Klassiska Dalarna

Klassiska Dalarna


30 juni - 3 juli 2021. En resa i samarbete med SvD accent


OBS! För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


Under de första dagarna i september anordnar vi en resa till vackra Dalarna.

Litteraturkännaren Olof Holm tar med oss till Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare och på en skogsvandring till Dan Anderssons stuga i Luossa. Konstnären Jordi Arkö tar oss med till Zorngården och berättar om konsten i Dalarna. Jordi bjuder även in oss till sin egen ateljé. I Gustav Vasas spår besöker vi Ornässtugan och Utmelandsmonumentet i Mora. På Carl och Karin Larssons Sundborn får vi en specialguidning. I Falun besöker vi koppargruvan som ända sedan 1600-talet varit en av Sveriges främsta sevärdheter. Hilda Munthes vackra hem Hildasholm ser vi i Leksand. På Jobs handtryckeri besöker vi verkstaden och bekantar oss med Gocken Jobs textilkonst. Där Siljansbygden är som vackrast bor vi på klassiska Åkerblads gästgiveri i Tällberg. I Tällberg besöker vi även Holens hembygdsgård uppbyggd av konstnären och hembygdsforskaren Gustaf Ankarcrona vid förra sekelskiftet. Ankarcrona var en grundarna av Dalarnas hembygdsförbund och den som framför andra kom att göra landskapets hemslöjd och bygdekonst känd. Vi besöker kaféer och restauranger som arbetar med lokala råvaror. Resan sker med egen buss från Stockholm. Vi reser i maklig takt och kommer att undvika större folksamlingar.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 30 juni 

Bussen avgår från Cityterminalen Stockholm kl 09.00.


Reseledare Alexander Lepp och ciceron Olof Holm möter. Från Stockholm och Uppland reser vi via Västerås och Västmanland upp mot Dalarna. Vi stannar för förmiddagskaffe i Ängelsberg, där vi även gör en kort promenad i det världsarvsskyddade bruket. 


Under vår bussresa berättar Olof Holm om Dan Andersson och läsar hans poesi.


Framme i Dalarna passerar vi Storstugan i Brunnsvik, författaren och folkbildaren Karl-Erik Forslund och hans hustru Fejan (Sofia), född Öhmans hem från förra sekelskiftet. Storgården blev en viktig mötesplats för olika kulturpersoner, där bland andra Gustaf Ankarcrona, Carl och Karin Larsson samt Dan Andersson var återkommande gäster. Storstugan skildras i Forslunds bok Storstugan från 1900. Boken blev en mycket stor försäljningsframgång och propagerar för egnahemsrörelsen och att bygga en framtid på landsbygden i amerikaemigrationens tid.


Boken har paralleller med Carl Larssons Ett hem och strömningar hos Ellen Key och Selma Lagerlöf. Idag är Karl-Erik Forslund kanske mest känd som en av grundarna av Brunnsviks folkhögskola, där han även var rektor.


Efter lunch på Tillmans gårdskafé i Grangärde tar vi oss till Skattlösbergs by i Grangärde finnmark. Här blir det sedan 1 km går vandring på skogsstigen fram till Luossastugan där Dan Andersson bodde 1912-15 och skrev Kolvaktarens visor. Vid stugan får vi guidning med efterföljande vissång.  Vi besöker här även Finngammelgården med pörte och kolmila. Här ser vi också hembygdsforskaren Olof Blixts samlingar med föremål från finnmarken. Eftermiddagskaffe på Gammelfinngården. 


Ankomst till Åkerblads gästgiveri i Tällberg på sen eftermiddag. Egen tid med möjlighet till avkoppling i hotellets sällskapsrum och spa eller promenad i Tällberg. Gemensam trerätters middag.


Dag 2. Torsdag 1 juli

Frukost kl 07.30-09.00


Efter frukost möter vi dagens ciceron, konstnären Jordi Arkö. Jordi har varit länskonstnär i Dalarna och även lärare på Kungl. Konsthögskolan och är bl a känd för sina illustrationer till Röde Orm.


Från Åkerblads går vi upp till Holens hembygdsgård som ligger högst upp i byn, en promenad på ca 700 meter.  Hembygdsgården Holen, skapades av konstnären och hembygdsforskaren Gustaf Ankarcrona. På 1910-talet förvärvade Ankarcrona ett antal gamla timmerbyggnader och flyttade dem till Holen som också var hans hem. Här får vi även se Ankarcronas arbetsrum och ateljé. Ankarcorna som kom från Jönköping blev gripen av den ålderdomliga bondekulturen vid Siljan och kom att ägna en stor del av sitt liv åt att bevara den äldre allmogekulturen och skapa möjligheter för hemslöjden att utvecklas. Han var viktig initiativtagare till Dalarnas hembygdsförbund. Vi får en guidad visning och kaffe. 


Med buss tar vi oss sedan längs Siljans strand till Mora. Här besöker vi först Vasamonumentet i Uteland. Monumentet uppfördes efter en nationalinsamling för högtydlighållandet av Gustav Vasas död 1560 och invigdes på 300 årsdagen av kungens död 29 september 1860. Det är rest över resterna av den stenkällare där Gustav Vasa enligt legenden skulle ha gömts av Tomt Margit för förföljande danska ryttarna. Inne i monumentet ser vi Johan Fredrik Höckerts berömda målning Gustav Vasa och Tomt Margit.


Inte lång från Vasamonumentet ligger Zorns textilkammare och Zorns gammelgård.  Här skapade Anders och Emma Zorn ett hembygdsmuseum med hitflyttade gamla timmerbyggnader från bygden. Här finns flera av Sveriges äldsta timmerbyggnader uppförda på 12-1300-talet. I anslutning till Gammelgården ligger Zorn textilkammare där vi ser Anders och Emmas högklassiga samling av folkdräkter från Dalarna.


Inne i centrala Mora väntar sedan lunch i Stallets kafé på Zorngården.

På Zorngården får vi sedan en visning i Anders och hustrun Emmas (född Lamm) hem uppfört som ett timrat palats i nationalromantisk stil efter ritningar av Anders Zorn själv. Hemmet blev en mötesplats för dåtidens mest kända kulturpersoner som Prins Eugen, Albert Engström och Carl och Karin Larsson.   I rummen ser vi inredning och konst som blandar antika skulpturer och äldre utländska målningar med allmogekonst. 

På intilliggande Zornmuseet ser vi några av Zorns bästa målningar.


Vi avslutar dagens program med besök hemma i Jordi Arkös ateljé. Jordi bjuder på ett glas vin och berättar om sitt konstnärskap. 

 

Gemensam trerätters middag på Åkerblads.


Dag 3. Fredag 2 juli

Frukost kl 07.30-09.00


Bussen tar oss till Lilla Hyttnäs, Carl och Karin Larssons berömda konstnärshem i Sundborn. Vi får här en guidning i gården som fortfarande är i Carl och Karins ättlingars ägo. 


Nationalkonstnären Carl Larsson och hustrun Karins (född Bergöö) hem blev förra sekelskiftes viktigaste stilideal med en blandning av engelsk Arts and Craft och dalaallmoge med tillägg av Carl och Karin. I Lilla Hyttnäs har makarna Larsson byggt till den gamla stugan med ditflyttade timmerstugor. Carl Larsson skildrade gården i sin bok Ett hem från 1899. Bokens finstämda färgillustrationer fortsätter än idag att inspirera inredare över hela världen.

Vi intar förmiddagskaffe på närbelägna Hyttstugan.


I Falun besöker vi koppargruvan som var Sveriges viktigaste inkomstkälla under stormaktstiden. Brytningen av kopparmalm påbörjades redan under 800-talet och gruvan var i drift i mer än 1000 år till 1992.


Vi får en visning nere i gruvan där vi går i de gamla gruvgångarna och ser de väldiga timmerväggar som stöttar upp schaktens väggar. Nergången i gruvan sker med hiss och sedan trappor. Har man lite svårt att gå i trappor finns det möjlighet att besöka det intilliggande gruvmuseet.


Efterföljande lunch på närbelägna Geshwornergården.


Vi färdas sedan tillbaka mot Siljan och Leksand. Sista biten mot Leksand åker vi på Österdalälvens norra sida genom de urgamla byarna Romma, Ullvi och Tibble. I dessa byar som har sina rötter tillbaka till järnåldern möter vi en levande kulturbygd med en tät bebyggelse av gamla timmerhus längs landsvägen.


Granne med Leksands kyrka besöker vi Hildasholm. Detta vackra hem lät den berämde livläkare Axel Munthe uppföra åt sin engelska hustru Hilda född Pennington Mellor på 1910-talet. Den herrgårdsliknande bygganden ritades av arkitekten Torben Grut som också är känd för att bland annat ha ritat Stockholms stadium. Här bodde Hilda med sönerna Viking och Malcolm om somrarna, medan Axel ytterst sällan besökte familjen. Hilda kom här att skapa en av Sveriges mest spännande park- och trädgårdsanläggning. Trädgården är indelad i inte mindre än åtta trädgårdsrum bland annat Påfågelsträdgården, Enbuskträdgården, Den Nedsänkta Trädgården och Rosenträdgården. 

Vi avslutar besöket med eftermiddagskaffe.


Sen eftermiddag på egen hand i Tällberg.


Gemensam trerätters middag på kvällen.


Dag 4. Lördag 3 juli

Frukost och utcheckning kl 07.30-09.30 


Med bussen tar vi oss först till Karlfeldtgården, nobelpristagaren Erik-Axel Karlfeldt och hustrun Gerda (född Holmström) diktarhem Sångs i Sjungare. Karlfeldt köpte gården 1921 och lät bygga om den ursprungligen enkla stugan efter Gustaf Ankarcronas ritningar. Efter Erik-Axels död 1931 bodde Gerda kvar på gården till sin död 1981. På gården hälsas vi välkomna av ägarna Gunnbritt och Bo Berggren. Olof Holm läser dikter av Erik-Axel.


I Leksand besöker vi sedan Jobs Handtryckeri. Här får vi en specialvisning hur de berömda handtrycken med växtmotiv efter Gocken Jobs formgivning framställs med hjälp av screentryck. Gocken Jobs uppmärksammades på Thielska galleriet under 2019 med en stor separatutställning om hennes keramik och textilkonst.


Lunch intar vi sedan på Sätergläntan, Dalarna slöjdcentrum med utbildning inom smide, textil och trä. Sätergläntan grundades 1923 av systrarna Elsa och Wilma Långbers som kombinerad vävskolan pensionat och hemslöjdsbutik. Efter vår lunch får vi en guidad vandring på skolan, som numera drivs av Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund och Leksands kommun. 


Vårt sista besök i Dalarna blir i Ornässtugan. Stugan uppfördes i början av 1500-talet som huvudbyggnad i en kringbyggd gård av fogden Stig Hansson. Ornässtugan har gått till historien genom Gustav Vasas äventyr i Dalarna 1520. Den blivande kungen skall här ha blivit räddad från danskarna av gårdsfrun Barbro Stigsdotter efter att hennes man Arent Persson (Örnflycht) förråt honom. Inför besöket läser Olof Holm i bussen om Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Eftermiddagskaffe på Ornässtugan.


Åter i Stockholm (Cityteminalen) vid ca 18:30.


Resefakta

Pris: 12 560 SEK

Tillägg för enkelrum: 2 000 SEK

I priset ingår: Tre nätter i delat dubbelrum på klassiska Åkerblads gästgiveri och hotell i Tällberg med halvpension, frukost och trerätters middagar (exklusive dryck), fyra luncher. Fyra för- och eftermiddagskaffe, ett glas vin med tilltugg i Jordi Arkös ateljé, samtliga inträden och transporter enligt program.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Zorngården

Lilla Hyttnäs, Karin och och Carl Larssons gård i Sundborn.

Holens Hembygdsgård uppförd av Gustaf Ankarcrona som sitt hem i Tällberg

Emma och Anders Zorn på trappan till Zorngården.

Karin och Carl Larsson

Falu koppargruva med Creutz lave. Foto: Jeanette Hägglund

Resans ciceroner. Olof Holm och Jordi Arkö

Olof Holm

Sekreterare i Almqvistsällskapet. Adjunkt i svenska och historia. Holm har skrivit om Almqvists resor och har producerat över 230 litterära program på Skansen.


Jordi Arkö

är konstnär utbildad på Kungl. Konsthögskolan där han även undervisat, Han har även varit gästlärare på Dublin National College of Art and Design och gästprofessor på Bethany College i Lindsborg i Kansas och konstnärlig ledare för Grafikens hus i Mariefred samt konstkonsulent i Dalarna. Han har haft separatutställningar i Sverige och utomlands och finns representerad på bl a Nationalmuseum. Jordi är bl a känd för sina illustrationer till Frans G Bengtssons Röde Orm.

För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.