Kulturhelg i Helsingfors

Kulturhelg i Helsingfors med Jules Massenet Thaïs på Nationaloperan


15-17 februari 2019 Extra avgång

Följ med på vår kulturhelg till Helsingfors! Från första raden på Nationaloperan får vi uppleva Jules Massenet opera Thaïs i en uppsättning av Nicola Raab med överdådiga kostymer från hennes uppsättning på Los Angelesoperan. I titelrollerna Marianne Fiset och Warwick Fyfe.Vi träffar även Björn Weckström, formgivaren bakom Lapponias berömda guldsmycken i hans vackra skärgårdshem. I Helsingfors besöker vi även nyöppnande och omskrivna konstmuseet Amos Rex där vi ser deras stora Magritteutställning.


På Granö besöker Gyllenbergs och Didrichsens konstmuseer och tar del av den finska guldåldern och vårens utställningar. I Munksnäs besöker vi även Alvar Aaltos hem och museum. Ciceron på resan är Helsingforsprofilen och antikexperten Bernt Morelius. Bernt tar med oss vandringar i staden. Resan ger gott om egen tid i den finska huvudstaden.


Resan är speciellt framtagen för SvD accent.


Reseprogram


Dag 1. Fredag 15 februari

Kl. 09:15 avresa med Finnair från Bromma.

Kl. 11:25 ankomst Helsingfors/Vanda terminal 2, reseledare Ola Olsson och ciceron Bernt Morelius möter med skylt.


Från Vanda flygplats tar vi oss med chartrad buss till Gyllenbergs museum på Granö. Paret Signe och Ane Gyllenberg fyllde sitt vackra hem, Villa Gyllenberg med främst finsk konst från tidigare delen av 1900-talet med bl a en stor samling Helene Scherfbeck.

Under vårt besök ser Gyllenbergs fasta samling med Helen Scherfbecksamlingen och vårens utställning Novembergruppen. Novembergruppen grundades 1917 och verkade i ca 20 år. Gruppen är en av den finländska konsthistoriens främsta utställningsgrupper. Gruppen och dess mest kände representant, Tyko Sallinen för in expressionismen och modernismen i den finska konsten. På utställningen ser vi bl a verk av Wäinö Aaltonen, Ilmari Aalto, Mikko Carlstedt, Alvar Cawén, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Viljo Kojo, Anton Lindforss, Alex Matson, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka och Tyko Sallinen.

Vi avslutar besöket på Gyllenbergs med en lunchsmörgås, och kaffe i deras nya kafé.


Därefter tar vi oss ut till Munkstranden i Esbo skärgård där formgivaren och skulptören Björn Weckström tar emot i sitt vackra hem Villa Weckström. Sedan debuten i slutet av 1950-talet räknas Weckström som en av den moderna smyckeskonstens främsta förnyare med ett formspråk som hämtat inspiration i det karga nordiska naturen. Han var även en pionjär vad gäller att blanda akryl och ädla metaller bl a i den berömda ring som John Lennon köpte till Yoko Ono. Hemma hos Weckström ser vi också de stora skulpturer i brons som han gjutit i Italien.


På eftermiddag anländer vi till vårt hotell, Sokos Presidentti centralt beläget mellan Kampen och Riksdagshuset nära Mannerheimvägen. Det invigdes av president Uhro Kekkonen och statsminister Mauno Koivisto år 1980 som Finlands då största hotell. En hotellstatsning i Finland som gjordes i samband med OS i Moskva samma år, då man även i Finland räknande med turisttillströmning.


Kl 18:15 promenad till operan.

Kl 19:00  Jules Massenet opera Thaïs i en uppsättning av Nicola Raab med överdådiga kostymer från hennes uppsättning på Los Angelesoperan. I titelrollerna Marianne Fiset och Warwick Fyfe. Operan sjungs på fransk med textning på svenska.


Dag 2. Lördag 16 februari

Frukost kl. 08:00 – 09:15.

Kl 09:15 chartrad buss till stadsdelen Munksnäs där vi besöker arkitektparet Alvar Aalto och Aino Marsio-Aalto villa från 1936. Den världsberömde arkitekten arbetade tätt med sin första hustru Aino och flera av verken från denna tid är inte signerade. Byggnaden präglas av Aaltos säregna blandning av förfinad modernism, lokala material och personliga uttrycksformer.


I stadsdelen Tölö stannar vi till i Sibeliusparken, där vi ser ett av Helsingfors landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat, idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser. Har vi tur och det blåser, får vi höra hur vinden spelar i monumentets rostfria orgelpipor! Bernt Morelius berättar om sina möten med Eila Hiltunen.


Vi tar oss sedan tillbaka till Helsingfors där förmiddagskaffe väntar på Svenska Teatern. Vi vandrar sedan i centrum tillsammans med Bernt Morelius, som presenterar intressanta monument och byggnader av Eliel Saarinen, Alvar Aalto och Carl Ludvig Engel. 


Efter lunch på egen hand väntar besök på Ateneums konstmuseum, där vi får en specialguidning av museets samling av finsk konst med tyngdpunkt på den finska guldåldern från förra sekelskiftet med verk av bl a Albert Edelfeldt, Akseli Gallen Kallela och Hugo Simberg.


Ledig eftermiddag.


Kl 20:00 gemensam trerätters middag på Hotell Presidentti.


Dag 3. Söndag 17 februari

Kl 08:00 – 10:45 frukost och utcheckning.

Kl. 11:00 Samling i lobbyn för promenad till närbelägna konstmuseet Amos Rex. Början av eftermiddagen ägnar vi åt den nu mest omtalade konsthändelsen i Norden, det i augusti 2018 invigda konstmuseet Amos Rex. Här ser vi vårens stora René Magritteutställning i museet spektakulära byggnad under Glaspalatstorget i Helsingfors centrum. Egen tid 12:00 - 13:15


kl. 13:15 Avfärd från hotellet med vårt bagage.

Vi tar oss tillbaka till Granö där nu besök på Didrichsens konstmuseum väntar. Museet är inrymt i konstmecenaterna Marie-Louise och Gunnar Didrichsen vackra hem. Paret kom att bygga upp en betydande konstsamling under 1940- till 1960-talet. Paret Didrichsen anlitade Alvar Aalto för att uppföra Villa Didrichsen med förebild i Villa Mairea i Norrmark, som byggts för Maire Gullichsen. Aalto avböjde på grund av en späckad arbetssituation men rekommenderade arkitekt Viljo Revell eftersom han enligt Aalto var ”den ende som kan göra det lika väl som jag”. I och med det nya hemmet tog även familjens konstsmak en modernare riktning. Villa Didrichsen byggdes under åren 1958-1959 med ritningar av Viljo Revell (1910-1964). Sex år senare tillfogades en museivinge för samlingarna.  I parken finns inga blomsterplanteringar utan den pryds av ståtliga skulpturer såsom Henry Moores Reclining Figure (1960), Atom Piece (1964) och Eila Hiltunens Crescendo.På Didrichsens museum ser vi vårens utställning med pristagarna till museets Pro Artepris för unga konstnärer.


Ca 15:30 incheckning på Vanda flygplats.

Kl 16:50 avresa från Helsingfors.

Kl 17:00 ankomst Stockholm Bromma.


Resefakta

Tid: 15-17 februari 2019

Pris:9 950 kr

Information och bokning info@mejtresor.se, tel 0704-220174


I priset ingår: Flyg Stockholm Bromma–Helsingfors t&r med Finnair, två nätter med del i dubbelrum på centrala 4-stjärniga SOKOS Presidentti, två hotellfrukostar, en trerätters middag med två glas vin och kaffe, en lättare lunch, en förmiddagskaffe, Bra platser till Thaïs på Nationaloperan, Samtliga transporter och inträden enligt program.


Tillägg enkelrum 1000 SEK.


Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 20 deltagare.


BOKA DIN RESA HÄR


Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


På fredagen ser vi Jules Massenet opera Thaïs i en uppsättning av Nicola Raab

Alvar och Aino Aaltos hem i Munksnäs

Interiörbild för part Aaltos hem i Munksnäs

På lördagen får vi en specialguidning av samlingar på Atenums konstmuseum. Foto: Sakke Somerma, Visit Finland.

Under lördagen besöker vi det nyöppnade konstmuseet Amos Rex. Foto: Tuomas Uusheimo, Visit Finland.

Gyllenbergska villan.

COPYRIGHT Mejt Resor ©