Kulturresa till Litauen

Kulturresa till Litauen


En specialresa med Hans Lepp för Gård & Torp


Maj 2021 


Följ med på en spännande resa till Litauen. Vi fördjupar oss i landets rika kultur präglad av att ligga i skärningspunkten för katolicismen, den rysk-ortodoxa kristendomen och judendomen. I Vilnius möter vi den största samlingen av barockkyrkor norr om alperna och fascineras av karaiternas speciala trähus i den medeltida huvudstaden Trakai. På vår färd genom landet besöker vi även det omtalade korsberget utanför Šiauliai med sina 100 000-tals pilgrimskors. Ciceron på resan är konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp. Från Gård & Torp deltar Gunilla von Platen.


Reseprogram


Dag 1. dag xx maj 

Kl. 15:30 – 15:50 Samling i Värtaterminalen (vid rulltrapporna framför biljettluckorna). Ciceron Hans Lepp delar ut biljetter. Ombordstigning. 


Kl. 16:30 kaffebuffé följt att föredrag av Hans Lepp i skeppets konferensavdelning.


Kl. 20:00 gemensam trerätters middag med vinpaket. 


Dag 2. dag xx maj

Kl. 07:00 – 10:00 specialfrukost. Skeppet tar oss från Rigabukten upp på Dünafloden (Daugava) till Riga. Obs! Den morgonpigga kan med lite tur från översta däck ana den gamla svenska befästningen Dünamünde vid flodmynningen.           


Kl 11:00 ankomst Riga. Avstigning på egen hand.


Kl. 11:30 avresa med abonnerad buss från bussterminalen. Efter gränspassage till Litauen och lunchstopp når vi den märkliga Korskullen, utanför Šiauliai/Schaulen. Här möter vi på ett mycket gripande sett ett folkligt motstånd mot en stark övermakt. Platsen var redan under förkristen tid en kultplats. Under 1800-talet började började man här att resa kors som minnesmärken över de litauer som stupat i uppror mot Tsarryssland. Men det var under sovjetockupationen under efterkrigstiden som platsen fick verkligt stor betydelse som symbol för litauernas kamp mot övermakten. Nattetid placerade folk allt fler kors på den lilla kullen. Sovjetmakten reagerade med att upprepade gånger bränna och skövla platsen, men antalet minneskors kom ändå ständigt att öka. Ingen vet hur många som står där i dag, man uppskattar mellan 100 000 och 200 000. När Litauen åter blivit självständigt höll påven Johannes Paulus sin första mässa i det forna Sovjetunionen på den här platsen för över 250 000 samlade åhörare. 


Vi fortsätter med vår buss till Kaunas, Litauens andra stad och huvudstad under den första självständighetsperioden och belägen centralt į landet. Efter incheckning på vårt hotell  stadspromenad längs Laisvėsavenyn omgiven av vackra byggnader från slutet av 1800-talet och 1900-talets början, bland annat ser vi det gamla presidentpalatset från Lituens självständighetsperiod 1918-1940. Vi fortsätter till det stora torget där också stadens äldsta delar ligger. Här ser vi den gamla borgen och besöker den vackra Peter och Paulskatedralen. Katedralen från tidigt 1400-tal, men med många ombyggnader under seklerna är Litauens största gotiska kyrkobyggnand.


Gemensam middag. 


Dag 3. dag xx maj

Efter frukost och utcheckning promenad till stadens främsta sevärdhet, Čiurlionismuseet tillägnat bildkonstnären, poeten och kompositören Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875– 1911). Han räknas som en av de viktigaste konstnärerna inom symbolismen med sin syntes av bildkonst och musik. Efter besök į samlingarna får vi möjlighet att lyssna till något av hans pianostycken.


Vi lämnar sedan Kaunas fortsätter österut. Efter en timme kommer vi fram till Trakai. Staden var huvudstad i Litauen under 1300-talet. Här ser det medeltida slottet uppfört av Yvtautas den Store.


Vi går sedan på guidad stadsvandring į den lilla trähusstaden som präglas av sin Karaimerska befolkning, denna lilla folkgrupp med egen religion räknas som ett turktalade folk med en religion med ursprung į judendomen. Under medeltiden värvade de litauiska furstarna karaimer som väktare från Krim som då också låg inom det polsk-litausika väldet. Allt sedan dess har de bott į Trakai. På vår vandring besöker vi deras kenesan (bönehus) och intar lunch på en karaimersk restaurang.   


På eftermiddagen kommer vi fram till Vilnius. I utkanten av staden besöker vi den imponerande Peter Paulskyrkan. Barockkyrkan uppförd under senare delen av 1600-talet är berömd för sina mer än 2000 stuckaturer.


Vi checkar sedan in på vårt hotell Mabre Palace, inrymt i ett gammalt ryskt kloster med vackert läge i gamla stan vid den lilla Vilnaån. 


Gemensam middag.


Dag 4. dag xx maj

Promenad till katedralen helgad åt St. Stanislaus och St. Ladislas (på svenska Vladislav). Helgedomen är under den nyklassicistiska fasaden från sent 1700-tal den äldsta kyrkan i Litauen, grundad av kung Mindaugas I år 1251. Efter hans död (han mördades år 1263) återföll Litauen i hedendom och katedralen fungerade då som hednatempel. I kyrkan kan vi bl.a. beundra Sankt Kasimirs sarkofag, ett av de finaste exemplen på den högklassiga barockkonst som utvecklades i staden. St Kasimir var prins av Polen och storfurstendömet Litauen. Han dog vid unga år, helgonförklarades 1522 och förklarades senare som Litauens skyddshelgon.


Vi besöker sedan Storhertigens slott, uppfört på tre öar under 1300-talet. Slottet har en mycket dramatisk historia – det har varit fästning, kungligheters bostad, residens för den litauiske storhertigen under den polsk-litauiska dubbelmonarkin, fängelse för politiska fångar med mera.  Efter att ha förfallit till ruiner påbörjades i början av 2000-talet en återuppbyggnad av slottet som kom att återinvigas 2009. Vi får här en guidad visning om Litauens historia.


Lunch på egen hand.


På eftermiddagen besöker vi nyöppnande Modern Art Museum. Museet är ritat av den amerikansk-israeliske stjärnarkitekten Daniel Libeskind och är planerat som en av de främsta konstscenerna i Baltikum. 


Därefter stadsvandring som tar oss till Ausrosporten, ”Gryningsporten”, vars kapell innehåller den berömda målningen av ”svarta Madonnan” och är ett mycket känt pilgrimsmål för katoliker över hela Europa. Vi ser även bland annat den vackra lilla tegelkyrkan St Anna, utsmyckad med 33 olika sorters tegel. Denna gotiska kyrka från sent 1400-tal lär ha fascinerat Napoleon så mycket att han funderade på att flytta den till Paris som krigsbyte. Dessa planer kom lyckligtvis inte att förverkligas, Napoleon nöjde sig med att utnyttja kyrkan som sädesmagasin.


Gemensam middag.


Dag 5. dag xx maj

Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning. Kl 08:30 avresa med buss.


Vi reser en annan väg tillbaka till Riga och gör ett lunchstopp i den gamla staden Bauska på den lettiska sidan av gränsen. 


I Riga gör vi ett stopp vid jugendkvarteren som uppfördes vid förra sekelskiftet där vi ser vi de dramatiska fasadutsmyckningarna av arkitekten Michail Eistenstein. Eisenstein fasader liknar teater- och operaföreställningar med sitt myller av djur, grotesker, sfinxer undersköna kvinnogestalter. Dessa överdådigt dekorerade byggnader är det främsta monumentet för staden verkliga blomstringstid från slutet av 1800-talet till första världskrigets utbrott. Under denna period växte staden så det knakade och blev Rysslands tredje största industristad och fungerade som en viktig exporthamn för bl a spannmål och virke. Hans tar oss sedan med på en kortare vandring i den medeltida gamla stan där vi tar del av stadens alla historiska lager.


Avresa med Tallink kl. 17:30 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. dag xx maj

Kl. 07:00 – 10:00 Frukost.


Ankomst Stockholm kl. 10:30. Kl. 11:00 


Resefakta

Pris 12 500 SEK per person med del i dubbelrum.

Enkelrumstillägg:  2000 SEK


I priset ingår Tallink Stockholm-Riga t&r med del i A2 fönsterhytt, trerättersmiddag på utresan med två glas vin, kaffe & avec, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, kaffebuffé på utresan, specialfrukost på ut- och hemresa, en natt i delat dubbelrum på trestjärniga Center Hotel i Kaunas, två nätter i delat dubbelrum på 4-stjärniga Mabre Palace i Vilnius, tre middagar med vin och två luncher i land. Samtliga inträden och transporter enligt program, Hans Lepp och lokal guide medverkar under resan.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Korskullen utanför Shaulen