Nyår i Helsingfors

Nyår i Helsingfors med Fantomen på operan


29 december 2021 - 2 januari 2022


Välkomna det nya året i Helsingfors! Vi firar med en festföreställning av Andrew Lloyd Webbers Fantomen på operan med efterföljande nyårssupé på Nationaloperan. På Ateneums konstmuseum ser vi vinterns stora utställning med verk av Outi Heiskanen, en av den nordiska konstens främsta samtida grafiker. Vi besöker Didrichsens konstmuseum på Granö och den stora utställningen med konstnären Björn Weckströms skulpturer och världsberömda Laponiaguldsmycken.


I nationalkonstnären Akseli Gallen-Kallelas vackra sekelskifteshem, Tarvaspää ser vi ”Tidsmaskiner och utopier” en utställning med verk från konstnärens olika resor. I Helsingfors gör vi kultur- och arkitekturvandringar tillsammans med vår ciceron, helsingforsprofilen Bernt Morelius. Det blir bl. a. besök på det nya omtalade stadsbiblioteket Ode, Tempelplatsens kyrka och Tystnadens kapell. Vi avslutar med en guidning på historiska Sveaborg.  


Resan är speciellt framtagen för SvD accent


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 29 december 2021

Kl. 15:30 – 15:50. Samling i Värtaterminalen. Reseledare Ola Olsson möter mellan biljettluckorna och där den uppåtgående rulltrappan slutar. Färjebiljetter delas ut.


Kl. 16:30 – 18:00 kaffebuffé med efterföljande föredrag om finsk konst och kultur i konferensavdelningen på däck 6 i fören.


Kl. 19:30 trerätters middag (förrätt, kall tomatsoppa med gurksorbet och basilika, huvusrätt: oxfilé, citronsmör, rostad potatis och varm tomatsallad med sparris, dessert: limoncello semifreddo, mandelkex och hallonsås, med två glas vin, kaffe & avec.


Dag 2. Torsdag 30 december 2021

Frukost kl. 07:00 – 09:30 (finsk tid).


Kl. 10:30 ankomst Helsingfors. Kl. 10:50 avresa med hyrd buss.


Vi tar oss till Linudden i det inre av Bredviken strax väster om Helsingfors. Här uppförde 1911–13 nationalkonstnären Akseli Gallen Kallelas med hustrun Mary (född Slöör) konstnärshemmet, Tarvaspää. Det var det andra hemmet som paret lät uppföra efter vildmarksateljén, Kallela i Ruovesi norr om Tammerfors. Precis som med vildmarksateljén så ritade Gallen Kallela själv byggnaden. Gallen Kallelas konstnärskap är mest berömt för hans målningar med kalevalamotiv och skildringar av finska landskap och allmogen.


Vid vårt besök på Tarvaspää får vi en specialguidning i den aktuella utställningen ”Tidsmaskiner och utopier” där verk från Gallen-Kallelas olika resor visas med verk av samtida konstnärer som Vilma Määttänen, nabbteeri, Nestori Syrjälä, Markus Tuormaa. Bakgrunden till utställningen är klimatförändringen, dagens mest brännande kris, som tvingar oss att omvärdera våra vardagliga val: mat, resor och boende. Utställningen väcker frågor om vårt förhållande till resandet och om resornas inverkan på vår upplevelse av världen. Resandets dimensioner får sällskap av nutidskonst och olika ljudvärldar. På Tarvaspää intar vi även lunch.


Vi tar oss sedan till vackra Granö mellan Bredviken och Fölisöfjärden. Här besöker vi omtalade Didrichsens konstmuseum och säsongens stora utställning med verk av Björn Weckström. Björn Weckström slog igenom och blev en av världens mest uppmärksammade smyckesformgivare med hans banbrytande guldsmycken för Laponia i början av 1960-talet.


I slutet av 1960-talet blev han mycket uppmärksammad för sin nya smyckeskollektion där han blandade ädelmetaller med akryl bl a den s. k. Yoko Onoringen som fått sitt namn efter att John Lennon köpte det första exemplaret till sin blivande fru. Vi kanske även ges möjlighet att träffa konstnären själv.


På vägen tillbaka till centrala Helsingfors stannar vi till i Sibeliusparken, där vi ser ett av stadens främsta landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat - idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser. Har vi tur och det blåser, får vi höra hur vinden spelar i monumentets rostfria orgelpipor! Bernt Morelius berättar om sina möten med Eila Hiltunen.                                                                                                           


Incheckning på vårt hotell, fyrstjärniga Sokos Presidentti på Södra Järnvägsgatan 4 nära Mannerheimvägen och Glaspalatset.


Efter incheckning egen tid, gemensam trerätters middag (förrätt: Caesarsallad, huvudrätt: grillad lax, Dessert husets kaka, inklusive två glas vin) på hotellet vid kl. 19:30.


Dag 3. Fredag (nyårsafton) 31 december 2021

Kl. 07:00 – 09:30 frukost.


Kl. 10:00 samling i lobbyn för gemensam promenad till konstmuseet Ateneum vid Järnvägstorget. Här får vi i museets auditorium en specialintroduktion till Outi Heiskanens konstnärskap. Outi Heiskanen (född 1937) är en av Nordens främsta samtida grafiker. I Sverige där hon även bodde flera år på Gotland har hennes verk kunnat ses i utställningar på bl a Grafikens hus Göteborgs konstmuseum. Hennes bildvärld präglas av mytiska sagovärldar, relationerna mellan människan och djuren, studiet av döendet, ensamheten och tomheten. Hennes små intima, ofta poetiska arbeten präglas av värme och humor. Efter kaffepaus får vi sedan en visning i museets samling med konst från den finska guldåldern med verk av bl a Akseli Gallen-Kallela, Albert Edenfeldt, Helene Scherfbeck och Ellen Thesleff.


Lunch på egen hand.


Besök på Helsingfors nya och omtalade stadsbibliotek Ode ritat av arkitektkontoret ALA.

Byggnadens böjda, broliknande form bjuder in besökarna för att använda lokalerna och tjänsterna både under och ovanför, innanför och utanför bågen. Biblioteket är en ny väsentlig del av den urbana miljön i Helsingfors och gruppen av märkesbyggnader vid Tölöviken.


Med undantag för den översta våningen är fasaden på Odet helt av trä, vilket mjukar upp det allmänna arkitektoniska intrycket kring Tölöviken. Virket som använts i beklädnaden är gran.


I vandrar sedan in i stadsdelen Främre Tölö och besöker Tempelplatsens kyrka invigd 1969. Byggnaden som ritades av arrkitektbröderna Timo och Tuomo Suomalainen har sedan den öppnades lockat arkitekturintresxerade från hela världen genom sin unika form.

Kyrkan är insprängd i berget men solljus kommer in genom takfönstren. Idén var att spara platsens naturliga form, varför kyrkan byggdes inne i berget. 


Kl.16:00 – 18:00 egen tid.


Kl. 18:00 gemensam promenad till Nationaloperan (1,3 km gångväg ca 20 minuters gångväg),alt taxi eller spårvagn på egen hand.

Kl. 19:00 Fantomen på operan. Föreställningen ges med en paus och är drygt 2 ½ timme lång inkl paus. I puasen intar vi en drink.


Efter föreställningen samlas vi i operarestaurangen för efterföljande fyrarätters nyårssupé. Vår meny består av, förrätt: koögrillad sik, kronärtskocka, röt regnbågsforellsrom, mellanrätt: höstpotatissoppa med ishavsräckor, huvudrätt: lamfilé med potatisterrin, stekt karljohansvamp med tryffelsås. Till måltid serveras vinpaket och nyårschampange.


Dag 4. Lördag 1 januari 2022

Frukost och utcheckning kl. 07:30 – 10:30.


Med vår ciceron gör vi en vandring genom centrala Helsingfors.

Först besöker vi Tystnadens kapell Kapellet är planerat av arkitekterna Mikko Summanen, Niko Sirola och Kimmo Lintula vid K2S-arkitektbyrån i Helsingfors. Kapellet är 11,5 meter högt och är byggt av tre olika träslag. Kapellets yttre väggar är gjorda av gran. De yttre väggarna är belagda med vax som utnyttjar nanoteknologi. Innerväggarna är skapade i formad klibbal och kapellets möbler och innerdörr är gjorda i ask. Kapellets tak är försett med en ljusisolerande gipsskiva. Korset vid altaret är formgivet av silversmed Antti Nieminen. Kyrkotextilierna i silke är designade av textilkonstnär Tiina Uimonen.


Vi ser sedan bl a Senatstorget med domkyrkan.Efter kaffe och lunchsmörgås på egen hand tar vi färjan till världsarvet Sveaborg Fästningsbygget initierades som ett värn av den östra rikshalva efter Hattarnas förödande ryska krig 1741-43. Med bygget av Sveaborg ville ständerna i Stockholm visa befolkningen i Finland att man menande allvar i försvaret av den östra rikshalvan. Ansvarig för uppförandet av Sveaborg blev en av upplysningstidens största svenska snillen, Augustin Ehrensvärd. Den mångbegåvade Ehrensvärd var inte bara officer och fortifikationsbyggmästare utan även framstående konstnär. Det väldiga fästningsbygget hade periodvis under 1740-talet över fyratusen personer sysselsatta. De indelta soldaterna som stod för mycket av byggandet fick här även en hantverksutbildning som de senare tog med sig hem till olika delar av Finland.


Sveaborg, som var svenska statens största försvars- och byggprojekt under 1700-talet blev även en ekonomisk och kulturell motor i södra Finland. Längs kusten uppfördes mängder med herrgårdar som försåg fästningsbygget med olika material. Runt Ehrensvärd engagerades flera andra av tidens främsta vetenskapsmän och konstnärer, Elias Martin undervisade i teckning, Carl Peter Thunberg konstruerade den stora väderkvarnen och torrdockan och Fredrick af Chapman utvecklade nya örlogsskepp för skärgårdsflottan. Från mitten av 1700-talet till början av 1800-talet hade Sveaborg även fler innevånare än närbelägna Helsingfors.                                                                                                             


På Sveaborg får lära mer om fästningens historia, Vi tar oss sedan vidare till kommendanthuset, Augustin Ehrensvärds bostad vid Borggården på Vargön. Här guidar Bernt Morelius i Ehrensvärdmuseet som han även varit med att inreda. Eftermiddagskaffe följt av återresa.


Vår buss möter upp på Salutorget och tar oss först tillbaka till Hotell Presidentti där vi hämtar våra väskor för att sedan ta oss till Olympiaterminalen och incheckning på Silja Line.


Avgång kl. 17:00.


Kl. 19:30. Gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. Söndag 2 januari 2022

Kl 07:00 – 09:00 frukost.


Kl. 09:45 ankomst Stockholm.


Resefakta

Pris: 15 950 SEK. Enkelrumstillägg 2.000 SEK. 


Stockholm t & r med Silja Line i A2 fönsterhytt, kaffebuffé på utresan, Ett glas mousserandde vin som drink, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, frukost på ut- och hemresan, två nätter i dubbelrum på fyrstjärniga Sokos Presidentti. Trerätters middag på hotellet inkl. två glas vin, kaffe/te första kvällen, Fantomen på operan med plats på första balkong på Nationaloperan, fyrarätters nyårssupé med tillhörande vinpaket, en lunch, samtliga inträden, guidningar och transporter enligt program.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Vi upplever nyår i Helsingfors.

På Nationaloperan ser vi Andrew Lloyd Webers klassiker Fantomen på operan från mycket bra platser från första raden (första balkong).

På Ateneums konstmuseum ser vi den stora retrospektiva utställningen med verk av Outi Heiskanen. Foto Tor Wennström.

"Blood root", färgetsning av Outi Heiskanen.

Tarvaspää, nationalkonstnären Akseli Gallen Kallelas (1865 - 1931) vackra ateljéhem från början av 1900-talet.

På Didrichsens konstmuseum ser vi den stora utställningen med verk världsberömde formgivaren och konstnären Björn Weckström

Blommande mur, hängsmycke i guld av Björn Weckström.

Vi besöker det nya och omtalade stadsbiblioteket Ode. Biblioteket ritat av arkiteketen Antti Nousjoki och kollegor på ALA Arkitekter har snabbt blivit ett av stadens populäraste mötesplatser.

Vi besöker Tempelplatsens kyrka. Den vackra kyrkan ritad av arkitektbröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Kyrkan som ligger insprängd i en granitklippa invigdes i slutet av 1960-talet och har sedan dess lockat arkitekturintresserade från hela världen för sin nyskapande kyrkoarkitektur.

Under vår vandring i Helsingfors besöker vi även Kampens kapell (Tystnandes kapell) invigt 2012. Det mjukt rundade kapellet som är ritat arkitekterna Mikko Summanen, Niko Sirola och Kimmo Lintula, är helt uppfört i trä.

Resans ciceron är antikhandlaren och helsingforsprofilen Bernt Morelius. Bernt är även ordförande i Svenska teaterföreningen i Finland. Sedan flera år är han uppskattad ciceron på SvD:s Helsingforsresor.