Kultur i Helsingfors

Kultur i Helsingfors

Med Don Giovanni på Nationaloperan och Runebergs hem i Borgå

En specialresa för SvD accent 

24-28 mars 2020 FULLBOKAD


Följ med på en spännande kulturresa till Helsingfors och Borgå.  På Ateneums konstmuseum ser vi vårens stora utställning med verk av ryska Natalia Goncharova (1881-1962), ett av den ryska avantgardekonstens stora namn vid sidan av Malevich, Chagall och Kandinsky. Utställningen är ett samarbete med Tate Modern i London. På Granö besöker vi konstmuseet Villa Gyllenberg där vi ser Helene Schjerfbeck-samlingen. I stadsdelen Munksnäs besöker vi Alvar Aaltos och Aino Marsios berömda hem och arkitektkontor.  På nya och omtalade konstmuseet Amos Rex ser vi årets debutantutställning, Generation 2020. Vår ciceron, antikhandlaren och helsingforsprofilen Bernt Morelius tar med oss på kulturvandringar i staden. Från bra platser ser vi Don Giovanni på Nationaloperan. I vackra Borgå besöker vi Johan Ludvig och Fredrika Runebergs hem och ser samlingen av Albert Edelfeltmålningar på Borgå museum. Resan sker med Silja Lines fartyg med bra anslutningsbussar från en stor del av Sverige. Kulturhistoriker Ola Olsson är reseledare. Resan är specielt framtagen för SvD accent.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 24 mars 

Kl. 15:30 samling i Värtaterminalen. Tunnelbana till station Gärdet, därefter tio minuters skyltad gångväg alt. SL-busslinje 76 till hållplats Värtahamnens Färjeterminal.


Reseledare Ola Olsson möter och delar ut båtbiljetter. Efter ombordstigning samlas vi i skeppets konferensavdelning för kaffebuffé och föredrag av Ola om finsk konst och arkitektur. 


Kl. 20:00 gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på La Tavolata, däck 6 i fören. 


Dag 2. Onsdag 25 mars

Kl. 07:00 – 10:00 frukost Grand buffet, däck 6 i aktern.

                                                                                                                         

Kl. 10:30 ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors. Vår ciceron Bernt Morelius möter vid vår buss. Vi tar oss till Gyllenbergs konstmuseum på vackra Granö strax väster om Helsingfors. Paret Signe och Ane Gyllenberg fyllde sitt vackra hem, Villa Gyllenberg, med främst finsk konst från tidigare delen av 1900-talet, bland annat en stor samling Helene Scherfbeck. Vi får en guidad visning i samlingen. I museets vackra kafé får vi kaffe och lunchsmörgås.


Vi tar oss sedan till närbelägna stadsdelen Munksnäs där vi besöker arkitektparet Alvar Aalto och Aino Marsio-Aalto villa från 1936. Den världsberömde arkitekten arbetade tätt med sin första hustru Aino och flera av verken från denna tid är inte signerade. Byggnaden präglas av Aaltos säregna blandning av förfinad modernism, lokala material och personliga uttrycksformer.


På vägen tillbaka till centrala Helsingfors stannar vi till i Sibeliusparken, där vi ser ett av stadens främsta landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat - idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser. Har vi tur och det blåser, får vi höra hur vinden spelar i monumentets rostfria orgelpipor! Bernt Morelius berättar om sina möten med Eila Hiltunen.


Incheckning på vårt hotell, klassiska fyrstjärniga Sokos Vaakuna vid Järnvägstorget, invigt till olympiaden 1952 i Helsingfors absoluta centrum.


Kl. 18:30 samling i lobbyn för gemensam promenad till Nationaloperan vid Tölöviken (cirka 20-25 minuters vandring) eller spårvagn/taxi på egen hand.                                                                                              


Kl. 19:30 – ca 22:45 ser vi Don Giovanni av Mozart från mycket bra platser på 1:a balkong.  Mozarts klassiska opera Don Giovanni regisseras av den finske skådespelaren och regissören Jussi Nikkilä. Nikkäla har i sin uppsättning lyft fram personernas inbördes förhållanden och dynamik. 


I rollerna: Don Giovanni - Tuomas Pursio, Donna Anna - Liine Carlsson, Kommendören - Koit Soasepp, Donna Elvira - Tamuna Gochashvili, Don Ottavio - Tuomas Katajala, Leporello - Markus Suihkonen, Masetto - Henri Uusitalo, Zerlina - Olga Heikkilä.


Tuomas Pursio är utbildad vid Sibeliusakademin och tillhör ensemblen vid Leipzigoperan där han gjort flera uppmärksammade Wagnertolkningar.  Liine Carlsson är utbildad vid Operastudion i Göteborg samt Musikhögskolan i Malmö och utexaminerades 2005 från Operahögskolan i Stockholm. Hon fick sitt genombrott i Daniel Börtz opera Svall på Kungliga operan.


Promenad tillbaka till hotellet efter föreställningen. 


Dag 3. Torsdag 26 mars

Frukost kl. 07:30 – 09:15.


Kl 09:15 samlas vi för en vandring i centrala Helsingfors tillsammans med Bernt Morelius, som presenterar intressanta monument och byggnader av Eliel Saarinen, Alvar Aalto och Carl Ludvig Engel. Efter besök på såväl Senatstorget som Salutorget rundar vi av med förmiddagskaffe på Svenska Teatern, där Bernt berättar om teaterns historia.


Vi tar oss sedan till konstmuseet Ateneum där vi får en specialguidning av vårens specialutställning med verk av rysk-franska Natalia Goncharova (1881-1962), ett av den ryska avantgardekonstens stora namn vid sidan av Malevich, Chagall och Kandinsky. Här ser vi verk från 1900-talets första fyra decennier, då hon först var verksam i Ryssland och sedan i Frankrike. Utställningen är ett samarbete med Tate Modern i London och Palazzo Strozzi i Florens. Den ingår i Ateneums satsning på att lyfta fram betydande kvinnliga konstnärskap.


Efter lunch på egen hand får vi en guidad visning på nya och uppmärksammade konstmuseet Amos Rex där vi ser debutantutställningen Generation 2020 med unga finländska konstnärer.


Eftermiddag och middag på egen hand. Bernt Morelius och Ola Olsson erbjuder möjligheter till andra besök (med inträde på egen bekostnad) under eftermiddagen.


Dag 4. Fredag 27 mars

Kl. 07:30 – 09:00 frukost och utcheckning.    


Kl. 09:00 avresa med buss för utflykt till Östra Nyland.


Vi tar oss till vackra Borgå vars gamla trähuscentrum räddades undan rivning genom ett upprop av bl a den svensk-finländske konstnären Louis Sparre. Sparre lät även vid förra sekelskiftet grunda Irisfabriken i staden, Finlands första konstindustri med möbler och keramik på sitt tillverkningsprogram. Den kom att bana vägen för finländsk konstindustri under 1900-talet. I Borgå besöker vi först den medeltida kyrkan, idag finlandssvenskarnas domkyrka. Den stadiga gråstenskyrkan är ett bra exempel på de breda flerskeppiga medeltidskyrkorna med fint murade tegelgavlar i Nyland och Egentliga Finland vars förebilder är att finna i Baltikum och Nordtyskland. I Satakunda, Tavastland och Österbotten var de samtida gråstenskyrkorna smalare och enskeppiga och inspirerade av de uppländska kyrkorna. Skillnaden i kyrkobyggandet är att hämta i de starka kontakterna till Baltikum och Nordtyskland i södra Finland medan mellersta och västra Finlands främst hade kontakter mot Stockholm och västra sidan av Bottenviken.


Vi vandrar sedan på de slingrande medeltida gatorna ner till Gamla Rådhustorget och Borgå Museum, inrymt i det gamla Rådhuset och i den Borgska köpmannagården. Här träffar vi Marina Catani, chef för Borgå museum, konsthistoriker och Albert Edelfeltkännare. I museet intar vi förmiddagskaffe med Runebergstårta medan Marina berättar om stadens historia.  Vi får sedan en specialguidning i museets samlingar av Albert Edelfeltmålningar och möbler och keramik från Irisfabriken. Därefter tid för lunch på egen hand i gamla Borgå.


Kl 13:30 buss från Krämaregatan till Runebergs hem. Här får vi en guidad visning i nationalskaldens Johan Ludvig Runeberg hem, där han levde med sin hustru Fredrika, Finlands första kvinnliga författare. I det vackra 1800-talshemmet finns bland annat flera stora målningar av Marcus Larson som var gäst i det Runebergska hemmet år 1860.


Återfärd till Helsingfors och Olympiaterminalen med incheckning. Avgång med Silja Line kl 17:00.


Gemensam middag smörgåsbord med vin/öl, restaurang Grand Buffet, däck 6 i aktern, första sittningen kl 17:00.


Dag 5. Lördag 28 mars

Kl 07:00 – 09:30 Frukost i Grand Buffé, däck 6 i fören.


Kl. 09:45 ankomst Värtaterminalen, Stockholm.


Resefakta

Pris: 10 650 SEK.

I priset ingår: del i A2 fönsterhytt Stockholm – Helsingfors t&r, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord vin/öl på hemresan, specialfrukost på utresa och bufféfrukost på hemresan, kaffebuffé på utresan, två nätter i delat dubbelrum på klassiska fyrstjärniga Sokos Vaakuna i Helsingfors centrum, kaffe med lunchsmörgås under första dagen, två förmiddagskaffe, plats på 1:a balkong på Don Giovanni på Nationaloperan, samtliga inträden och transporter enligt program.


Enkelrumstillägg: 1 950 SEK


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


På onsdagen ser vi operan Don Giovanni i regi av Jussi Nikkilä. Foto: Saara Salmi.

Helsingfors med Senatstorget.

Natalia Goncharova: Cirkus(1907). Tretjakovgalleriet.

© Tretjakovgalleriet

Natalia Goncharova in San Sebastián, 1916.©The State Tretyakov gallery

Borgå i vinterskrud. Den medeltida kyrkan reser sig över omgivande bebyggelse. Kyrkan är idag finlandssvenskarnas domkyrka.

Borgå om sommaren. 

Sibeliusmonumentet var vid invigningen 1967 omdiskuterat, men är idag ett välbesökt mål för turister och andra i Helsingfors.

Salen i Runebergs hem i Borgå, med Marcus Larsons dramatiska landskap på väggen. 

Bernt Morelius. Bernt driver antikaffären Old Times i Helsingfors och är välkänd antikexpert i finländsk radio och tv.

COPYRIGHT Mejt Resor ©