Mångsidiga Skåne

Klassiska Skåne, gåsamiddag, Piraten och Hasse och Tage 21-24 oktober 2021


För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


När skörden är bärgad och löven som mest gyllene reser vi till Skåne med artisterna Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin. Vi inleder med en afton på klassiska Grand Hotel i Lund och bekantar oss med Sten Bromans vanor. Om aftonen underhåller Claes Virdeborn. Dag två besöker vi Piratenmuséet i Vollsjö och Hasse & Tage-muséet i Tomelilla. Under resan berättar Jan och Anna-Lena om möten med Olle Adolphson, Fritiof Nilsson Piraten och Monica Zetterlund. Vi äter gott och provsmakar Skånes nya viner. Dagtid görs spännande utflykter medan österlennätterna tillbringas på Kastanjelunds wärdshus där vi också intar vår skånska gåsmiddag. Vi besöker även konstnärerna Dyvike Zadig, Carl Gustafsson samt författaren Mikael Bergstrand. Sista kvällen framför Jan & Anna-Lena ”Piraten, Piaf och ett Piano” – skånsk humor och chansånger i ord & ton.

Resan är exklusivt framtagen för SvD accent.


Reseprogram

Dag 1. Torsdag 21 oktober

Resa till Lund på egen hand. SJ tåg från Stockholm med avgång 10:21 med ankomst Lund 14:28 alternativt Snälltåget med avgång 09:48 med ankomst 14:25. Incheckning på Grand Hotel på Bantorget alt systerhotellet Lundia

Knut Den Stores Torg 2. Lundia ligger ca 150 meter från Lunds Central uppgång gamla centralstationen Grand ligger ett kvarter bort vid Bantorget ca 350 meter från stationen och knappt 200 meter från centralen. Det går enkelt att rulla väskor från stationen till hotellen. Vid incheckning möter möter Jan Sigurd och Anna Lena Brundin tillsammans med reseledare Ola Olsson på Grand och Lundia. 


Guidad vandring genom gamla Lund med Jan Sigurd i Sten Bromans och andra lundaprofilers spår. Lundaprofilen, spexaren och universitetsarkivarien Fredrik Tersmeden möter oss I studenternas kårhus, AF-borgen uppfört på 1850-talet. Här berättar Fredrik om universitetets historia och om olika profiler som satt sin prägel på staden och lärosätet. Vi intar också eftermiddagskaffe i sällskapsrummet Övre Aten på AF borgen. I rummet finns flera av de främsta verken ur Akademiska föreningens konstsamling.

På Krafts torg tar sedan galleristen Fredrik Zimmerdahl emot och berättar om kända konstnärer i Skåne som GAN, Torun Bülow Hübe och Wiven Nilsson.


Kl 19:15 välkomstdrink och presentation följt av trerätters middag på Sten Bromantema. Jan Sigurd berättar om Sten Broman och Grand Hotell. Vi intar en av Bromans klassiska middagar, sill till förrätt följt av Sten Bromans eget recept på whiskeyköttbullar och avslutar med dessert. Till kaffet underhåller musikern och manusförfattaren Claes Wirdeborn. Wirdeborn är bl a känd för att ha skrivit manus till SvT succén ”Snacka om nyheter” och scenproduktioner med Hipp Hipp! duon Johan Wester och Anders Jansson.


Dag 2. Fredag 22 oktober

Kl. 07:30 09:00 frukost och utcheckning.


Kl. 09:00 Lämnar vi Lund i abonnerad buss. På bussresan mot Österlen läser Jan Sigurd ur Fritiof Nilsson Piraten. Vårt första stopp är Tomelilla där vi intar förmiddagskaffe och besöker Hasse & Tagemuseet och konsthallen. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson kom att spela in flera av sina filmer som ”Picassos äventyr” i kring Tomelilla. På det 17 kvadratmeter lilla muséet som vi besöker i omgångar finns nästan 50 års produktion från de två mycket produktiva herrarna. På tretton monitorer snurrar de odödliga filmerna och i skåp, lådor och glasmontrar hittar du rekvisita, manuskript och en hel massa andra saker som triggar dina minnen av filmer, revyer, sketcher och monologer. På Konsthallen ser vi en utställning av Ben Thompson & Maria Björklund som visar sina suggestiva målningar.

 

Efter lunch i Tomelilla tar vi oss till Piratens Vollsjö, där författaren och advokaten Fritiof Nilsson Piraten växte upp. Vi får en guidad visning på Piratenmuseet och ser Piratenskulpturen. Med bakgrund i sin uppväxt vid förra sekelskiftet har Piraten mer än någon annan kommit att karaktärisera det Skånska kynnet. Jan Sigurd som tilldelades Piratenpriset år 2005 berättar om sin relation till Piraten.


I Rörums kyrkoby besöker vi författaren Mikael Bergstrand. Mikael slog igenom 2011 med romanen ”Delhis vackraste händer” som även blivit tv-serie. Romanen har sålts till 11 länder boken skrevs under de år Mikael bodde i Indien. Flera av hans romaner tar utgångspunkt i hans hembygds Skåne. Vid vårt besök läser Mikael ur sin nya roman Konsulten som inte ville bada som utspelar sig på Österlen.

Incheckning på Kastanjelunds wärdshus. Kl. 19:30 intar vi traditionell skånsk gåsmiddag med alla tillbehör i hotellets restaurang.


Dag 3. Lördag 23 oktober

Kl. 07:30 – 09:00 frukost.


Första besök på dagen blir vid Ravlunda kyrka där vi ser Fritiof Nilsson Piratens och Olle Adolpsons gravar, vilka ligger bredvid varandra. Jan och Anna-Lena berättar om möten med Piraten och Olle Adolpson. I Närbelägna Kivik möter vi museichefen Dafvid Hermansson som tar oss med på en historisk vandring genom Kivik (ca 3 km vandring i långsam takt). Vi får höra om Österlen historia, fiskelägenas tillkomst och den märkliga Kiviksgraven från bronsåldern. Under vandringen intar vi förmiddagskaffe.


På eftermiddagen besöker vi Skeppsarps vingård för vinprovning. Under det senaste decenniet har det vuxit upp allt fler vingårdar i Skåne. På Skeppsarp träffar vi vinodlarna Bengt ”Fuffe” Åkesson och Eva Bergqvist som berättar om de nya svenska vinerna och låter oss provsmaka sina prisbelönta drycker.


Tillbaka på Kastanjelunds har vi lite egen tid innan middagen kl. 19:30.


Till desserten framför Jan & Anna-Lena ”Piraten, Piaf och ett Piano” – skånsk humor och chansånger i ord & ton.


Dag 4. Söndag 24 oktober

Frukost och utcheckning kl. 07:30 – 09:30.


Vi färdas rakt söderut mot Skånes sydkust. Vid Löderup gör vi ateljébesök hos konstnären Carl Gustavsson. Carl beskriver sitt konstnärskap som ”Nyfikenhet och fascination driver mig i olika riktningar, men jag rör mig mycket bland interiörer, vegetationer, med eller utan människor och ofta med skikt och reflexer som upplösande element”. I ateljén tar vi del av Carls stämningsmättade målningar och hör honom berätta. 


En liten bit därifrån, nära Dag Hammarskiölds berömda Backåkra gör vi nästa ateljébesök hos Dyveke Zadig. Dyveke är konstnär i tredje generationen och uppvuxen i Malmö. I hennes ateljé får vi se verk i de olika tekniker som hon arbetar med som måleri, glas och screentryck. Dyvekes bildspråk är präglat av strama kompositioner där innehållet balanserar mellan samtidsrealism och romantik. Till förfriskning och tilltugg i ateljén läser Dyveke poesi som hon 2020 gav ut.


I närbelägna Kåseberga hamn intar vi lunch på Kåseberga fisk. Efter lunch ges möjlighet att vandra upp till Ales stenar (ca 800 meters promenad fram och tillbaka). Den berömda skeppssättningen är Sveriges största med sina 59 block. Skeppssättningen placering uppe på en kulle 32 meter över havet gör att man vid klart väder har en milsvid utsikt över Östersjön och även ser Bornholm.


Vi reser sedan tillbaka till Lunds central med avslutning ca kl. 16:00.


Resefakta

Pris 13 950 SEK. Tillägg 1 200 SEK för enkelrum.


I priset ingår, en natt i delat dubbelrum på fyrstjärniga Grand Hotell i Lund, Två nätter i dubbelrum på trestjärniga Kastanjelunds wärdshus, tre middagar (varav en middag med vin), tre luncher, kaffepauser och vinprovning, ateljébesök enligt program, exklusiva shower av Claes Virdeborn och Jan Sigurd & Anna – Lena Brudin. Jan Sigurd och Anna – Lena Brundin som ciceroner under hela resan, samtliga inträden och transporter enligt program. Signerat exemplar av Jan Sigurds nya bok om Fritiof Nilsson Piraten, ”Kalla min barndom åter”.


Covid-19

För att delta i resan ska du ha något av följande:

  • Vaccinationsintyg. Man skall vara fullvaccinerad och ha fått sin sista spruta minst 14 dagar innan resan påbörjas.


Medtag även:

  • Egna munskydd, om krav på detta fortfarande råder

Resan genomförs med hänsyn till FHM:s nationella allmänna råd och rekommendationer.


Vid sen avbokning pga sjukdom så gäller vanliga avbokningsregler. Dvs full ersättning från försäkringbolag om man har hemförsäkring med reseskydd och har läkarintyg att skicka in.


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Anna-Lena Brundin blev folkkär som Carina i teveserien Daily Live och som mamma i julkalendern Mysteriet på Greveholm. Senaste rollprestationen var i filmen En man som heter Ove. Hon har skrivit böcker och spelat in cd-skivor, sjungit Edith Piaf och ståuppat.     

Jan Sigurd jobbade med Monica Zetterlund på 90-talet samt representerade SVT i Montreux med Två och en halv flygel. Idag växlar han mellan rollen som författare och artist – vid pennan, mikrofonen & pianot. År 2005 tilldelades han även Fritiof Nilsson Piratenpriset.

Vi börjar vår resa med en afton på klassiska Grand Hotel i Lund. Foto

Markus Linderoth


Claes Virdeborn underhåller oss på Grand Hotel i Lund.

I Tomelilla besöker vi Hasse & Tagemuseet

Jan Sigurd bekantar oss med Skånes store skildrare Fritiof Nilsson Piraten.

Österlen i höstfärger.

Dyveke Zadig möter oss i sin ateljé.

På Österlen bor vi på trevliga Kastanjelunds wärdshus