Island 2020 SL

Mejt Resor

Åt Heklafjäll!

Islandsresa för Seniora Läkare


18-24 maj 2020


Seniora Läkares nordiska vårresa 2020 går till Island. Under en knapp vecka möter vi sagornas och vulkanernas ö. Vi reser med buss och övernattar i mindre städer på den isländska landsbygden. Under våra dagar färdas vi längs den dramatiska kusten på västra Island och med färja åker vi över den sagoomspunna Breidafjorden.


Vi besöker historiska platser som Snorre Sturlassons hem vid Reyholt och Halldor Laxness vackra författarhem i Mosfellsbaer. Vi ser även de klassiska besöksmålen Tingvalla, Geysir och vattenfallet vid Gullfoss och övernattar i Heklafjälls närhet.


Vi avslutar med några dagar i Reykjavik där vi ser stadens främsta sevärdheter. I Reykjavik besöker vi också den kände regissören Hrafn Gunnlaugsson i hans spännande hem. Ciceron på resan är islandssvenske skribenten och Islandskännaren Fredrik Brekkan. 


Reseprogram


Dag 1. Måndag 18 maj 

Avresa med Iceland Air från Arlanda/Landvetter/Kastrup.


Avgång Arlanda 13:50 ankomst  Keflavik15:05.


Avgång Landvetter 10:45 (med byte på Arlanda) ankomst Keflavik 15:05.


Avgång Kastrup 14:05 med ankomst 15:15.


Vår Guide Fredrik Brekkan möter oss i Reykjavik. Med vår buss tar vi oss till bron mellan kontinentalplattorna och går från Eurasien till Nordamerika. Vi fortsätter till Reykjanes där vi ser de vackra svarta basaltklipporna.


I Gunnuhver ser vi kokande svavel- och ångkällor. Efter rast i Grindavik ser vi storslagna lavafält på vägen upp till Krýsuvíks varma källor. Vi färdas sedan genom vilt landskap utmed kratersjön Kleifarvatn. Framåt kvällen ankommer vi vårt hotell i Reykjaviks tvillingstad Hafnarfjördur.


Middag på hotellet.


Dag 2. Tisdag 19 maj

Kl. 08:30 Avresa från hotellet med buss. Vi färdas västerut från Reykjavik. I Borgarnes, besök på Vikingamuseet i Landnamssetur där vi ser utställningarna Koloniseringen av Island och Egil Skallagrimssons historia. På Reyholt ser vi sedan resterna av sagonedtecknaren Snorre Sturlassons hem, med den berömda bassängen och jordgången där han mördades av den norska kungens män. I Deildartunga ser vi de heta källorna för att sedan fortsätta ut på vackra Snaefellsneshalvön. På vår rundtur på den vackra halvön ser vi bland annat den 1500 meter höga vulkanen Snæfellsjökull som i Jules Vernes Resan till jordens medelpunkt är porten till jordens inre. Vi övernattar i det lilla fiskeläget Stykkisholmur.  


Gemensam middag på hotellet. Efter middagen avslutar vi dagen med en kort promenad upp till kyrkan mitt emot hotellet. 


Dag 3. Onsdag 20 maj

På morgonen reser vi med färja över den vackra Breidafjorden via den sagoomspunna ön Flatey till Brjánslækur på Barðarströnd, södra Väst Fjordarna.


Vi färdas sedan genom det dramatiska och öde landskapet på Väst Fjordarna till Vatnsfjördurs vackra nationalpark där vi bl a ser Erik den Rödes rekonstruerade långhus, Eiríksstaður. Hans son, Leifur Eiríksson (Leif Eriksson), föddes där 974 och var den europé som först kom till Amerika. Vi reser vidare i Dalirområdet med omfattande fårskötsel och övernattning vid Borgarnes.


Gemensam middag 


Dag 4. Torsdag 21 maj

På förmiddagen besöker besöker vi Nobelpristagaren Halldor Laxness vackra författarhem i Mosfellsbaer. Sedan tar vi oss till Tingvalla, platsen för vikingarnas allting. Alltinget var själva centrum vi det vikingatida Island. Här samlades ön stormän en gång om året för att göra upp tvistemål och ta andra viktiga beslut.


Tingvalla är geologiskt beläget där de Nordamerikanska och den Eurasiska kontinentalplatserna möts. Gemensam lunch.


Vid geysirområdet ser vi de berömda heta källfontänerna. I Gullfoss möter vi det stora vattenfallet som störtar ner 11 och 20 meter i två olika avsatser. En plats som använts som scenografi i flera filmer bl a Astrid Lindgrenfilmen Bröderna Lejonhjärta.


På sen eftermiddagen styr vi mot Flúðir inte långt från Vulkanen Hekla. 


Övernattning och gemensam middag i Flúðir. 


Dag 5. Fredag 22 maj

På förmiddagen badar vi i de varma källarna i Flúðir.


I Hveragerði besöker vi ett av de många växhusen och ser schackvärldsmästaren Bobby Fishers grav. Fredrik berättar om sin vänskap med Bobby Fischer och om hans liv på Island.


Åter till Reykjavik på eftermiddagen.


Efter incheckning. Stadsvandring med Fredrik, där vi bl a besöker det spektakulära operahuset Harpa. Här ser vi bl a den omtalade glasfasaden och den världsberömda isländsk-danske konstnären Olafur Eliasson. Glasfasaden består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaformade fönster i olika färgnyanser som som ljuset lyser igenom. 


Middagpå egen hand, med möjlighet till opera/konsertbesök om det ges något vid tillfället.


Dag 6. Lördag 23 maj

På förmiddagen besöker vi Hallgrímurs kyrka, uppförd mellan 1945-86. På närbelägna Nationalmuseet ser vi deras utställningar om Islands historia.


Efter lunch och egen tid  gör vi ett besök hos den kända filmregissören Hrafn Gunnlaugsson i hans spännande konstnärshem. Hrafn är utbildad vid Filminstitutet i Stockholm och har bl a gjort det internationellt omtalade vikingadramat Korpen flyger. Vi bjuds på lite smått och gott och Hrafn berättar om sina filmer. 


Gemensam tidig middag. 


Dag 7. Söndag 24 maj

Tidig frukost.


Avgång kl 07:35 från Keflavik med Iceland Air. Ankomst Stockholm och Kastrup vid kl.12:30. Ankomst Landvetter ca kl 15:20 med anslutningsflyg från Arlanda. Avgång Keflavik 07:45 med ankomst 12:55 på Kastrup.


Resefakta

Tid 18-24 maj 2020.

Pris 27 450 SEK per person i dubbelrum Enkelrumstillägg 7 100 SEK.


I priset ingår flyg Stockholm – Reykjavik, 6 nätter på hotell med hotellfrukostar, 5 middagar (Kostnader för öl och vin tillkommer) 3 luncher. samtliga inträden och transporter enligt program, Fredrik Brekkan som guide under hela resan.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Erik Rödes hus, rekonstruktion

Hrafn Gunnlaugson hus.

Hallgrimskyrkan Reykjavik.

Geysir

Tingvalla

Fredrik Brekkan är Islandsguide och skribent. Fredrik är uppvuxen i Sverige och har studerat vid Göteborgs universitet. Han är en humoristisk föredragshållare och han har skrivit ett stort antal reseskildringar. Hans far Asmund var överläkare på Sahlgrenska Sjukhuset och ordförande i Nordiska radiologförbundet. Hans farfar Fredrik Asmund översatte bl a Verner von Heidestam och Frans G Bengtsson till isländska.

COPYRIGHT Mejt Resor ©