Litauen 2019

Vilnius och Kaunas

En specialresa med Hans Lepp för Humanistiska förbundet


30 maj - 4 juni 2019 RESAN FULLBOKAD. EXTRA AVGÅNG 4-9 JUNI.


Följ med på en spännande resa till Litauen. Vi fördjupar oss i landets rika kultur präglad av att ligga i skärningspunkten för katolicismen, den rysk-ortodoxa kristendomen och judendomen. Vi besöker kulturmiljöer och museer i Vilnius och Kaunas. På vår färd genom landet besöker vi även det omtalade korsberget utanför Šiauliai med sina 100 000-tals pilgrimskors. Ciceron på resan är ordföranden i Stockholms Humanistiska Förbund, konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp.


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 30 maj 

Kl. 15:30 – 15:50 Samling i Värtaterminalen (vid rulltrapporna framför biljettluckorna). Ciceron Hans Lepp delar ut biljetter. Ombordstigning.


Kl. 16:30 kaffebuffé följt att föredrag av Hans Lepp i skeppets konferensavdelning.


Kl. 20:00 gemensam trerätters middag med vinpaket.


Dag 2. Fredag 31 maj

Kl. 07:00 – 10:00 specialfrukost.


Skeppet tar oss från Rigabukten upp på Dünafloden (Daugava) till Riga. Obs! Den morgonpigga kan med lite tur från översta däck ana den gamla svenska befästningen Dünamünde vid flodmynningen.


Kl 11:00 ankomst Riga. Avstigning på egen hand.


Kl.11:30 avresa med abonnerad buss från bussterminalen. Efter gränspassage till Litauen och lunchstopp når vi den märkliga Korskullen, utanför Šiauliai/Schaulen.


Här möter vi på ett mycket gripande sett ett folkligt motstånd mot en stark övermakt. Platsen var redan under förkristen tid en kultplats. Under 1800-talet började började man här att resa kors som minnesmärken över de litauer som stupat i uppror mot Tsarryssland. Men det var under sovjetockupationen under efterkrigstiden som platsen fick verkligt stor betydelse som symbol för litauernas kamp mot övermakten. Nattetid placerade folk allt fler kors på den lilla kullen. Sovjetmakten reagerade med att upprepade gånger bränna och skövla platsen, men antalet minneskors kom ändå ständigt att öka. Ingen vet hur många som står där i dag, man uppskattar mellan 100 000 och 200 000. När Litauen åter blivit självständigt höll påven Johannes Paulus sin första mässa i det forna Sovjetunionen på den här platsen för över 250 000 samlade åhörare.


Vi fortsätter med vår buss till Kaunas, Litauens andra stad och huvudstad under den första självständighetsperioden (1918-41) och belägen centralt į landet. Efter incheckning på vårt hotell tar Hans oss med på stadsvandring längs Laisvėsavenyn omgiven av vackra byggnader från slutet av 1800-talet och 1900-talets början.


Gemensam middag på hotellet.


Dag 3. Lördag 1 juni

Heldagsutflykt till Kaunas.

Efter frukost och utcheckning morgonpromenad ner till stadens äldsta del, där vi besöker den vackra Peter och Paulskatedralen. Katedralen från tidigt 1400-tal, men med många ombyggnader under seklerna är Litauens största gotiska kyrkobyggnand.


Sedan besöker vi stadens främsta sevärdhet, Čiurlionismuseet tillägnat bildkonstnären, poeten och kompositören Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875 – 1911). Han räknas som en av de viktigaste konstnärerna inom symbolismen med sin syntes av bildkonst och musik. Efter besök į samlingarna får vi möjlighet att lyssna till något av hans pianostycken. Därefter fortsätter vi till Vilnius, en bussresa på knappt två timmar.


Vi ankommer till vårt hotell Mabre Palace, inrymt i ett gammalt ryskt kloster med vackert läge i gamla stan vid den lilla Vilnaån. Efter att ha lämnat in vårt bagage beger vi oss ut på stadsvandring och besöker några av de kyrkor som staden är berömd för.


Vi börjar med att ta oss till Ausrosporten, ”Gryningsporten”, vars kapell innehåller den berömda målningen av ”svarta Madonnan” och är ett mycket känt pilgrimsmål för katoliker över hela Europa. Vi ser även den vackra lilla tegelkyrkan St Anna, utsmyckad med 33 olika sorters tegel. Denna gotiska kyrka från sent 1400-tal lär ha fascinerat Napoleon så mycket att han funderade på att flytta den till Paris som krigsbyte. Dessa planer kom lyckligtvis inte till utförande, Napoleon nöjde sig med att utnyttja kyrkan som sädesmagasin.


Middag på egen hand.


Dag 4. Söndag 2 juni

Frukost 07:00 – 09:00.


Promenad till den katedralen helgad åt St. Stanislaus och St. Ladislas (på svenska Vladislav). Helgedomen är under den nyklassicistiska fasaden från

sent 1700-tal den äldsta kyrkan i Litauen, grundad av kung Mindaugas

I år 1251. Efter hans död (han mördades år 1263) återföll Litauen i

hedendom och katedralen fungerade då som hednatempel.


I kyrkan kan vi bl.a. beundra Sankt Kasimirs sarkofag, ett av de finaste

exemplen på den högklassiga barockkonst som utvecklades i staden. St

Kasimir var prins av Polen och storfurstendömet Litauen. Han dog vid

unga år, helgonförklarades 1522 och förklarades senare som Litauens

skyddshelgon. Därefter besök på Storhertigens slott, uppfört på tre öar

under 1300-talet. Slottet har en mycket dramatisk bakgrund – det har

varit fästning, kungligheters bostad, bl.a. residens för den litauiske storhertigen under den polsk-litauiska dubbelmonarkin, fängelse för politiska fångar m.m.


Efter att ha förfallit till ruiner påbörjades i början av 2000-talet en återuppbyggnad av slottet som kom att återinvigas 2009. Vi får här en guidad visning om Litauens historia.


Lunch på egen hand.


På eftermiddagen besöker vi nyöppnande Modern Art Museum. Museet är ritat av den amerikansk-israeliske stjärnarkitekten Daniel Libeskind och är planerat som en av de främsta konstscenerna i Baltikum.


Gemensam middag på hotellet.


Dag 5. Måndag 3 juni

Kl. 07:00 – 08:45 frukost och utcheckning.


Kl 09:00 avresa med buss.


Vi reser en annan väg tillbaka till Riga och gör ett lunchstopp i den gamla staden Bauska på den lettiska sidan av gränsen. Tillbaka i Riga tar Hans med oss på en stadsvandring i gamla stan där vi tar del av stadens alla historiska lager.


Avresa med Tallink kl.17:30 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl.


Dag 6. Tisdag 4 juni


Kl. 07:00 – 10:00 frukost.

Ankomst Stockholm kl. 10:30


Resefakta

Pris: 8 950 SEK per person med del i dubbelrum. I priset ingår Tallink Stockholm-Riga t&r med del i A2 fönsterhytt, trerättersmiddag på utresan med två glas vin, kaffe & avec, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, kaffebuffé på utresan, specialfrukost på ut- och hemresa, en natt i delat dubbelrum på fyrstjärniga Kaunas Hotel två nätter i delat dubbelrum på 4-stjärniga Mabre Palace i Vilnius, två middagar med vin och två luncher i land. Samtliga inträden och transporter enligt program, Hans Lepp och lokala guider som medverkar under hela resan


Tillägg för enkelrum: 1600 SEK.


BOKA DIN RESA HÄR


FRÅGOR OM RESAN?


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Målning av Mikalojus Konstantinas Čiurlionis

katedralen i Vilnius helgad åt  St. Stanislaus och St. Ladisla med tillhörande kampanil

Stadsvy över Vilnius

Korskullen, utanför Šiauliai/Schaulen

Ciceron: Hans Lepp: Hans är kulturråd och konsthistoriker utbildad i Sverige och Italien. Han har varit 1:a intendent på Hallwylska Museet och Kungl. Husgerådskammaren och kulturråd vid Svenska institutet. 1990-1994 var han Sveriges första kulturattaché i Baltikum med stationering i Tallinn.

COPYRIGHT Mejt Resor ©