Klassiska Estland 2019

Klassiska Estland med Hans Lepp


12-16 augusti 2019


Med kulturrådet och baltikumkännaren Hans Lepp reser vi till Estland.

Hans Lepp tar oss med på vandringar i Tallinn (Reval) där vi bl a besöker Domkyrkan med mängder av minnen från den svenska tiden. På konstmuseet Kumu guidar Hans oss genom den estniska konsthistorien. I svenska S:t Mikaels kyrka tar kyrkoherde Patrik Göransson emot och berättar om församlingen och estlandssvenskarnas dramatiska historia.


Under en heldag besöker vi vackra Tartu (Dorpat) där Gustav II Adolf grundade Sveriges andra universitet. Här guidas vi i det uppmärksammade nya nationalmuseet som berättar nationens historia. Hans tar oss också med på en stadsvandring längs de vindlande smågatorna med besök bl a i universitetet.


Reseprogram


Dag 1. Måndag 12 augusti 

Kl 15:30-15:50 Samling i Värtaterminalen. Stockholm. Vid de uppåtgående rulltrapporna möter Ola Olsson från Mejt Resor och ciceron Hans Lepp med skylt och delar ut biljetter.


Värtahamnen nås bäst med tunnelbana till Gärdets station, därefter 10 minuters skyltad gångväg. Alt. SL buss 76 till hållplats Värtahamnens färjeterminal.


Efter egen tid på fartyget samlas vi för gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.


Dag 2. Tisdag 13 augusti

Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost serveras.


Kl. 10:15 ankomst Tallinn (Reval) med avstigning på egen hand. Vi återsamlas sedan nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. Busstransfer upp till vårt centrala hotell där vi lämnar in våra väskor.


Hans tar oss sedan med på en historisk vandring genom Tallinns gamla stad präglad av sina medeltida kalkstenshus. Gamla stan är uppdelad i en nedre stad som historiskt var köpmännens och handelsmännens stad och en övre stad, Domberget som var kyrkans och adelns stad. I den nedre staden besöker vi svenska S:t Mikaels församling där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot. Patrik berättar om församlingens dramatiska historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. I kyrkans källarvalv besöker vi även det lilla kyrkomuseet med klenoder från de olika estlandssvenska kyrkorna. Här får vi höra mer om estlandssvenskarnas historia och bjuds på kyrkkaffe.


Hans tar oss sedan med upp på Domberget där vi besöker domkyrkan som tidigare var den tyskbaltiska adelns egen kyrka. Här tar vi del av den unika samlingen av begravningsvapen och epitafier varav många med anknytning till Sverige och svensktiden.


Efter egen tid samlas vi för gemensam middag på hotellet, kl 19:30.


Dag 3. Onsdag 14 augusti

Kl. 07:00 – 08:00 frukost.Kl. 08:00 startar vi med vår buss för en heldagsutflykt till Estlands andra stad Tartu (Dorpat). Staden ligger i den historiska skärningspunkten mellan östligt (ortodoxt) och västligt (katolskt och senare protestantiskt) inflytande.


Här har novgorodiska och senare ryska trupper under historien drabbat samman med tyskar, svenskar och polacker och alltid med den lokala befolkningen som främsta offer. Genom Emajõgi å (Embach) har staden förbindelse med Peipussjön och därifrån via Narvafloden i äldre tider med Finska viken. Tartu är främst berömt för sitt universitet, grundat av Gustav II Adolf år 1632 som Sveriges andra universitet. Under senare delen av 1800-talet blev Tartu universitet med sina livaktiga studentnationer kärnan till en gryende nationalism som senare bidrog till Estlands bildande.


Staden skadades svårt under andra världskriget, men flera byggnader har kunnat återuppbyggas.     


Framme i Tartu besöker vi först det nyinvigda Nationalmuseum (Eesti Rahva Museeum). Här väntar en guidad tur genom utställningar om Estlands historia och genom museets etnografiska samlingar. I museets park anar vi resterna av Raadi/Ratshof, släkten von Lipharts magnifika herrgård, vilken lades i ruiner under striderna kring Tartu 1944. 


Vi intar lunch på museet innan vi fortsätter in till centrala Tartu där Hans tar oss med på en stadsvandring. Vi ser då bl a det vackra Rådhustorget och besöker universitetet. Vi beser även medeltida Johanneskyrkan, berömd för sin fasad med vackra terrakottaskulpterade huvuden.

På eftermiddagen återvänder vi till Tallinn.


Middag på egen hand.   


Dag 4. Torsdag 15 augusti

Kl. 07:45 – 10:00 frukost och utcheckning.


Kl. 10:00 – 14:15 egen tid i Tallinn med lunch på egen hand.


Kl. 14:15 avresa med buss från hotellet, då vi tar vårt bagage med oss. Vi beger oss till det nya samtidskonstmuseet KUMU, invigt 2006. Museet, som är ritat av den finske arkitekten Pekka Vapaavuori har en dramatisk placering, då det skär ned genom kalkstensplatån Lasnamägi (Laxberget) till den bördiga ravinen Kadriorg (Katarinadalen). Byggnaden är uppförd i en kombination av kalksten, patinerad koppar och glas. Museet rymmer estnisk konst från 1800-talets senare hälft fram till modern tid.


Hans Lepp ger sedan en introduktion till den estniska konsthistorien som vi kan uppleva i museets fasta utställningar.


Kl. 16:45 incheckning på Tallink för hemresa (avgång kl 18:00).


Kl. 20:30 middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. Fredag 16 augusti

Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost.

Kl. 10:15 ankomst Stockholm/Värtaterminalen.


Resefakta

Pris 8 250 SEK

I Priset ingår del i A2 fönsterhytt t&r på Tallink, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec, Specialfrukost t&r, två nätter i delat Dubbelrum på fyrstjärniga Tallink City Hotel, en trerätters middag med två glas vin, en lunch och en eftermiddagskaffe. Samtliga inträden och transporter enligt program.


Tillägg: 1 650 SEK för A1 enkelhytt och enkelrum.


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Mejt Resor AB org nr 559015-3838.


Nyinvigda Eesti Rahva Muuseum, Estlands nationalmuseum i Tartu

Tallinns rådhus

Tartu rådhus

Tartu universitet

Ciceron: Hans Lepp: Hans är kulturråd och konsthistoriker utbildad i Sverige och Italien. Han har varit 1:a intendent på Hallwylska Museet och Kungl. Husgerådskammaren och kulturråd vid Svenska institutet. 1990-1994 var han Sveriges första kulturattaché i Baltikum med stationering i Tallinn.

COPYRIGHT Mejt Resor ©