Opera på Åland med SvD 2023

Opera på Åland

Specialresa för SvD Accent


2-5 augusti.

På ett sommarfagert Åland får vi under kvällshimmelen njuta av Puccinis Tosca och i den sfäriska konsertlokalen Kupolen, Johanna Almarks nyskrivna kammaropera Orlando.


Bakom Åland Opera Festival står flera av Ålands internationellt uppmärksammade yngre operasångare med tenoren Dan Karlström i spetsen, med vilken vi även får ett exklusivt möte.


Vi bor på välrenommerade Hotell Arkipelag i Mariehamn, varifrån vi gör utflykter till Önningeby konstmuseum, Eckerö kyrka och Skeppargården Pellas. Historiens vingslag möter oss på Kastelholms slott, Bomarsunds fästningsruin och Eckerö Post- och tullhus, uppfört som den västra utposten i det tsarryska imperiet. Vi tar den lilla färjan till vackra Föglö där vi besöker medeltidskyrkan och Degerby med sina vackra skeppargårdar. Konstsamlaren Anders Wiklöf tar emot och visar sin privata samling. Vi får uppleva det bästa av åländsk matkultur på klassiska Nautical, Carlsro Badhotell och Smakbyn. Ciceron är finlandssvenske antik- och teaterkännaren Bernt Morelius. 

 

Program:

Dag 1. Onsdag 2 augusti. Eckerö kyrka och Post- och  tullhus, middag på Nautical.

Kl. 07:35 avresa med buss från Cityterminalen i Stockholm. Reseledare Ola Olsson möter med skylt.


10:00 Avgång Eckerölinjen från Grisslehamn med brunch på färjan.

Ankomst Åland kl. 13:00. Vid vår väntande buss möter vi vår ciceron Bernt Morelius.


Vårt första besöksmål blir Eckerö Post- och tullhus som bara ligger några minuter bort från färjeterminalen. Byggnaden har en spännande historia som den västligaste myndighetsbyggnaden i det tsarryska imperiet. Vid tiden för uppförandet sträckte sig det ryska imperiet från Alaska i öster. Byggnaden färfdigställdes 1828 efter ritningar av den berömda arkitekten Carl Ludvig Engel. Engel är främst känd som Helsingfors stora arkitekt.


Mellan Eckerö och Grisslehamn gick sedan 1600-talet den viktiga postrotevägen mellan Stockholm och Viborg som ombesörjdes att lokala bönder. Beroende på väder seglades, roddes eller drogs postjakterna och egna båtar över isen på denna mycket besvärliga del av postvägen. Vi får en guidning i Post- och tullhuset där vi också får möjlighet att se deras sommarutställning. Besöket avslutas med eftermiddagskaffe på Kafé Kalesch.

 

En bit från kusten ligger Eckerö kyrka. Kyrkan uppfördes under slutet av 1200-talet i den för Åland karaktäristiska röda graniten och är en av landskapets 12 medeltida kyrkor. Här får vi en liten presentation.

 

Efter en dryg halvtimmes bussresa ankommer vi till Mariehamn och Hotell Arkipelag där incheckning väntar.


Efter lite tid på egen hand återsamlas vi kl. 19:00 för gemensam promenad (ca 700 meters promenad enkel väg) till Restaurang Nautical. Det är en av Mariehamns och Ålands mest klassiska restauranger och invigdes 1946 i det då nybyggda Ålands Sjöfartsmuseum. Museet uppfördes av Ålands redare för att manifestera den försvinnande segeltrafiken. På Nautical serveras vi trerätters middag.

 

Dag 2. Torsdag 3 augusti. Bomarsund, Kastelholm och Orlando.

Kl. 07:00 – 08:50 frukost.

Kl. 09:00 avresa med buss. Åland med sina drygt 30 000 invånare är en självstyrande del av Finland med en enspråkig svensk befolkning. Landskapet styrs av landskapsregeringen och är uppdelad på 16 kommuner varav Sottunga med sina 96 innevånare inte bara är Finlands minsta kommun utan även den minsta i Norden. De små kommunerna, med undantag av det senare grundande Mariehamn är baserade på den medeltida kyrkosockenindelningen. Under våra dagar på Åland hinner vi passera nio av dessa kommuner.


Vårt första besöksmål för dagen är Bomarsunds fästningsruin. Efter Sveriges förlust av Finland vid fredsslutet i Fredrikshamn 1809 kom Åland att bli en del av det ryska storfurstendömet Finland. Kort därefter började den ryska planeringen för en större befästningsanläggning på Åland. Efter flera förseningar påbörjades bygget av Bomarsunds färstning 1832. Fästningen uppfördes efter fransk modell. Den väldiga ovala huvudfästningen skulle vid färdigställande kunna härbärgera en garnison på 4000 man och skulle omges av åtta försvarstorn.


Under 1853 tornande det upp sig till storkonflikt i Europa. Rysslands ökande anspråk mot Ottomanska riket vid Svarta havet samt expansion i Asien oroade de lika expansionistiska Franska och Brittiska imperierna som ställde sig på sultanens sida. Den 11 mars 1854 avseglade en brittisk flotteskader med 44 skepp, 24 000 sjömän och 2 200 kanoner mot Östersjön med mål att stänga in den ryska flottan och stoppa den ryska expansionen. Efter rekognosering i Finska viken och runt Åland under sommaren togs beslutet att anfalla Bomarsund som sågs som den fästning som lättast skulle kunna intas. Under ledning av den gamle Napolengeneralen Baraguay d`Hillier anlände nu även 12 000 franska soldater till ett gemensamt brittiskt-franskt anfall. Den 12 augusti anfölls Notviks- och Prästötornen, två av befästningens försvarstorn, vilka båda kapitulerade efter någon dag. På den franska kejsarens namnsdag den 15 augusti inleddes så anfallet mot huvudfästningen med våldsam artilleribeskjutning. Dagen efter, den 16 augusti begärde den 70 årige komendanten Bodisco, som varit med om de ryska truppernas intåg i Paris, vapenvila och kapitulerade sedan för d` Hillier med orden ”Jag är övertygad att jag försvarat min fästning med heder”. D`Hillier lät Bodico behålla sin värja och tog honom under armen med orden ”Ja, ni har försvarat ert lands ära till det yttersta”. Mindre högtydligt blev de tillfångatagna ryska soldaternas avtåg från fästningen. När slaget var förlorat passade man på att plundra spritförådet med resultat att fångarnas uttåg mellan uppställda led av franska och brittiska soldater blev mycket vingligt.

 

Vid de imponerande fästningsruinerna får vi en guidad visning och besöker även närbelägna Prästö med sin gamla garnisonsbegravningsplats. På begravningsplatsen möter vi den mångetniska värld som garnisionen spgelade med bl. a judiska, muslimska, ortodoxa och katolska gravar.

 

Ålands historiska administrativa centrum är Kastelholm med sin gamla svenska borg och kungsgård. Här intar vi först lunch på den kände krögaren Mikael Björklunds restaurang Smakbyn.

 

Från Smakbyn vandrar vi sedan ned till Kastelholms slottsruin. Slottet omnämns första gången i Bo Johnsson Grips bouppteckning i slutet av 1300-talet. Platsen i Sunds socken är rik på fornminnen med lämningar efter stormannagårdar från järnåldern. Här ligger även Sunds kyrka, Ålands största medeltida kyrka uppförd under 1200-talet.


Under slutet av 1400-talet blev Åland självständigt slottslän med slottshövitsman på Kastelholm. Kastelholm låg då mitt i det svenska riket vid den viktiga farleden mellan de västra och de östra rikshalvorna. Slottets historia är nära knuten till släkten Vasa. Gustav Vasas far, Erik Johansson Vasa residerade här som hövitsman i början av 1500-talet och Gustav Vasa kom som kung att vistas på slottet vid flera tillfällen. Slottets glansperiod inföll under Johan III som lät bygga om Kastelholm till representativt jaktslott. Här kom också Erik XIV att sitta fången. Administrativa reformer innebar att Ålands slottslän drogs in till Åbo och Björneborgs län. Detta tillsammans med flera bränder ledde till slottets förfall. Vid sidan om den alltmer förfallna ruinen kom den närliggande kungsgården att fungera som administrativt centrum på Åland fram till anläggandet av Mariehamns stad år 1861.

 

Tillbaka i Mariehamn ges egen tid med möjlighet att bl a besöka Ålands museum och Ålands sjöfartsmuseum. Middag på egen hand.

 

Kl. 20:00 avresa med buss till Stallhagen.


I den sfäriska konsertlokalen Kupolen ser vi uruppförandet av den nyskrivna kammaroperan Orlando. Verket är skapat av den finlandssvenska kompositören och sångerskan Johanna Almark och bygger på Virgnia Wolfs roman med samma namn. Orlando framförs av sju musiker och en sångare. Stycket är ungefär en timme långt.


Efter föreställningen bjuds vi på ett glas mousserande vin och får ett enskilt möte med festivaldirektören, operasångaren Dan Karlström. Åland Opera Festival grundades 2021 med målsättningen att skapa en högklassig operafestival i nära samklang med den unika åländska naturen.

 

Dag 3. Fredag 4 augusti. Föglö, Anders Wiklunds konstsamling, Tosca.

Kl. 07:00 – 08:30 frukost.

Kl. 08:40 avresa med buss till Svinö färjeläge på Lumparland. Här tar vi den lilla färjan över till Föglö på Södra Åland. Efter en halvtimmes färjetransport anländer vi till Degerby hamn på Föglö där vår lokala guide Katarina Mörn möter oss med kaffekorg och nybakade bullar.


Katarina tar oss med på en bussutflykt på ön med besök och kafferast vid den medeltida sockenkyrkan. Tillbaka i Degerby blir det en liten guidning genom den gamla hamnbyn som fram till början av 1900-talet var större än Mariehamn. Vi får höra om sjöfarten och skutseglarna när vi passerar de många vackra skeppargårdarna från senare delen av 1800-talet. Det var vid denna tid som skeppsfarten utvecklades med många mindre skutredare på Åland. De flesta ålänningar från pigor och drängar till storbönder köpte in sig med andelar i skutor och frakter.

 

På Carlsro Badhotell träffar vi krägaren Johanna Delfs som tillsammans med sin man Ebbe pietetsfullt renoverat en av de gamla skeppsgårdarna till välrenommerat pensionat. Johanna berättar om gården och serverar oss lunch.

 

Från Föglö tar vi oss med färjan tillbaka till ”Fasta Åland” som huvudön kallas. På Järsö söder om Mariehamn bjuds vi på ett exklusivt besök hemma hos Anders Wiklöf. På sin egendom Andersudde tar affärsmannen och mecenaten Wiklöf emot oss och visar sin privata konstsamling. Wiklöf som bl a är huvudägare i Ålandsbanken har under mer än 40 år byggt upp en av Nordens förnämsta privata konstsamlingar. Vi får höra om hans samling och se betydande verk av bl a Carl Larsson, Bruno Liljefors och Peter Dahl. Bland de senaste verken som införskaffats återfinns Mandolinspelerskan av Anders Zorn.

 

Tillbaka på hotellet har vi lite egen tid med middag på egen hand. Kl. 19:40 avresa till Stallhagen för premiären av Tosca. Vi ser Puccinis mästerverk på Stallhagens unika flytande scen, inramat av vatten och berg. Puccinis Tosca med odödliga musik och den spännande historien i 1800-talets Rom med passion, svartsjuka och ond bråd död har förtrollat publiken världen över sedan premiären år 1900.  Kapellmästare Jonas Rannila leder symfoniorkestern “Ålands Festspelsorkester”   I huvudrollerna ser vi Tuomas Pursio som Scarpia, Magdalena Hinterdobler som Floria Tosca och Dan Karlström som Mario Cavaradossi. I pausen bjuds ett glas mousserande vin. Tänk på att klä er efter väder då föreställningen spelas under bar himmel och det kan bli lite kyligt framåt kvällen.


Dag 4. Lördag 5 augusti. Skeppargården Pellas, Önningeby konstmuseum och hemresa.     


Kl. 07:30-08:45 frukost och utchecking.  På hembygdsgården Pellas Skeppargård tar vi del av ett skepparhem från senare delen av 1800-talet och bjuds på förmiddagskaffe.


Vårt sista besök på Åland blir på Önningeby konstmuseum. I Önningeby uppstod som på flera andra ställen i Norden vid förra sekelskiftet en konstnärskoloni. Runt konstnären Victor Westerholm kom en skara yngre konstnärer från Finland och Sverige att samlas för att under sommarmånaderna ägna sig år friluftsmåleri. På museet ser vi målningar av flera av de konstnärer som verkade i byns konstnärskoloni bl a J.A.G. Acke, Elin Danielson-Gambogi och Hanna Rönnberg. År 2022 uppmärksammades Önningebys konstnärskoloni med en stor utställning på Prins Eugens Waldemarsudde.


Kl. 13:30 avresa med Eckerölinjen från Eckerö. På färjan intar vi smörgåsbordet.

Kl. 14:30. Ankomst Grisslehamn med väntande busstransfer.

Ca kl. 16:45. ankomst Cityterminalen i Stockholm.


Resefakta

Pris: Pris 15 950 SEK. 

Tillägg: enkelrum 1 950 SEK.


I priset ingår: Busstransfer Stockholm (Cityterminalen) – Grisslehamn t & r,  Eckerölinjen Grisslehamn – Eckerö t & r, sjöfrukost (brunch) på utresan och smörgåsbord på hemresan, tre nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Hotell Arkipelag i centrala Mariehamn, trerättersmiddag med två glas vin på klassiska Restaurang Nautical i Marieham, lunch på Smakbyn och Carlsro Badhotell, mycket bra platser (rad A och B) på Tosca (föreställningen spelas under bar himmel), i Tosca ser vi bl. a Tuomas Pursio som Scapia, Magdalena Hinterdobler som
Floria Tosca och Dan Karlström som Mario Cavaradossi, mycket bra platser (markerade platser framför scenen) på kammaroperan Orlando (stycket framförs av 7 musiker och en sångare) som spelas inomhus i konsertlokalen Kupolen, ett glas mousserande vin per föreställning, privat besök hos konstsamlaren Anders Wiklöf, guidning på samtliga besöksmål, samtliga inträden, transporter och kaffepauser enligt program.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Vi förbehåller oss rätten till programförändringar samt prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Bokningsregler för denna resa

Resan kräver minst 20 resenärer för att kunna genomföras. När vi fått minst 20 bokningar skickar vi ut faktura för resan. Fakturan innehåller två betalningar, anmälningsavgift och slutbetalning. Anmälningsavgift skall vara erlagd inom 10 dagar från att fakturan är utställd. Fri avbokning fram till att anmälningsavgiften är erlagd. Ingen återbetalning efter erlagd anmälningsavgift. Slutbetalning ligger fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Drabbas ni av sjukdom innan resan så skriver vi en avbokningsbekräftelse som ni tillsammans med läkarintyg skickar till ert hemförsäkringsbolag. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas inbetald resekostnad. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.

Vi besöker vackra Åland i augusti då Östersjön värmt upp havet.

På Stallhagens flytande scen får vi uppleva Puccinis mästerverk, Tosca.

Vi får ett exklusivt möte med festivaldirektören och tenoren Dan Karlström. Dan är utbildad vid Sibeliusakademin och har Europa som arbetsfält. Sedan flera år tillhör han ensamblen på Leipzigoperan. På senare år har han bl a kunnat ses i rollerna som Mime i Ringen, Luzio i Kärleksförbundet, Häxan i Hans och Greta, Monostatos i Trollflöjten, Don Basilio i Figaros bröllop och Prinsen i Lulu. 

Notvikstornet är ett av försvarstornen kring ruinen av Bomarsunds fästning. Under Krimkriget förstördes tsarryska Bomarsunds fästning av en brittisk-fransk expedition. I det efterföljande fredsavtalet stipulerades att Åland skulle hållas demilitariserat. Vilket alltjämt gäller.

Kastelholms slott uppfördes i slutet av 1300-talet och blev centrum för den svenska administrationen i dåvarande Ålands slottslän. Vasakungarna är nära förbundna med slottet som under senare delen av 1500-talet byggdes om till representativt jaktslott.

Eckerö kyrka är en av de 12 medeltida sockenkyrkor som uppfördes på Åland. Fortfarande bildar de gamla kyrkosocknarna grunden till Ålands kommuner.

Under senare delen av 1800-talet kom Åland att bli ett viktigt centrum för segelfrakt. Skutorna och deras frakter ägdes ofta via andelar. Bland andelsägarna fann man alla i samhället från pigor till storbönder. Företagsandan lever idag vidare med många ålandska småföretag.

Operafest utlovas på Stallhagen! Här tenorerna Tuomas Pursio och Dan Karlström, vilkas skönsång vi får njuta av i Tosca.

Vår ciceron Bernt Morelius. Bernt driver välrenommerade antikaffären Old Times i Helsingfors. Bernt är välkänd folkbildare inom kulturhistoria och är bl a ordförande för Svenska Teaterföreningen i Finland. Sedan flera år har han lett uppskattade kulturresor i Finland för SvD accent.