New York med Seniora Läkare

Photo:Todd Quackenbush/Unsplash

New York med Seniora Läkare

 

2-7 maj 2019 (hemkomst den 8:e maj)

 

Med kunnig vägledning av New Yorkguiden Catharina De Geer och författaren och konstvetaren Carl Tiberg får vi under sex dagar uppleva världsmetropolen när parkerna står i blom. Vi gör vandringar i Brooklyn med den berömda Brooklynbron, Central Park och längs stadens nya sevärdhet The High Line, den tidigare högbanan som nu är en 2,3 km lång slingrande park fem meter upp i luften. Vi besöker några av stadens berömda konstmuseer utifrån aktuella utställningar. Från Battery Park tar vi båten ut till Ellis Island och stora emigrantcentret som tog emot 12 miljoner europeiska invandrare i början av 1900-talet. Det blir också ateljébesök hos konstnären Mats Pehrson som varit verksam i New York sedan 1980-talet. Det blir även andra spännande möten med svenskar i staden.

 

Vi bor på södra Manhattan i hjärtat av Greenwich Village vid Washington Square Park en av stadens vackra parker. Området är berömt för sina jazzklubbar och små restauranger. Två av dagarna ges möjlighet att se opera på klassiska Metropolitanoperan, dels Francis Poulencs Karmelitersystrarna och dels Giuseppe Verdis Rigoletto.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Torsdag 2 maj 

Flyg med SAS, ankomst hotellet i New York på eftermiddagen, välkomstdrink, gemensam middag på kvällen.

 

Dag 2. Fredag 3 maj

Vandring genom Greenwich Village, West Village till Meatpacking District vid Hudsonfloden. Vi börjar i den vackra Washington Square Park och vandrar ner mot The High Line, den gamla högbanan som transporterade varor till de olika verksamheterna i Meatpacking district i början och mitten av 1900-talet. Under vår vandring möter vi byggnader från olika tider i stadens historia. Mycket av vandringen går genom lummiga mindre stadskvarter från 1800-talet. När vi kommit på på den gamla högbanan väntar oss en grönskande vandring fem meter ovanför marken. Runt högbanan har några av stadens mest spännande nybyggen uppförts under de senaste tio åren. Här ser vi byggnader av bl a Frank Gehry, Jean Nouvel och Shigeru Ban.

 

På eftermiddagen gör vi ateljébesök hos Mats Pehrson som varit verksam i New York sedan mitten av 1980-talet. I sin ateljé i närheten av Wall Street bjuder Mats på ett glas vin och berättar om sitt konstnärskap och om konstlivet i New York.

 

På kvällen ges möjlighet att se Francis Poulencs opera Karmelitersystrarna från 1950-talet på Metropolitanoperan (Har spelats fyra gånger i Sverige med premiär på Kungl operan 1981). I de ledande rollerna ser vi Isabel Leonard, Adrianne Pieczonka och Dwayne Croft.

 

Dag 3. Lördag 4 maj

På förmiddagen tar vi oss upp till Central Park. Allt sedan parken skapades på 1850-talet har den varit stadens gröna lunga. Catharina och Carl guidar oss genom parken varefter vi besöker något av stadens förstklassiga konstmuseer allt efter aktuella utställningar.

 

Efter lunch träffar vi en intressant person med svenska rötter som berättar om sitt liv och staden (person meddelas senare). Mötet sker i den svenska kyrkan med efterföljande kyrkkaffe.

 

Resten av dagen på egen hand.

 

Alternativ. Matinéföreställning av Rigoletto på Metropolitanoperan med start kl 11:00 (operan avslutas ca kl 14:10) I rollerna Rosa Feola, Bryan Hymel och George Gagnidze.

 

Dag 4. Söndag 5 maj

Stadsvandring inklusive lunch, Brooklyn Bridge, Brooklyn Heights och Brooklyn Museum. Vi startar med tunnelbana från hotellet till City Hall. Från stadshuset uppfört i klassisk stil vid början av 1800-talet promenerar vi över den mäktiga Brooklynbron, en av stadens främsta siluetter. När den nästan två kilometer långa bron öppnades 1883 efter 13 års byggande var det värdens längsta bro. Arbetet med att uppföra bron var mycket komplicerat inte minst grundsättningen av bropelarna på East Rivers djupa botten. Brooklynbron förbinder Manhattan med Brooklyn som först 1898 blev en del av New York stad.

 

På eftermiddagen besök på Brooklyn Museum, ett av USA:s främsta museer för samtidskonst. Resten av dagen fri och middag på egen hand.

 

Dag 5. Måndag 6 maj

Båttur från Battery Park till Frihetsgudinnan och Ellis Island med det mycket intressanta immigrantmuseet inrymt i den gamla immigrantstationen där över 12 miljoner emigranter, varav många svenskar passerade i början av 1900-talet. Avslutningsmiddag på kvällen.

 

Dag 6. Tisdag 7 maj

Kl. 08:00 – 10:00 frukost.
Utcheckning från rummen senast kl 12.

 

Fri tid fram till kl 13:30

Kl 13:30 transfer från hotellet till flygplatsen i Newark


 

Kl 17:20 avgång med SAS flyg SK 904. Lättare middag på flyget.

 

Kl 07:15 (Onsdag 8 maj) ankomst Stockholm/Arlanda med efterföljande anslutningar.

 

Resefakta

Pris 25 470 SEK (klart pris ca 1 juli då vi inväntar flygpriser)

Bokning. info@mejtresor.se tel 0704-220174.

 

I Priset ingår: Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – New York t&r med SAS, fem nätter i delat dubbelrum på klassiska Washington Square Hotel, fem hotellfrukostar, två middagar, samtliga inträden och transporter enligt program (Metrokort ingår). Transporter och inträden enligt program.

 

Tillägg enkelrum. 7 750 SEK

 

Tillägg operabiljetter på Metropolitanoperan.

Karmelitersystrarna, fredag 3:e maj kl. 19:30, 2100 SEK plats på första raden (Grand Tier Prime) även billigare platser kan bokas.

 

Rigoletto, lördag den 4 maj matiné kl 11:00, 1 675 SEK plats på första raden, (Grand Tier Prime), även billigare platser kan bokas.

 

Vid större valutaförändringar förbehåller vi oss rätten att justera priset på resan.

 

 

BOKA RESA

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-22 01 74.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Resans ciceroner: Carl Tiberg och Catharina De Geer

Konstnär Mats Pehrson, sedan många år verksam i staden.

Brooklyn Museum. Photo: Kolin Mendez/Brooklyn Museum

Brooklyn Bridge. Photo: Josh Wilburne/Unsplash