24-28 juli 2023
I mitten av sommaren anordnar vi en resa till Estland och Ösel med konsthistorikern och baltikumkännaren Hans Lepp som ciceron. På Ösel möter vi en historia präglad av möten och konflikter mellan den estniska urbefolkningen och de balttyska riddarordnarna men även av täta kontakter med Gotland och Sverige sedan urminnes tider.
I samband med att ön kristnandes uppfördes här på 1200-talet kyrkor som sinsemellan är mycket olika i stil och utformning. En av öns märkligaste sevärdheter är meteorkratern i Kaali som bildar en rund sjö vilken redan under antiken ansågs som en stor sevärdhet.
En given höjdpunkt på resan blir Ösels Operadagar på borgen i Kuressaare. Där vi får avnjuta Puccins mästerverk La Bohéme. På den lilla ön Moon, mellan fastlandet och Ösel besöker vi friluftsmuseet Koguva by. Här möter vi den ålderdomliga allmogekulturen som var levande på den estniska västkusten in på 1940-talet.
På resans sista dag tar Hans med oss på stadsvandring genom det medeltida Tallinn och till det gripande monumentet över offren för den sovjetiska ockupationen. Resan sker med Tallinks fartyg från Sverige.
Reseprogram
Dag 1. Måndag 24 juli. Utresa från Stockholm.
Kl. 15:30-15:45 samling i Värtaterminalen (ovanför de uppåtgående rulltrapporna) där ciceron Hans Lepp och delar ut biljetter.
Kl. 17:15 avresa med Tallink.
Kl 20:00 trerätters middag med vin, kaffe och avec.
Dag 2. Tisdag 25 juli. Moon med Koguva by, Pöide, Kuressaare.
Kl 07:00-09:30 Specialfrukost i Grill House däck 7.
Kl 10:00 ankomst till Tallinn (Reval). Landgång på egen hand med återsamling nedanför rulltrapporna i ankomsthallen.
Kl 10:30 avfärd med hyrd buss.
Resan går sydväst genom landskapen Harjumaa (Harrien) och Läänemaa (Wiek) med många historiska kopplingar till Sverige.
Från Virtsu (Werder) tar vi färjan över Storsundet till Moon (estniska Muhu), Estlands tredje största ö.
Moon som befolkades av estniska stammar redan under bronsåldern var det sista området i Estland som föll för korstågen i ett slag 1227, då esterna besegrades av Svärdsriddarorden.
Här besöker vi friluftsmuseet Koguva by. Den lilla byn ger ett mycket ålderdomligt intryck och karaktäriseras av sin sammanhållna täta bebyggelse med långa stenhus med vasstak. Denna typ av bebyggelse med täta byar där de långa husen ofta hade bostad i ena ändan och fähus i den andra var vanlig på Estlands västkust fram till tvångskollektiviseringen under sovjettiden.
Vi når sedan Ösel som förbinds med Moon via en vägbank.
Ösel ligger på samma kalkstensplatå som sträcker sig från Öland och Gotland i sydväst till Finska viken. På ön har man hittat stenåldersbosättningar som går tillbaka 10 000 år. Under vikingatiden och den tidiga medeltiden var Öselborna fruktade för sina räder längs Östersjöns kuster. Från 1200-talet har ön sett många utländska herrar, danskar, tyskar, svenskar, polacker, ryssar i olika omgångar. Under sovjettiden var ön stängd som militärområde vilket fick till följd att man inte hade någon industrialisering och därmed inte heller någon större inflyttning av ryskspråkiga.
Vårt första besöksmål på Ösel blir Mariakyrkan i Pöide (Peude) som dominerar landskapet med sin ansenliga storlek. Kyrkan byggdes som del av en borganläggning för livländska orden som kontrollerade den norra delen av Ösel och Moon under 12-1300-talet. Borgen förstördes av Öselbornas under St Göransupproret 1343, esternas sista stora uppror under medeltiden. Kyrkan är den största enskeppiga i västra Estland och innehåller högklassiga skulpturer från 1300-talet.
Framme i Kuressaare (Arensburg) väntar incheckning på Arensburg Boutique Hotel & Spa.
Gemensam middag i hotellets restaurang.
Dag 3. Onsdag 26 juli. Rundtur på Ösel, La Bohéme.
Efter frukost gör vi en rundtur och besöker två av öns vackra kyrkor. I Karja (Karris) ser vi S:t Katarinakyrkan, öns minsta medeltida kyrka. Kyrkan som uppfördes i början av 1300-talet är känd för sin rika skulpturala utsmyckning utförda av samma mästare som varit verksamma på Gotland.
Den svenske konsthistorikern Helge Kjellin som var verksam som professor i Tartu (Dorpat) 1921-24 besökte Ösel under sina år i Estland. Han liksom sin efterträdare Sten Karling kom att lägga grunden för en modern konsthistorisk forskning i landet och båda gjorde omfattande byggnadsinventeringar. Kjellins besök på Ösel resulterade i flera vetenskapliga artiklar om de medeltida kyrkorna. Han kom specielt att intressera sig för kyrkan i Karja (Karris) och de likheter han här fann i arkitektur och stenarbeten med flera gotländska kyrkor. Detta resulterade i hans vetenskaplinga arbeten Die Kirche zu Karris auf Oesel und ihre Beziehungen zu Gotland (1928), Die Hallenkirchen Estlands und Gotlands (1928).
Förmiddagskaffe intar vi vid Angla väderkvarnskulle. Kullen med sina fem väderkvarnar är idag kulturarvscentrum. I Valjala (Wolde) besöker vi S:t Martinskyrkan, Ösels äldsta kyrka från mitten av 1200-talet. I fasaden möter vi både den romanska stilens rundbågade valv och gotikens spetsvalv. Kyrkan har använts som försvarskyrka vilket bl a syns på de högt belägna fönstren och dörren till takvalven som är placerad flera meter upp från golvet. Takvalven skulle fungera som en sista tillflyktsort.
Den estnisk-svenske konsthistorikern Armin Tuulse, som följde i Kjellin och Karlings spår som pionjär inom den estniska konsthistorikern har i flera verk tagit upp försvarskyrkorna på Ösel. En intressant text av Tuulse kan man läsa i Fornvännen från 1945.
Vi avslutar vår tur vid Kaalikratern. En enorm meteor slog ner här någon gång mellan 1530-1450 f.kr. Huvudkratern bildar idag en alldeles rund sjö, 110 meter bred och 22 meter djup. Den runda kratern blev tidigt en omtalad sevärdhet. Bland andra beskriver den grekiske geografen Pytheas från Massalia (Marseille) kratern från sitt besök någon gång mellan 350 och 325 f. kr. Vi äter lunch på restaurangen i anslutning till kratern.
Tillbaka i Kuressaare tar Hans oss med på en stadsvandring längs stadens gamla huvudgata, Slottsgatan. Vi ser då bl a det gamla våghuset och riddarhuset för Ösels ridderskap, en byggnad som var i funktion till 1920.
Middag på egen hand.
Samling vid hotellet kl. 19:15 gemensam promenad till närbelägna ordensborgen och Ösel operafestspel.
Kl. 20:00 La Bohéme. Operan spelas under regnskydd. Giacomo Puccinis välkända och ofta spelade opera La Bohéme uppfördes första gången 1896 och bygger på en fransk roman, ”Vagabondliv i Paris”. Handlingen utspelar sig under några vinterkalla månader bland fattiga bohemer i 1830-talets parisiska konstnärskretsar. Föreställningen är gästspel av den moldaviska nationaloperan, Teatrul Naţional de Operă şi Balet, känd för sin höga konstnärliga nivå.
Dag 4. Torsdag 27 juli. Padis herrgård, Tallinn med Gamla stan, hemresa.
Kl 07:00-09:00 frukost och utcheckning.
Efter frukost reser åter mot Tallinn och Stockholmsbåten.
Tillbaka på fastlandet åker vi till Padis där vi ser de mäktiga ruinerna av det gamla cistercienserklostret som grundades 1281. Klostret var under den katolska tiden en av de största markägarna i Estland och södra Finland.
I den intilliggande herrgården intar vi lunch inspirerad av gångna tiders herrgårdskök. Hans berättar om de tyskbaltiska adel och dess gods. Padis herrgård är återköpt av dess tidigare ägare, familjen von Ramm som bekostat en omfattande renovering av byggnaden. Idag fungerar herrgården som högklassig restaurang och hotell.
I Tallinn tar Hans med oss på en historisk vandring genom Gamla stan. Den gamla stan är uppdelad i en nedre stad som historiskt var köpmännens och handelsmännens stad och en övre stad, Domberget som var kyrkans och adelns stad. Vi ser först den övre staden med domkyrka och adelspalats. I den nedre staden med Rådhustorget och de omkringliggande gatorna möter vi medeltidens typiska handelshus med sina trappstegsgavlar.
Med bussen fortsätter vi sedan till det nya och omtalade monumentet över offren för den sovjetiska ockupationen vid Pirita strand. Hans berättar hur ockupationen kommit att forma det estniska samhället.
Ca kl. 17:00 incheckning på Tallink.
Gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl kl 19:30.
Dag 5. Fredag 28 juli. Hemkomst Stockholm.
kl 07:00 – 09:30 frukost.
Kl 10:15 ankomst Stockholm/Värtaterminalen
Resefakta:
Pris 15 450 SEK. Tillägg enkelhytt fönster/enkelrum på hotellet. 3 330 SEK.
I priset ingår: Stockholm-Tallinn t & r med del i A2 fönsterhytt på Tallink med trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan och smörgåsbord på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresa, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Arensburg Boutique Hotel & Spa, en trerätters middag med två glas vin, tre luncher, Mycket bra plats på La Bohéme (rad 18 och 19), operan spelas under regnskydd, signerat exemplar av Hans Lepps nya bok Drömmen om Estland, samtliga inträden och transporter enligt program.
Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.
Mejt Resor AB org nr. 559015-3838. är medlem i Svenska Resebyråföreningen och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet samt rätten till prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.
Resans ciceron Hans Lepp är kulturråd och konsthistoriker utbildad i Sverige och Italien. Han har varit 1:a intendent på Hallwylska Museet och Kungl. Husgerådskammaren och Kulturråd vid Svenska institutet. 1990-1994 var han Sveriges första kulturattaché i Baltikum med stationering i Tallinn. Hans Lepp är aktuell med boken Drömmen om Estland.
På Ösels Operafestspel får vi avnjuta Puccinis mästerverk La Bohéme i en uppsättning från den moldaviska nationaloperan, Teatrul Naţional de Operă şi Balet
Ordensborgen i Kuressaasre (Arensburg). En av de mest välbevarade medeltida borgarna i Östersjöområdet. På borggården uppförs Operafestspelen.
S:t Martinskyrkan i Valjala (Wolde) .
Väderkvarnarna vid Angla by har blivt symboler för Ösel.
Den alldeles runda meteorkratersjön Kaali.
Den svenske konsthistorikern Helge Kjellin (mannen i keps mitt på bilden) vid Karris kyrka under byggnadshistorisk expedition till Ösel 1924. Kjellin kom att återupptäcka Ösels kyrkoskatt genom sina publikationer. Foto Nikolaj Paulsen.
COPYRIGHT Mejt Resor © Kontakta Mejt Resor Prenumerera på Mejt Resors nyhetsbrev