Helsingfors 2019

Kulturhelg i Helsingfors med Jules Massenet Thaïs på Nationaloperan


22-24 februari 2019

Följ med på vår kulturhelg till Helsingfors! Från första raden på Nationaloperan får vi uppleva Jules Massenet opera Thaïs i en uppsättning av Nicola Raab med överdådiga kostymer från hennes uppsättning på Los Angelesoperan. I titelrollerna Marianne Fiset och Warwick Fyfe.


Vi träffar även Björn Weckström, formgivaren bakom Lapponias berömda guldsmycken i hans vackra skärgårdshem. I Helsingfors besöker vi även nyöppnande och omskrivna konstmuseet Amos Rex där vi ser deras stora Magritteutställning. På Granö besöker Gyllenbergs och Didrischens konstmuseer och tar del av den finska guldåldern och vårens utställningar.


I Munksnäs besöker vi även Alvar och Aino Marsio-Aaltos hem som idag är museum. Ciceron på resan är Helsingforsprofilen och antikexperten Bernt Morelius. Bernt tar med oss vandringar i staden. Resan ger gott om egen tid i den finska huvudstaden.

Resan är speciellt framtagen för SvD accent.


Reseprogram


Dag 1. Fredag 22 februari

Kl. 09:15 avresa med Finnair från Bromma.

Kl. 11:25 ankomst Helsingfors/Vanda terminal 2, reseledare Sandra Lindblom och ciceron Bernt Morelius möter med skylt.


Från Vanda flygplats tar vi oss med chartrad buss till Gyllenbergs och Didrichsens konstmuseer, vilka ligger granne med varandra på vackra Granö strax väster om Helsingfors. Båda museerna skapades av familjer med ett mycket stort konstintresse. Paret Signe och Ane Gyllenberg fyllde sitt vackra hem, Villa Gyllenberg med främst finsk konst från tidigare delen av 1900-talet med bl a en stor samling Helene Scherfbeck.


Didrichsens konstmuseum är inrymt i konstmecenaterna Marie-Louise och Gunnar Didrichsen vackra hem. Paret kom att bygga upp en betydande konstsamling under 1940- till 1960-talet. Paret Didrichen anlitade Alvar Aalto för att uppföra Villa Didrichsen med förebild i Villa Mairea i Norrmark, som byggts för Maire Gullichsen. Aalto avböjde på grund av en späckad arbetssituation men rekommenderade arkitekt Viljo Revell eftersom han enligt Aalto var ”den ende som kan göra det lika väl som jag”. I och med det nya hemmet tog även familjens konstsmak en modernare riktning. Villa Didrichsen byggdes under åren 1958-1959 med ritningar av Viljo Revell (1910-1964). Sex år senare tillfogades en museiflygel för samlingarna.  I parken finns inga blomsterplanteringar utan den pryds av ståtliga skulpturer såsom Henry Moores Reclining Figure (1960), Atom Piece (1964) och Eila Hiltunens Crescendo.


Under vårt besök ser vi Gyllenbergs fasta samling med Helen Scherfbecksamlingen och vårens utställning med Novembergruppen. Novembergruppen grundades 1917 och verkade i ca 20 år. Gruppen är en av den finländska konsthistoriens främsta utställningsgrupper. Gruppen och dess mest kände representant, Tyko Sallinen för in expressionismen och modernismen i den finska konsten. På utställningen ser vi bl a verk av Wäinö Aaltonen, Ilmari Aalto, Mikko Carlstedt, Alvar Cawén, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Viljo Kojo, Anton Lindforss, Alex Matson, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka och Tyko Sallinen.


På Didrichsens museum ser vi vårens utställning med pristagarna till museets Pro Artepris för unga konstnärer. I samband med besöken på Granö intar vi en laxsmörgås med kaffe och kaka som en lättare lunch på Gyllenbergs konstmuseum.


På Munkstranden i Esbo skärgård tar formgivaren och skulptören Björn Weckström emot i sitt vackra hem Villa Weckström. Sedan debuten i slutet av 1950-talet räknas Weckström som en av den moderna smyckeskonstens främsta förnyare med ett formspråk som hämtat inspiration i det karga nordiska naturen. Han var även en pionjär vad gäller att blanda akryl och ädla metaller bl a i den berömda ring som John Lennon köpte till Yoko Ono. Hemma hos Weckström ser vi också de stora skulpturer i brons som han gjutit i Italien.

På sen eftermiddag anländer vi till vårt hotell, klassiska Sokos Vaakuna invigt till Helsingforsolympiaden 1952 och beläget vid Järnvägstorget.

Kl 20:00 gemensam trerätters middag i hotellets takrestaurang.


Dag 2. Lördag 23 februari

Frukost kl. 08:00 – 09:15.

Kl. 09:15 buss från hotellet tilllstadsdelen Munksnäs där vi besöker arkitektparet Alvar Aalto och Aino  Marsio-Aalto villa från 1936. Den världsberömde arkitekten arbetade tätt med sin första hustru Aino och flera av verken från denna tid är inte signerade. Byggnaden präglas av Aaltos säregna blandning av förfinad modernism, lokala material och personliga uttrycksformer.


Tillbaka i Helsingfors väntar förmiddagskaffe på Svenska Teatern och sedan vandring i centrum tillsammans med Bernt Morelius, som presenterar intressanta monument och byggnader av Eliel Saarinen, Alvar Aalto och Carl Ludvig Engel.


Efter lunch på egen hand tar vi oss till Ateneums konstmuseum. Här blir det en specialguidning av museets samling av finsk konst med tyngdpunkt på den finska guldåldern från förra sekelskiftet med verk av bl a Albert Edelfeldt, Akseli Gallen Kallela och Hugo Simberg.

Eftermiddag på egen hand i Helsingfors.


Kl. 18:00 gemensam promenad till Nationaloperna.

Kl 19:00  Jules Massenet opera Thaïs i en uppsättning av Nicola Raab med överdådiga kostymer från hennes uppsättning på Los Angelesoperan. I titelrollerna Marianne Fiset och Warwick Fyfe. Operan sjungs på fransk med textning på svenska.


Dag 3. Söndag 24 februari.

Kl. 08:00 - 11:00 frukost och utcheckning.

Kl. 11:00 – 12:00. Förmiddagen ägnar vi åt den nu mest omtalade konsthändelsen i Norden, det i augusti 2018 invigda konstmuseet Amos Rex. Här ser vi vårens stora René Magritteutställning i museet spektakulära byggnand under Glaspalatstorget i Helsingfors centrum (granne med vårt hotell).


Kl 12:00 – 13:40 lunch på egen hand och egen tid.

Kl 13:40 Transfer till flygplatsen. På vägen till Flygplatsen stannar vi till i Sibeliusparken ser vi ett av Helsingfors landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser. Har vi tur och det blåser, får vi höra hur vinden spelar i monumentets rostfria orgelpipor! Bernt Morelius berättar om sina möten med Eila Hiltunen.Ca 15:15 incheckning på Vanda flygplats.

Kl 16:50 avresa från Helsingfors.

Kl 17:00 ankomst Stockholm Bromma.


Resefakta

Tid: 22-24 september 2019

Pris:9 950 kr

Information och bokning info@mejtresor.se, tel 0704-220174


I priset ingår: Flyg Stockholm Bromma–Helsingfors t&r med Finnair, två nätter med del i dubbelrum på centrala 4-stjärniga SOKOS Vaakuna, två hotellfrukostar, en trerätters middag med två glas vin och kaffe, en lunch, en förmiddagskaffe, Bra platser till Thaïs på Nationaloperan, Samtliga transporter och inträden enligt program.

Tillägg enkelrum 1000 SEK.


Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 20 deltagare.


BOKA DIN RESA HÄR


Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


På lördagen ser vi Jules Massenet opera Thaïs i en uppsättning av Nicola Raab

Alvar och Aino Aaltos hem i Munksnäs

Interiörbild för part Aaltos hem i Munksnäs

På lördagen får vi en specialguidning av samlingar på Atenums konstmuseum. Foto: Sakke Somerma, Visit Finland.

Under söndagen besöker vi det nyöppnade konstmuseet Amos Rex. Foto: Tuomas Uusheimo, Visit Finland.

COPYRIGHT Mejt Resor ©