Kurland 2020

Historieresa till Kurland och Riga med Jonathan Lindström


11-16 augusti 2020


OBS! För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


Arkeologen och författaren Jonathan Lindström tar oss med på en spännande resa till andra sidan Östersjön. Specialresa för SvD accent.


Sverige och Kurland (västra Lettland) delar historia sedan tusentals år, vilket inte alltid har varit så behagligt men alltid intressant. Kuriska pirater härjade Sveriges kuster i början av medeltiden, ja, de etablerade till och med sjörövarnästen på Öland. Då hade svenska kungar både under bronsåldern och järnåldern upprättat halvmilitära handelskolonier i Kurland. Efter dem finns fascinerande spår, som de vackra, tretusenåriga Djävulsskeppen vid Rojafloden och den gotländska bildstenen med 1400 år på nacken som hittades i Grobin. De visar att vår förhistoria var betydligt mer politiskt och ekonomiskt avancerad än vad vi brukar föreställa oss. Också de senaste tusen år bjuder på historiska kopplingar, Rigas betydelse för stormaktstida kungars framgångar och motgångar och svenska fiskarpojkar som slogs i Rigas skyttegravar under första världskriget. Resan sker med Tallinks högklassiga färjor som har bra bussanslutningar över Sverige.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 11 augusti 

Kl 15:30-15:50 samling i Värtahamnens färjeterminal. Jonathan Lindström och reseledare Ola Olsson möter med skylt mellan biljettluckorna och rulltrapporna i terminalen och delar ut biljetter.     


Kl. 16:30 kaffebuffé följt av föredrag av Jonathan Lindström om Sverige och Kurland. Kl. 19:30 gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.


Dag 2. Onsdag 12 augusti

Kl. 07:30 – 10:00 specialfrukost. 


Båten tar oss på morgonen uppför Dünafloden (Daugava) till Riga. Den morgonpigge kan med lite tur från översta däck ana den gamla svenska befästningen Dünamünde vid flodmynningen i Rigabukten.


Kl 11:00 ankomst Rigas färjeterminal. Avstigning på egen hand. Vi återsamlas i terminalen för att därefter äntra vår färdbuss. Vi styr mot det historiska Kurland. Hertigdömet Kurland uppstod efter tyska ordens upplösning 1561. Den tidigare stormästaren i orden, Gotthard Kettler erhöll regionerna Kurland och Semgallen som län av Polen, vilka kom att bilda det i princip självständiga hertigdömet.  Det bördiga hertigdömet upplevde en glansperiod under hertig Jacobs tid vid mitten av 1600-talet. Hertigen lät inrätta skolor, varv, mängder med manufakturer och skapade även en handelsflotta och kolonier i Västindien och Afrika. Landet förhärjades sedan svårt under Karl X fälttåg. 


Efter knappt en timmes resa kommer vi till Jelgava (Mitau) de Kurländska hertigarnas residensstad. Här besöker vi hertigarnas gravvalv där släkterna Kettler och Biron vilar i sina dova tennkistor. Gravvalvet är beläget i hertigarnas residensslott uppfört av arkitekten Rastrelli i miten av 1700-talet. År 1797-1801 hyste slottet det franska exilhovet och titulärmonarken Ludvig XVIII. Det väldiga barockslottet har blivit plundrat och utbränt både under första världskriget, lettiska frihetskriget och andra världskriget och återuppbyggdes på 1950- och 60-talet.


I Grobin besöker vi platsen för den skandinaviska handelskoloni som fanns här från mitten av 600-talet till mitten av 800-talet. Detta baltiska Birka grävdes ut av den svenske arkeologen Birger Nerman i slutet av 1920-talet. Jonathan tar oss upp på resterna av fornborgskullen och berättar om kontakterna över Östersjön. Efter ett besök vid ruinen av den tyska ordensborgen i Grobin fortsätter vi till museet i Liepaja (Libau). Här tar vi del av högklassiga skandinaviska vapen och smyckesfynd från utgrävningarna i Grobin. I Liepāja möter vi en stad i törnrosasömn sedan 1914, då den omfattande ryska emigrant- och handelstrafiken stoppades av krig och revolutioner. Staden upplevde sin blomstringstid från mitten av 1800-talet fram till utbrottet av första världskriget. Efter järnvägens ankomst till staden på 1870-talet blev det en av det ryska imperiets viktigaste hamnstäder med sin isfria hamn. Staden var tillsammans med Odessa också de viktigaste emigrantstäderna från Ryssland varifrån 100 000-tals människor lämnade imperiet fram till första världskriget. Vid sidan av hamnen utvecklades staden med sin milsvida strand som en viktig badort vid slutet av 1800-talet.


Efter en rundtur i staden checkar vi in på vårt hotell som ligger nära stranden. Efter möjlighet för ett kvällsdopp intar vi gemensam middag på hotellet. Är det stjärnklart på kvällen tar Jonathan med oss till stranden och berättar om forntida astronomi.


Dag 3. Torsdag 13 augusti

Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning. Vi tar oss ner till Naturreservatet kring strandsjön Pape. Här möter vi forntiden i form betande uroxar och europeiska vildhästar, vilka framavlats under mer än 90 år. Jonathan berättar om stenålders nordeuropeiska fauna. 


Från stenålders djur tar vi oss sedan till lämningarna efter en av Tsarrysslands och Sovjetunionens största örlogsbaser, Karosta. Flottbasen grundades av tsar Alexander III:s 1890, som ett värn mot ett expanderande Kejsartyskland. Sentida lämningar i basen omfattar även kalla krigets apokalyptiska missilsilos och atombombssäkra ubåtshangarer. På vår guidade rundtur i basen ser vi bland annat sjöbefästningarna och den stora ryskortodoxa örlogskatedralen. Utanför katedralen berättar Jonathan om den ryska flottan som segervisst lämnade Karosta 1904 för att sig till Fjärran Östern. Vid det stora sjöslaget vid Port Artur utanför Korea gick sedan flottan under i striden med den japanska flottan. Vi får även stifta bekantskap med det hårda reglementet på basen i fängelsemuseet.


På eftermiddagen ankommer vi till Kuldiga (Goldingen). Staden var under en period hertigdömet Kurlands huvudstad och var under medeltiden även medlem i Hansan. Djupt inbäddad bland Kurlands bördiga kullar undkom staden som en historisk nyck 1900-talets eldstormar som skövlande så mycket annat av äldre bebyggelse i Baltikum. Här möter vi en närmast intakt stad av 1700- och 1800-tals trähusarkitektur. Efter incheckning går vi på stadsvandring längs de vindlande gatorna. Vi besöker borgmästare Stafenhagens hus från 1702, där vi ser Karl XII koffert som är inbyggd i vindstrappan. Enligt legenden lärde krigarkungen borgmästarens son att spela schack ovanpå den väldiga kofferten.


Vår gemensamma middag intar vi på stadshotellet där vi även har vårt nattläger.


Dag 4. Fredag 14 augusti

Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.


Vi reser mot Kurlands norra delar. I Dundaga ser i den väldiga borgen Dondangen uppförd av Rigabiskopen på 1300-talet och från 1500-talet till 1920 Kurlands största gods tillhörande släkten von den Osten Sacken. 


Nere vid Östersjökusten bekantar vi oss med den liviska befolkningen och dess bonde- och fiskekultur. I fiskebyn Mazirbe besöker vi ett privat hembygdsmuseum och bjuds på lunch med liviska specialiteter. Liverna är idag en liten folkspillra där yttersta få fortfarande talar språket som är finskugriskt och besläktat med estniskan. Tidigare befolkade liverna Rigabuktens södra kuster. I strandskogen ser vi den tragiska båtkyrkogården. Efter andra världskriget förbjöd sovjetmakten liverna att fiska på egen hand och drog upp deras små fiskebåtar i skogen och hugg sönder dem. Därmed slogs den redan bräckliga liviska kulturen i spillror.


Vi tar oss sedan ut på Kurlands nordligaste udde som utgör inloppet till Rigabukten. Vikingarna kallade platsen Domesnäs, och var ett känt riktmärke på färder österut. Om vädret tillåter kan vi även ana Runö, svenskön i Rigabukten. Jonathan berättar här om runösvenskarna och om sina estlandssvenska anfäder och deras äventyrliga smuggelseglatser. 


En bit från Rojafloden ser vi Djävulsskeppet, en vacker skeppssättning, som till sin form med tätt stående stenar är av samma typ som de bronsålderstida skeppssättningarna på Gotland. Vid utgrävningar har man funnit krukskärvor och brända benrester som tolkas som att skeppssättningen fungerat som stormannagrav för en skandinavisk hövding.


Vi färdas sedan längas Rigabuktens vackra södra kust mot Riga. Här växte under senare delen av 1800-talet fram ett semesterparadis för Rigas men även Moskvas och St Petersburgs aristokrati och borgerskap. Från bussen kan vi ana det rika beståndet av trävillor. Villorna är uppförda i mängder av olika stilar, där alpvillor i schweizerstil står granne med palladinska villor och stockhus i rysk allmogestil.


På sen eftermiddag ankommer vi till vårt centrala hotell i Riga, Tallink Riga Hotel. Gemensam middag på hotellet.


Dag 5. Lördag 15 augusti

Kl 07:30 – 09:00 frukost och utcheckning då vi lämnar vårt bagage i hotellet bagagerum.


Jonathan och Ola tar oss med på en historisk rundvandring i Gamla stan med stopp för lunch på egen hand.


Vi får höra om stadens dramatiska historia från korstågens 1200-tal då biskop Albert från Bremen anlade staden och domkyrkan till dagens självständiga Lettland. På vår vandring ser vi monument och byggnader från medeltiden fram till det nya nationalbiblioteket. Av svenska lämningar från stormaktstiden ser vi bland annat resterna av Erik Dahlbergs bastionsystem och Peterskyrkans vackra barockportal. Erik Dahlberg residerade även på Rigas slott i början av 1700-talet som svensk generalguvernör. Vi ser även några av Rigas berömda jugendhus ritade av den delvis svenskättade Mikhail Eisenstein. Byggnadernas fasader liknar teater- och operaföreställningar med sitt myller av djur, grotesker, sfinxer undersköna kvinnogestalter. Dessa överdådigt dekorerade hus är det främsta monumentet för staden verkliga blomstringstid från slutet av 1800-talet till första världskrigets utbrott. Under denna period växte staden så det knakade och blev Rysslands tredje största industristad och fungerade som en viktig exporthamn för bland annat spannmål och virke.


På Historiska Museet tar vi del av den arkeologiska samlingen och ser bland annat den gotländska bildsten som hittades i Grobin på 1980-talet.


Lunch på egen hand och egen tid i Riga.


kl 16:00 busstransfer från hotellet med efterföljande incheckning på Tallinkfärjan
kl. 17:30 avgång Riga
kl. 20:00 gemensam middag


Dag 5. Söndag 16 augusti

kl 7:30 – 10:00 specialfrukost
kl 10:30 ankomst Stockholm


Resefakta

Pris 13 450 SEK. 

Tillägg 2 500 SEK enkelhytt fönster och enkelrum på hotellen.


I Priset ingår: Stockholm – Riga t&r med Tallink i delad A2 fönsterhytt, kaffebuffe på utresan, trerätters middag med två glas vin kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan, tre nätter tre- och fyrstjärniga hotell i Lettland med hotellfrukostar, tre trerättersmiddagar med två glas vin på måltid, tre luncher, samtliga inträden och transporter enligt program, ett signerat exemplar per bokning av Jonathan Lindströms bok Biskopen och korståget 1206. Jonathan Lindström som ciceron under hela resan. 


BOKA / SKICKA DIN INTRESSEANMÄLAN HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Jonathan Lindström hälsar välkommen till vår resa.

Svarthuvudenas gillehus i Riga

Dondagen, en gång Kurlands största gods

Djävulsskeppet i Rojas.

Den liviska båtkyrkogården i Mazirbe

Delar av Karostas örlogsbas som försvinner i Östersjön

Vildhästar i Pape naturreservat

De som havet tog, monument vid Domesnäs

Hertigslottet i Jelgava (Mitau)

Svenskporten i Riga

För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.

COPYRIGHT Mejt Resor ©