Det ljuva Tavastland

Kulturresa till Finlands vackra inland


Kulturresa till det vackra Tavastland i Finland

4-9 augusti 2020


Följ med Vi-tidningen på en resa till Finlands vackra inland. Här gör vi en ångbåtstur på Näsijärvi då vi bl a besöker Runebergs källa i Ruovesi och bjuds på förmiddagskaffe på Pekkala herrgård där vi också ser Ellen Thesleffs vägmålningar. Längs Vånåstråten besöker vi skulptören Emil Wikströms och hans hustru Alice Högströms vackra ateljéhem från förra sekelskiftet och beundrar den milsvida utsikten från Kejsaråsen. I Tavastehus besöker vi Jean Silbelius födelsehem och ser det gamla slottet, grundat av Birger Jarl. Tove Janssons museum och Hugo Simbergs domkyrkofresker ser vi i Tammerfors, där vi också bor centralt vid Forsparken. Ciceron på resan är Agneta Rahikainen, författare och litteraturhistoriker. Under resan läser Agneta texter av Johan Ludvig Runeberg och avsnitt ur den nya Ellen Thesleffbiografin.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 4 augusti 

Kl. 15:30 – 15:50 samling i Värtahamnens färjeterminal.


Reseledare Ola Olsson möter och delar ut båtbiljetter. Ola står med skylt i Terminalen mellan rulltrapporna och biljettluckorna.


Vi intar gemensamt trerätters middag med vin, kaffe & avec i den italienska restaurangen La Tavolata.


Dag 2. Onsdag 5 augusti

Kl 07:00 – 10:00 specialfrukost serveras i restaurang La Tavolata. 


Kl 09:55 ankomst till Olympiaterminalen i Helsingfors där vår buss väntar. Här ansluter också vår ciceron, Agneta Rahikainen, författare och litteraturvetare. Agneta har bland annat skrivit biografier över Edith Södergran, Johan Ludvig och Fredrika Runeberg och Henry Parland. I bussen läser Agneta utvalda litterära stycken och berättar om den finlandssvenska litteraturen.


Från Helsingfors och Nyland reser vi rakt norrut till landskapet Tavastland och den gamla residensstaden Tavastehus. Här besöker vi först det gamla slottet som grundades av Birger Jarl på 1200-talet. Slottet uppfördes som en av de tre tidiga centralborgarna i Finland tillsammans med borgarna i Åbo och Viborg. Dessa borgar var regionala centrum i det framväxande svenska riket.

Efter lunch på slottet ansluter besöker vi Jean Sibelius födelsehem och stadskyrkan uppförd efter ritningar av Gustav III gunstling den franske konstnären och arkitekten Jean Louise Depres. 


Vi fortsätter på den gamla nordliga landsvägen som följer vattenvägen längs Vånåsstråten. I Hattula by besöker vi den medeltida Heliga Korsets Kyrka berömd för sina vackra väggmålningar. Kyrkan var under medeltiden även vallfartsort. Genom Kangasala socken färdas vi upp på Kejsaråsen med milsvid utsikt över sjölandskapen. Åsen har sedan 1700-talet varit en stor attraktion och besöktes båda av Gustav III och Kejsar Alexander I. Ännu mäktigare utsikt möter vi på toppen av Harjulaåsen. Vid Topeliusmonumentet läser Agneta här Zacharias Topelius dikt "Sommardag i Kangasala" som sägs vara diktad på platsen.Framme i Tammerfors checkar vi in på vårt hotel, Scandic Tampere Koskipuisto. Belägent vackert vid Forsparken mitt i staden. Agneta och Ola tar oss sedan med på en stadsvandring genom gamla Tammerfors. Staden som är Finlands tredje största grundades 1779 av Gustav III vid den mäktiga forsen mellan sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Under början av 1800-talet växte det här fram textil- och pappersindustrier som kommit att sätta prägel på staden. Idag är Tammerfors framförallt en universitets- och kongresstad.


Gemensam middag på hotellet.


Dag 3. Torsdag 6 augusti

Kl 07:00 – 09:00 frukost.


Med buss färdas vi norrut längs Näsijärvis stränder. Det vackra landskapet med den stora sjön, öppna odlingslandskap genombrutet av sandåsar och skogar kom att locka några av Finlands främsta konstnärer. Här uppförde på 1890-talet Akseli Gallen Kallela och hustrun Mary Slöör sin omtalade vildmarksateljé, Kallelahuset, med inspiration från de karelska stockhus de sett på sin bröllopsresa i Fjrärrkarelen några år tidigare. Vildmarksateljén kom att bli en vallfartsort för konstnärer vid början av 1900-talet. Bland annat var Hugo Simberg här privatelev åt Gallen Kallela.


Några kilometer bort på andra sidan ett sund i Näsijärvi lät den i Italien uppvuxna konstnären Ellen Thesleff uppföra sitt legendariska ateljéhem Casa Bianca. Thesleff (1888 – 1956) ses idag som en av Finlands och Nordens intressantaste 1900-tals konstnärer.


Vi besöker vackra Pekkala herrgård där vi bjuds på förmiddagskaffe. I stora salen visar gårdsägarna Marcus och Anne Hackman väggmålningar som Ellen Thesleff utförde i början av 1900-talet. Ellen Thesleff var nära vän med familjen Aminoff (Marcus Hackmans morföräldrar) på Pekkala gård. Marcus och Anne visar även de förslag på finsk flagga som Akseli Gallen Kallela gjorde och som finns i orginal på Pekkala gård. Marcus berättar om det rika sällskapslivet på gården med kulturpersonerna runt Rouvesi i början av 1900-talet.

I Rouvesi vid Näsijärvis strand ser vi Ritoniemi herrgård. Här var Johan Ludvig Runeberg informator åt Kapten Enehielms söner i mitten av 1820-talet. Det var under denna tid som Runeberg träffade veteraner från 1809 års krig och fann inspiration till sitt kommande verk "Fänrik Ståls Sägner". Nuvaranade ägaren till Ritoniemi gård, Sampsa Heinonen tar emot oss och berättar om gården och om Runebergminnen i Ruovesi. Agneta som 2003 utkom med en stor biografi över Johan Ludvig och Fredrika Runeberg berättar om författarparet.

I utkanten av byn besöker vi Runebergs källa. Vid den vackra källan läser Agneta Runebergs dikt "Vid en källa".


I Ruovesi går vi sedan på ångbåten Tarjanne. Här väntar lunch i matsalen med inredning formgiven av Akseli Gallen Kallela. Till lunchkaffet läser Agneta utvalda dikter. I maklig takt färdas vi sedan tillbaka ner mot Tammerfors och passerar bland annat Murole kanal.  


Middag på egen hand i Tammerfors.


Dag 4. Fredag 7 augusti

Kl 07:00 – 09:20 frukost.


Heldag i Tammerfors.

Från hotellet gör vi  en guidad busstur i och runt Tammerfors. Vi besöker den vackra domkyrkan ritad i nationalromantisk stil av arkitekten Lars Sonck. I kyrkan uppförd i grå granit ser vi Hugo Simbergs berömda freskomålningar från början av 1900-talet. I Tammerfors nyskapande stadsbibliotek format som en tjäder får vi en specialvising. I Tammerforshuset, Nordens största kongress och konserthus besöker vi det nya Tove Janssonmuseet där vi möter hennes konstnärskap med bland annat orginalillustrationerna till muminböckerna och flera större skulpturmodeller gjorda tillsammans med hennes livspartner Tulliki Pietilä.


Vi tar oss sedan till Kalevakyrkan ett av den finska modernismens viktigaste verk. Den strama och högresta kyrkan uppfördes i mitten av 1960-talet efter ritningar av det kända arkitektparet Reima och Raili Pietilä, Reima var även bror till Tulliki Pietilä. Runt Tammerfors ser stannar vi till vid de höga åsarna i Pyynikki och Pispala med utsikt över Näsijärvi och Pyhäjärvi sjöar. Under rundturen intar vi gemensam lunch.


Resten av dagen på egen hand.


Dag 5. Lördag 8 augusti

Kl 07:00 – 09:00 Frukost och utcheckning.


Mellan Tammerfors och Tavastehus Vånåstråtens sjösystem ligger Visavuori, sekelskiftsskulptören Emil Wikströms och hans hustru, schweizisk-finländska

Alice Högströms vackra atéljehem uppfört i nationalromantisk stil. Här får vi en guidad visning om detta mycket omfattande konstnärskap och tar del av hans berömda skulpturer bland annat på Kalevala tema. Vi intar lunch i museikaféet som är inrymt i Wikströms gamla bronsgjuteri.


I Ittala by besöker vi sedan det berömda glasbruket som satt finskt konst- och bruksglas på världskartan. Glasbruket anlades 1881 av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson som tog med de första glasblåsarna från Sverige. 

Till en början tillverkades främst bruksglas som buteljer och konservburkar, men under 1930-talet började Iittala även framställa konstglas. Bruket knöt till sig konstnärer som Alvar Aalto, Gunnel Nyman, samt från 1940-talet Tapio Wirkkala. Vi får en guidad rundvandring i glasmuseet, dock får vi inte se några glasblåsare i arbete då det är helg.


Gemensam lunch i Ittala.


Ca kl. 16:00 incheckning Silja Line Olympiaterminalen Helsingfors.                                                              


Kl. 17:00 avgång.                                                                                                                                       


Kl. 20:30 gemensam middag andra sittningen på smörgåsbordet med vin/öl.         


Dag 5. Söndag 9 augusti


Kl. 07:00 – 09:00 Specialfrukost. Kl 09:30 ankomst Värtaterminalen Stockholm.


Resefakta

Pris 12 850 SEK.

Tillägg 1 800 SEK för enkelhytt fönster och enkelrum.

I priset ingår: Resa Stockholm – Helsingfors t&r med Silja Line i delad fönsterhytt, A2, trerätters middag med vinpaket, kaffe &avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut och hemresa, tre nätter i delat dubbelrum på trestjärniga Scandic Tampere Koskipuisto i Tammerfors centrum, En middag i land, tre hotellfrukostar, tre luncher, en förmiddagskaffe, en eftermiddagskaffe, samtliga inträden och transporter enligt program.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Näsijärvi sjö.

Tavastehus borg, grundad redan på 1200-talet av Birger Jarl.

Tammerfors domlyrka med fresker av Hugo Simberg.

Finland, de tusen sjöarnas land. 

Torsdagens lunch intas på ångbåten Tarjanne.

vår ciceron, Agneta Rahikainen, författare och litteraturvetare. Agneta har bland annat skrivit biografier över Edith Södergran, Johan Ludvig och Fredrika Runeberg och Henry Parland.

Industribebyggelse i Tammerfors.

COPYRIGHT Mejt Resor ©