Livland 2020

Från Reval till Riga


En resa genom svenska Livland med Hans Lepp

3-7 juni 2021


Nationalmusei Vänner inbjuder sina medlemmar till en Baltikumresa, där vi färdas genom de historiska provinserna Estland och Livland med nedslag i de gamla städerna, Tallinn/Reval, Tartu/Dorpat, Cēsis/Wenden, och Riga. 


I maklig takt reser vi genom det bördiga landskapet. Vi ser historiska platser som släkten Stenbocks gamla stamgods Kolk,  lämningarna av det Flemmingska slottet i Laiuse/Lais där Karl XII hade sitt vinterläger 1700-1701. I Tartu/Dorpat bor vi två nätter och besöker bl a universitetet, grundat av Gustav II Adolf 1632, domkyrkoruinen, och Estlands Nationalmuseum.


Nygotiken möter vi i släkten von Nolckens magnifika Alatskivi loss/Schloss Allatzkiwwi. I Cēsis/Wenden, Axel Oxenstiernas förläning, ser vi den Livländska ordens Johanneskyrka och den kraftfulla borgen. Vi besöker von Campenhausens rödtimrade gamla barockherrgård Ungurmuiža/Orellen gut och träffar konstnären och snickeriägaren Kārlis Zemīti som pietetsfullt återställer släkten von Engelhardts gods Oleru/Ohlershof.


I släkten von Rosens stamgods Lielstraupe/Gross-Roop möter vi en renässansarkitektur liknande Vasaborgarnas.


Resan avslutas med stadsvandring i Rigas gamla stad, där de svenska guvernörerna i Livland som bl a Erik Dahlberg residerade.


Ciceron på resan är konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp. I början av 1990-talet var Hans Sveriges första kulturattaché i Baltikum med stationering i Tallinn.  


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 3 juni 

Kl. 15:30–16:00 samling i Värtaterminalen, Stockholm. Här möter oss ciceron Hans Lepp och reseledare Ola Olsson.


Ombord på Tallinks Tallinnbåt samlas vi i konferensavdelningen för kaffebuffé och föredrag av Hans Lepp.


Kl. 19:30 väntar gemensam trerätters middag med vinpaket i skeppets à la carterestaurang.         


Dag 2. Fredag 4 juni

Kl. 07:30 – 09:30 bufféfrukost.


Kl. 10:00 landstigning på egen hand, varefter vi återsamlas  nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. 


Kl. 10:30 avfärd med abonnerad buss. Kort vandring På Domberget i historiska Tallinn. Här besöker vi Domkyrkan, den gamla Riddarkyrkan och ser Nicodemus Tessin kolonuppbyggda altare och den stora samlingen av gamla begravningsvapen från olika adelsfamiljer varav många med stark anknytning till Sverige.


Öster om Tallinn ser vi Stenbocks magnifika stamgods Kolk som en gång var det största i Estland med över 50 000 hektar och som var i familjen Stenbocks ägo från sent 1600-tal (genom giftermålet mellan Kristina Katarina De la Gardie och Gustav Otto Stenbock)  till 1940, då Margareta Stenbock, lämnade det för att framleva resten av sitt liv i Sverige. Nuvarande herrgårdsbyggnad stod klar i mitten på 1600-talet. Byggherre var Jakob De la Gardie (som fått Kolk i förläning av Gustav II Adolf). Han använde troligen samma ritningar till Kolk som Hans Jacob Kristler gjort för Jakobsdal/Ulriksdal i Stockholm. Under 1700- och 1800-talen  påbyggdes Kolk mangårdsbyggnaden med tempelfront. Idag väntar godset på en omfattande restaurering. Släkten Stenbocks baltiska gren var del av det baltiska ridderskapet med såg sig som svensk, vilket också var orsaken till att man återfick herrgården efter Estlands återvunna självständighet 1991. 


Utanför Tartu/Dorpat besöker vi ruinen av släkten Flemmings storslagna slott  Laiuse/Lais, där Karl XII hade sitt vinterläger 1700-1701 efter det berömda slaget vid Narva.


Under sen eftermiddag anländer vi till Tartu/Dorpat med incheckning på vårt centrala hotell Dorpat.


Gemensam trerätters middag på hotellet.


Dag 3. Lördag 5 juni

Kl. 07:00 – 08:20 frukost.


Kl. 08:30 avfärd till Alatskivi loss/Schloss Allatzkiwwi. Herresätet som är beläget nära Peipussjön är ett bra exempel på de många herrgårdar som uppfördes i nygotisk stil i Livland under 1800-talet. Herrgården, med brittiska kungahusets skotska residens Balmoral som förebild, uppfördes av godsägaren Arved von Nolcken och hans hustru Caroline, född von Löwenstern. Slottet drivs idag som hotell och ägs av kommunen. Vi träffar förvaltaren som berättar om den stora renovering herrgården genomgått under de senaste tio åren.


Efter guidning och förmiddagskaffe på Alatskivi återvänder vi till Tartu där Hans tar oss med på en stadsvandring med besök i universitetet, grundat som Sveriges andra universitet av Gustav II Adolf år 1632. Egen tid för lunch i staden.


På eftermiddagen besöker vi det nyinvigda Eesti Rahva Muuseum, Estlands nationalmuseum där vi får en guidad rundvandring i museets etnologiska samlingar.


Middag på egen hand.


Dag 4. Söndag 6 juni

Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.


Kl. 08:30 avfärd. På vår utfärd från Tartu ser vi St Pauluskyrkan. Kyrkan ritades av den finske arkitekten Eliel Saarinen till stadens växande församling och invigdes 1917. Uppförd i Tartus röda tegel är kyrkan ett av   landets främsta exempel på nationalromantisk arkitektur. Svårt skadad under andra världskrigets sovjetiska bombanfall återinvigdes kyrkan i september 2015 efter en omfattande renovering där de finska arkitekterna Merja Nieminen och Kari Järvinen återskapat Saarinens kyrkorum.


Vi fortsätter sedan söderut och passerar gränsen till Lettland i gränsstaden Valga/Valka/Walk. I den gamla ordensstaden Valmiera/Wolmar, som Gustav II Adolf förlänade Axel Oxenstierna, äter vi lunch (på bryggerirestaurangen kl 13).

På de bördiga slätterna norr om Valmiera besöker vi konstnären och snickeriägaren Kārlis Zemīti som pietetsfullt återställer släkten von Engelhardts gods Oleru/Ohlershof. Herrgården skadades svårt i en brand för några år sedan, vilket fick Kārlis att köpa loss den, sedan tidigare bodde han i en av flygelbyggnaderna. Nu befinner sig gården i ett intensivt skede av återuppbyggnad, där Kārlis på ett föredömligt sätt återskapar rum och inredning.

Kārlis och hans hustru Ieva bjuder på ett glas vin och visar sin gård och berättar om livet som gårdsägare i dagens Lettland. 


Under sen eftermiddag anländer vi den vackra 1700-talsherrgården Ungurmuiža/Orellen gut. Godset som tillhörde släkten von Campenhausen 1728–1939 är en sen barockherrgård och med sitt rödtimrade yttre unik i Baltikum. Herrgården har varit föremål för en pietetsfull renovering som vi får ta del av vid vårt besök då vi också blir guidade i parken med sitt unika tehus. 

Från Ungurmuiža fortsätter vi till hotell Kolonna i Cēsis/Wenden. Staden med sin mäktiga borg var huvudsäte för Livländska orden. Efter Gustav II Adolfs livländska fälttåg 1621 belönades Axel Oxenstierna av kungen med staden Wenden och tillhörande områden.


Efter rumsincheckning intar vi middag på hotellet i Cēsis (kl 20:00).


Dag 5. Måndag 7 juni

Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.


Stadsvandring i Cēsis med besök i St Johannes ordenskyrka. Kyrkan som påbörjades i början på 1200-talet är en av Baltikums äldsta och även den största medeltida kyrkan i Lettland utanför Riga. Inne i kyrkorummet kan vi betrakta gravhällarna över Livländska ordens stormästare och altartavlan av den estniska 1800-talskonstnären Johann Köler. I ruinerna av den gamla ordensborgen möter vi en av Nordeuropas mäktigaste medeltida försvarsanläggningar.


Från Cēsis tar vi oss över floden Gauja/Aa ut till den gamla landsvägen in mot Riga. Vi stannar till på vägen och ser vi släkten von Rosens stamgods Lielstraupe/Gross-Roop i en renässansarkitektur liknande Vasaborgarnas. Har vi tur blir det även möjligt att besöka det lilla slottskapellet. Slottet fungerar idag som sjukhus.


I den lilla byn Straube intar vi lunch i den gamla poststationen.

Sista anhalt på vår resa blir Riga där vi gör en kortare bussguidning runt centrum av staden. Från bussen ser vi Rigas gamla biskopsborg, idag presidentens residens. Under provinsen Svenska Livland var biskopsborgen centrum för den svenska administrationen. Här satt bl a Magnus Gabriel de la Gardie och Erik Dahlbergh som generalguvernörer över Livland.


Kl. 16:30 incheckning på Riga flygplats.


Kl. 18:30 avgång med Air Baltic till Stockholm med ankomst Stockholm/Arlanda kl 18:45.


Resefakta

Bokning: info@mejtresor.se tel 0046 (0) 704 220174

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Pris: 11 450 SEK                                             

Tallink Stockholm – Tallinn i delad A2 fönsterhytt, kaffebuffé, trerätters middag med vinpaket, kaffe & avec, specialfrukost på båten, Riga – Stockholm med Air Baltic, två nätter på fyrstjärniga Dorpat hotell, en natt på trestjärniga Kolonna hotel i Cesis, två middagar med vin, tre luncher, en förmiddagskaffe, samtliga inträden och transporter enligt program, Hans Lepp som ciceron under hela resan.


Tillägg 2 500 SEK enkelhytt/enkelrum:

St Johannes ordenskyrka i Cēsis/Wenden. I det gamla kyrkorummet vilar flera av Livländska ordens stormästare

Släkten von Rosens stamgods Lielstraupe/Gross-Roop med anor från sent 1200-tal

Ungurmuiža/Orellen gut. ett av de gods som tillhörde släkten von Campenhausen

Det Stenbockska stamgodset Kolk.

Det av Jacob Staël von Holstein ritade Palmse, uppfört för familjen von der Phalen.

Eesti Rahva Muuseum, Estlands nyinvigda nationalmuseum.

COPYRIGHT Mejt Resor ©