Lund 2020

Skånskt gästabud och operapremiär

Falstaff på Malmöoperan, Lund bakom fasaderna, Lina Wolff


OBS! NYTT DATUM! 19-22 mars 2021 PROGRAMMET REVIDERAS.


OBS! För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


Vi ses på klassiska Grand Hotel i Lund för en fullmatad Skånehelg! Härifrån gör vi spännande besök och går på galapremiär till höstens stora föreställning på Malmöoperan, Giuseppe Verdis Falstaff, då även operachefen Michael Bojesen bjuder på ett glas mousserande och berättar om föreställningen. På Kulturen i Lund guidas vi av museichefen Gustav Olsson och får uppleva både skånsk allmogekultur och besöka konservatorsateljéerna där vi tar del av de senaste arkeologiska fynden från stadens utgrävningar. Uppmärksammade författaren Lina Wolff berättar om sitt författarskap och sin nya roman. Lundaprofilen, spexaren och universitetsarkivarien Fredrik Tersmeden tar oss med till det akademiska Lund med olika specialbesök. I domkyrkan får vi en specialguidning av konsthistorikern Thomas Bergqvist Rydén. Vår ciceron är Lundaprofilen och galleristen Fredrik Zimmerdahl som bl a bjuder in oss till en av sina kultursalonger och berättar om Skånes stora konstnärer och formgivare som Wiven Nilsson och Torun Bülow. I Grand Hotels berömda matsal dukas det upp med både skånsk gåsamiddag och med Sten Bromans berömda whiskeyköttbullar under det att Fredrik Tersmeden berättar om det skånska köket och lundaanekdoter.


Reseprogram


Dag 1. Fredag 6 november 

Resa till Lund på egen hand. SJ-tåg från Stockholm med avgång kl 10:21 med ankomst Lund kl 14:28 alternativt Snälltåget med avgång kl 09:48 med ankomst kl 14:25.


Incheckning på Grand Hotel vid Bantorget, 200-400 meter från Lunds centralstation. Det går enkelt att rulla väskor från stationen till hotellet. På hotellet möter ciceron Fredrik Zimmerdahl. Incheckning och eftermiddagskaffe på hotellet. Guidad vandring genom gamla Lund. Därefter guidad visning av Lunds domkyrka av konsthistorikern och domkyrkoexperten Thomas Bergqvist Rydén. Thomas berättar om den romanska domkyrkans historia från invigningen i mitten av 1100-talet då Lund blev ärkebiskopssäte för hela Norden. På närliggande Historiska museet och Domkyrkomuseet får vi en specialvisning av museichef Per Karsten. Under visningen får vi bl a besöka konservatorsateljén.


Åter på hotellet ca kl 18:00.


Kl 19:15 välkomstdrink och presentation följt av trerätters middag på Sten Broman-tema. Fredrik Tersmeden berättar om Sten Broman och Grand Hotel. Vi avnjuter/intar en av Bromans klassiska middagar, sill till förrätt följt av Sten Bromans eget recept på whiskeyköttbullar och avslutar med dessert. 


Dag 2. Lördag 7 november

Kl 07:30 - 09:00 frukost.


Kl 09:15 promenad till Kulturen där museichef Gustav Olsson tar emot. Kulturen öppnade 1892 som världens andra friluftsmuseum efter Skansen. Hit flyttades bebyggelse som skildrade de fyra ståndens liv i Skåne från medeltiden och fram till industrialismen. Idag har museet över ett 30-tal byggnader. Utöver friluftsmuseet finns även fasta arkeologiska samlingar med utgrävningar från Lund och omfattande konst- och kulturhistoriska samlingar.


Gustav Olsson tar oss med på en specialvisning bland både friluftsmuseets allmogegårdar och till konservatorsateljén där vi får träffa både arkeologer och konservatorer. Här dricker vi även förmiddagskaffe och äter lunch.


Lundaprofilen, spexaren och universitetsarkivarien Fredrik Tersmeden möter oss sedan för en vandring i det akademiska Lund. I studenternas kårhus, Akademiska föreningens AF-borgen uppfört på 1850-talet, berättar Fredrik om universitetets historia och om olika profiler som satt sin prägel på staden och lärosätet. På vår rundvandring ser vi även föreningens högklassiga konstsamling med bl a Marcus Larsons berömda målning ”Hav i månsken med fyr och brinnande ångfartyg” Den flera kvadratmeter stora målningen, färdigställdes inför publik på AF-borgen på tio timmar 1859. Fredrik guidar oss sedan genom Lundagård med Kungshuset och universitetshuset.


Kl 16:15 lämnar vi Lund med hyrd buss för Malmö Opera. Inrymd i Stora Teatern, den scen där Ingmar Bergman som konstnärlig ledare uppförde sina mest uppmärksammade pjäser vid mitten av 1950-talet. Framme på teatern möter vi operachef Michael Bojesen som berättar på kvällens föreställning Giuseppe Verdis Falstaff. I mellanakten intar vi en räksmörgås med ett glas vin.

Giuseppe Verdis opera Falstaff är en förväxlingskomedi i flera skikt som i spöktimmen en månskensnatt får sin lyckliga upplösning.


Den lurade Falstaff kan i operans berömda slutfuga konstatera att allt i världen är ett enda stort skämt. Efter de senaste årens operor av Verdi; La traviata och Rigoletto, sätter Malmö Opera upp tonsättarens sista opera; den komedi han länge velat göra och med Shakespeare som grund. Falstaff är ett romantiskt allkonstverk med raska stämningsväxlingar, ironiska referenser och sensationell musik.


Regissör Lotte de Beer har tillsammans med scenograf och kostymör Christof Hetzer låtit sig inspireras av George Orwells Djurfarmen. Vi befinner oss på en gård där djuren tog över för ett par år sedan och allting är på väg att fallera. Grisen Falstaff regerar över gården. Han missköter sig, äter för mycket och beter sig helt enkelt svinaktigt. Det är en postrevolutionär röra, där principerna och moralen har bleknat. 


Dag 3. Söndag 8 november

Kl 08:00 – 09:30 frukost.

Efter frukost träffar vi uppmärksammade författaren och översättaren Lina Wolff som berättar om sitt författarskap och sin nya roman ”Köttets tid”. Lina signerar även romanen som ingår i resan.  


Med Fredrik Zimmerdahl vandrar vi sedan till Lunds konsthall där vi får en visning av höstens stora utställning ”Svävande utopier. Den uppblåsbara konstens förändringskraft”.


Utställningen Svävande utopier navigerar genom den uppblåsbara konstens och arkitekturens kulturhistoria. Den utforskar vilken inverkan luftburna artefakter har på vår fantasi. Sedan den första bemannade ballongflygningen gjordes på 1700-talet har uppblåsbara ting förändrat uppfattningen om världens beskaffenhet. Möjligheten att skapa svävande föremål blev inte sällan verktyg för utopiska visioner. Bland medverkande konstnärer finns Ahmet Öğüt, Anna Hoetjes, Ant Farm, Artúr van Balen, Eventstructure Research Group, Franco Mazzucchelli, Graham Stevens, The Yes Men, Theo Botschuijver, Tomás Saraceno, Tools for Action, UFO. Utställningen är en samproduktion med samarbete med nGbK neue Gesellschaft für bildende Kunst, Berlin; ArtScience Museum, Singapore.

Efter gemensam Lunch tar Fredrik oss med till sitt galleri, Zimmerdahl Antiques & Design vid Krafts torg där han även arrangerar sina kultursalonger. I en egen salong berättar Fredrik för oss om sitt livslånga intresse för konst och form och visar exempel på konst och konsthantverk av flera av Skånes största konstnärer som GAN, Wiven Nilsson och Torun Bülow Hübe. 


Efter några timmar på egen hand samlas vi i Grands matsal för resans final, en äkta skånsk gåsamiddag i Mårtenstid. Vi serveras svartsoppa (alternativt hummersoppa), stekt gås med tillbehör och skånsk äppelkaka. Fredrik Tersmeden och Fredrik Zimmerdahl berättar anekdoter.


Dag 4. Måndag 9 november

Kl 07:00 – 09:30 frukost och utcheckning. '


Resan avslutas med hemresa på egen hand.Resefakta

Pris 10 950 SEK för Vi-prenumeranter (ej prenumeranter 11 950 SEK) i delat dubbelrum tre nätter på klassiska Grand Hotel i Lund, tre hotellfrukostar, två luncher, två trerätters middagar, varav en gåsamiddag, (middagar exklusive dryck) räksmörgås med ett glas vin på Malmö Opera, glas med mousserande vin på Grand och på Malmö Opera, A-plats (bästa platser) på Falastaff på Malmö Opera, busstransfer till och från operan, ett signerat exemplar per bokning av Lina Wolffs roman Köttets tid.


Enkelrumstillägg 980 SEK.


Ingår ej: transport till och från Lund. Grand Hotel ligger mycket nära Lunds centralstation och har även tillgång till parkering.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Lunds domkyrka. Foto: sydpol.com

Vi bor på Grand Hotel i Lund. 

På Grand Hotel i Lund kommer resans grande finale att utspela sig i form av en klassisk Mårten Gås middag. 

På lördagens afton bevistar vi galapremiären av Falstaff på Stora Teatern i Malmö.

Kulturen i Lund, näst Skansen i Stockholm, det äldsta friluftsmuseet i världen.

Interiör från Blekingegården på Kulturen.

På söndagens morgon träffar vi den uppmärksammade författaren Lina Wolff, just nu aktuell med sin roman Köttets tid. 

Resans ciceroner. Fredrik Zimmerdahl och Fredrik Tersmeden. 

För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.