&r med SAS, tre nätter i delat dubbelrum på klassiska fyrstjärniga Reichhof hotel, två trerätters middag med vin, tre luncher, samtliga inträden och transporter enligt program.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Hamburgs rådhus

Chilehaus, idag på Unescos världsarvslista och ritat av Fritz Höger.

Elbephilharmonie, stadens ny konserthus.

En av Hamburgs kanaler.

COPYRIGHT Mejt Resor ©