Italien för Seniora Läkare

Norditalienska städer, Bologna, Parma, Mantua, Padua, Ferrara och Ravenna.


11-17 oktober 2021


För sjätte året i rad guidar kulturrådet och konsthistorikern Hans Lepp Seniora Läkare i Italien. Denna gång går resan till Norditalien. Med utgångspunkt från Bologna gör vi utflykter till Parma, Mantua, Padua och Ravenna. Vi får även möjlighet att provsmaka lokala kulinariska specialiteter.


Här nedan följer en introduktion av Hans Lepp:


Och det börjar i Bologna

I boken ”Dagar i Norditalien” av den danske författaren Peter Schindler berättas legenden om le cento citta d´Italia. 


När i Italien fick sig tilldelat Egyptens tio plågor – vi minns säkert myggor, gräshoppor och annat otyg fick det dessutom två som påbröd: politik och byråkrati.; men då ingrep den gode Guden och tyckte att landet dessutom skulle få något alldeles för sig själv, något riktigt vackert mitt ibland all sten, jordbävningar, hetta och översvämningar, och så tog han med högst egen hand ett grepp i kassakistan och tog upp en handfull guldmynt, vart och ett med sin egen prägel” … ”Dem strödde han ut mellan det tyrrenska, joniska och adriatiska haven” 


Mynten bildade ett mönster av städer, med var sin kulturkrets, där landskap och stadsbild präglades av en man eller en ätt. Så tillkom de måsta småstäderna belägna i norra Italien som genom seklerna behållit sin karaktär och värnat sin egen historia. I resan Fem Norditalienska städer besöker vi några av dessa städer, som var och en bjuder oss besökare en bit av sin säregna historia.


Och vi börjar i Bologna …….. 


Bologna har kallats la dotta, (lärda) la grassa, (feta) la rossa (röda). Dessa epitet anspelar på staden som säte för Europas äldsta universitet, grundat år 1088, den kulinariska staden med sitt kända kök och den politiskt röda staden men också på stadens medeltida hus uppförda i rött tegel och på de genomgående röda jalusierna man har för sina fönster. I Bologna finns flera sevärda kyrkor och underbara marknadskvarter. 


Bologna ligger vid den antika Via Emilia och var ursprungligen en etruskisk stad. Därefter ingick Bologna i Romarriket och den stadsplan vi möter idag följer det gamla romerska gatumönstret. Bologna karaktäriseras av sina 38 kilometer långa arkader som skyddar mot vinterns regn och blötsnö och sommarens olidliga hetta. 


Från Bologna gör vi en endagsutflykt till Mantua. Även Mantua är ursprungligen en etruskisk stad som under renässansen upplevde ett makalöst ekonomiskt uppsving. Det är under de rika renässansåren som staden smyckas med palats och kyrkor och lockar till sin flera betydande konstnärer. 


I Mantua besöker vi hertigarnas av Gonzagas palats med sina fina målningar av stadens egen konstnär Mantegna. Vidare ser vi den unika teatern Bibiena från 1700-talet och ser även Palazzo Té från 1500-talet, en sommarvilla som en gång låg utanför staden, med Giulio Romanos mustiga och bitvis burleska målningar av de antika gudarnas behagliga leverne. 


I resan ingår en halvdagsutflykt till Parma, med sin medeltida katedral och baptisterium och den magnifika Farnese-teatern.  Vi får också ta del av tillverkning av parmesanost, Parmigiano, liksom il prosciutto di Parma den berömda lufttorkade skinkan. 


Strax utanför Parma har den italienska bokförläggaren Franco Maria Ricci, som under flera årtionden gav ut kulturtidskrifter, alla på svart papper med vit text, byggt ett kulturcentrum vars kärna är en labyrint med bambuskog som alla besökare måste ta sig igenom innan man når museet med Riccis stora privata konstsamling. 


En dagsutflykt går till den gamla universitetsstaden Padua, belägen i landskapet Veneto, och förbunden med Venedig genom Brenta-kanalen. 


Under 1400- och 1500-talet var universitetet i Padua, grundat 1222 ett av världens främsta universitet. År 1405 införlivades Padua med Republiken Venedig och förblev venetiansk till 1797. 

Bland stadens sevärdheter hör helgedomen Sant Antonio, uppförd under medeltiden och tillägnad Antonius av Padua.  Stadens andra stora sevärdhet är Capella degli Scrovegni med unika fresker av konstnären Giotto vilka föreställer scener ur Joakims och Anna liv, de var föräldrar till jungfru Maria.Måndag 11 oktober.

Avresa med SAS från Arlanda, Landvetter och Kastrup.

Avgång Arlanda kl. 15:15

Avgång Landvetter kl. 15:20.

Byte i Kastrup med avgång kl. 17:25 med ankomst Bologna 19:30

Hans Lepp möter på Bolognas flygplats med skylt. Efter gemensam transfer och incheckning på vårt hotel, Al Cappello Rosso beläget på en sidogata från katedralen. Gemensam middag


Tisdag 12 oktober.

Hans Lepp tar oss med på stadsvandring i Bologna där vi bland annat ser kyrkan San Petronio vid Piazza Maggiore. I kyrkan Santa Maria della Vita ser vi den dramatiska skulpturgruppen föreställande Kristi begråtande, utförd i terrakotta av Niccolò dell'Arca. Vidare beskådar vi l'Archiginnasio, tidigare en av huvudbyggnaderna i stadens universitet, där vi bland annat finner en anatomisk teater från 1600-talet.


Bologna är huvudstad i regionen Emilia-Romagna och har etruskiskt ursprung. Som romersk koloni utgjorde staden en viktig del av den antika vägen Via Emilia. Idag kännetecknas Bologna bland annat av de långa arkaderna, som skyddar fotgängare mot såväl vinterns regn och blötsnö som sommarens brännande sol. Staden är även säte för Europas äldsta universitet, grundat 1088.


Gemensam middag.


Onsdag 13 oktober.

Dagens utflykt går till den gamla universitetsstaden Padua, belägen i regionen Veneto och förbunden med Venedig genom Brenta-kanalen. Padua införlivades med Venedig 1405 och förblev en del av republiken till 1797. Till stadens sevärdheter hör bland annat helgedomen Sant'Antonio, uppförd under medeltiden och tillägnad Antonius av Padua. Vi gör även ett besök i Cappella degli Scrovegni där vi beundrar Giottos fresker. Middag på egen hand.


Torsdag 14 oktober.

Bussen tar oss till Parma där vi ser den medeltida katedralen och baptisteriet. Vi förevisas även den vackra Teatro Farnese från 1600-talet. Senare under dagen får vi närvara vid tillverkningen av två lokala delikatesser, parmesanosten och parmaskinkan. Lunch på en lokal restaurang. Strax utanför staden har den italienska förläggaren Franco Maria Ricci byggt ett kulturcentrum. Här finns en labyrint av bambuskog som alla besökare måste ta sig igenom för att nå museet med Riccis privata konstsamling.


Gemensam middag.


Fredag 15 oktober.

Heldagsutflykt till Ravenna. Ravenna ligger i regionen Emilia Romagna, inte långt från det Adriatiska havet. När staden en gång grundades låg den vid havet.

Ravenna var under en kort tid också huvudstad i det västromerska riket. Under 400 och 500-talet byggdes i staden flera kyrkor och baptisterier, alla dekorerade med enastående mosaiker. 


Stadens verkliga skatt är Galla Placidias lilla gravmonument uppfört i början av 500-talet. Den lilla oansenliga byggnaden rymmer några av kristenhetens mest fascinerande mosaiker. 


Intill Galla Placidia ligger kyrkan San Vitale, i vars kor man finner de berömda porträtten av kejsar Justinianus och han gemål Teodora, skökan och cirkusdansösen som blev kejsarinna.

 

Även kyrkan Sant Apollinare Nuovo, byggd av kejsar Theodorik på 400-talet, har intressanta mosaiker från 600-talet. 


Under vårt besök i Ravenna ser vi också det sk Ariani baptisteriet, dekorerat med en mosaik föreställande Kristi dop. Innan vi lämnar staden ser vi också Dantes grav. Efter att han förvisats från Florens levde han i Ravenna där han också skrev sin Divina Commedia.


Gemensam lunch i Ravenna.


Middag på egen hand.


Lördag 16 oktober.

Vi reser med egen buss till Mantua, en ursprungligen etruskisk stad som under renässansen erfor en enastående ekonomiskt utveckling. Under dessa rika år smyckades staden med kyrkor och palats och drog till sig flera betydande konstnärer. Vi besöker hertigarna av Gonzagas palats där vi beskådar målningar av stadens egen konstnär Andrea Mantegna. Vi ser den unika teatern Bibiena från 1700-talet liksom det magnifika Palazzo Te från 1500-talet. Palatset var ursprungligen en sommarvilla. Här beskådar vi konstnären Giulio Romanos livfulla och bitvis burleska målningar av de antika gudarnas leverne.

Gemensam middag.


Söndag 17 oktober. 

Kl 07:00 – 09:30 frukost och utcheckning. Vi lämnar bagaget i hotellets bagagerum.

Förmiddagsutflykt till den eleganta renässansstaden Ferrara, där vi imponeras av de raka gatorna och de många renässanspalatsen. Mitt i staden finner vi det imposanta Castello Estense, hertigarna d'Estes medeltida borg. I Ferrara besöker vi också renässanspalatset Palazzo dei Diamanti som sedan slutet av 1900-talet hyst en rad imponerande konstutställningar.  Lunch på egen hand.

Tillbaka i Bologna vid ca kl 14:00. Egen tid i Bologna

Kl. 17:15 Transfer till flygplatsen.

Kl. 20:05 Avresa med SAS till Kastrup. Ankomst Kastrup kl. 22:05.

Kl. 23:00 avgång SAS från Kastrup med ankomst Arlanda 00:15

Kl. 23:00 avgång med SAS från Kastrup med ankomst Landvetter kl 23:45.

Hemresa.


Resfakta

Pris: 24 450 SEK för del i dubbelrum

I priset ingår sex nätter på fyrstjärniga Al Cappella Rosso i Bologna gamla stad, fem middagar och en lunch med vin, samtliga transporter och inträden. Hans Lepp som ciceron under hela resan.


Tillägg enkelboende i dubbelrum 5 850 SEK


Bokning

bokning@mejtresor.se

070-422 01 74


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Mantua

Kanal i Mantua

Teatern i Parma

För denna resa gäller följande bokningsregler

Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.


Regler gällande covid 19

Förutsättningar för att resa med under coronatider. Vaccinationsintyg gällande Covid 19 eller ett positivt antikroppstestresultat (max 6 mån gammalt) eller ett läkarintyg (max 6 mån gammalt) som visar att passageraren har haft covid-19. Kopia på intyg skall vara arrangören tillhanda senast en vecka innan resan påbörjas för att få delta i resan.

Är ni osäker på att ni kommer hinna vaccineras mot covid 19 skall ni meddela arragören senast 6 veckor innan avresa för att återbetalning skall kunna ske. Vissa flygkostnader kan dock inte återbetalas pga tidig deposition.

Regler kan komma att ändras.