Valkyrian på Island

Valkyrian på Island


24-28 februari 2022


Följ med på en unik kulturresa till Island! På sagornas och myternas ö får vi uppleva Richard Wagners mästerverk Valkyrian. Vi ser vår svenska världssopran Iréne Theorin i sin paradroll som Brünhilde på Harpaoperan i Reykjavik. Efter föreställningen deltar även Iréne i vår operasupé. Vi guidas av legendariske islandsguiden Fredrik Brekkan, som tar oss med till klassiska sevärdheter som Thingvallir, Geysir och vattenfallet vid Gullfoss. I Reykjavik besöker vi bland annat Halgrimskyrkan, Vikingabosättningsmuseet, Nationalmuseet med samlingar från vikingatiden. Vi besöker också den berömde regissören Hrafn Gunlaugsson som bland annat berättar om sitt möte med Ingmar Bergman. 

 

Program:

Dag 1 torsdag 24 februari                                                                                     

Avresa från Arlanda med Icelandair avgång kl.12:55.
Passa på att äta lunch på Arlanda innan avfärd.
Ankomst kl.15:10 till Keflaviks flygplats.
Vår guide Fredrik Brekkan möter med skylt.


På väg in till Reykjavik med vår förhyrda buss besöker vi naturhistoriska museet i Hafnafjordur där vi tar del av Islands unika naturliv. Fredrik guidar i bussen fram till vår ankomst till Center Hotels Arnarvholl, där vi checkar in.


Kl 19:00 drink följt av trerätters middag i hotellets matsal. Har vi tur får vi även uppleva norrsken från hotellets terrass.

 

Dag 2. Fredag 25:e februari.

Kl. 07:00 – 08:45 frukost.


Kl. 09:00 avresa med buss. Fredrik Brekkan tar oss med på en tur längs ”den gyllene cirkeln” där vi under dagen får se några av Islands mest klassiska sevärdheter som Tingvalir, Gullfoss och Geysir.


Vårt första stopp är Tingvallir (Tingvalla) platsen för vikingarnas allting. Här samlades öns män en gång om året under vikingatiden för att lösa dispyter och fatta gemensamma beslut. Vid Lögberget (Lagberget) föredrog den på tre år valde lagsagomannen tingsordningen. Lögberg är en klippa med utmärkta akustiska förhållanden så att alla närvarande skulle höra bra. År 965 indelades landet i fyra fjärdingar med var sin domstol på Alltinget. Tingsplatsen är omgiven av branta bergväggar av vulkaniskt ursprung och belägen intill Islands största sjö, Tingvallavatn. Tingvalla som är uppsatt på Unescos världsarvslista är geologiskt beläget där den Nordamerikanska och den Eurasiska kontinentalplatserna möts,


Vi ser sedan geysirområdet med sina berömda heta källfontäner. Den Geysir ligger i dalen Haukadalur, 80 km öster om Reykjavik. Cirka 50 meter söder om den finns mindre geysern Strokkur. Den sistnämnda är en mycket aktiv gejser med täta utbrott, medan Geysir kan vara lugn i långa perioder.


Vid Geysirs utbrott bildas en upp till 70 meter hög hetvatten- eller ångpelare. Undersökningar har visat att gejsern varit aktiv i cirka 10 000 år. Den äldsta noteringen om varma källor i Haukadalur härrör från swägä pieru år 1294, när jordbävningar i området bidrog till en landskapsomvandling med flera nya gejsrar. Geysirs aktiviteter är starkt sammankopplade med seismisk aktivitet, och en beskrivning från 1630 omtalar att gejsrarnas utbrott var så häftiga att hela den omgivande dalen skakade.


Vid Gullfoss ser vi sedan det vacka vattenfallet som är fördelat på två fall, det över på 11 meter och det nedre på 21 meter. Att detta vattenfall fortfarande finns, beror på den insats som Sigríður Tómasdóttir från den närbelägna gården Brattholt gjorde 1920 för att förhindra byggandet av ett vattenkraftverk vid fallet. Ett brittiskt bolag hade arrenderat vattenfallet av hennes far för att anlägga en kraftverksdamm. Sigríður försökte med hjälp av advokaten Sveinn Björnsson, som senare blev Islands president, att stoppa utbyggnaden av Gullfoss genom att få arrendeavtalet upphävt av domstol. Trots att Sigríður hade använt sina besparingar på rättsprocessen, och till och med hotat med att begå självmord genom att hoppa ner i vattenfallet, förlorade hon målet. Innan byggandet av dammen kom igång, kunde kontraktet till slut hävas, på grund av det brittiska bolaget hade dröjt för länge med att betala arrendeavgiften. År 1979 blev Gullfoss och dess omgivningar naturreservat och fallet blev därmed skyddat mot exploatering. Vid Gullfoss intar vi även lunch med traditionell lamsoppa.


Vi avslutar vår rundtur vid varmvattenkällan Gamla Laugin. Här ges möjlighet till bad i varma källor. Den varma källan har i alla tider använts som bad och mötesplats. Fram till 1894 var det också just i källan som Flúðir kommun sammanträdde. Det svavelrikavattnet håller ständigt en tempratur på mellan 38 – 40 grader. Secret Lagoon är en mindre och lugnare badanläggning än den stora ”Blå lagunen” vid Keflaviks flygplats

 

Åter på hotellet vid ca kl. 18:30.


Middag på egen hand.

 

Dag 3. Lördag 26:e februari. 

Frukost kl. 07:30 – 09:30.


Kl. 10:00 samling i lobbyn för stadsvandring. Fredrik Brekkan tar oss med på en tur genom gamla Reykjavik. Vi besöker bl a vikingabosättningsmuseet. Museet inrymmer både den utgrävda grunden till ett av Islands äldsta hus och en utställning om vikingatiden. I centrala Reykjavik ser vi de gamla trähusen som är uppförda under senare delen av 1800-talet. Fredrik berättar om stadens historia.


Lunch på egen hand och egen tid i Reykjavik.

 

Kl. 15:15 samling i lobbyn för promenad till närbelägna opera- och konserthuset Harpa. Harpa är ritat av Henning Larsen Arkitekter i Danmark och isländska Batterii i samarbete med den världsberömde dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson. Den 43 meter höga byggnaden har blivit känd bl a för Olafur Eliassons glasfasad bestående av omkring 10 000 prismaliknande fönster i olika färgnyanser. Harpa tilldelades 2013 det prestigefyllda Mies van der Rohepriset.  

 

Från 1:a balkong i Eldborg (stora salongen) ser vi årets stora operaproduktion på Island, Richard Wagners Valkyrian. Uppsättningen är regisserad av Julia Burbach, verksam som regissör på Covent Garden Opera House. Islands symfoniorkester dirigeras av kapellmästare Eva Ollikainen. Produktionen är ett samarbete mellan Islands symfoniorkester, Islands opera, Reykjavik Art Festival och Opera National de Bordeaux och är den största Wganerproduktion som gjorts på Island.


Som Brünhilde ser vi vår svenska världssopran Iréne Theorin som räknas som en av världens främsta wagnersångerskor. I rollen som Brünhilde har hon har hon spelat på bl a La Scala, Metropolitan Opera, Covent Garden Opera House, Wiener Staatsoper, San Fransisco Opera, Staatsoper Berlin.

 

I rollen som Wotan (Oden) ser vi den isländske tenoren Olafur Kjartan Sigurdarson.

 

Richard Wagner skrev Librettot till Nibelungens ring där Valkyrian ingår i slutet av 1840- och början av 1850-talet. Musiken till Valkyrian tillkom 1854 – 55. Operan uppfördes första gången på Hovteatern i München den 26 juni 1870. Den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan den 7 november 1895. Operans första akt med kärleksscenen mellan Siegmund och Sieglinde (med bland annat Winterstürme wichen dem Wonnemond – Vinterstormar försvann inför våren) är troligen den mest lyriska akten bland Wagners operor. Sista aktens Valkyrieritten och slutscenen (Leb wohl, du kühnes, herrliches Kind – Farväl mitt modiga härliga barn) med eldmusiken är likaså populära klassiker.

 

Efter föreställningen intar vi supé på operarestaurangen La Primavera som är belägen högt upp i operahuset med utsikt över Reykjavik. Specialgäst på supén är Iréne Theorin.

 

Dag 4. Söndag 27 februari.

Kl. 08:00 – 09:50 frukost och utcheckning.


Kl. 10:00 Fredrik Brekkan tar oss med på en busstur i Reykjavik. Vi ser Höfði den byggnad där toppmötet mellan Ronald Reagan och Mikhail Gorbachev hölls 1986. Fredrik berättar om mötet som han också var med på, då han arbetade på det isländska utrikesdepartementet. Fredrik berättar även om schackspelaren Bobby Fischer som blev världsmästare efter att ha besegrat sovjetiske Boris Spasskij under den berömda schackturneringen i Reykjavik i september 1972. Fisher kom att leva sina sista år på Island och är begraven utanför Reykjavik. Vi får höra om hans tid på Island då också Fredrik lärde känna honom.

 

Vi besöker Hallgrimskyrkan ligger på en höjd i centrala Reykjavik och är med sina mer än 70 meter Islands högsta byggnad. Kyrkan som invigdes 1986 tog nästan 40 år att bygga och har med sin dramatiska trappstegsformade tornfasad blivit en känd symbol för staden.

 

På Nationalmuseum tar vi sedan del av Islands mycket spännande vikingatid och medeltid med deras förnämliga samling av bl a kyrkoartefakter.


Lunch på egen hand och lite egen tid i Reykjavik.


Kl. 14:00 återsamling. Fredrik tar oss med till stadsdelen Laugarnes där vi träffar den legendariske filmregissören Hrafn Gunnlaugsson i hans spännande konstnärshem. Hrafn är utbildad vid Filminstitutet i Stockholm och har bl a gjort det internationellt omtalade vikingadramat Korpen flyger. Vi bjuds på lite smått och gott och Hrafn berättar om sina filmer. Hrafns hem och trädgård som är inrett med hans scenografier och återanvänd metall och trä har besökts av flera kända artister och regissörer som Leonard Cohen och Quentin Tarantino. Nyligen besöktes Hrafn även av den amerikanske skådespelaren Ezra Miller vilken erbjöd Hrafn två miljoner dollar för att få köpa bostaden.


På eftermiddagen åker vi ut till Kelflavik där vi tar in på Airport hotel på gångavstånd från avgångsterminalen på flygplatsen.


Kl. 18:30 trerätters middag med två glas vin.

 

Dag 5. Måndag 28 februari.

Kl. 04:45 – 05:30 frukost och utcheckning.

Vi rullar våra väskor till avgångsterminalen (ca 200 meter).

Kl. 07:35 avgång till Stockholm.

Kl 12:30 ankomst Arlanda.

 

 

Resefakta:

Pris: 19 950 SEK

I priset ingår: Flyg Arlanda – Reykjavik t & r med Icelandair, tre nätter i delat dubbelrum på trestjärniga Hotel Arnarvholl i centrala Reykjavik, sista natten på Airport hotel anpassat för det tidiga morgonflyget hem, mycket bra platser på första balkong på Valkyrian på operahuset Harpa med ett glas mousserande vin i en av pauserna, operasupé med två glas vin på La Primavera på toppvåningen i Harpa, två middagar med två glas vin per måltid,en lunch, heldagsutflykt till Tingvallir, Gullfoss och Geysir, inträde på Secret Lagoon, varmt källbad, besök bland annat på Nationalmuseet och i Halgrimskyrkan.


Enkelrumstillägg: 3 250 SEK


Regler gällande covid 19

Förutsättningar för att resa med under coronatider. Vaccinationsintyg gällande Covid 19 eller ett positivt antikroppstestresultat (max 6 mån gammalt).


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Iréne Theorin. Vår svenska sopran som räknas som en av världens främsta wagnersångerskor. I rollen som Brünhilde har hon har hon spelat på bl a La Scala, Metropolitan Opera, Covent Garden Opera House, Wiener Staatsoper, San Fransisco Opera, Staatsoper Berlin. Foto: 

Chris Gloag.

Eldborg, Stora salongen på operahuset Harpa.

Operahuset Harpa med sin glasfassad formgiven av konstnären Olafur Eliasson.

Hallgrimskyrkan i Reykjavik

Tingvallir, Platsen för vikingarnas allting.

Det dramatsika vattenfallet i Gullfoss.

Förhoppningsvis får vi även uppleva norrsken i Reykjavik.

Varmt källbad bjuds i vackra Secret lagoon.

Majestätiska Geysir.

Vår ciceron Fredrik Brekkan. Fredrik är uppvuxen i Borås och har verkat som guide, författare och tolk i Reykjavik under många år.