Nyår i Helsingfors
29 december 2023 – 2 januari 2024
Resan är speciellt framtagen för SvD accent
Välkomna det nya året i Helsingfors! Vi firar med en körkonsert i domkyrkan. Här framför Helsingfors filharmoniska kör verk av bl a Sibelius, Brahms och Wagner, med efterföljande nyårssupé på takrestaurangen på vårt hotell, klassiska Sokos Vaakuna. Vi gör kultur- och arkitekturvandringar tillsammans med vår ciceron, helsingforsprofilen Bernt Morelius. Det blir bl. a. besök på det nya omtalade stadsbiblioteket Ode, Tempelplatsens kyrka och Tystnadens kapell. Den omtalade japansk kompositören och konstnären Ryoji Ikeda möter vi i hans audiovisuella verk på nya konstmuseet Amos Rex. På Linudden vid Bredvikens strand besöker vi Tarvaspää, nationalkonstnären Akseli Gallen-Kallelas vackra sekelskifteshem. Här ser vi ”Tillbaka till Kenya” en utställning med verk från konstnärens tid i Afrika på 1910-talet. 1950- och 60-talets store glas- och träformgivare Tapio Wirkkala möter vi i en utställning på EMMA, Esbos konstmuseum. Resan avslutas med ett besök på Sveaborg.
Reseprogram.
Dag 1. Fredag 29 december. Avgång med Silja Line, föredrag om finsk konst.
Kl. 15:30 – 15:50 Samling i Värtaterminalen. Färdledare Ola Olsson möter mellan biljettluckorna och där den uppåtgående rulltrappan slutar. Färjebiljetter delas ut.
Kl. 16:30 – 18:00 Kaffebuffé med efterföljande föredrag om finsk konst och kultur i konferensavdelningen på däck 6 i fören.
Kl. 19:00 Vi samlas för ett välkomstglas i konferenslobbyn.
Kl. 19:30 Trerätters middag restaurang Tavolàta med två glas vin, kaffe & avec.
Dag 2. Lördag 30 december. Ankomst Helsingfors, EMMA, Tarvaspää, Sibeliusmonumentet, Tempelplatsens kyrka.
Frukost kl. 07:00 – 09:30 (finsk tid).
Kl. 10:30 Ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors.
Kl. 10:50 Avresa med hyrd buss.
Vi reser till Helsingfors grannstad Esbo. På EMMA, Esbo konstmuseum ser vi den retrospektiva utställningen om formgivaren och konstnären Tapio Wirkkala (1915–1985). Wirkkala var ett mångsidigt designgeni, och betraktas allmänt som en ledande gestalt inom modern finsk konstindustri. Hans omfattande bidrag till finsk formgivning spänner från glas, möbler och produktdesign till skulpturer, stadsplanering, konst och han har även formgivit sedlar för den finska statskassan. Under hela sin mycket produktiva karriär, tilldelades Wirkkala flera utmärkelser, inklusive tre guldmedaljer på Milano Triennalen, Lunningpriset, Pro Finlandia-medaljen och Prins Eugen-medaljen.
1946 vann Wirkkala sitt första formgivarpris i en tävling sponsrad av Iittala som kom att innebära en livslång relation med bestående effekter på hans karriär och för företaget. Som Iittalas konstnärliga ledare, och med Wirkkalas unika konstnärliga vision hjälpte han till att etablera företagets globala rykte. Under hela sin legendariska karriär, skapade den unikt begåvade konstnären mer än fyrahundra glasföremål för Iittala av vilka många, liksom Ultima Thule och Tapio serien, fortfarande är populära.
Vi tar oss sedan till Linudden i det inre av Bredviken mellan Esbo och Helsingfors. Här uppförde 1911–13 nationalkonstnären Akseli Gallen Kallela med hustrun Mary (född Slöör) konstnärshemmet, Tarvaspää. Det var det andra hemmet som paret lät uppföra efter vildmarksateljén, Kallela i Ruovesi norr om Tammerfors. Precis som med vildmarksateljén så ritade Gallen Kallela själv byggnaden. Gallen Kallelas konstnärskap är mest berömt för hans målningar med Kalevalamotiv och skildringar av finska landskap och allmogen.
Vid vårt besök på Tarvaspää får vi en specialguidning i den aktuella utställningen ”Tillbaka till Kenya” där verk från Gallen-Kallelas afrikaresa visas. På Tarvaspää intar vi även lunch med laxsoppa.
På vägen tillbaka till centrala Helsingfors stannar vi till i Sibeliusparken, där vi ser ett av stadens främsta landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat - idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser. Har vi tur och det blåser, får vi höra hur vinden spelar i monumentets rostfria orgelpipor! Bernt Morelius berättar om sina möten med Eila Hiltunen.
Därefter blir det incheckning på vårt hotell klassiska fyrstjärniga hotell Sokos Vaakuna, invigt till olympiaden 1952, som ligger vid Järnvägstorget i Helsingfors absoluta centrum.
Kl. 15:40 Återsamling i lobbyn.
Vi promenerar (1 km) till Tempelplatsens kyrka i stadsdelen Främre Tölö. Kyrkan öppnades 1969 och ritades av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen. Det var meningen att man skulle bygga en kyrka på Tempelberget redan på 1930-talet och J.S. Sirén vann en arkitekturtävling. Andra världskriget avbröt dock planerna 1939 och en ny tävling utlystes 1961 och vinnarna blev bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Av ekonomiska orsaker sänktes byggnadsvolymen med en fjärdedel och byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968 och invigdes i september 1969. Kyrkan är insprängd i berget med solljus som strålar in genom takfönstren. Tack vare sin utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta ändvänds kyrkan ofta som konsertlokal. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen. Idén bakom att kyrkan byggdes inne i berget var att spara platsens naturliga form. Den speciella lösningen lockar många arkitekturintresserade och arkitekter till platsen. Kyrkan har inga klockor, utan klockringningen är inspelad och melodin har komponerats av professor Taneli Kuusisto.
Resten av dagen på egen hand.
Dag 3. Nyårsafton söndag 31 december. Stadsvandring, Ode, Amos Rex, nyårsmiddag, konsert i domkyrkan, nyårssupé.
Kl. 07:00 – 09:30 Frukost.
Kl. 10:00 Samling i lobbyn för vandring i centrala Helsingfors tillsammans med Bernt Morelius, som berättar stadens historia och presenterar intressanta monument och byggnader av Eliel Saarinen, Alvar Aalto och Carl Ludvig Engel. På vår vandring gör vi ett första stopp i Tystnadens kapell. Kapellet är planerat av arkitekterna Mikko Summanen, Niko Sirola och Kimmo Lintula vid K2S-arkitektbyrån i Helsingfors. Kyrkorummet är 11,5 meter högt och är byggt av tre olika träslag. Dess yttre väggar är gjorda av gran. Innerväggarna är skapade i formad klibbal och kapellets möbler och innerdörr är gjorda i ask. Korset vid altaret är formgivet av silversmed Antti Nieminen. Kyrkotextilierna i silke är designade av textilkonstnär Tiina Uimonen.
Efter att vi sett såväl Salutorget som Senatstorget blir det besök på det nya och omtalade stadsbibliotek Ode ritat av arkitektkontoret ALA. Byggnadens böjda, broliknande form bjuder in besökarna för att använda lokalerna och tjänsterna både under och ovanför, innanför och utanför bågen. Biblioteket är en ny väsentlig del av den urbana miljön i Helsingfors och gruppen av märkesbyggnader vid Tölöviken. Med undantag för den översta våningen är fasaden på Ode helt av trä, vilket mjukar upp det allmänna arkitektoniska intrycket kring Tölöviken. Virket som använts i beklädnaden är gran. Här intar vi även kaffe och lunchsmörgås.
Vi promenerar till konstmuseet Amos Rex där vi får en visning av vinterns stora utställning med verk av den japanske kompositören och konstnären Ryoji Ikeda (född 1966). Ikeda arbetar med ljudvärldar och rörlig bild som utmärks av precision. Komponering är en central aspekt av hans konstnärliga arbete. Vare sig det är frågan om en ljudfrekvens, ett fysiskt utrymme, ett pulserande ljus, en pixel eller datapunkt utgör de för Ikeda alla en del av kompositionsprocessen. Amos Rex grottliknande utställningssalar fylls här av explosionsartat överflöd och enkla geometriska former, ljud och ljudlöshet, pulserande ljus och plötsligt mörknande bildrutor. Utställningen i Amos Rex omfattar fem installationer som tar avstamp i museets egenartade arkitektur. Ikedas verk utforskar universums osynliga dimensioner och sätter samtidigt våra sinnen och uppfattningsförmåga på prov. Bland de fem installationerna visas även två nya verk som inspirerats av konstnärens omedelbara upplevelse av våra underjordiska utställningssalar.
Därefter finns det tid på egen hand.
Gemensamt promenerar vi till domkyrkan för en konsert med Helsingfors filharmoniska kör. På programmet har kören sina favoritverk av bl.a. Parry, Brahms, Sibelius, Kuula och Wagner. Konserten sätter också punkt på körens 15-årsjubileum.
På hotellet får vi nyårssupé. Vi skålar in det nya året med ett glas mousserande på hotellets takterrass.
Dag 4. Nyårsdagen 1 januari. Heldag på Sveaborg, avfärd med Silja Line.
Kl. 07:30 – 10:39 Frukost och utcheckning. Vi lämnar våra väskor i hotellets bagagerum.
Vi promenerar gemensamt genom centrala Helsingfors till Salutorget.
Härifrån tar vi färjan ut till världsarvet Sveaborg. Fästningsbygget initierades som ett värn av den östra rikshalva efter Hattarnas förödande ryska krig 1741-43. Ansvarig för uppförandet av Sveaborg anförtroddes en av upplysningstidens största svenska snillen, Augustin Ehrensvärd. Den mångbegåvade Ehrensvärd var inte bara officer och fortifikationsbyggmästare utan även framstående konstnär. Det väldiga fästningsbygget hade periodvis under 1740-talet över fyratusen personer sysselsatta. De indelta soldaterna som stod för mycket av byggandet fick här även en hantverksutbildning som de senare tog med sig hem till olika delar av Finland.
Sveaborg, som var svenska statens största försvars- och byggprojekt under 1700-talet blev även en ekonomisk och kulturell motor i södra Finland. Längs kusten uppfördes mängder med herrgårdar som försåg fästningsbygget med olika material. Runt Ehrensvärd engagerades flera andra av tidens främsta vetenskapsmän och konstnärer, Elias Martin undervisade i teckning, Carl Petter Thunberg konstruerade den stora väderkvarnen och torrdockan och Fredrick af Chapman utvecklade nya örlogsskepp för skärgårdsflottan. Från mitten av 1700-talet till början av 1800-talet hade Sveaborg även fler innevånare än närbelägna Helsingfors.
På Sveaborg börjar vi med besök på Sveaborgsmuseet där vi får lära mer om fästningens historia, Vi tar oss sedan vidare till komendanthuset, Augustin Ehrensvärds bostad vid Borggården på Vargön. Här guidar Bernt Morelius i Ehrensvärdmuseet som han även varit med att inreda. Mitt på Borggården ser vi Augustin Ehrenswärds gravmonument formgivet av Johan Tobias Sergel efter en skiss av Gustav III. Gravmonumentet är tillsammans med Sergels Gustav III-staty på Skeppsbron bland de främsta konstverken från den gustavianska tiden. Samfundet Ehrensvärd vilka förvaltar Sveaborgs kulturvärden guidar oss sedan på fästningen och vi ser bl, a. varvsdockan och det nyrenoverade pumphuset vilket inte annars visas. Vi avslutar sedan med lunchsmörgås med kaffe och kaka på Café Samovar. Kaféet ligger på Sveaborgs leksaksmuseum, Ägaren Petra Tandefelt tar emot och berättar om museet.
Återfärd till Salutorget där buss väntar. Bussen tar oss till hotellet där vi hämtar upp vårt bagage sedan bussfärd vidare till Olympiaterminalen för incheckning.
Avresa från Helsingfors kl. 17:00.
Kl. 20:00 gemensam trerätters middag med vinpaket.
Dag 5. Söndag 2 januari. Ankomst Värtaterminalen, Stockholm.
Kl. 07:00 – 09:30:00 Specialfrukost restaurang Tavolàta.
Kl. 10:00 Ankomst till Värtaterminalen, Stockholm.
RESEFAKTA
Pris: 15 650 SEK.
I priset ingår: Stockholm t & r med Silja Line i A2 fönsterhytt, föredrag om finsk kulturhistoria på båten med kaffebuffé, ett glas mousserande vin som välkomstdrink, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresa och smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Sokos Vaakuna i Helsingfors absoluta centrum, nyårssupé på hotellet med tillhörande drycker, två lättare luncher i land, en sopplunch och en med lunchsmörgås, bra platser på Helsingfors filharmoniska körs nyårskonsert i domkyrkan, samtliga inträden, guidningar och transporter enligt program.
Tillkommer:
Enkelhytt fönster och enkelrum 2 950 kr.
Bokningsregler: Fri avbokning till det att anmälningsavgift, 2 500 SEK är erlagd. Ingen återbetalning av anmälningsavgift. Slutbetalning fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Vid sjukdom utfärdar vi avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas till försäkringsbolag.
Eller kontakta Mejt Resor: bokning@mejtresor.se eller tel. 0706-769626.
Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.
Nyårsfirande på Senatstorget i Helsingfors.
Formgivaren Tapio Wirkkala med Iittala glaset Ultima Thule. Foto: Osmo Thiel / Iittala.
Akseli Gallen Kallelas konstnärshem Tarvaspää.
Tempelplatsens kyrka. Foto: Visit Helsinki.
Stadsbiblioteket Ode. Foto: Visit Helsinki.
Vy från utställningen med konstnären och kompositören Ryoji Ikeda på Amos Rex. Foto: Amos Rex.
Stadsbiblioteket Ode. Foto: Visit Helsinki.
Ehrenswärds gravmonument formgivet av Johan Tobias Sergel efter en skiss av Gustav III.
Vår ciceron Bernt Morelius driver antikaffären Old Times i Helsingfors och är även ordföranden i Svenska teaterföreningen i Finland. Bernt är ofta anlitad om kultur och antikviteter inom finländsk radio och tv. Han är sedan flera år uppskattad ciceron på SvD accents Helsingforsresor.
COPYRIGHT Mejt Resor © Kontakta Mejt Resor Prenumerera på Mejt Resors nyhetsbrev