Isak Gustaf Clason

Isak Gustaf Claeson

En resa i mästarens fotspår 


2-3 oktober 2021


För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


Isak Gustaf Clason spelade en avgörande roll i den svenska slotts- och herrgårdsarkitekturen runt sekelskiftet 1900. Följ med på en inspirerande weekendresa till några av hans mest intressanta projekt i Sörmland och Östergötland!


En resa framtagen exklusivt för Gård & Torp


Reseprogram


Dag 1. Lördag 2 oktober 


Kl 08:15 Gunilla von Platen och Peter Nordin möter vid avgångsgaten på Cityterminalen på Klarabergsgatan i Stockholm. På terminalens informationstavlor finns angivet vilken gate som vår buss avgår ifrån.


Kl. 08:30 avresa.


Vi färdas först till Södertuna herrgård utanför Gnesta. Under bussresan berättar vår ciceron, kulturhistorikern Peter Nordin om Isak Gustaf Claeson och den svenska herrgårdskulturen. På Södertuna serveras vi förmiddagskaffe och får en rundtur i Clasons första större herrgårdsprojekt. Husets ursprung i svenskt 1700-tal inspirerade honom och kom att bli vägledande för hela ombyggnaden, exteriört och interiört. Isak Gustaf Claeson (1856-1930) var en av förra sekelskiftets mest inflytelserika svenska arkitekter. Under mer än 45 år kom han rita viktiga byggnader i landet. Utöver arbetet med de olika herrgårdarna som vi bekantar oss med på denna resa är han även arkitekten bakom bland annat Nordiska museet, Östermalmshallen och Rådhuset i Norrköping. Hans sista större arbete var ombyggnaden av Mårbacka för Selma Lagerlöf. Claeson var förespråkare av äkta material i sina byggnader. Hans stadsbyggnader och större herrgårds- och slottsbyggen karaktäriseras ofta av sina tegel och naturstensfasader i kontrast mot tidens gängse användande av puts och gips.


Vi fortsätter genom Kolmårdsskogarna till det sägenomspunna Rodga säteri. Huvudbyggnaden, från mitten av 1700-talet, är sedan länge obebodd, men mycket välbevarad. Här serveras vi lunch omgivna av inredningar som inte bara inspirerade Clason, utan också kom att användas vid skapandet av huvudbyggnaden på Hults bruk, som blir vårt nästa stopp. På Hults bruk åstadkom Clason en helgjuten arkitektonisk miljö för ägaren till ett av landets sista enskilt ägda bruk. Vi välkomnas in till bottenvåningens salonger, utformade kring de ditflyttade äldre inredningarna. Därefter reser vi vidare mot Åtvidaberg och baroniet Adelsnäs som är vårt slutmål för dagen. Här checkar vi in på Villa Baro där vi övernattar och serveras en trerättersmiddag. Villa Baro är den ursprungliga herrgården från 1760-talet som flyttades år 1900 till andra sidan sjön. Den har nyligen renoverats till ett högklassigt hotell.


Dag 2. Söndag 3 oktober


På Adelsnäs besöker vi två av Clasons främsta verk: Villa Kammarbo, ritad på 1880-talet med inspiration från brittiska och amerikanska villor för Theodor Adelswärd, som några år senare också beställde ritningar till en helt ny huvudbyggnad för Adelsnäs. Byggnaden som stod färdig 1920 blev Clasons största och konstnärligt mest genomarbetade projekt. Här guidas vi av familjen Adelswärd, som visar oss byggnaderna och parken, ritad av trädgårdskonstens förnyare, Rudolf Abelin, med det Clason-ritade orangeriet och ett rundtempel från 1809.


Efter lunch på Villa Baro avslutar vi vår resa på Björnsnäs vid Bråviken, ett av de stora ombyggnadsprojekten från 1890-talet där Clason gavs möjligheten att omsätta sina idéer i praktiken.


Vi beräknas vara tillbaka i Stockholm kl 18.00.


Resefakta


Pris: 6 950 kr Enkelrumstillägg: 350 kr 

I priset ingår: Transporter, inträde och visningar enligt program, övernattning med frukost på Villa Baro, förmiddagskaffe, två luncher, välkomstdrink, trerättersmiddag (vin/öl tillkommer), frukost på Villa Baro. ciceron, kulturhistorikern Peter Nordin, Gunilla von Platen från Gård & Torp följer med på resan. Mer info om programmet: Gunilla von Platen, 0733-64 35 58. 


För denna resa gäller följande bokningsregler

Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.


Regler gällande covid 19

Förutsättningar för att resa med under coronatider. Vaccinationsintyg gällande Covid 19 eller ett positivt antikroppstestresultat (max 6 mån gammalt).


BOKA ELLER INTRESSEANMÄL DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.

Ståtliga Södertuna utanför Gnesta. Gården har medeltida anor. Nuvarande karaktärsbyggnaden uppfördes under 16-1700-talet och fick sin nuvarande gestaltning av Claeson i början av 1890-talet.

Vår ciceron, kulturhistorikern Peter Nordin.

Peter är konstvetare och kulturhistoriker med rötter i Dalarnas färgrika folkkultur. Tidigt fascinerades han av kraften och skönheten i äldre tiders byggnader, konsthantverk och miljöer. Uppväxten bland skaraborgska alléer och herrgårdar bidrog senare till att förfina känslan för det vackra, och inte minst för det historiskt autentiska. I dag använder han hela registret i sitt arbete. Ena dagen på Linköpings universitet och nästa på Stockholms auktionsverk men framför allt i det egna företaget Nirs Peter Nordin - Kultur & Historia. Foto Olof Plym Forshell.

Vackra Rodga säteri från mitten av 1700-talet var en viktig inspirationskälla för Claeson.

Hults bruk. Här skapade Claeson en modern tolkning av den karolinska herrgården.

Adelsnäs invigt 1920 var ett av Claesons största projekt. Herrgårdsbyggnaden är en totalgestaltning där även inredningen bär Claesons signatur

Från Gård & Torp deltar mångårige chefredaktören Gunilla von Platen.