Italien för Seniora Läkare

Mejt Resor

Fyra Norditalienska städer, Bologna, Parma, Mantua och Ferrara


5-11 oktober 2020, extra avgång 12-18 oktober


För sjätte året arrangerar Seniora Läkare en Italienresa med kulturrådet Hans Lepp som ciceron. 2020 års resa går till fyra Norditalienska städer med boende i Bologna.


Här nedan följer en introduktion av Hans Lepp:


Och det börjar i Bologna

I boken ”Dagar i Norditalien” av den danske författaren Peter Schindler berättas legenden om le cento citta d´Italia. 


När i Italien fick sig tilldelat Egyptens tio plågor – vi minns säkert myggor, gräshoppor och annat otyg fick det dessutom två som påbröd: politik och byråkrati.; men då ingrep den gode Guden och tyckte att landet dessutom skulle få något alldeles för sig själv, något riktigt vackert mitt ibland all sten, jordbävningar, hetta och översvämningar, och så tog han med högst egen hand ett grepp i kassakistan och tog upp en handfull guldmynt, vart och ett med sin egen prägel” … ”Dem strödde han ut mellan det tyrrenska, joniska och adriatiska haven” 


Mynten bildade ett mönster av städer, med var sin kulturkrets, där landskap och stadsbild präglades av en man eller en ätt. Så tillkom de måsta småstäderna belägna i norra Italien som genom seklerna behållit sin karaktär och värnat sin egen historia. I resan Fem Norditalienska städer besöker vi några av dessa städer, som var och en bjuder oss besökare en bit av sin säregna historia.


Och vi börjar i Bologna …….. 


Bologna har kallats la dotta, (lärda) la grassa, (feta) la rossa (röda). Dessa epitet anspelar på staden som säte för Europas äldsta universitet, grundat år 1088, den kulinariska staden med sitt kända kök och den politiskt röda staden men också på stadens medeltida hus uppförda i rött tegel och på de genomgående röda jalusierna man har för sina fönster. I Bologna finns flera sevärda kyrkor och underbara marknadskvarter. 


Bologna ligger vid den antika Via Emilia och var ursprungligen en etruskisk stad. Därefter ingick Bologna i Romarriket och den stadsplan vi möter idag följer det gamla romerska gatumönstret. Bologna karaktäriseras av sina 38 kilometer långa arkader som skyddar mot vinterns regn och blötsnö och sommarens olidliga hetta. 


Från Bologna gör vi en endagsutflykt till Mantua. Även Mantua är ursprungligen en etruskisk stad som under renässansen upplevde ett makalöst ekonomiskt uppsving. Det är under de rika renässansåren som staden smyckas med palats och kyrkor och lockar till sin flera betydande konstnärer. 


I Mantua besöker vi hertigarnas av Gonzagas palats med sina fina målningar av stadens egen konstnär Mantegna. Vidare ser vi den unika teatern Bibiena från 1700-talet och ser även Palazzo Té från 1500-talet, en sommarvilla som en gång låg utanför staden, med Giulio Romanos mustiga och bitvis burleska målningar av de antika gudarnas behagliga leverne. 


I resan ingår en halvdagsutflykt till Parma, med sin medeltida katedral och baptisterium och den magnifika Farnese-teatern.  Vi får också ta del av tillverkning av parmesanost, Parmigiano, liksom il prosciutto di Parma den berömda lufttorkade skinkan. 


Strax utanför Parma har den italienska bokförläggaren Franco Maria Ricci, som under flera årtionden gav ut kulturtidskrifter, alla på svart papper med vit text, byggt ett kulturcentrum vars kärna är en labyrint med bambuskog som alla besökare måste ta sig igenom innan man når museet med Riccis stora privata konstsamling. 


En dagsutflykt går till den gamla universitetsstaden Padua, belägen i landskapet Veneto, och förbunden med Venedig genom Brenta-kanalen. 


Under 1400- och 1500-talet var universitetet i Padua, grundat 1222 ett av världens främsta universitet. År 1405 införlivades Padua med Republiken Venedig och förblev venetiansk till 1797. 

Bland stadens sevärdheter hör helgedomen Sant Antonio, uppförd under medeltiden och tillägnad Antonius av Padua.  Stadens andra stora sevärdhet är Capella degli Scrovegni med unika fresker av konstnären Giotto vilka föreställer scener ur Joakims och Anna liv, de var föräldrar till jungfru Maria.


Under en eftermiddag besöker vi den eleganta renässansstaden Ferrara, med sina raka gator och förfinade renässanspalats. Mitt i staden ligger hertigarna d´Estes stora medeltida palats. Resefakta

Resan sker med flyg från Arlanda/Landvetter/Kastrup – Bologna t&r.

Pris och flygtider lämnas under hösten 2020.


I Priset ingår. Sex nätter på centralt bra hotell i Bologna flera middagar och luncher samtliga transporter och entréer. 


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Mantua

Kanal i Mantua

Teatern i Parma

COPYRIGHT Mejt Resor ©